Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Da li je svaki ženski probiotik isti?

Razlike među ženskim probioticima | Biota intima

Na tržištu se danas nalazi zaista veliki broj probiotskih preparata namenjenih održavanju dobrog zdravstvenog stanja reproduktivnog trakta žena.

Probiotici su svima potrebni, oni održavaju optimalnu pH vrednost vagine, sprečavaju vaginalne, urinarne i stomačne infekcije, osiguravaju dobar sastav vaginalne flore-mikrobiote i štite ženu od nastanka neprijatnih simptoma kao što su crvenilo, svrab, boli ili peckanje.

Ali…
Kako da odaberemo najbolji ženski probiotik?
Koje su razlike među njima?

Poređenje ženskih probiotika | Biota intima

Da bi se ženski probiotik smatrao kvalitetnim, potrebno da je sadrži što veći broj različitih kultura laktobacila, i to onih koje se dominantno nalaze u vaginalnoj flori.

Koji su to Laktobacili koji u bitni za ženski probiotik?

Lactobacillus crispatus

Lactobacillus crispatus je najdominantniji laktobacil vaginalne flore i kada je on prisutan na vaginalnoj sluznici u velikom broju, možemo sa sigurnošću reći da je žena zdrava i da nema neku vaginalnu infekciju.

Lactobacillus reuteri

Drugi laktobacil čije prisustvo u preparatima je jako značajno, jeste Lactobacillus reuteri. Osim što utiče na različite funkcije u organizmu, ovaj laktobacil je odgovoran i za smanjenje grčeva kod beba, ukoliko ga trudnice piju pred kraj trudnoće. Doprinosi zdravlju i bebe i mame.

Doziranje kapsula

Vaginalni probiotici koji se uzimaju oralnim putem, dolaze u različitim pakovanjima i sa različitim režimom doziranja. Najkomfornija i najjednostavnija primena jeste ona kada se uzima jedna kapsula dnevno. Time se obezbeđuje dobra komplijansa, odnosno povećava se verovatnoća da pacijent neće zaboraviti da popije terapiju.

Kapsula ženskog probiotika

Kapsule se koje se koriste za pakovanje praškastih supstanci, često sadrže različite aditive/boje koji nepovoljno mogu uticati na organizam. Iz ovog razloga, savetuje se upotreba kapsula bez veštačkih boja, od proverenih proizvođača.

Kapsula ženskog probiotika | Biota intima

Da li dodatak imuno-komponenti povećava efikasnost ženskog probiotika?

Odgovor je DA, apsolutno!

Vitamin D u ženskom probiotiku

Vitamin D je vitamin koji učestvuje u različitim procesima u organizmu. Deluje prvenstveno na metabolizam kalcijuma i fosfora, na imuni sistem, a ispostavilo se da veliku ulogu ima i u vaginalnom zdravlju. Naime, pokazano je da žene sa deficitom vitamina D u krvi imaju mnogo češće vaginalne infekcije. Isto tako, Britansko društvo ginekologa je izdalo vodič prema kome se preporučuje uzimanje vitamina D svim trudnicama, bez obzira na koncentracije vitamina D u krvi.

Kako vitamin D deluje na vaginalnu floru?

Vitamin D povećava lučenje insulina, čime se stvaraju veći depoi gikogena. Glikogen je hrana za laktobacile. Čim ima više hrane, više će biti i laktobacila.

Šta je laktoferin i zbog čega je značajan za intimno zdravlje?

Laktoferin je značajan za žensko intimno zdravlje | Premium Pharma

Laktoferin je glikoprotein izolovan iz kolostruma sisara. Privlači veliku pažnju nauke u prethodnim godinama zbog svojih izuzetnih osobina. Naime, laktoferin pokazuje snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva i direktno deluje na najčešće uzročnike vaginalnih infekcija.

Dalje, laktoferin povećava broj laktobacila i deluje sinergistički sa njima, čime se obezbeđuje sigurna i dugotrajna zaštita svake žene. Takođe, deluje i na imuni sistem, omogućavajući njegov pravilan odgovor u slučaju bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija. Dobar je izvor gvožđa, te je stoga dobar izbor za žene koja imaju obilna menstrualna krvarenja.

Zaključak o ženskom probiotiku:

Ženski probiotici su vredna pomoć rešavanju mnogih ginekoloških problema.

Dobar ženski probiotik treba da bude naučno proveren i ispitan, odobren od strane Ministarstva zdravlja. Treba da sadrži veliki broj tačno i pažljivo odabranih kultura laktobacila, uz dodatak imunomodulatatora koji potenciraju pozitivne efekte probiotika. Važno je da su sojevi laktobacila termostabilni, da se ne čuvaju u frižideru i da je doziranje komforno, po mogućstvu jedna kapsula dnevno. Izbor kapsule sa prirodnim bojama je dobro rešenje za izbegavanje gastrointestinalnih nelagodnosti.

Za sebe izaberite samo najbolje  – Biota intima!

Podelite ovaj članak

Call Now Button