Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

ZATVOR (KONSTIPACIJA) U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJE

ZATVOR (KONSTIPACIJA) U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJE

Da li ste ikada razmišljale o značaju zdravlja digestivnog sistema tokom trudnoće? Zatvor u trudnoći može predstavljati ozbiljan izazov za buduće majke. Šta su uzroci ovog problema i kako ga rešiti? U nastavku, detaljno ćemo istražiti ovu pojavu i pružiti vam korisne savete kako biste same sebi olakšale ovo neprijatno iskustvo.

Tabela Sadržaja

Sadržaj prikaži

Šta je zatvor?

Zatvor, medicinski poznat i kao konstipacija, je gastrointestinalni poremećaj koji se karakteriše otežanim ili retkim pražnjenjem creva. Ovaj problem uzrokuje značajnu nelagodnost i osećaj napetosti u stomaku. U osnovi, konstipacija se javlja kada se voda u debelom crevu apsorbuje u preteranoj meri, što dovodi do tvrđe i suvlje stolice. Otežano izbacivanje stolice je čest simptom zatvora.

Trudnoća dovodi do toga da žensko telo prolazi kroz niz hormonskih promena, uključujući povećanje nivoa progesterona. Ovaj hormon usporava pokrete creva, što dovodi do povećane apsorpcije tečnosti iz stolice. Takođe, rastuća materica vrši dodatni pritisak, usporavajući proces varenja. Ovi faktori zajedno doprinose razvoju ovog neprijatnog simptoma.

Prate ga neugodni simptomi poput nadutosti, osećaja težine u stomaku, mučnine i čak bola. Ovi simptomi ometaju svakodnevne aktivnosti i utiču na opšte blagostanje trudnice. Stoga je važno razumeti uzroke i pronaći efikasne načine za prevenciju i lečenje zatvora u trudnoći kako biste osigurali udobnost i zdravlje tokom ovog posebnog perioda života.

Koji su uzroci zatvora tokom trudnoće?

Zatvor u trudnoći je često rezultat složene kombinacije faktora koji se javljaju zbog specifičnih promena u organizmu trudnice. Sledi šest ključnih uzroka koji doprinose pojavi zatvora tokom drugog stanja:

1. Hormonske promene

U drugom stanju, žensko telo proizvodi povećane količine hormona, posebno progesteron. Ovaj hormon ima opuštajući efekat na mišiće, uključujući i mišiće digestivnog trakta. Opušteni mišići usporavaju prolaz hrane kroz creva, što dovodi do stvaranja čvrste stolice i pojave zatvora.

2. Pritisak rastuće materice

Kako se razvija trudnoća, tako raste i materica kako bi se obezbedio dovoljan prostor za rast i razvoj bebe. Ovaj rast materice može vršiti pritisak na creva čime se otežava normalan protok hrane kroz digestivni trakt.

Pritisak rastuće materice

3. Nedovoljna fizička aktivnost

Fizička aktivnost ima važnu ulogu u održavanju normalnog funkcionisanja digestivnog trakta. Dok su u drugom stanju, žene često, čak i nepotrebno, smanjuju svoju fizičku aktivnost iz straha za bebu ili zbog opšte slabosti. Nedovoljna fizička aktivnost usporava crevne pokrete i izaziva konstipaciju.

4. Nedovoljan unos vlakana

Unos vlakana kroz ishranu ključan je za zdravu probavu. Vlakna pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju prolazak kroz digestivni trakt. Nedovoljan unos vlakana značajno doprinosi pojavi konstipacije.

5. Nedovoljan unos tečnosti

Adekvatan unos tečnosti takođe je od suštinske važnosti za pravilan rad digestivnog trakta. Potreba za tečnošću je povećana u trudnoći zbog rasta ploda i promena u organizmu. Nedovoljan unos tečnosti dovodi do konstipacije jer stolica postaje suva i teška za izbacivanje.

6. Stres i anksioznost

Psihološki faktori poput stresa i anksioznosti takođe utiču na rad digestivnog trakta. Kada smo pod stresom i pod uticajem simpatičkog nervnog sistema, varenje se odlaže i stomak ne radi onako kako bi radio kada smo opušteni i relaksirani. Hormonske promene u trudnoći ponekad dodatno pojačavaju osetljivost na stres, što rezultuje zatvorom.

Sada kada smo razmotrili glavne uzroke konstipacije u trudnoći, važno je obratiti pažnju na prevenciju i upravljanje ovim stanjem kako biste osigurali svoju udobnost i dobrobit tokom ovog posebnog perioda života.

Koji su simptomi zatvora u trudnoći?

Zatvor, iako često smatran benignim problemom, uzrokuje nekoliko neugodnih simptoma. Važno je prepoznati ove simptome na vreme kako biste mogli pravovremeno reagovati i potražiti odgovarajuću pomoć. Evo najčešćih simptoma zatvora u trudnoći:

1. Teškoće pri pražnjenju creva

Osobe koje pate od zatvora često doživljavaju teškoće i bol pri pražnjenju. Stolica postaje tvrda i suva, što otežava njen prolazak kroz debelo crevo.

2. Osećaj nepotpunog pražnjenja

Trudnice koje pate od ovog problema često doživljavaju osećaj nepotpunog pražnjenja nakon odlaska u toalet. To može uzrokovati osećaj nelagodnosti i pritiska u stomaku.

3. Bol u stomaku

Konstipacija može izazvati bol i nelagodnost u abdomenu, posebno u donjem delu stomaka. Ovi bolovi mogu biti dosadni i neprijatni.

4. Nadutost i gasovi

Usporen prolaz hrane kroz digestivni trakt dovodi do nakupljanja gasova i nadutosti, što dodatno doprinosi neprijatnom osećaju u stomaku.

5. Osećaj težine

Konstipacija uzrokuje osećaj težine i punoće u stomaku. Trudnice ga opisuju kao osećaj punjenja i naduvenosti bez mogućnosti olakšanja.

6. Loš dah i neugodan ukus u ustima

Ponekad, ova pojava dovodi do lošeg daha i neugodnog ukusa u ustima zbog nakupljanja otpadnih materija u crevima.

Prepoznavanje ovih simptoma je ključno za samodijagnozu i zahteva promenu nekih navika. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i konsultacije sa lekarom pomažu vam u ublažavanju ovih simptoma i održavanju optimalnog zdravstvenog stanja.

Kada se javlja zatvor u trudnoći?

Ova neprijatna pojava može da se pojavi u različitim fazama trudnoće, a kako telo žene prolazi kroz različite promene, tako se menjaju i faktori koji utiču na pojavu zatvora.

Zatvor u ranoj trudnoći

U ranim fazama trudnoće, žensko telo se suočava s naglim hormonskim promenama. Povećani nivoi hormona, posebno progesterona, pokazuju opuštajući efekat na mišiće, uključujući i mišiće digestivnog trakta. Ovo opuštanje mišića usporava crevne pokrete, dovodeći do zadržavanja stolice i pojave zatvora. Uz hormonske promene, emotivni stres i promene u ishrani takođe doprinose pojavi konstipacije u ovoj fazi.

Zatvor u ranoj trudnoći

Zatvor u kasnoj trudnoći

U kasnijim fazama trudnoće, rastući fetus i materica izazivaju pritisak na okolne organe, uključujući i creva. Ovaj pritisak usporava normalan protok hrane kroz digestivni sistem, čime se stvara osećaj nadutosti i otežava se pražnjenje creva. Takođe, u kasnim fazama trudnoće, žene često pate od hemoroida, što dodatno otežava pražnjenje zbog prisutnog bola i nelagode.

Važno je da trudnice budu svesne ovih potencijalnih izazova i preduzmu odgovarajuće korake kako bi ublažile simptome. Redovan unos vlakana, dovoljno tečnosti, fizička aktivnost prilagođena trudnoći i razgovor sa lekarom su od velike pomoći u prevenciji i upravljanju zatvorom tokom različitih faza trudnoće.

Da li zatvor smeta bebi tokom trudnoće?

Zatvor, iako izazovan za majku, obično direktno ne šteti bebinoj dobrobiti ili razvoju. Međutim, indirektni uticaji zatvora mogu imati određeni uticaj na trudnoću i bebu.

Prvo, zatvor može uzrokovati nelagodnost i bol kod trudnice. Ova nelagodnost može otežati svakodnevne aktivnosti i dovesti do stresa, što nije povoljno ni za majku ni za bebu. Povišeni nivoi stresa svakako utiču na trudnoću i bebu.

Drugo, zatvor povećava rizik od pojave hemoroida, što je izuzetno neprijatno stanje za trudnicu, i ometa je u njenim svakodnevnim aktivnostima.

Treće, zatvor ponekad dovodi do ozbiljnijih komplikacija poput analnih fisura i divertikulitisa. Ove komplikacije obično zahtevaju medicinsku intervenciju.

Iako zatvor nije direktna pretnja za zdravlje bebe, važno je da trudnica preduzme korake kako bi prevazišla ovaj problem.

Da li zatvor može da izazove pobačaj tokom trudnoće?

Zatvor nije direktno povezan sa uzrocima pobačaja. Uobičajeno, pobačaj se dešava zbog raznih drugih faktora koji uključuju genetske abnormalnosti ploda, komplikacije s placentom, endokrine poremećaje, infekcije ili druga ozbiljnija medicinska stanja. Zatvor sam po sebi nije poznat kao uzrok spontanog pobačaja.

Ipak, važno je imati na umu da su zdravlje trudnice i njen način života važan faktor za zdrav tok trudnoće. Zatvor izaziva neprijatnost i stvara nelagodnost, što povećava nivo stresa kod trudnice. Preveliki stres nije preporučljiv i može imati negativan uticaj na tok drugog stanja.

Osim toga, ako zatvor dovodi do prevelikog naprezanja prilikom pražnjenja creva, može doći do povećanog pritiska u abdomenu. To može biti nepovoljno, naročito ako postoje prethodne komplikacije ili predispozicije koje bi mogle uticati na trudnoću.

Kako se rešiti zatvora tokom trudnoće?

Konstipacija u drugom stanju je neprijatna i frustrirajuća pojava. Srećom, postoje brojni koraci i strategije koje trudnice mogu primeniti kako bi ublažile simptome i održale zdrav probavni sistem. Sledi nekoliko efikasnih načina kako se rešiti zatvora

1. Pravilna ishrana bogata vlaknima

Pravilna ishrana bogata vlaknima

Unos hrane koja je bogata vlaknima je ključan faktor u prevenciji i rešavanju zatvora. Voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke su odlični izvori vlakana koji olakšavaju prolazak hrane kroz creva i omekšavaju stolicu. Promena ishrane uvek treba da bude prvi korak u izbegavanju nastanka ovog problema.

2. Dovoljno tečnosti

Redovan i dovoljan unos tečnosti, pre svega vode, važan je za omekšavanje stolice i olakšavanje varenja. Preporučuje se da trudnice konzumiraju najmanje 8 čaša vode dnevno.

3. Fizička aktivnost prilagođena trudnoći

Blaga i redovna fizička aktivnost, poput šetnje, plivanja ili joge, poboljšava probavu i pomaže u prevenciji zatvora. Ovi lagani vidovi vežbanja podstiču cirkulaciju i rad creva.

4. Redovno pražnjenje creva

Uspostavljanje redovnih navika pražnjenja creva može biti ključno za prevenciju konstipacije. Trudnice bi trebale odvojiti vreme za odlazak u toalet svakoga dana u približno isto vreme.

5. Saveti lekara ili farmaceuta

U nekim slučajevima, postoji potreba za korišćenjem blagih laksativa koji su bezbedni za upotrebu u trudnoći. Međutim, pre upotrebe bilo kakvih lekova i suplemenata, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Saveti lekara ili farmaceuta

6. Prirodni lekovi

Neke prirodne supstance poput lanenog semena ili prirodnih biljnih čajeva pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju pražnjenje creva, ali svakako se treba konsultovati sa farmaceutom ili lekarom kako biste izabrali najbolju i najbezbedniju opciju. Čaj od sene je na primer vrlo agresivan i nije preporučen za upotrebu u trudnoći.

Važno je napomenuti da trudnice uvek treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što preduzmu bilo kakve korake u lečenju ovih neprijatnosti. Individualni saveti i prilagođene strategije su od suštinske važnosti kako bi se obezbedila optimalna briga i sigurnost žene.

Kako različite vrste hrane utiču na zatvor tokom trudnoće?

Ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji konstipacije. Različite vrste hrane mogu uticati na rad digestivnog trakta na različite načine. Evo kako različite kategorije hrane – bazne, umereno bazne i kisele namirnice – mogu uticati na pojavu zatvora:

Bazne namirnice:

Bazna ishrana, obogaćena alkalnim namirnicama, može pozitivno uticati na varenje i pomoći u prevenciji zatvora. Ove namirnice obično imaju visok nivo vlakana, što je ključno za zdrav probavni sistem. Voće (kao što su banane, avokado, smokve), povrće (brokoli, spanać, kelj), orašasti plodovi (bademi, orasi) i semenke (lanene semenke, čia semenke) su izvori vlakana koji doprinose omekšavanju stolice i olakšavaju pražnjenje creva.

Umereno bazne namirnice:

Namirnice sa umerenim pH vrednostima su takođe korisne u prevenciji zatvora. Ove namirnice obično sadrže umerene količine vlakana i doprinose uravnoteženoj probavi. Integralne žitarice (smeđi pirinač, integralni hleb), mlečni proizvodi (jogurt, mleko), žitarice i leguminoze (grašak, sočivo) su neke od namirnica u ovoj kategoriji za koje je poželjno uključiti ih u ishranu.

Umereno bazne namirnice

Kisele namirnice:

Ishrana koja uključuje kisele namirnice ima nešto manji uticaj na olakšavanje zatvora u poređenju sa baznim namirnicama. Kisele namirnice obično nisu tako bogate vlaknima, ali pružaju druge važne hranljive sastojke kao što su vitamini i minerali. Voće (citrusi, jagode), fermentisani proizvodi (kiselo mleko, kiseli krastavci) i fermentisane žitarice spadaju u grupu kiselih namirnica.

Važno je napomenuti da je balansirana ishrana ključna. Kombinovanje različitih vrsta hrane, uključujući bazne, umereno bazne i kisele namirnice, je idealno rešenje za održavanje zdravog probavnog sistema. Takođe je važno individualizovati ishranu u skladu sa potrebama i preferencijama svake trudnice, uz konsultaciju sa lekarom ili nutricionistom.

Kada se obratiti lekaru zbog zatvora tokom trudnoće?

Konstipacija u trudnoći nije retka pojava i često se može rešiti promenom ishrane i životnih navika. Međutim, postoje situacije kada je važno potražiti stručnu pomoć. Evo nekoliko scenarija kada je preporučljivo obratiti se lekaru:

1. Ako se simptomi pogoršavaju ili traju duže vreme

Ako primetite da se simptomi zatvora pogoršavaju, ne prolaze ili traju duže od nekoliko dana uprkos promeni ishrane i životnih navika, važno je kontaktirati svog lekara.

2. Ako dođe do pojave krvarenja

Pojava krvi u stolici ili na toaletnom papiru može biti alarmantan simptom koji zahteva neodložnu posetu lekaru. Krvarenje može ukazivati na ozbiljnije probleme poput analnih fisura ili hemoroida koji zahtevaju lečenje.

3. Ako dođe do jakog i nepodnošljivog bola

Intenzivan bol u stomaku ili u predelu rektuma može ukazivati na ozbiljnije probleme kao što su blokada creva, opstrukcija ili druge gastrointestinalne komplikacije. U takvim slučajevima, hitna lekarska pomoć je neophodna.

4. Ako dođe do promene u uobičajenom obrazcu pražnjenja creva:

Nagla promena u uobičajenom obrazcu pražnjenja creva, posebno ako je praćena drugim simptomima kao što su gubitak apetita, gubitak težine ili umor, zahteva dodatnu procenu od strane lekara.

5. Ako imate prethodnu istoriju gastrointestinalnih problema ili bolesti

Ako imate prethodnu istoriju gastrointestinalnih problema ili bolesti, važno je obavestiti o tome svog lekara lekarom kako bi se osiguralo da zatvor ne predstavlja ozbiljniji problem ili komplikaciju postojeće bolesti.

Uvek je preporučljivo razgovarati sa svojim lekarom o bilo kakvim zabrinjavajućim simptomima ili promenama koje primetite. Lekar će vam pružiti odgovarajuće smernice i preporuke lečenja.

Dodatni saveti za prevazilaženje zatvora tokom trudnoće

Pored pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, postoje dodatni saveti i strategije koje vam mogu pomoći.

1. Redovna fizička aktivnost

Osim lagane fizičke aktivnosti, redovno struktuirano vežbanje je veoma korisno u olakšavanju probave i prevenciji zatvora.

2. Izbegavanje naprezanja prilikom pražnjenja creva

Naprezanje tokom pražnjenja pogoršava situaciju i ponekad dovodi do hemoroida. Uvek se potrudite da ne naprežete previše i da sedite u udobnom položaju tokom pražnjenja creva. Savetuje se da podignete noge na hoklicu u vreme velike nužde.

3. Praktikovanje tehnika opuštanja i smanjenje stresa

Stres utiče na probavu i veoma je važno praktikovati tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje, joga ili masaža.

Praktikovanje tehnika opuštanja i smanjenje stresa

4. Konzumiranje fermentisanih namirnica

Fermentisane namirnice poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa sadrže probiotike koji poboljšavaju zdravlje creva i olakšati varenje. Svakako imate na raspolaganju i različite vrste probiotskih preparata u apotekama.

5. Pridržavajte se redovnog rasporeda obroka

Održavanje redovnog rasporeda obroka pomaže u uspostavljanju redovnih crevnih navika. Pokušajte jesti obroke u isto vreme svakog dana kako biste podržali rutinski rad digestivnog sistema.

6. Konsultujte se sa nutricionistom

Ako imate specifične dijetetske potrebe ili zabrinutost zbog zatvora, posavetujte se sa nutricionistom koji će vam prilagoditi ishranu u skladu sa vašim trudničkim zahtevima i stanjem.

7. Dovoljno sna:

Odmor i dobar san igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema. Pobrinite se da spavate dovoljno kako biste održali zdrav metabolizam i probavu.

Zaključak

Zatvor u trudnoći je izazovan i neprijatan problem, ali uz pravilno upravljanje i uz promenu životnih navika, obično se efikasno prevazilazi. Važno je razumeti uzroke koji do njega dovode, kako bi se preduzeli odgovarajući koraci u prevenciji i olakšanju simptoma. Ključne strategije uključuju pravilnu ishranu bogatu vlaknima, redovan unos tečnosti, fizičku aktivnost prilagođenu trudnoći i opuštanje kako bi se smanjio stres.

Takođe, važno je da trudnice budu pravilno informisane o tome kada je neophodno potražiti medicinsku pomoć. U određenim situacijama, zatvor može ukazivati na ozbiljnije probleme koji zahtevaju pažnju lekara.

Maternity

Uz podršku zdravstvenog tima, pravilnu ishranu i aktivni životni stil, trudnice u većini slučajeva efikasno prevazilaze problem konstipacije. Bitno je da svaka trudnica bude svesna svog tela, prati simptome i pravilno reaguje kako bi osigurala srećnu i zdravu trudnoću.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule sadrže čak 19 vitamina, minerala i antiokssidanasa neophodnih za zdravlje budućih mama, trudnica i dojilja. Razvijene su od strane farmaceuta i lekara sa ciljem da obezbede zdrav tok trudnoće i spreče neželjene komplikacije poput pobačaja i prevremenih porođaja.

Često Postavljena Pitanja

To je stanje u kojem je pražnjenje creva otežano i nepravilno, karakteristično po retkoj i tvrdoj stolici.

Uzroci uključuju hormonske promene, pritisak rastuće materice na creva, promene u ishrani i smanjenu fizičku aktivnost.

Simptomi uključuju otežano pražnjenje creva, bol u stomaku, nadutost i osećaj nepotpunog pražnjenja.

Može se javiti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali je češći u drugom i trećem trimestru zbog povećanog pritiska na creva.

Konstipacija u ranoj trudnoći nastaje zbog hormonskih promena koje utiču na rad digestivnog trakta.

U kasnim fazama trudnoće nastaje zbog pritiska rastuće materice i bebe na creva.

Konstipacija obično direktno ne smeta bebi, ali može uzrokovati nelagodnost i stres kod trudnice.

Ova pojava nije poznata kao uzrok pobačaja, ali intenzivan stres i naprezanje mogu imati negativan uticaj na trudnoću.

Namirnice bogate vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica pomažu u prevenciji zatvora.

Bazne namirnice, koje obično sadrže vlakna, omekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje creva.

Umereno bazne namirnice, poput integralnih žitarica, doprinose uravnoteženom varenju i prevenciji zatvora.

Kisele namirnice obično nisu bogate vlaknima, pa imaju manji uticaj na olakšavanje zatvora u poređenju sa baznim namirnicama.

Treba se obratiti lekaru ako simptomi zatvora postanu ozbiljni, traju duže ili ako se jave komplikacije poput krvarenja ili jakog bola.

Maternity kapsule su najnovija generacija prenatalnih vitamina namenjenih trudnicama.

Literatura

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2021). Constipation.
  2. American Pregnancy Association. (n.d.). Constipation During Pregnancy.
  3. Mayo Clinic. (2021). Pregnancy week by week.
  4. WebMD. (2021). Digestive Disorders Health Center: Constipation.
  5. The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2019). Common Discomforts During Pregnancy.
  6. March of Dimes. (2021). Constipation During Pregnancy.
  7. NHS. (2021). Constipation.
  8. American Gastroenterological Association. (n.d.). Understanding Constipation.
  9. FamilyDoctor.org. (2020). Constipation: What You Should Know.
  10. The Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada. (2014). Healthy Eating for a Healthy Pregnancy.

Podelite ovaj članak

Call Now Button