Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Grupe, dijagnoza i lečenje vaginalnog sekreta

Vaginalni sekret - grupe, dijagnoza i lečenje

Šta je vaginalni sekret?

Vaginalni sekret je normalna pojava kod svake žene. Ima svoju svrhu i doprinosi zaštiti ginekološkog zdravlja. Fiziološki, vaginalni predeo nije suv i sterilan, niti treba da bude. Ćelije grlića materice poseduju sekretorne žlezde koje luče sluzavu tečnost, koja vlaži vaginalnu sluznicu.Vaginalni sekret nas oslobađa mrtvih ćelija i bakterija, čime se vagina održava zdravom i čistom.

U našem narodu postoji izraz za vaginalni sekret koji je u učestaloj upotrebi i naziva se „belo pranje“. Iako je vaginalni sekret potpuno fiziološki produkt, on je i najčešći razlog zbog koga se žene javljaju ginekologu.

Pojačan vaginalni sekret

Povećana količina sekreta je uobičajena u nekim situacijama, u toku trudnoće ili tokom ovulacije pod uticajem hormonskih promena. Ipak, ukoliko postoji pojačan vaginalni sekret, praćen promenom boje, konzistencije i mirisa, može biti pokazatelj vaginalne infekcije.

Kako se dijagnostikuje vaginalni sekret?

Dijagnoza vaginalnog sekreta zahteva posetu ginekološkoj ordinaciji. Ginekolog će uzeti osnovne podatke i najverovatnije postaviti par pitanja:

  • -Kada ste primetili pojačan sekret?
  • -Koje je boje?
  • -Da li ima neprijatan miris?
  • -Koja sredstva za pranje koristite?
  • -Da li ste upotrebljavali antibiotike u skorije vreme?
Saznajte kako se dijagnostikuje vaginalni sekret

Nakon razgovora, sledi ginekološki pregled i uzimanje vaginalnog i/ili cervikalnog brisa. Bris se uzima kroz sterilan spekulum od strane ginekologa. Ovo je bezbolna i rutinska analiza. Brisevi se mogu uzeti nevezano za vreme tokom dana, ali je bitno da žena dan pre nema seksualni odnos, da nema menstruaciju, kao i da ne koristi neku lokalnu terapiju. Nakon uzimanja brisa, uzorak se šalje na mikrobiološku analizu, gde se izoluju bakterije, gljivice, paraziti. Ukoliko se broj patogenih mikroorganizama pokaže u velikom broju, radi se i antibiogramski test, odnosno osetljivost bakterija na određene vrste antibiotika, kako bi se terapija tačno prilagodila uzročniku infekcije.

Vaginalni sekret – grupe

Normalan vaginalni sekret je proziran ili bele boje, bez neprijatnog mirisa i ne zahteva nikakvu terapiju.

Prema stepenu čistoće, vaginalni sekret se može podeliti u 6 grupa:

I grupa vaginalnog sekreta

– nalazi se kod devojčica, mikrobiološki su prisutne dobre probiotske bakterije – laktobacili, sekret je bez mirisa, beličast ili proziran. Ovo je normalan nalaz vaginalne mikrobiote i ne zahteva nikakvu terapiju.

II grupa vaginalnog sekreta

ovu grupu sekreta nalazimo kod sekualno aktivnih žena, beličaste boje, bez neprijatnog mirisa. Takođe, ovakav nalaz je karakteristika normalne, zdrave vaginalne flore i ne zahteva farmakološki tretman.

III grupa vaginalnog sekreta

predstavlja najčešči nalaz kod seksualno aktivnih žena. Ovde pronalazimo mikrobiološki nalaz patogenih bakterija, izazivača vaginalnih infekcija (E. Coli, streptokok, Prevotella, stafilokok). Ima vrlo malo laktobacila ili ih uopšte nema, a sekret je promenjene boje i konzistencije, beličaste ili žućkaste boje, koji prati neprijatan miris. U pitanju je mešovita bakterijska infekcija ili vaginoza. Nekada prolazi spontano, ali najčešće je potrebno lokalno ili sistemsko lečenje antibioticima, u zavisnosti od samih simptoma.

IV grupa vaginalnog sekreta

ova grupa sekreta karakteristična je za bakteriju Neisseria gonorrhoeae – gonokok. Ovo je seksualno prenosiva bolest koja se lako prenosi, pogotovo kada je u pitanju često menjanje partnera. Kod žena se javlja simptom obilne žućkaste sekrecije. Potrebno je antibiotsko lečenje oba partnera. Ukoliko se ne leči, gonokok se može preseliti u više krajeve genitalnog trakta i izazvati ozbiljnija oboljenja karlice.

V grupa vaginalnog sekreta

izazivač je bakterija Trichomonas vaginalis. Sekret je penušav, zelenkasto-žute boje, neprijatnog mirisa. Ova bakterija je dosta uporna i često se vraća, a ukoliko se ne leči, može izazvati probleme sa sterilitetom. Osim što je seksualno prenosiva, infekcija Trichomonasom je karakteristična i u urologiji, prilikom upotrebe katetera. Potrebno je lečenje oba parnera.

VI grupa vaginalnog sekreta  

vaginalni sekret je vrlo karakterističan, bez mirisa, obilan, beo i sirast. Prisutan je i svrab. Uzročnik je gljivica Candida albicans. Ovu grupu sekreta lekar lako dijagnostikuje, čak i bez mikrobiološke potvrde, jer kandida pravi svoje karakteristične kolonije (skrame) na vaginalnoj sluznici.Kandidijaza nije polno prenosiva, i iako neprijatna, najmanje je rizična. Povezuje se sa upotrebom antibiotika i padom inuniteta. Leči se antifungalnom (antigljivičnom) lokalnom i oralnom terapijom.

Biota intima vaginalni probiotik pomaže u sprečavanju probleme vaginalnog sekreta

Lečenje vaginalnog sekreta

I i II grupa sekreta ne zahteva nikakvo lečenje, dok je ostale grupe potrebno tretirati. Lečenje vaginalnih infekcija se sprovodi upotrebom antibiotske ili antigljivične lokalne ili oralne terapije, u zavisnosti od samog uzročnika, antibiograma i težine infekcije. Tokom i nakon terapije potrebno je koristiti i oralne vaginalne probiotike bogate laktobacilima, kako bi se nadoknadili laktobacili i normalizovao sastav i pH vaginalne flore-mikrobiote.

Kako sprečiti pojavu pojačanog vaginalnog sekreta?

Najbolji način sprečavanja pojačanog vaginalnog sekreta jeste održavanje zdravih higijensko-dijetetskih navika. Ovo uključuje: izbaciti iz ishrane rafinisane šećere i industrijske prerađevine, alkohol i cigarete. Kod uporne kandide, savetuje se i anti-kandida dijeta tokom čitavog perioda lečenja. Obavezno izbegavati nošenje uske garderobe, sintetičkog veša i običnih sapuna za pranje intimne regije.

Za održavanje higijene najbolje su kupke prilagođene baš intimnom području, kao i upotreba pamučnog veša, opranog na 9O stepeni. Koristiti zaštitu (prezervative) tokom odnosa. Uz sve navedeno, od izuzetne je važnosti kolonizovati vaginalnu sluznicu dobrim laktobacilima.

Redovna upotreba oralnih probiotika koji sadrže laktobacile obezbeđuje zdravu vaginalnu floru – mikrobiotu i sprečava nastanak svih ovih neprijatnih vaginalnih infekcija.

Dipl Ph Jasna Simičić

Podelite ovaj članak

Call Now Button