Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Zašto je vaginalni probiotik toliko važan za žene?

Zašto je vaginalni probiotik važan za žene? Biota intima

Šta je vaginalni probiotik?

Ljudski organizam nastanjuje veliki broj bakterija, virusa i gljivica. Oni imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čoveka i bez ove mikrobne zajednice život ne bi bio moguć. Skup svih ovih mikroorganizama naziva se mikrobiom ili mikrobiota. Najviše mikroorganizama svakako živi u crevima, ali postoji i mikrobiom kože, usne duplje kao i urovaginalni mikrobiom. Mikrobiom čoveka je specifičan za svaku jedinku kao otisak prsta, ne postoje 2 osobe koje imaju identičan mikrobiom.

Vaginalnu mikrobiotu čine mikroorganizmi koji nastanjuju urovaginalnu regiju. Zdrav vaginalni mikrobiom dominantno čine bakterije koje se nazivaju laktobacili i one su prisutne u najvećem broju, čak 95%. Ostalih 5% čine druge anaerobne bakterije. Kada su laktobacili prisutni u ovako velikom broju, žena je zdrava, nema vaginalnih infekcija niti neprijatnih simptoma. Vaginalni probiotik sadrži izuzetno veliki broj laktobacila.

Laktobacili imaju višestruku zaštitnu ulogu u prevenciji infekcija i održavanju dobrog zdravstvenog stanja svake žene.

Laktobacili u Biota intima vaginalnom probiotiku

Na koji način deluju laktobacili?

 1. Laktobacili produkuju mlečnu kiselinu čime se obezbeđuje optimalna pH vrednost od 3,8-4,5
 2. Laktobacili proizvode vodonik peroksid i druge antimikrobne supstance koje direktno deluju na uzročnike infekcija
 3. Laktobacili žive zajedno u formi biofilma, oblažući sluznicu, čime se onemogućava rast i razvoj patogenih bakterija i gljivica
 4. Laktobacili deluju i imunomodulatorno, proizvodeći IgA antitela, odgovornih za snažan lokalni imunitet vaginalne sluznice

Vrste laktobacila

Lactobacillus Crispatus

Najdominantniji laktobacil u zdravoj vaginalnoj mikrobioti je Lactobacillus Crispatus i čini oko 40% zdrave vaginalne mikrobiote. Kada žena ima dovoljno Lactobacillus Crispatus, kažemo da je zdrava. Lactobacillus Crispatus produkuje najveću količinu vodonih peroksida u poredjenju sa drugim laktobacilima. Takođe, snažno deluje na kandidu, ešerihiju i hlamidiju. Smanjuje uporne i ponavljajuće urinarne infekcije za čak 50%.

Lactobacillus Gasseri

Normalni je stanovnik reproduktivnog trakta žena i produkuje više snažnih antibakterijskih supstanci. Osim u održavanju dobrog zdravstvenog stanja intimnog područja, učestvuje u eliminacii i Helicobacter pylori infekcije. Takođe, pokazano je  da Lactobacillus Gasseri smanjuje menstrualni i endometriozni bol, kao i da smanjuje rast endometrioznog tkiva. Pokazuje dobra dejstva i kod opstipacije i iritabilnog kolona.

Lactobacillus Jensenii

Ukoliko je prisutan u velikom i dovoljnom broju u vaginalnoj mikrobioti, Lactobacillus Jensenii održava normalan tok trudnoće i smanjuje incidence prevremenih porođaja.

Lactobacillus Reuteri

Jedan od najprisutnijih i najbolje proučenih laktobacila. Nastanjuje digestivni, urinarni, vaginalni trakt, kao i kožu. Inhibira rast kandide, a povezuje se i sa ublažavanjem alergijskih reakcija.

Lactobacillus Rhamnosus

Redovan stanovnik digestivnog i vaginalnog traksta. Nastanjuje i uretru. Sprečava sve vrste dijareja, kao i vaginalne infekcije.

Lactobacilus paracasei

Aktivan u imunom odgovoru, skraćuje vreme trajanja prehlade. Smanjuje i neprijatne simptome nastale zbog intolerencije na hranu bogatu laktozom.

Kome je namenjen vaginalni probiotik?

Oralni vaginalni probiotik su potrebni svim ženama, u svim starosnim dobima, u cilju prevencije infekcija i održavanja dobrog zdravstvenog stanja.

Trudnice

Tokom trudnoće dolazi do hormonskih i imunoloških promena u ženskom organizmu zbog kojih su trudnice posebno podložne vaginalnim infekcijama i urinarnim infekcijama. Svaka infekcija u trudnoći zahteva lečenje i praćenje jer može da ošteti plod i da dovede do spontanih pobačaja ili prevremenog rođenja. Kao i svi probiotici, tako je i vaginalni probiotik bezbedan za korišćenje od prvog do poslednjeg dana trudnoće. Posebno se savetuje njihova primena u zadnjem trimestru, jer je pokazano da mame koje piju oralni vaginalni probiotik u ovom periodu, rađaju bebe sa znatno manjim intenzitetom grčeva.

Da li trudnice smeju da koriste vaginalni probiotik?

Žene u menopauzi

U menopauzi dolazi do smanjenja estrogena, a samim tim i smanjenja broja laktobacila. Žene u menopauzi često pate od suve vaginalne sluznice, osećaju peckanje, kao i bol prilikom odnosa. Vaginalni probiotici su vredna pomoć u suzbijanju ovih neprijatnih menopauzalnih simptoma.

Devojčice i adolescentkinje

Tokom ovog perioda, takođe, dolazi do hormonskih promena, a često vaginalna primena lekova nije moguća. Iz ovog razloga je vaginalni probiotik dobro rešenje za tinejdžerke koje imaju neku vaginalnu infekciju praćenu pojačanim sekretom.

Žene u reproduktivnom periodu

Ovo je period kada su žene najviše seksualno aktivne, čime se povećava rizik od vaginalnih infekcija i seksulano-prenosivih infekcija. Vaginalni probiotik štiti ženu tokom ovog perioda.

U lečenju kojih stanja i bolesti pomaže vaginalni probiotik?

Kada je u vaginalnoj mikrobioti prisutan veliki broj laktobacila, tada nema infekcija. Međutim, razni spoljašnji i unutrašnji faktori mogu poremetiti sastav vaginalne mikrobiote i dovesti do stanja koje se zove DISBIOZA.

Kada nastaje disbioza?

Disbioza nastaje kada se smanji broj laktobacila, čime se stvaraju pogodni uslovi za rast i razmnožavanje patogena koji mogu dovesti do infekcija.

Koji faktori mogu dovesti do vaginalne disbioze?

 • Pad imuniteta
 • Stres
 • Virusne infekcije
 • Hormonske promene
 • Upotreba antibiotika i kontraceptivnih lekova
 • Neadekvatna ishrana
 • Manjak sna
 • Nedostatak fizičke aktivnosti
 • Upotreba agresivnih sapuna za pranje
 • Nošenje neadekvatnog veša
 • Nedovoljna higijena

Vaginalna disbioza dovodi do različitih vaginalnih infekcija, a najčeće su bakterijske vaginoze i vaginalna kandidijaza.

Bakterijske vaginoze

Vaginalne infekcije koje nastaju kada dođe do prekomernog razmnožavanja bakterija koje normalno nastanjuju ljudski organizam. To su najčešće G. vaginalis, streptokok, stafilokok, Klebsiella, E.coli. Bakterijske vaginoze se manifestuju pojačanim vodenim i sivkastim sekretom, neprijatnim mirisom, može doći do crvenila i upale, prvo donjih, a ukoliko se ne leči, i gornjih reproduktivnih organa.  Leče se antibiotskim vaginaletama i oralnim probiotskim preparatima, kako bi se regulisao sastav vaginalne flore-mikrobiote.

Vaginalna kandidijaza

Česta vaginalna infekcija izazvana gljivicom Candidom albicans. Obično se lako prepoznaje. Karakteriše je gust, beli i sirast iscedak, prati je svrab i iritacija vulve. Lečenje podrazumeva upotrebu lokalnih, a ponekad i sistemskih antigljivičnih lekova. Tokom lečenja kandide bitno je uvrstiti i oralni vaginalni probiotik, koji imaju direktno dejstvo na kandidu, a sa druge strane pomažu obnavljanju vaginalne flore i snižavaju pH vrednost koja kandidi ne odgovara. Osim toga, savetuje se ishrana bez ugljenih hidrata, kao i smanjenje stresa i podizanje imuniteta.

Urinarne infekcije

U preko 90% slučajeva za urinarnu infekciju je odgovorna bakterija E. coli, koja ima veliki afinitet vezivanja za urovaginalni epitel. Laktobacili onemogućavaju ovo vezivanje, a deluju i direktno antimikorbno na ešerihiju čime dovode do sprečavanja upornih i često ponavljajućih urinarnih infekcija.

Kondilomi, HPV infekcije

HPV virusi su široko rasprostranjeni i većinom bezopasni. Mešutim postoje i onkogeni HPV virusi koji su glavni krivci za razvoj karcinoma grlića materice i usne duplje. Sve vurusne infekcije se najbolje preveniraju vakcinama, međutim ako do njih već dođe, koriste se antivirusni lekovi koji su ograničeno efikasni. Bitno je raditi na podizanju imuniteta, a studije pokazuju da određeni laktobacili, ukoliko se primenjuju u periodu od nekoliko meseci, mogu dovesti do potpunog povlačenja HPV virusa.

Upotreba kontraceptiva

Kontraceptivna sredstva često sadrže hormon progesteron. Laktobacilima visoke doze progesterona ne odgovaraju, pa može doći do vaginalne disbioze i vaginalnih infekcija. Uz svaki kontraceptiv, preporučuje se i upotreba vaginalnih probiotika, kako bi se žene zaštitile od neprijatnih infekcija

Upotreba antibiotika

Antibiotici su često neophodni u tretmanu različitih stanja, međutim jedno od njihovih neželjenih dejstava jeste i to da dovode do poremećaja normalne crevne i vaginalne mikrobiote, što može dovesti do razvoja digestivnih tegoba i vaginalne kandidijaze. Zato se uz svaki antibiotik preporučuje i probiotik, a poželjno je izabrati onaj koji deluje na sva 3 trakta – digestivni, vaginalni i urinarni.

Vantelesna oplodnja

Pre i tokom same vantelesne oplodnje potrebno je osigurati zdravu vaginalnu mikrobiotu. Ovakva mikrobiota obezbeđuje veće šanse za uspešnu implantaciju i sam razvoj embriona.

Endometrioza

Endometrioza predstavlja stanje kada dolazi do rasta i razvoja endometrioznog tkiva izvan endometrijuma. Praćeno je bolom i može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija. Naučnim studijama je dokazano da probiotici dovode smanjenja bola i zapaljenja koji prate endometriozu.

Vaginalna disbioza | Premium Pharma

Upala jajnika

Nastaje kada se vaginalna infekcija proširi na gornje puteve reproduktivnog trakta. Upala jajnika je praćena bolom u donjem delu stomaka i u leđima. Leči se antibioticima, a vaginalni probiotik takođe smanjuje upalu i vredna je pomoć tokom terapije upale jajnika.

Onkološka oboljenja

Hemioterapija koja se koristi u eliminaciji ćelija raka ima mnogo neželjenih efekata na zdravo tkivo i dovodi do stomačnih i vaginalnih tegoba. Probiotici se stoga preporučuju kao dodatna pomoć u cilju očuvanja zdrave mikrobiote.

Pad imuniteta

Kada imuni sistem ne radi punim kapacitetom, podložniji smo razvoju raznih infektivnih i hroničnih bolesti. Danas se zna da imunitet potiče iz creva i da zdrava crevna mikrobiota dovodi do pravilnog imunog odgovora. Pored delovanja na naše ćelije imunog sistema, probiotici imaju sposobnost da i sami stvaraju antitela koja nas štite od različitih uzročnika bolesti.

Po čemu se Biota intima vaginalni probiotik razlikuje od ostalih?

Biota intima preparat je razvijen i namenjen posebno ženskoj populaciji u cilju smanjenja gastrointestinalnih, urinarnih i vaginalnih infekcija. Sadrži najveći broj laktobacila na tržištu, i to onih koji se dominantno nalaze na vaginalnoj sluznici. U jednoj kapsuli nalazi se 6 milijardi kolonija laktobacila.

Pored toga, Biota intima je jedini oralni vaginalni probiotik koji sadrži i imuno komponente: laktoferin i vitamin D

Laktoferin

Glikoprotein koji se nalazi u kolostrumu i mleku sisara, kao i u drugim telesnim tečnostima. Privlači veliku pažnju stručne javnosti u proteklih nekoliko godina zbog svojih efekata na zdravlje čoveka. Učestvuje u metabolizmu gvožđa i može se koristiti kao donor gvožđa kod anemija i obilnih menstruacija, a bez neželjenih efekata koje sintetski preparati gvožđa izazivaju.

Dalje, laktoferin je snažan antibakterijski, antivirusni, antigljivični, antiparazitni i antiinflamatorni agens. Deluje direktno na uzorčnike infekcija, a podiže i lokalni i sistemski odgovor. Deluje sinergistički sa laktobacilima u zaštiti intimnog zdravlja žene.

Biota intima vaginalni probiotik sadrži 6 miliona jedinica laktoferina

Vitamin D

O vitaminu D se dosta zna i dosta priča u proteklo vreme. Zbog svojih efekata, više se ne smatra samo vitaminom nego i hormonom. Danas postoji globalna deficijencija vitamina D širom sveta. Glavna funkcija vitamina D je metabolizam kalcijuma i fosfora, pomaže u ugradnji kalcijuma u kosti. Međutim, pokazana je i veza vitamina D i sastava vaginalne mikrobiote. Naime, žene koje imaju deficit vitamina D imaju i češće vaginalne infekcije. Vitamin D poboljašava proizvodnju insulina, čime se stvaraju povećani depoi glikogena. Glikogen je hrana za laktobacile.

Više vitamina D – više glikogena – više laktobacila

Britansko društvo ginekologa izdalo je čak i preporuku da sve trudnice, bez obzira na status vitamina D u krvi, treba da uzimaju bar 200-400IJ vitamina D dnevno, kako bi se sprečile vaginalne infekcije u trudnoći.

Kapsula

Biota intima koristi specijalnu ljubičastu kapsulu, koja je obojena prirodnom bojom ljubičaste šargarepe. Ovakva kapsula ne sadrži veštačke boje niti GMO, obezbedjuje kvalitet sirovina, i ne izaziva gastrointestinalne nelagodnosti.

Kapsula Biota intima vaginalnog probiotika

Da li se Biota intima vaginalni probiotik može koristiti preventivno?

Apsolutno. Preventivnom primenom Biota intima vaginalnog probiotika obezbeđuje se zdrava vaginalna mikrobiota i sprečava nastanak SVIH vaginalnih infekcija, bez obzira na uzročnika. Ovakva, preventivna primena pruža i najbolju zaštitu. Osim preventivne primene, Biota intima se može koristiti i kada je problem/infekcija već nastao. Dovodi do povlačenja uzorčnika, smanjuje neprijatne simptome kao što su svrab, crvenilo, peckanje ili bol. Može se koristiti i uz antibakterijske ili antigljivične vaginalete, kao i tokom ciklusa. Primena je jednostavna i komforna, pije se samo 1 kapsula dnevno, najbolje tokom 4-6 nedelja, a može i duže u zavisnosti od indikacija.

Resite sve ženskih problema uz naš vaginalni probiotik | Premium Pharma

Biota intima je imunoprobiotski preparat namenjen svakoj ženi koja želi da vodi računa o svom intimnom zdravlju. Sprečava pojavu svih vaginalnih, urinarnih i gastrointestinalnih infekcija, a zahvaljujući imunomodulatorima – laktoferinu i vitaminu D, podiže lokalne i sistemske odbrambene sposobnosti organizma.

Uz Biota intima kapsule, žene su zdrave, srećne i samopouzdane. Neka one budu deo Vaše tašne, kućne apoteke i Vaše dnevne rutine. Jer zdravlje nema alternativu.

Podelite ovaj članak

Call Now Button