Broj za porudžbine: + 381 21 302 86 46
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za sve iznose iznad 4000,00 rsd

Vaginalne infekcije u trudnoći

Premium Pharma - DR Stajic i Bojana Barovic
Doktore, možete li nam reći šta su vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije su jedan od najčešćih zdravstvenih problema žena u reproduktivnom dobu. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), preko 300 miliona žena širom sveta ima problem sa nekom vaginalnom infekcijom, a očekuje se da će ovaj broj biti u porastu u narednim godinama.

Vaginalne infekcije mogu biti izazvane različitim uzročnicima, a najčešće su to bakterijske i gljivične infekcije.

Premium Pharma - Doktor Stajic

Zbog čega se javljaju vaginalne infekcije?

U vaginalnom predelu se nalazi mikrobna zajednica dobrih bakterija koja se naziva mikrobiota. Ranije smo je zvali vaginalna flora. Kada dođe do poremećaja vaginalne mikrobiote, dolazi do razvoja infekcija. Različiti su uzroci vaginalne disbioze, odnosno neravnoteže, a najčešći su: pad imuniteta, emocionalni stres, upotreba nekih lekova, posebno antibiotika, hormonske promene, upotreba agresivnih sredstava za pranje intimne regije.

Koji su simpromi vaginalnih infekcija?

Simptomi zavise od uzročnika, ali najčešće su to promena boje i konzistencije vaginalnog sekreta, crvenilo, bol pri odnosu ili tokom mokrenja, peckanje ili svrab. Interesantno je se vaginalne infekcije mogu javiti vrlo često asimptomatski. Daću Vam samo primer: žena dođe na redovan godišnji ginekološki pregled, nema nikakvih simptoma, odlično se oseća. Nakon pregleda, uzimanja brisa i mikrobiološke izolacije uzročnika, pronalazimo mešovito gljivično-bakterijsku infekciju. Ovakve infekcije su posebno opasne, jer žene koje nemaju simptome ne osećaju potrebu da odu kod lekara, a za to vreme se infekcija razvija i napreduje. Ove asimptomstske, nelečene infekcije su i čest uzrok delimične ili potpune neprohodnosti jajovoda, što je čest uzrok neplodnosti kod žena.

Da li se vaginalne infekcije javljaju i tokom trudnoće?

Trudnoća je stanje kome se žene raduju, ali koje veoma pogoduje razvoju vaginalnih infekcija. Oko 30-40% trudnica ima neku vaginalnu infekciju tokom trudnoće. Uzrok ovome su prvenstveno imunološke i hormonske promene, izostanak menstruacije, promene u vaginalnoj i cervikalnoj sekreciji, visok nivo estrogena, kao i drugačiji sastav vaginalne mikrobiote u periodu trudnoće. Laktobacili su probiotske bakterije koje čine zdravu vaginalnu mikrobiotu i održavaju pH vrednosti vagine u optimalnom opsegu. Pri promeni pH i smanjenju kiselosti, stvaraju se uslovi za prekomerno razmnožavanje patogenih organizama. U trudnoći, ovakvo stanje može lako da pređe u infekciju, koja može da dovede komplikacija u trudnoći.

Stabilnost vaginalnog mikrobioma i prisustvo velikog broja laktobacila kod trudnica je od izuzetne važnosti, kako bi se obezbedio uredan tok trudnoće i porođaja.

Premium Pharma - Vaginalne infekcije
Da li vaginalne infekcije u trudnoći mogu uticati na bebu?

Mogu. Upravo zbog toga su važne redovne ginekološke kontrole tokom trudnoće. Svaka infekcija u trudnoći se smatra potencijalno opasnom i zahteva lečenje. Infekcije koje nastaju u ranoj trudnoći u toku embriogeneze mogu izazvati malformacije ploda, dok infekcije u kasnijoj trudnoći mogu da se manifestuju morfološkim i funkcionalnim promenama pojedinih organa i organskih sistema. Vaginalne infekcije predstavljaju najveći faktor rizika za razvoj komplikacija u trudnoći, kao što su spontani pobačaji, prevremeni porođaji i perinatalne infekcije. Prevremeni porođaj zajedno sa malom telesnom težinom na rođenju i smrtnošćču novorođenčadi vodeći je problem u akušerstvu.  Približno 40% prevremenih porođaja uzrokovano je nekom infekcijom.

Zbog svih ovih razloga, sprečavanje nastanka, kao i blagovremeno otkrivanje vaginalnih infekcija u trudnoći od prioritetnog je značaja za zdravlje mame i bebe.

Da li postoji način da se trudnica zaštiti od nastanka vaginalnih infekcija?

Preventivne mere svakako postoje. Prvenstveno su tu redovni ginekološki pregledi. Zatim, trudnice bi trebalo da se zdravo hrane, ukoliko trudnoća dozvoljava da budu umereno aktivne, da izbegavaju stresne situacije i da dovoljno spavaju. Vitamin D poboljšava imunitet, kao i laktoferin. Oba ova imunomodulatora obezbeđuju snažan imunitet kod trudnica i dovode do zdrave vaginalne mikrobiote. Oralni probiotski preparati koji sadrže laktobacile koji se dominantno nalaze u zdravom vaginalnom mikrobiomu oblažu vaginalni zid, dovode do normalizacije pH vrednosti vagine i sprečavaju vaginalne infekcije u trudnoći. Biota Intima je jedini imuno-probiotski preparat na našem tržištu koji sadrži sve navedene sastojke, bezbedan je za korišćenje u trudnoći i tokom dojenja i pruža ženama zaštitu od ponavljajućih vaginalnih infekcija.

Podelite ovaj članak

Call Now Button