Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Vaginalne infekcije u trudnoći

Premium Pharma - DR Stajic i Bojana Barovic

U ovom blogu ćemo pokriti temu vaginalnih infekcija u trudnoći, a oslonićemo se na stručne savete i ekspertizu doktora Dragana Stajića iz Kliničkog centra Vojvodine. Doktor Stajić je specijalista ginekologije i akušerstva sa preko 25 godina iskustva u radu, najpre kao lekar specijalista ginekologije i akušerstva, zatim kao šef Odseka za prijem i trijažu trudnica, da bi naposletku postao i v.d. upravnik klinike za ginekologiju i akušerstvo. 

On će nam u ovom blogu objasniti šta su vaginalne infekcije, zbog čega se javljaju i koji su najčešći simptomi koji prate ova stanja u trudnoći.

Da li su vaginalne infekcije u trudnoći pojava sa kojom se baš svaka trudnica susreće? Koliko su vaginalne infekcije opasne? Šta je to što bi trudnicama veoma značilo da znaju, kako bi lakše pobedile vaginalnu infekciju?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja ćete pronaći u ovom blogu.

Premium Pharma - Doktor Stajic

Šta su vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije su jedan od najčešćih zdravstvenih problema žena u reproduktivnom dobu. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), preko 300 miliona žena širom sveta ima problem sa nekom vaginalnom infekcijom, a očekuje se da će ovaj broj biti u porastu u narednim godinama.

Vaginalne infekcije mogu biti izazvane različitim uzročnicima, a najčešće su to bakterijske i gljivične infekcije.

Zbog čega se javljaju vaginalne infekcije?

U vaginalnom predelu se nalazi mikrobna zajednica dobrih bakterija koja se naziva mikrobiota. Ranije smo je zvali vaginalna flora. Kada dođe do poremećaja mikrobiote (vaginalne flore), dolazi do razvoja infekcija.

Različiti su uzroci vaginalne disbioze, odnosno neravnoteže, a najčešći su: pad imuniteta, emocionalni stres, upotreba nekih lekova, posebno antibiotika, hormonske promene, upotreba agresivnih sredstava za pranje intimne regije.

Koji su simptomi vaginalnih infekcija?

Simptomi zavise od uzročnika, ali najčešće su to promena boje i konzistencije vaginalnog sekreta, crvenilo, bol pri odnosu ili tokom mokrenja, peckanje ili svrab. Interesantno je se infekcije vagine mogu javiti vrlo često asimptomatski.

Daću Vam samo primer: žena dođe na redovan godišnji ginekološki pregled, nema nikakvih simptoma, odlično se oseća. Nakon pregleda, uzimanja brisa i mikrobiološke izolacije uzročnika, pronalazimo mešovito gljivično-bakterijsku infekciju. žena

Ovakve infekcije su posebno opasne, jer žene koje nemaju simptome ne osećaju potrebu da odu kod lekara, a za to vreme se infekcija razvija i napreduje. Ove asimptomstske, nelečene infekcije su i čest uzrok delimične ili potpune neprohodnosti jajovoda, što je čest uzrok neplodnosti kod žena.

Premium Pharma - Vaginalne infekcije

Da li se vaginalne infekcije javljaju tokom trudnoće?

Trudnoća je stanje kome se žene raduju, ali koje veoma pogoduje razvoju vaginalnih infekcija. Oko 30-40% trudnica ima neku vaginalnu infekciju tokom trudnoće.

Uzrok ovome su prvenstveno imunološke i hormonske promene, izostanak menstruacije, promene u vaginalnoj i cervikalnoj sekreciji, visok nivo estrogena, kao i drugačiji sastav mikrobiote u periodu trudnoće.

Laktobacili su probiotske bakterije koje čine zdravu vaginalnu mikrobiotu i održavaju pH vrednosti vagine u optimalnom opsegu. Pri promeni pH i smanjenju kiselosti, stvaraju se uslovi za prekomerno razmnožavanje patogenih organizama. U trudnoći, ovakvo stanje može lako da pređe u infekciju, koja može da dovede komplikacija u trudnoći.

Stabilnost vaginalnog mikrobioma i prisustvo velikog broja laktobacila kod trudnica je od izuzetne važnosti, kako bi se obezbedio uredan tok trudnoće i porođaja.

Vrste vaginalnih infekcija u trudnoći

Neke od najčešćih vaginalnih infekcija u trudnoći uključuju bakterijsku vaginozu, vaginalnu kandidijazu i trihomonijazu.

Bakterijska vaginoza

Bakterijsku vaginozu možemo svrstati u red najćešćih vaginalnih infekcija u trudnoći. Ona je uzrokovana disbalansom mikrobiote usled manje laktobacila i većeg broja štetnih bakterija. Bakterije koje preovlađuju u ovom stanju proizvode supstance koje dovode do neprijatnih simptoma. Simptomi koji je prate su neprijatan miris vaginalnog sekreta čija boja može biti bela ili sivkasta, vrab i iritacija. Neophodno je naglasiti da je važno pravovremeno lečenje bakterijske vaginoze naročito kod trudnica, jer ova vrsta infekcije u vagini može da utiče na niz komplikacija, poput prevremenog porođaja.

Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza ili vulvovaginalna kandidijaza nastaje usled prekomernog razmnožavanja gljivice Candida albicans. Uz bakterijsku vaginozu, vaginalna kandidijaza je vrlo često infekcija koja je prisutna kod žena tokom trudnoće, jer su žene u tom periodu sklone hormonalnim promenama koje utiču na vaginalnu floru. Ono što se smatra simptomima ove gljivične infekcije – vaginalne kandidijaze jeste intenzivno peckanje i svrab u vaginalnom području, gust sirast sekret i pristunost otoka, crvenila i iritacije vulve.

Trihimonijaza

Infekcija koja se prenosi seksualnim putem i koja može biti vrlo nezgodna ako se razvije u trudnoći. Trudnice u tom slučaju imaju realnu opasnost od preuranjenog porođaja i vrlo je važno da se svaka faza lečenja ove infekcije budno prati od strane lekara, zbog potencijalnih rizika po plod.

Ono što spada mešu simptome trihimonijaze jeste obilan sekret žućkasto-zelenkaste boje, svrab, peckanje i crvenilo u predelu genitalija, kao i bol tokom mokrenja i seksualnih odnosa.

Da li vaginalne infekcije u trudnoći mogu uticati na bebu?

Mogu. Upravo zbog toga su važne redovne ginekološke kontrole tokom trudnoće. Svaka infekcija u trudnoći se smatra potencijalno opasnom i zahteva lečenje.

Infekcije koje nastaju u ranoj trudnoći u toku embriogeneze mogu izazvati malformacije ploda, dok infekcije u kasnijoj trudnoći mogu da se manifestuju morfološkim i funkcionalnim promenama pojedinih organa i organskih sistema.

Vaginalne infekcije predstavljaju najveći faktor rizika za razvoj komplikacija u trudnoći naročito za dravlje ploda, kao što su spontani pobačaji, prevremeni porođaji i perinatalne infekcije. Prevremeni porođaj zajedno sa malom telesnom težinom na rođenju i smrtnošćču novorođenčadi vodeći je problem u akušerstvu.  Približno 40% prevremenih porođaja uzrokovano je nekom infekcijom.

Zbog svih ovih razloga, sprečavanje nastanka, kao i blagovremeno otkrivanje vaginalnih infekcija u trudnoći od prioritetnog je značaja za zdravlje mame i bebe.

Kako da se trudnice zaštite od nastanka vaginalnih infekcija?

Preventivne mere svakako postoje. Prvenstveno su tu redovni ginekološki pregledi. Zatim, trudnice bi trebalo da se zdravo hrane, ukoliko trudnoća dozvoljava da budu umereno aktivne, da izbegavaju stresne situacije i da dovoljno spavaju.

Vitamin D poboljšava imunitet, kao i laktoferin. Oba ova imunomodulatora obezbeđuju snažan imunitet kod trudnica i dovode do zdrave mikrobiote. Oralni probiotski preparati koji sadrže laktobacile koji se dominantno nalaze u zdravom vaginalnom mikrobiomu oblažu vaginalni zid, dovode do normalizacije pH vrednosti vagine i sprečavaju infekcije vagine u trudnoći.

Biota Intima je jedini imuno-probiotski preparat na našem tržištu koji sadrži sve navedene sastojke, bezbedan je za korišćenje u trudnoći i tokom dojenja i pruža ženama zaštitu od ponavljajućih vaginalnih infekcija.

Infekcije vagine u trudnoći se mogu sprečiti, a isto tako se i njihova učestalost može prorediti. Ono što je važno jeste usvajanje nekih novih životnih navika među koje spada adekvatna ishrana i vođenje računa o adekvatnoj suplementaciji.

Pre, tokom i nakon trudnoće, ženama se preporučuje korišćenje oralnih kaspula BIOTA intima, koje će pomoći da vaginalna mikrobiota bude zdrava. One pomažu u sprečavaju pojavu vaginalnih infekcija, smanjuju njihovu učestalost za čak 70%, sprečavaju i smanjuju učestalost kandidijaze i urinarnih infekcija. pored toga, ove kapsule su i pouzdana pomoć kod žena sa endometriozom, regulišu obilna i bolna krvarenja i podstiču brže zaceljivanje ranica na grliću materice.

Zaključak

Vaginalna kandidijaza uz bakterijsku vaginozu u trudnoći ne predstavlja retkost, ali je važno da reakcija na prve uočene simptome bude brza. Više problema može izazvati trihimonijaza, ali se i ona kroz lekarsku intervenciju može sanirati. Redovnim lekarskim pregledima ova infekcija će biti blagovremeno tretirana i sanirana, a trudnice će moći da budu bezbedne kada je u pitanju njihovo i zdravlje njihove bebe. Zato, nema potrebe za brigom – za sve postoji rešenje, samo je važno da se reaguje na vreme jer se tako predupređuju brojne zdravstvene komplikacije. Redovni ginelokoški pregledi, kao i zdrave životne navike uveliko mogu preduprediti sve poteškoće i omogućiti trudnicama zdravlje kroz celu trudnoću, a samim tim i zdravlje za njihovu bebu. 

Često postavljana pitanja

Sve vaginalne infekcije sa sobom nose određene simptome kao što su vidno izmenjen izgled sekreta, neprijatan miris, svrab, peckanje i crvenilo u genitalnom području, ili pak bol prilikom seksualnih odnosa i mokrenja. Ako uočite ove simpote – u što kraćem periodu se javite svom lekaru. Važno je da očuvate zdravlje kroz celu trudnoću i da vaša trudnoća protekne bez komplikacija.

Sve infekcije mogu izazvati potencijalne komplikacije ali nema mesta brizi ako je reakcija trudnice blagovremena i ako su se tretmani započeli odmah po uočavanju prvih simptoma infekcije.

Postoje različite metode za lečenje, u zavisnosti od vrste infekcije vagine sa kojom se trudnica suočava. Tako lečenje može da podrazumeva terapiju antibioticima, vaginaletama, kremama ili drugim specijalnim lekovima koji su bezbedni za trudnice.

Uz redovne i pravilne higijenske navike, izbalansiranu ishranu, nošenje pamučnog veša i izbegavanjem uske odeće možete izbeći pojavu vaginalnih infekcija.

Mogu, naročito ako izostane reakcija na uočene simptome. Tokom trudnoće se može povećati rizik od ponovljenih infekcija zbog hormonalnih promena koje utiču na vaginalnu floru. Ponovljene infekcije mogu imati negativan uticaj na trudnoću i bebu, pa je važno pravovremeno preduzeti odgovarajuće mere lečenja.

Može doći do prevremenog porođaja ili rođenja bebe sa težinom koja je ispod proseka za novorođenče. Pored toga, infekcije vagine u trudnoći praćene su stresom i nelagodom, pa je važno reagovati na vreme kako bi se taj problem što pre rešio.

Literatura

https://www.webmd.com/baby/yeast-infection

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322210

https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/bacterial-vaginosis-and-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/expert-answers/yeast-infection-during-pregnancy/faq-20058355https://www.parents.com/pregnancy/my-body/pregnancy-health/vaginal-infections-that-are-common-during-pregnancy-what-you-need/#:~:text=Vaginal%20infections%20can%20occur%20during,group%20B%20strep%2C%20and%20trichomoniasis.

Podelite ovaj članak

Call Now Button