Broj za porudžbine: + 381 21 302 86 46
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Kako nastaje i kako se leči vaginalna infekcija?

Vaginalna infekcija | Biota intima vaginalni probiotik

Šta je vaginalna infekcija?

Milioni žena širom sveta svakodnevno posećuju ginekologe, a glavni razlog ovih poseta jesu upravo vaginalne infekcije. Vaginalna infekcija je svaka infekcija vagine i okolnih struktura koju izazivaju različiti mikroorganizmi, bakterije, gljivice ili virusi. Epidemiološki podaci pokazuju da je skoro svaka žena u nekom periodu svog života imala neku vaginalnu infekciju. Vaginalne infekcije su često vrlo neprijatne, a ukoliko se ne leče, mogu izazvati i ozbiljnije probleme reproduktivnog trakta. Problem takođe predstavlja činjenica da se izlečene vaginalne infekcije kod 30% žena vraćaju nakon par meseci, što dovodi do hroničnog problema.

Kako nastaje vaginalna infekcija?

Različiti su uzroci nastanka vaginalnih infekcija, ali osnova za njihovo nastajanje je uvek ista – pad broja laktobacila.

Šta su laktobacili i kakva je njihova uloga u intimnom zdravlju?

Laktobacili su dobre, probiotske bakterije koje nastanjuju čitav organizam, a u dominantnom broju su prisutne u urogenitalnom traktu žena. Naime, 95% vaginalne mikrobiote čine upravo laktobacili. Njihova uloga je da zaštite reproduktivni trakt žena od infekcija. Oni ovo čine na različite načine:

  1. Produkuju mlečnu kiselinu što dovodi do kisele vaginalne pH vrednosti. Ovakav pH ne odgovara patogenim bakterijama i gljivicama
  2. Produkuju vodonik peroksid i druge antimikrobne supstance, koje direktno uništavaju izazivače vaginalnih infekcije
  3. Stvaraju zaštitni biofilm na površini vaginalne sluznice, čime onemogućavaju rast, razmnožavanje i ishranu patogenih mikroorganizama
  4. Imaju ulogu u imunom odgovoru, jačajuči imuni sistem u smislu da lakše prepozna izazivače infekcije i da ih brzo ukloni iz organizma
Laktobacili u lečenju vaginalnih infekcija

Kada iz nekog razloga, dođe do pada broja laktobacila, stvara se stanje koje zovemo vaginalna disbioza – plodno tlo za razvoj svih vrsta vaginalnih infekcija.

Uzroci pada broja laktobacila su mnogobrojni, a moderan način života nam nimalo ne pomaže. Stres, nepravilna i neuravnotežena ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, hroničan umor smanjuju broj laktobacila. Dalje, unos antibiotika širokog spektra i hormona, bilo putem lekova ili hrane, jeste dodatan faktor koji dovodi do smanjenja broja laktobacila. Higijenske navike koje uključuju često pranje intimne regije, korišćenje agresivnih sapuna i nošenje neadekvatnog veša takođe pogoduju smanjenju broja laktobacila.

Kada nema dovoljno zaštitnih laktobacila, patogene bakterije i gljivice mogu neometano da rastu i da se razmnožavaju, zbog čega nastaje vaginalna infekcija.

Koje su najčešće vaginalne infekcije?

Najčešće vaginalne infekcije su bakterijske vaginoze i vaginalna kandidijaza i one čine 90% svih vaginalnih infekcija. Ostalih 10% infekcija odlazi na seksualno-prenosive bolesti.

Bakterijska vaginoza

Vaginalna infekcija koju uzrokuju oportunistički bakterijski mikroorganizmi normalno prisutni u urogenitalnom području. Kada je sve u redu i kada su žene zdrave, laktobacili čine većinu bakterija prisutnih u vagini. Međutim, kada dođe do smanjenja njihovog broja, tada patogene anaerobne bakterije nekontrolisano rastu i izazivaju simptomatsku vaginalnu infekciju.

Vaginalna kandidijaza

Izazivač ove vaginalne infekcije je gljivica Candida albicans. Ona živi normalno u crevima, ali pad imuniteta i narušena crevna i vaginalna flora pogoduju rastu kandide. Često se javlja nakon upotrebe antibiotika.

Seksualno-prenosive bolesti

Seksualno-prenosive bolesti su one infekcije koje se prenose seksualnim putem – direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Najčešći uzrolniči ovih infekcija su bakterije: Ureaplasna urealyticum, Chlamidia trachomatis, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, kao i virusi: humani papilloma virus (HPV), herpex simplex virus, HIV. Najbolja zaštita od seksualno-prenosivih bolesti jeste svakako upotreba prezervativa.

Simptomi vaginalnih infekcija

Simptomi vaginalnih infekcija su različiti i zavise od primarnog uzročnika.

Simptomi bakterijske vaginoze uključuju pojačan sluzav i providan sekret neprijatnog mirisa, crvenilo i bol. Kod kandide se sreće beli i gust iscedak, praćen intenzivnim svrabom, iritacijom, crvenilom vulve.  Hlamidiju karakteriše bol u donjem delu stomaka, a ponekad se može javiti krvarenje između ciklusa. Dobro je dok simptomi postoje, jer mogu ženama da ukažu da nešto nije u redu i da se na vreme reaguje. Problem nastaje ako postoji vaginalna infekcija koja tinja i razvija se, a ne daje nikakve simptome. Ovakve asimptomatske, nelečene infekcije su danas glavni razlog začepljenja jajovoda i steriliteta.

Kako se dijagnostikuje vaginalna infekcija?

Ginekološki pregled je najbolji način dijagnostikovanja infekcije. Gleda se vaginalni zid, izgled sekreta, uzima se bris i mikroskopski se potvrdi uzročnik infekcije.

Lečenje vaginalnih infekcija

Lečenje vaginalnih infekcija | Biota intima

Lečenje zavisi od tipa uzročnika i obično uključuje antibiotsku ili antigljivičnu terapiju, lokalnog ili sistemskog karaktera. Mogu se koristiti lekovi u obliku krema, gelova, vaginaleta, tableta ili kapsula. Nekada se koristi i simptomatska terapija preparatima na bazi kantarionovog ulja, kao efikasnog sredstva u smanjenju bola i regeneraciji same vaginalne sluzokože.

Ukoliko se vaginalna infekcija javi tokom trudnoće, ona zahteva obavezno lečenje i praćenje, jer su vaginalne infekcije najčešći razlog gubitka ploda i prevremenih porođaja.

Tokom menopauze, takođe dolazi do povećanog broja vaginalnih infekcija, jer dolazi do smanjenja estrogena, atrofije i suvoće vaginalne sluznice. Ovakva sluznica je posebno prijemčiva bakterijama i gljivicama. U ovom slučaju, lekar može prepisati i lokalni estrogenski preparat.

Šta je zajedničko svim vaginalnim infekcijama?

MANJAK LEKTOBACILA!

Bez obzira na uzročnika, sve vaginalne infekcije u svom mikrobiološkom nalazu imaju poremećaj vaginalne flore-mikrobiote i smanjen broj laktobacila. Kada infekciju lečimo konvencionalnim i vrlo efikasnim antibiotskim i antigljivičnim preparatima, ona brzo nestaje i problem se naizgled rešava. Međutim, na vaginalnoj sluznici i dalje nema dovoljno laktobacila, pa se infekcije ubrzo ponovo vraćaju.

Kako bi se sprečila pojava ponavljajućih vaginalnih infekcija i poboljšala efikasnost antimikrobnih preparata, uz svaku terapiju potrebno je uključiti i vaginalni probiotik bogat laktobacilima.

Vaginalna infekcija nestaje uz pomoć Biota intima tableta

Biota intima je revolucionaran i inovativan imuno-probiotski preparat namenjen ženskom intimnom zdravlju. Sadrži čak 6 milijardi probiotskih kultura iz roda Lactobacillus uz dodatak 2 snažna imunomodulatora – vitamin D i laktoferin. Biota intima dolazi u formi oralnih kapsula koje se piju jednom dnevno. Ovakav način korišćenja je vrlo komforan za žene, a opet isto efikasan kao i vaginalna primena.

Biota intima kapsule se koriste kao pomoć u tretmanu svih vrsta vaginalnih infekcija, nevezano da li su one bakterijskog ili gljivičnog tipa. Služe da nadomeste nedostatak laktobacila, i time onemogućavaju rast patogenih mikroorganizama. Smanjuju učestalost i ponovno vraćanje vaginalnih infekcija. Mogu ih koristiti devojčice od svojih prvih menstruacija, pa sve do žena u menopauzi i zreloj dobi. Nemaju neželjenih reakcija niti kontraindikacija za primenu. Preporučuju se uz svaki antibiotik i tada nije potrebna upotreba nekog drugog probiotika.

Osim delovanja na vaginalni trakt, Biota intima kapsule štite istovremeno i od crevnih i urinarnih infekcija, pa se Biota sa pravom naziva 3 u 1 preparat. Preporuka je da uzima kontinuirano tokom 4-6 nedelja, jer je ovo optimalan period za naseljavanje laktobacilima i za ispoljavanje zaštitnih efekata.

Biota intima u trudnoći?

Biota intima kapsule su bezbedne za korišćenje u trudnoći, od prvog do poslednjeg dana, kao i tokom dojenja. Pokazano je čak da imaju blagotvorno dejstvo i na bebu, ukoliko mama pije Biotu u poslednjem trimestru trudnoće. Naime, ove bebe imaju manje grčeva.

Vitamin D je imunomodulator, zaslužan prvenstveno za razvoj kostiju, i utiče na metabolizam kalcijuma i fosfora. Međutim, vitamin D pojačava rast i razvoj laktobacila tako što povećava produkciju glikogena – šećera koji laktobacili koriste kao hranu.

Više hrane – više laktobacila!

Laktoferin je snažan antibakterijski, antivirusni i antigljivični agens, a u kombinaciji sa laktobacilima predstavlja prvu odbranu od vaginalnih infekcija. Njega luče naše imune ćelije koje dolaze na mesto vaginalne infekcija, a sada je dostupan i u formi Biota intima kapsula.

Biota intima tablete leče vaginalne infekcije | Premium Pharma

Saveti za sprečavanje upornih vaginalnih infekcija?

Prvenstveno su važni redovni, godišnji ginekološki pregledi.

Zatim, promena načina života i štetnih navika. Sve tehnike smanjenja stresa su dobro došle, kao i promene loših prehrambenih i higijenskih navika. U ishrani koristite što više povrća i voća, ako je moguće iz organskog uzgoja ili domaće bašte, kako bi se izbeglo unošenje štetnih pesticida, antibiotika ili hormona, ukoliko je meso u pitanju. Higijenu održavajte redovno, ali ne preterano, i to upotrebom čiste vode ili vrlo blagih sapuna za pranje intimnih delova, posebno dizajniranih za tu primenu. Koristite pamučno donje rublje i održavajte intimne delove suvim, pogotovo nakon kupanja u moru ili bazenima. Poželjno je odmah nakon kupanja obući suv kupaći kostim. Redovno se krećite i vežbajte. Time jačate svoj imuni sistem koji je sposoban da se bori sa svim infekcijama, pa i vaginalnim.

Redovna upotreba probiotskih preparata za vaginalnu primenu, kao što je BIota intima je vrlo poželjna kao preventiva. Par puta godišnje, po 1-2 kutije Biote će Vas štititi duži vremenski period on nastanka vaginalnih infekcija, a i osnažiti Vam imunitet u dovoljnoj meri da Vas čuva od različitih bolesti.

Dipl Ph Jasna Simičić

Podelite ovaj članak

Call Now Button