Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Vaginalna infekcija – Kako nastaje i kako se leči?

Vaginalna infekcija | Biota intima vaginalni probiotik

Šta je vaginalna infekcija?

Milioni žena širom sveta svakodnevno posećuju ginekologe, a glavni razlog ovih poseta jesu upravo vaginalne infekcije. Vaginalna infekcija je svaka infekcija vagine i okolnih struktura koju izazivaju različiti mikroorganizmi, bakterije, gljivice ili virusi. Epidemiološki podaci pokazuju da je skoro svaka žena u nekom periodu svog života imala neku vaginalnu infekciju. Vaginalne infekcije su često vrlo neprijatne, a ukoliko se ne leče, mogu izazvati i ozbiljnije probleme reproduktivnog trakta. Problem takođe predstavlja činjenica da se izlečene infekcije vagine kod 30% žena vraćaju nakon par meseci, što dovodi do hroničnog problema.

Kako nastaje vaginalna infekcija?

Različiti su uzroci nastanka vaginalnih infekcija, ali osnova za njihovo nastajanje je uvek ista – pad broja laktobacila.

Koja je tačno veza između laktobacila i razvoja vaginalne infekcije?

Kada je broj laktobacila manji nego što je to optimalno, dolazi do smanjene pH vrednosti vagine usled čega ona postaje manje kisela sredina. U manje kiseloj sredini se tada stvaraju povoljni uslovi za razmnožavanje štetnih bakterija, gljivica i raznih drugih patogena koji utiču na pojavu infekcije. Zbog toga, laktobacili ili “dobre bakterije” važe za prvu liniju odbrane kada su u pitanju vaginalne infekcije i to je razlog zašto je njihovo povećanje u organizmu neophodno.

Šta su laktobacili i kakva je njihova uloga u intimnom zdravlju?

Laktobacili su dobre, probiotske bakterije koje nastanjuju čitav organizam, a u dominantnom broju su prisutne u urogenitalnom traktu žena. Naime, 95% vaginalne mikrobiote čine upravo laktobacili. Njihova uloga je da zaštite reproduktivni trakt žena od infektivnih oboljenja. Oni ovo čine na različite načine:

  • Produkuju mlečnu kiselinu što dovodi do kisele vaginalne pH vrednosti. Ovakav pH ne odgovara patogenim bakterijama i gljivicama
  • Produkuju vodonik peroksid i druge antimikrobne supstance, koje direktno uništavaju izazivače infetkivnih oboljenja vagine
  • Stvaraju zaštitni biofilm na površini vaginalne sluznice, čime onemogućavaju rast, razmnožavanje i ishranu patogenih mikroorganizama
  • Imaju ulogu u imunom odgovoru, jačajuči imuni sistem u smislu da lakše prepozna izazivače infekcije i da ih brzo ukloni iz organizma
Laktobacili u lečenju vaginalnih infekcija

Kada iz nekog razloga dođe do pada broja laktobacila, stvara se stanje koje zovemo vaginalna disbioza – plodno tlo za razvoj svih vrsta infektivnih oboljenja vagine.

Uzroci pada broja laktobacila su mnogobrojni, a moderan način života nam nimalo ne pomaže. Stres, nepravilna i neuravnotežena ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, hroničan umor smanjuju broj laktobacila.

Obavezno kroz blog post dodati još nekoliko slika, ili infografika kako bi se razbile prevelike tekstualne celine koje nisu dobre iz ugla korisničkog iskustva

Dalje, unos antibiotika širokog spektra i hormona, bilo putem lekova ili hrane, jeste dodatan faktor koji dovodi do smanjenja broja laktobacila. Higijenske navike koje uključuju često pranje intimne regije, korišćenje agresivnih sapuna i nošenje neadekvatnog veša takođe pogoduju smanjenju broja laktobacila.

Kada nema dovoljno zaštitnih laktobacila, patogene bakterije i gljivice mogu neometano da rastu i da se razmnožavaju, zbog čega nastaju infetkivna oboljenja vagine.

Koje su najčešće vaginalne infekcije?

Najčešće vaginalne infekcije su bakterijske vaginoze i vaginalna kandidijaza i one čine 90% svih vaginalnih infekcija. Ostalih 10% infekcija odlazi na seksualno-prenosive bolesti.

Bakterijska vaginoza

Infekcija koju uzrokuju oportunistički bakterijski mikroorganizmi normalno prisutni u urogenitalnom području. Kada je sve u redu i kada su žene zdrave, laktobacili čine većinu bakterija prisutnih u vagini. Međutim, kada dođe do smanjenja njihovog broja, tada patogene anaerobne bakterije nekontrolisano rastu i izazivaju simptomatsku vaginalnu infekciju.

Vaginalna kandidijaza

Izazivač ovog tipa vaginalnog oboljenja je gljivica Candida albicans. Ona živi normalno u crevima, ali pad imuniteta i narušena crevna i vaginalna flora pogoduju rastu kandide. Često se javlja nakon upotrebe antibiotika.

Seksualno-prenosive bolesti

Seksualno-prenosive bolesti su one infekcije koje se prenose seksualnim putem – direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Najčešći uzrolniči ovih infekcija su bakterije: Ureaplasna urealyticum, Chlamidia trachomatis, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, kao i virusi: humani papilloma virus (HPV), herpex simplex virus, HIV. Najbolja zaštita od seksualno-prenosivih bolesti jeste svakako upotreba prezervativa.

Aerobni vaginitis

Aerobni vaginitis nastaje kao posledica prekomernog razmnožavanja aerobnih mikroorganizama, kao što su Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Streptococcus agalactiae. Od bakterijske vaginoze je razlikuje izraženija upala, a simptomi koji se javljaju odnose se na iscedak u žućkastoj ili zelenkastoj boji, izuzetno neprijatan miris, pojava svraba, peckanja i bola. 

Trihomonas vaginalis

Trihomonas vaginalis je parazit usled kojeg se razvija polno prenosiva infekcija trihomonijaza.

Ono što ukazuje na razvoj ove infekcije jeste svrab, peckanje i otok u intimnoj

regiji, pojava penušavog sekreta, kao i bol tokom  mokrenja i seksualnog odnosa. Ono što je kod trihomonijaze važno jeste da se proces lečenja odnosi na oba partnera, kako bi se sprečilo ponovno razvijanje infekcije.

Dermatitis i ekcemi

Dermatitis i ekcemi su upalna stanja kože koja izazivanju svrab, crvenilo, oticanje i ljuštenje kože vaginalnog područja. Na pojavu ekcema i drmatitisa mogu da utiču higijenski proizvodi za negu koji imaju vrlo agresivne sastojke, a mogu da nastanu i kao rezultat hroničnih kožnih bolesti.

Simptomi vaginalnih infekcija

Simptomi vaginalnih infekcija su različiti i zavise od primarnog uzročnika.

Simptomi bakterijske vaginoze uključuju pojačan sluzav i providan sekret neprijatnog mirisa, crvenilo i bol. Kod kandide se sreće beli i gust iscedak, praćen intenzivnim svrabom, iritacijom, crvenilom vulve.  Hlamidiju karakteriše bol u donjem delu stomaka, a ponekad se može javiti krvarenje između ciklusa.

Dobro je dok simptomi postoje, jer mogu ženama da ukažu da nešto nije u redu i da se na vreme reaguje. Problem nastaje ako postoji vaginalna infekcija koja tinja i razvija se, a ne daje nikakve simptome. Ovakve asimptomatske, nelečene infektivna oboljenja vagine su danas glavni razlog začepljenja jajovoda i steriliteta.

Kako se dijagnostikuje vaginalna infekcija?

Ginekološki pregled je najbolji način dijagnostikovanja infekcije. Gleda se vaginalni zid, izgled sekreta, uzima se bris i mikroskopski se potvrdi uzročnik infekcije.

Lečenje vaginalnih infekcija | Biota intima

Lečenje vaginalnih infekcija

Lečenje zavisi od tipa uzročnika i obično uključuje antibiotsku ili antigljivičnu terapiju, lokalnog ili sistemskog karaktera. Mogu se koristiti lekovi u obliku krema, gelova, vaginaleta, tableta ili kapsula. Nekada se koristi i simptomatska terapija preparatima na bazi kantarionovog ulja, kao efikasnog sredstva u smanjenju bola i regeneraciji same vaginalne sluzokože.

Ukoliko se ovaj vaginalni problem javi tokom trudnoće, ona zahteva obavezno lečenje i praćenje, jer su vaginalne infekcije najčešći razlog gubitka ploda i prevremenih porođaja.

Tokom menopauze, takođe dolazi do povećanog broja vaginalnih infekcija, jer dolazi do smanjenja estrogena, atrofije i suvoće vaginalne sluznice. Ovakva sluznica je posebno prijemčiva bakterijama i gljivicama. U ovom slučaju, lekar može prepisati i lokalni estrogenski preparat.

Šta je zajedničko svim vaginalnim infekcijama?

MANJAK LEKTOBACILA!

Bez obzira na uzročnika, sve vaginalne infekcije u svom mikrobiološkom nalazu imaju poremećaj vaginalne flore-mikrobiote i smanjen broj laktobacila. Kada infekciju lečimo konvencionalnim i vrlo efikasnim antibiotskim i antigljivičnim preparatima, ona brzo nestaje i problem se naizgled rešava. Međutim, na vaginalnoj sluznici i dalje nema dovoljno laktobacila, pa se ifektivna oboljenja ubrzo ponovo vraćaju.

Kako bi se sprečila pojava ponavljajućih vaginalnih infekcija i poboljšala efikasnost antimikrobnih preparata, uz svaku terapiju potrebno je uključiti i vaginalni probiotik bogat laktobacilima.

Vaginalna infekcija nestaje uz pomoć Biota intima tableta

Biota intima je revolucionaran i inovativan imuno-probiotski preparat namenjen ženskom intimnom zdravlju. Sadrži čak 6 milijardi probiotskih kultura iz roda Lactobacillus uz dodatak 2 snažna imunomodulatora – vitamin D i laktoferin. Biota intima dolazi u formi oralnih kapsula koje se piju jednom dnevno. Ovakav način korišćenja je vrlo komforan za žene, a opet isto efikasan kao i vaginalna primena.

Biota intima kapsule se koriste kao pomoć u tretmanu svih vrsta vaginalnih infekcija, nevezano da li su one bakterijskog ili gljivičnog tipa. Služe da nadomeste nedostatak laktobacila, i time onemogućavaju rast patogenih mikroorganizama. Smanjuju učestalost i ponovno vraćanje vaginalnih infekcija. Mogu ih koristiti devojčice od svojih prvih menstruacija, pa sve do žena u menopauzi i zreloj dobi. Nemaju neželjenih reakcija niti kontraindikacija za primenu. Preporučuju se uz svaki antibiotik i tada nije potrebna upotreba nekog drugog probiotika.

Osim delovanja na vaginalni trakt, Biota intima kapsule štite istovremeno i od crevnih i urinarnih infekcija, pa se Biota sa pravom naziva 3 u 1 preparat. Preporuka je da uzima kontinuirano tokom 4-6 nedelja, jer je ovo optimalan period za naseljavanje laktobacilima i za ispoljavanje zaštitnih efekata.

Biota intima u trudnoći?

Biota intima kapsule su bezbedne za korišćenje u trudnoći, od prvog do poslednjeg dana, kao i tokom dojenja. Pokazano je čak da imaju blagotvorno dejstvo i na bebu, ukoliko mama pije Biotu u poslednjem trimestru trudnoće. Naime, ove bebe imaju manje grčeva.

Vitamin D je imunomodulator, zaslužan prvenstveno za razvoj kostiju, i utiče na metabolizam kalcijuma i fosfora. Međutim, vitamin D pojačava rast i razvoj laktobacila tako što povećava produkciju glikogena – šećera koji laktobacili koriste kao hranu.

Više hrane – više laktobacila!

Laktoferin je snažan antibakterijski, antivirusni i antigljivični agens, a u kombinaciji sa laktobacilima predstavlja prvu odbranu od vaginalnih infekcija. Njega luče naše imune ćelije koje dolaze na mesto vaginalne infekcija, a sada je dostupan i u formi Biota intima kapsula.

Koji su saveti za sprečavanje upornih vaginalnih infekcija?

Prvenstveno su važni redovni, godišnji ginekološki pregledi.

Zatim, promena načina života i štetnih navika. Sve tehnike smanjenja stresa su dobro došle, kao i promene loših prehrambenih i higijenskih navika.

U ishrani koristite što više povrća i voća, ako je moguće iz organskog uzgoja ili domaće bašte, kako bi se izbeglo unošenje štetnih pesticida, antibiotika ili hormona, ukoliko je meso u pitanju. Higijenu održavajte redovno, ali ne preterano, i to upotrebom čiste vode ili vrlo blagih sapuna za pranje intimnih delova, posebno dizajniranih za tu primenu.

Koristite pamučno donje rublje i održavajte intimne delove suvim, pogotovo nakon kupanja u moru ili bazenima. Poželjno je odmah nakon kupanja obući suv kupaći kostim. Redovno se krećite i vežbajte. Time jačate svoj imuni sistem koji je sposoban da se bori sa svim infekcijama, pa i vaginalnim.

Redovna upotreba probiotskih preparata za vaginalnu primenu, kao što je BIota intima je vrlo poželjna kao preventiva. Par puta godišnje, po 1-2 kutije Biote će Vas štititi duži vremenski period on nastanka vaginalnih infekcija, a i osnažiti Vam imunitet u dovoljnoj meri da Vas čuva od različitih bolesti.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Vaginalne infekcije su vrsta infekcija koje pogađaju genitalnu regiju, a koje nastaju usled prisutnosti patogenih bakterija, mikroorganizama, virusa ili gljivica.

Među najčešće vrste infekcija vagine ubrajaju se bakterijske vaginoze i vaginalna kandidijaza.

Kao simptomi koji ukazuju razvoj infekcija vagine mogu se javiti pojačan sluzav sekret neprijatnog mirisa, svrab, otok, crvenilo u intimnoj regiji.

Osnova svih uzročnika infekcija vaginalnog područja jeste manjak laktobacila.

Dijagnoza se postavlja od strane ginekologa koji prvo uzme anamnezu, a potom se obavljaju potrebni pregledi i laboratorijske analize.

Procedura lečenja zavisi od tipa uzročnika, a u najčešćem slučaju odnosi se na upotrebu antiboitika ili na antigljivičnu terapiju lokalnog ili sistemskog karaktera.

Medicinska stanja vezana inficiranje vagine se mogu preduprediti redovnim ginekološkim pregledima, vođenjem zdravog načina života i pravilnim održavanjem higijene.

Vaginalna kandidijaza i bakterijska vaginoza, koje su i najčešći oblici problema u infekcija u vagini, u najvećem broju slučajeva nisu seksualno prenosive. Međutim, oko 10% ovih problema čini trihomonijaza, koja jeste polno prenosiva vaginalna infekcija.

Čim opisani simptomi postanu jasno izraženi.

Literatura

https://www.webmd.com/women/sexual-health-vaginal-infections

https://www.healthline.com/health/vaginal-infection

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5019-vaginal-yeast-infection

https://www.bupa.co.uk/health-information/womens-health/vaginal-infections

https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/the-latest/think-you-have-a-vaginal-infection-heres-what-you-need-to-know

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vaginal-infections

Podelite ovaj članak

Call Now Button