Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

UREAPLAZMA I MIKROPLAZMA U TRUDNOĆI

UREAPLAZMA I MIKOPLAZMA U TRUDNOĆI

Svaka infekcija sa sobom donosi niz neprijatnosti, a kada se pojave u trudnoći donose još veću zabrinutost.

U ovom članku bavićemo se specifičnim infekcijama koje ponekad prolaze bez ikakvih simptoma, ali mogu da donesu veliku zabrinutost trudnicama svojom simptomatologijom. Istražićemo šta su ureaplazma i mikoplazma, kako se dijagnostikuju, leče i kako mogu uticati na trudnoću. Takođe, pružićemo odgovore na često postavljana pitanja i korisne informacije o Maternity kapsulama koje vam mogu pomoći u prevenciji i tretmanu.

Tabela Sadržaja

Šta su ureaplazma i mikoplazma?

Ureaplazma i mikoplazma su mikroorganizmi koji pripadaju grupi bakterija koje se nazivaju atipičnim ili intracelularnim mikroorganizmima. Oni su prilično jedinstveni u svetu bakterija zbog svoje specifične biologije. Ovi mikroorganizmi su prokariotske bakterije, što znači da nemaju ćelijsko jedro kao eukariotske ćelije i više se ponašaju kao virusi nego kao bakterije.

Ureaplazma i mikoplazma se često nazivaju atipičnim jer su znatno manji i jednostavniji u strukturi u poređenju sa tipičnim bakterijama. Ključna karakteristika koja razlikuje ove mikroorganizme od drugih bakterija je njihova sposobnost da prežive i razmnožavaju se unutar ćelija domaćina. Ovo je važno jer omogućava ureaplazmi i mikoplazmi da izbegnu imunološki odgovor tela i postanu uzrok infekcija.

Sada, hajde da dublje istražimo ove mikroorganizme.

Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum

Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum su dve najčešće vrste ureaplazme koje se nalaze u genitalnom traktu ljudi. Ove bakterije su posebno značajne jer izazivaju različite infekcije urogenitalnog trakta kod žena i muškaraca. Njihova prisutnost u genitalnom traktu može dovesti do neprijatnih simptoma kao što su peckanje pri mokrenju, bol u donjem delu stomaka, pojačan vaginalni sektret i nelagodnost tokom seksualnog odnosa.

Mikoplazma hominis

Mikoplazma hominis je još jedna vrsta mikroorganizma koja se često nalazi u genitalnom traktu. Ova bakterija može biti povezana sa sličnim simptomima kao i ureaplazma, uključujući bol i nelagodnost, ali je povezana sa drugim infekcijama, kao što su infekcije opne koja oblaže trbušnu duplju (peritoneum) ili opne/membrane oko ploda (amnion).

Mikoplazma pneumoniae

Mikoplazma pneumoniae, iako se obično povezuje sa respiratornim infekcijama, ponekad utiče i na genitalni trakt. Ova bakterija izaziva simptome poput kašlja, bola u grlu i groznice, ali isto tako može biti odgovorna i za neke urogenitalne infekcije.

Mikoplazma genitalium

Mikoplazma genitalium je manje poznata, ali takođe važna vrsta mikroorganizma koja se ponekad nalazi u genitalnom traktu. Ova bakterija je povezana sa simptomima koji su slični drugim vrstama mikoplazme i ureaplazme.

Važno je napomenuti da infekcije ureaplazmom i mikoplazmom često budu asimptomatske, što znači da ne ispoljavaju vidljive simptome. U prevodu, možete imati infekciju, a da toga niste ni svesni. Ovo dodatno komplikuje dijagnozu i tretman, posebno u trudnoći. Zbog toga je važno redovno obavljati medicinske preglede i konsultovati se sa lekarom ako postoji bilo kakva zabrinutost.

Koje su razlike između ureaplazme i mikoplazme?

Razlike između ovih mikroorganizama su važne za njihovo razumevanje. Oni jesu vrlo slični, ali ipak razlike postoje. Te razlike su i ključne za pravilno dijagnostikovanje i lečenje. Oba ova mikroorganizma ostavljaju ozbiljne posledice po zdravlje ako se ne tretiraju pravilno, posebno u trudnoći i stoga je važno da lekari pažljivo i pravilno dijagnostikuju bakteriju koja je izazvala problem.

Koje su razlike između ureaplazme i mikoplazme?

Slede razlike:

Ćelijski zid i struktura:

Ureaplazma ima specifičnu ćelijsku strukturu koja je karakteristična po tome što nema ćelijski zid. To je izuzetno retko u svetu bakterija. Ova odsutnost ćelijskog zida čini bakteriju izuzetno prilagodljivom i sposobnom za sakrivanje od imunološkog sistema.

Mikoplazma, s druge strane, ima ćelijski zid, ali on je mnogo tanji i manje čvrst u poređenju sa tipičnim bakterijama. Ovo čini mikoplazmu fleksibilnom i omogućava joj da prođe kroz sitne pore i izbegne imunološki sistem.

Veličina i jednostavnost:

Ureaplazma je izuzetno mala bakterija i spada u najmanje poznate organizme. Njena mala veličina i jednostavna struktura doprinose njenom izuzetno dobrom prilagođavanju različitim uslovima.

Mikoplazma je takođe mala bakterija, ali ima nešto veću i složeniju strukturu u poređenju sa ureaplazmom.

Patogenost i Infekcije:

Ureaplazma se povezuje sa infekcijama urogenitalnog trakta kod ljudi i obično izaziva simptome kao što su bol pri mokrenju, nelagodnost, i pojavu vaginalnog sekreta. Takođe se može naći u plodovim ovojnicama u trudnoći.

Mikoplazma se takođe nalazi u urogenitalnom traktu i povezana je sa sličnim simptomima. Ali osim toga, neke vrste mikoplazme izazivaju respiratorne infekcije i druge sistemske bolesti.

Antibiotici i lečenje:

Ureaplazma je osetljiva na određene antibiotike, uključujući azitromicin i doksiciklin. Lečenje se obično sprovodi antibioticima, ali važno je pratiti lečenje do kraja kako bi se sprečila rezistencija. 

Mikoplazma je manje osetljiva na antibiotike zbog svoje specifične ćelijske strukture. Lečenje zavisi od vrste mikoplazme i obično zahteva pažljiv odabir antibiotika.

Uvek se savetuje izrada antiobiograma u slučaju obe infekcije.

Specifične vrste i varijacije:

Ureaplazma urealyticum i ureaplazma parvum su dve najčešće vrste ureaplazme koje se nalaze u ljudskom genitalnom traktu.

Postoji više vrsta mikoplazme, uključujući Mikoplazmu hominis, Mikoplazmu pneumoniae i Mikoplazmu genitalium. Svaka od ovih vrsta ima specifične karakteristike i povezana je sa različitim bolestima.

Ureaplazma urealyticum i Ureaplazma parvum

Koji su najčešći simptomi ureaplazme u trudnoći?

Infekcija u trudnoći je ponekad zabrinjavajuća i za majku i za bebu. Iako neke trudnice mogu biti inficirane, a da ne pokazuju nikakve simptome (asimptomatske infekcije), druge imaju različite simptome.

Evo detaljnog pregleda najčešćih simptoma:

Nelagodnost pri mokrenju: Jedan od čestih simptoma je nelagodnost pri mokrenju, koja se obično manifestuje kao peckanje, bol ili osećaj iritacije ili svraba tokom uriniranja.

Bol u donjem delu stomaka: Takođe čest simptom je i bol u donjem delu stomaka, sličan menstrualnim bolovima ili blaga abdominalna nelagodnost.

Pojačan vaginalni sekret: Žene primećuju da je njihov vaginalni sekret neuobičajene boje, mirisa ili konzistencije. Ovako promenjen sekret je često jedan od znakova infekcije.

Krvarenje: Nepravilno vaginalno krvarenje, krvarenje tokom odnosa ili krvarenje između menstrualnih ciklusa je ponekad povezano sa ureaplazmom. Ova pojava izaziva veliku zabrinutost kod trudnica.

Bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa: Infekcija ponekad uzrokuje bol ili nelagodnost tokom odnosa. Nastaje kao posledica iritacije vaginalne sluznice.

 Asimptomatske infekcije: Važno je napomenuti da neke trudnice mogu biti inficirane, ali neće imati vidljive simptome. Ovo predstavlja dodatni izazov u dijagnozi, jer asimptomatske infekcije prolaze neprimećeno, a ostavljaju posledice.

Simptomi su često nespecifični i mogu se lako pomešati sa drugim urogenitalnim infekcijama. Zbog toga je važno da trudnice redovno obavljaju ginekološke preglede i konsultuju se sa svojim ginekologom ili akušerom ako primete bilo kakve promene ili simptome.

Takođe je važno napomenuti da infekcija ureaplazmom može biti ozbiljna za bebu, jer povećava rizik od nastanka komplikacija kao što su prevremeni porođaj i niska porođajna težina deteta. Zbog toga je rano otkrivanje i lečenje od suštinskog značaja kako bi se sačuvalo zdravlje majke i bebe.

Koji su najčešći simptomi ureaplazme u trudnoći?

Kako se dijagnostikuje ureaplazma?

Dijagnoza obično zahteva laboratorijske testove koji se izvode na uzorcima brisa iz genitalnog trakta. Dijagnostički proces je važan kako bi se identifikovala prisutnost mikroorganizma, utvrdila njegova vrsta i omogućilo odgovarajuće lečenje.

Evo detaljnijeg pregleda kako se dijagnostikuje ureaplazma:

Klinička evaluacija: Prvi korak u dijagnostici je klinička evaluacija trudnice. Lekar će vam postaviti pitanja o eventualnim simptomima, medicinskoj anamnezi i seksualnoj aktivnosti kako bi bolje razumeo situaciju.

Fizički pregled: Lekar obavlja fizički pregled kako bi procenio prisutnost bilo kakvih fizičkih simptoma ili znakova infekcije.

Uzimanje brisa: Da bi se tačno dijagnostikovao uzročnik, potrebno je uzeti uzorak vaginalnog ili cervikalnog brisa. Postupak je obično bezbolan, ali kod nekih žena izaziva blagu nelagodnost.

Laboratorijska analiza: Uzorak se šalje u laboratoriju radi analize. Najčešće korišćena metoda analize uključuje PCR i kultivaciju.

Testiranje na antibiotsku osetljivost: Nakon identifikacije uzročnika, laboratorijska analiza uključuje i testiranje na osetljivost na antibiotike. Ovo je važno kako bi se odabrali odgovarajući antibiotici za lečenje, jer su neke vrste bakterija otporne na određene antibiotike.

Rezultati i konsultacija: Nakon završetka analize, lekar će dobiti rezultate i razmotriti ih sa pacijentom. Ako je infekcija potvrđena, razgovaraće se o mogućim opcijama lečenja i planirati terapija.

Ponovno testiranje: U nekim slučajevima, lekar će preporučiti ponovno testiranje nakon završenog lečenja kako bi se potvrdilo da je infekcija potpuno eliminisana.

Važno je napomenuti da je dijagnoza infekcije ključna, posebno u trudnoći, kako bi se sprečile potencijalne komplikacije i omogućilo pravovremeno lečenje. Trudnice treba redovno da prate svoje zdravstveno stanje.

Kako se dijagnostikuje ureaplazma?

Kako se leči ureaplazma?

Lečenje uključuje primenu antibiotika, koji su dizajnirani tako da unište bakterije i eliminišu infekciju. Važno je napomenuti da lečenje treba sprovesti obavezno pod nadzorom lekara, a posebno u trudnoći, kako bi se obezbedila efikasna terapija i minimizirali rizici za majku i bebu.

Evo detaljnijeg pregleda lečenja ureaplazme:

Identifikacija vrste bakterije: Pre nego što se započne lečenje, važno je identifikovati tačnu vrstu bakterije koja je uzrokovala infekciju. Različite vrste ureaplazme zahtevaju različite antibiotike.

Antibiotici: Najčešće korišćeni antibiotici uključuju azitromicin, eritromicin, klaritromicin i doksiciklin. Izbor antibiotika će zavisiti od vrste ureaplazme i njene osetljivosti na određeni antibiotik.

Trajanje terapije: Trajanje terapije antibioticima varira i obično zavisi od težine infekcije i specifičnih okolnosti. Lekar će odrediti koliko dugo traje lečenje, ali je važno pridržavati se preporučenog trajanja da bi se sprečila rezistencija na antibiotike i potpuno eliminisala infekcija.

Pravilna upotreba antibiotika: Važno je strogo se pridržavati uputstava lekara i farmaceuta o načinu uzimanja antibiotika. To uključuje pravilnu dozu i redovnu primenu. Takođe, neki antibiotici zahtevaju izbegavanje određene hrane koja ometa efikasnost terapije. Prekid terapije ili preskakanje doza dovodi do neuspeha izlečenja.

Ponovno testiranje: Nakon završenog lečenja, lekar će verovatno preporučiti ponovno testiranje da bi se potvrdilo da je infekcija potpuno eliminisana. Ovo je posebno važno u trudnoći kako bi se osiguralo da nema preostale infekcije.

Prevencija ponovne infekcije: Važno je razgovarati sa svojim partnerom o problemu i preduzeti odgovarajuće mere kako biste sprečili ponovnu infekciju. Ovo obično uključuje uzimanje antibiotika i od strane partnera, upotrebu prezervativa, kao i redovne preglede kako bi se osiguralo da su oba partnera zdrava.

Pratiti zdravlje bebe: Ako se ureaplazma leči u trudnoći, važno je pratiti zdravlje bebe. Lekar će obaviti prenatalne preglede kako bi se osiguralo da beba nema razvojnih problema ili komplikacija usled infekcije.

Lečenje ureaplazme je efikasno i obično dovodi do potpunog izlečenja, ali je važno sprovoditi ga pod pažljivim nadzorom lekara. Trudnice posebno treba da budu obazrive i redovno sarađuju sa svojim ginekologom kako bi osigurale zdravu trudnoću i bebu.

Kako se leči ureaplazma?

Ureaplazma u trudnoći i potencijalne komplikacije

Ureaplazma u trudnoći može izazvati potencijalne komplikacije koje su zabrinjavajuće i za majku i za bebu. Ova bakterijska infekcija može imati ozbiljne posledice ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči pravovremeno. Evo dubljeg pregleda potencijalnih komplikacija:

Prevremeni porođaj: Jedna od najozbiljnijih komplikacija je povećan rizik od prevremenog porođaja. Infekcija može izazvati upalu i promene u materici i plodovim membranama koje dovode do pojave ranih kontrakcija i otvaranja grlića materice pre termina. Ovo ponekad rezultuje prevremenim porođajem, što dovodi kasnije do potencijalnih problema sa zdravljem deteta.

Niska porođajna težina: Niska porođajna težina kod bebe je još jedna potencijalna komplikacija. Ovo se često dešava zbog prevremenog porođaja ili usled neposrednog uticaja bakterije na rast i razvoj fetusa.

Infekcija plodovih membrana: Ureaplazma može kolonizovati plodove membrane, posebno amnion. Ovo izaziva infekciju amniona (amnionitis) i povećava rizik od komplikacija. Infekcija amniona ponekad dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema za majku i bebu.

Sepsa novorođenčeta: Bebe čije su mame imale nelečenu ureaplazmu tokom drugog stanja su izložene povećanom riziku od razvoja sepse, ozbiljne sistematske infekcije. Ovo je potencijalno opasno stanje po život novorođenčeta i zahteva hitno lečenje.

Respiratorne infekcije: Ureaplazma je takođe povezana sa respiratornim infekcijama kod novorođenčadi. Bebe koje su izložene bakteriji tokom porođaja mogu razviti upalu pluća ili druge respiratorne probleme.

Komplikacije za majku: Infekcija ureaplazmom  izaziva i komplikacije za majku, uključujući infekciju genitalnog trakta i endometritis – infekciju unutrašnjeg sloja materice. Ove komplikacije zahtevaju odgovarajuće lečenje kako bi se sprečile ozbiljne posledice.

Recidiv infekcije: Nakon uspešnog lečenja infekcije u trudnoći, postoji rizik od recidiva, tj. ponovne infekcije. Ovo je posebno zabrinjavajuće i zahteva dodatno praćenje i lečenje.

Zbog potencijalnih komplikacija, veoma je važno da trudnice redovno obavljaju ginekološke preglede i konsultuju se sa svojim ginekologom ili akušerom. Pravovremena dijagnoza i lečenje ureaplazme su ključni za sprečavanje ozbiljnijih komplikacija i očuvanje zdravlja majke i bebe.

Da li ureaplazma utiče na neplodnost?

Postoji veza između ureaplazme i neplodnosti, ali nije sasvim jasno kako ova veza funkcioniše. Smatra se da infekcija oštećuje reproduktivne organe žene i smanjuje šanse za začeće.

Da li ureaplazma utiče na neplodnost?

Kada se treba obratiti lekaru?

Kada je reč o ureaplazmi, postoji nekoliko situacija kada treba potražiti medicinsku pomoć:

Pojavljivanje simptoma: Ako primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na moguću infekciju urogenitalnog trakta, kao što su nelagodnost pri mokrenju, vaginalni iscedak, bol u donjem delu stomaka ili nelagodnost u toku seksualnog odnosa, trebali biste se odmah obratiti svom ginekologu. Simptomi mogu biti nespecifični, ali je važno da lekar obavi odgovarajuće testiranje kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Ginekološki pregledi: Redovni pregledi su ključni u trudnoći. Lekar će na taj način redovno pratiti vaše zdravstveno stanje i zdravlje bebe i na vreme odreagovati ako se pojavi infekcija.

Pozitivan test na infekciju: Ako ste bili podvrgnuti testiranju na ureaplazmu ili druge infekcije urogenitalnog trakta i rezultati su bili pozitivni, obavezno sledite upute svog lekara u vezi sa lečenjem. Nepravilno lečenje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ponovno testiranje nakon lečenja: Nakon završetka terapije antibioticima, lekar će vam preporučiti ponovno testiranje kako bi se potvrdilo da je infekcija potpuno eliminisana. Ovo je važno kako bi se sprečio povratak infekcije.

Komplikacije ili neobični simptomi: Ako primetite bilo kakve neobične simptome ili znakove komplikacija u trudnoći, kao što su bol u stomaku, krvarenje, kontrakcije ili smanjeni pokreti bebe, odmah se konsultujte sa svojim lekarom. Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljne probleme koji zahtevaju hitnu medicinsku pažnju.

Konsultacija sa specijalistom: U nekim, težim slučajevima, lekar može preporučiti konsultaciju sa specijalistom za infektivne bolesti ili akušerom-perinatologom ako postoje posebne komplikacije.

Nikada nemojte oklevati da se obratite svom lekaru ukoliko imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti u vezi sa vašim zdravljem ili zdravljem deteta. Pravovremena medicinska pažnja igra ključnu ulogu u sprečavanju komplikacija i obezbeđivanju sigurne trudnoće.

Kada se treba obratiti lekaru?

Zaključak

Ureaplazma i mikoplazma su mikroorganizmi koji mogu uticati na trudnoću i reproduktivno zdravlje žena. Pravovremena dijagnoza, lečenje i redovni pregledi su od suštinskog značaja za zdravu trudnoću. Ne oklevajte da se obratite svom lekaru ako imate bilo kakve simptome ili brige.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su prenatalni vitamini namnjeni ženama pre i tokom same trudnoće. Sadrže sve potrebne vitamine i minerale kako za mamu tako i za bebu. Zbog prisustva alfa lipoinske kiseline i laktoferina koji sprečavaju prevremene kontrakcije i prevremene porođaje, Maternity kapsule su odličan izbor suplementa za sve trudnice koje se suočavaju sa infekacijama ureaplazmom u trudnoći.

Često Postavljena Pitanja

Da, ove bakterije su ponekad opasne u trudnoći, posebno ako se ne leče. Mogu povećati rizik od komplikacija kao što su prevremeni porođaj i niska porođajna težina.

Dijagnoza se postavlja putem laboratorijskih testova na uzorcima briseva iz genitalnog trakta.

Lečenje uključuje antibiotike, ali samo lekar prepisuje odgovarajući tretman.

Postoji veza između ovih infekcija i povećanog rizika od pobačaja, ali to nije jedini faktor koji utiče na pobačaj.

Ureaplazma može biti relativno česta infekcija u trudnoći, ali često prolazi neprimećeno bez simptoma.

Ako imate bilo kakve simptome ili sumnjate na infekciju ureaplazmom ili mikoplazmom tokom trudnoće, odmah se obratite svom lekaru kako biste dobili odgovarajući savet i tretman.

Literatura:

  1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC): https://www.cdc.gov/std/tg2015/urethritis-and-urethral-syndrome.htm
  2. Mayo Clinic – Urethritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urethritis/symptoms-causes/syc-20377755
  3. American Pregnancy Association – Ureaplasma Infection During Pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/ureaplasma-in-pregnancy-882
  4. National Library of Medicine – Mycoplasma Infections: https://medlineplus.gov/mycoplasma.html
  5. NHS – Mycoplasma genitalium: https://www.nhs.uk/conditions/mycoplasma/
  6. UpToDate – Mycoplasma and Ureaplasma Infections: https://www.uptodate.com/contents/mycoplasma-and-ureaplasma-infections?search=mycoplasma%20ureaplasma&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  7. Healthline – Mycoplasma Infection: https://www.healthline.com/health/mycoplasma-infection
  8. PubMed – Mycoplasma genitalium Infections in Women: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762864/
  9. Obstetrics & Gynecology – Ureaplasma Species: Role in Neonatal Morbidity and Mortality: https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2013/07000/Ureaplasma_Species__Role_in_Neonatal_Morbidity_and.29.aspx
  10. Medscape – Ureaplasma Infections: https://emedicine.medscape.com/article/231470-overview

Podelite ovaj članak

Call Now Button