Broj za porudžbine: + 381 21 302 86 46
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za sve iznose iznad 4000,00 rsd

Kako nastaje i kako se leči upala jajnika?

Upala jajnika - Premium Pharma

Upala jajnika je zapaljenski proces koji zahvata gornje delove reproduktivnog trakta žena – jajnike i jajovode. Često nastaje kao komplikacija vaginalnih infekcija koje se šire na gore.

Koja je uloga jajnika?

Jajnici su orašasti parni ženski reproduktivni organi smešteni na krajevima jajovoda. U njima se nalazi rezervoar jajnih ćelija. Tokom svakog ovulatornog ciklusa, jajnici oslobađaju nekoliko jajnih ćelija i ukoliko dođu u kontakt sa spermatozoidom dolazi do oplodnje. Ukoliko se oplodnja ne desi, dolazi do menstrualnog krvarenja, odnosno menstruacije. Osim što služe kao rezervoar jajnih ćelija, jajnici imaju i druge značajne uloge u telu žene. Oni proizvode i hormone – najviše estrogen i progesteron, koi osim uticaja na reproduktivni sistem, deluju i na zdravlje kardiovaskularnog, nervnog i lokomotornog sistema organa. Uloga jajnika u reprodukciji je značajna i sve što ometa njihovu funkciju može se negativno odraziti na zdravlje žene u vidu sterilteta ili pojava vanmateričnih trudnoća.

Jajnik - BIOTA intima

Kako nastaje upala jajnika?

Upala jajnika je karakteristična za devojke i mlađe žene do 30 godina, mada se može javiti i u starijoj dobi. Najčešće se infekcija prenosi preko vagine i jajovoda, pa zatim zahvata i jajnike. Može biti akutna upala jajnika i hornična upala jajnika, a ponekad se javlja i udružena infekcija mokraćne bešike. Mame i bake kažu da se upala jajnika može dobiti od sedenja na hladnoj podlozi. Iako ovo nije u potpunosti tačno, jer upalu jajnika izazivaju bakterije, hladnoća slabi imuni sistem i predstavlja jedan od faktora rizika za ispoljavanje neprijatnih simptoma upale jajnika. Upala jajnika se može javiti i kao jednostrana ili obostrana, u zavisnosti od toga da je zahvaćen jedan ili oba jajnika.

Koji su uzroci upale jajnika?

Upala jajnika predstavlja bakterijsku infekciju, vrlo retko je uzrokuju virusi ili gljivice. Često su u pitanju bakterije koje se prenose sekusalnim putem kao što su Trichomonas vaginalis (trihomonas)Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja). Ove bakterije prvo zahvataju vaginalnu sluznicu, pa se zatim ascedentno šire do jajnika izazivajući njihovu upalu.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis je seksualno prenosiva bakterija koja izaziva vaginalnu infekciju poznatu kao trihomonijaza. Osim polnim putem, trihomonas se može preneti boravkom u nečistim bazenima ili upotrebom nesanitarnih mokrih čvorova. Sekret je beličast ili žućkast, penast, neprijatnog mirisa. Nalaz trihomonasa u sekretu se svrstava u V grupu sekreta i zahteva antibiotsko lečenje, a lek izbora je metronidazol.

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis – hlamidija je intracelularna bakterija koja se prenosi seksualnim putem (vaginalnim, analnim i oralnim putem). Vrlo često ne daje vidljive simptome, pa se naziva i “tiha upala”. Kada se ne leči, može dovesti do trajnih oštećenja reproduktivnog trakta.

Neisseria Gonorrhoeae

Neisseria Gonorrhoeae ili gonokok je bakterija koja izaziva bolest pod nazivom gonoreja. Prenosi se isključivo sekualnim putem, a simtomi ponekad izostaju. Lečenje je antibiotsko, prema antibiogramu.

Upala jajnika uzroci - Premium Pharma

Ovi simptomi mogu da znače da imate upalu jajnika:

 • Bol u donjem delu stomaka, karlice ili leđa
 • Obilne i bolne menstruacije
 • Krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa
 • Pojačan vaginalni sekret
 • Neprijatan osećaj ili bol tokom odnosa
 • Teškoće ili bol pri mokrenju

Međutim, može se desiti da imate upalu jajnika, a da nemate nikakve simptome.  Upala jajnika može napredovati nedeljama i mesecima. Ovaj, asimptomatski, vid upale jajnika je posebno opasan, jer može dovesti do teških posledica po reproduktivno zdravlje žena. Može se desiti da jajovod pokuša da spreči širenje infekcije tako što će da stvori priraslo tkivo. Ovi začepljeni jajovodi jesu glavni uzrok steriliteta kod žena, a nastaju zahvaljujući nelečenim infekcijama. Upravo zbog ovog razloga su neophodni redovni ginekološki pregledi, kako bi se na vreme otkrio problem, utvrdilo postojanje infekcije, upale ili neprohodnosti jajovoda i započelo lečenje.

Upala jajnika simptomi - BIOTA intima

Kako se dijagnostikuje upala jajnika?

Dijagnozu upale jajnika postavlja lekar ginekolog. Upala jajnika se dijagnostikuje na osnovu uzimanja detaljne anamneze, ginekološkog pregleda, ultrazvuka, uzimanja vaginalnog i cervikalnog brisa i laboratorijskim analizama. Laboratorijskin analizama se traži prisustvo infekcije (povećani leukociti, povećana sedimentacija i CRP). Brisevima se uzorkuju i identifikuju bakterije – uzročnici infekcija. Ultrazvučnim pregledom se detaljno pregledaju jajnici, traže se znakovi uvećanja i upale. Ukoliko se pojavi bol pri manualnom ili vaginalnom ultrazvučnom pregledu, lekaru to može da bude asocijacija na upalu jajnika.

Kako se leči upala jajnika?

Lecenje upale jajnika - BIOTA intima

Lečenje upale jajnika jeste kauzalno i simptomatsko, lečimo i uzrok i simptome.

Najčešći simptom jeste bol, pa se koriste analgetici i neistoroidni antiinflamatorni lekovi (diklofenak, ibuprofen). Uzrok je bakterija, pa je lečenje antibiotsko, a koji će se antibiotik upotrebiti zavisi od antibiograma, odnosno osetljivosti bakterije na određeni lek. Potrebno je lečenje oba partnera kako bi se sprečilo ponovno prenošenje bolesti. Takođe, neophodno je da se antibiotska terapija sprovede do kraja i nakon povlačenja simptoma, jer se može desiti da se bakterije samo pritaje i da ih ne uklonimo u potpunosti. U ovom slučaju je samo pitanje vremena kada će se infekcija, odnosno upala ponovo pojaviti. Uz antibiotsko lečenje, svakako je potrebna i podrška nekim od probiotskih preparata, najbolje onih koji su namenjeni očuvanju i obnavljanju i crevne i vaginalne flore.

U početnim fazama infekcije, moguće je i lečenje biljnim čajevima, a u ovu svrhu se koriste čaj od uve, virka ili nevena. Kod težih upala i komplikacija, moguća je i hirurška, laparoskopska intervencija.

Kako sprečiti upalu jajnika (preventiva upale)?

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti!

Postoje faktori koji mogu povećati rizik od nastanka upala jajnika. To su prvenstveno nezaštićeni seksualni odnosi i česte promene partnera, zatim nelečene vaginalne infekcije koje dovode do slabljenja vaginalne flore, veći broj abortusa, oslabljen imuni sistem, nošenje tesne odeće, kupanje u prljavoj vodi, upotreba spirale, česte upale mokraćne bešike.

Prevencija se svodi na smanjenje ovih faktora:

 • Upotreba prezervativa tokom odnosa
 • Izbegavanje promiskuitetnog ponašanja
 • Održavanje zdrave vaginalne mikrobiote
 • Jačanje imunog sistema
 • Korišćenje pamučnog veša, šire odeće kao i izbegavanje agresivnih sredstava za pranje intimne regije

Upala jajnika se može lečiti probioticima?

Laktobacili kao preventiva od upale jajnika - Premium Pharma
3D rendering Bacteria closeup.

APSOLUTNO! Zdrava vaginalna flora – mikrobiota bogata dobrim bakterijama laktobacilima prva je linija odbrane od vaginalnih infekcija, a potom i upale jajnika.

Na koji način laktobacili pomažu kod upale jajnika?

Oni imaju nekoliko fantastičnih osobina kojima nas štite od patogenih bakterija:

 1. Vezuju se sa vaginalni epitel i formiraju biofilm koji ne dozvoljava ulazak i prolazak patogenih bakterija do viših slojeva reproduktivnog trakta
 2. Laktobacili produkuju antimikrobne/antibiotske supstance kojima direktno uništavaju bakterije
 3. Produkuju mlečnu kiselinu i održavaju pH vagine u optimalnom, kiselom opsegu. Kada se poremeti ova ravnoteža i promeni pH vrednost, nastaju idealni uslovi za rast i razmnožavanje patogena.

Najveći broj laktobacila (čak 6 milijardi u jednoj kapsuli) nalazi se u preparatu Biota intima. Osim efikasnih laktobacila, u Bioti intimi se nalaze i 2 snažne imuno komponente – laktoferin i vitamin D koji imaju uticaj i na sam sastav vaginalne flore, ali i na podizanje lokalnih i sistemskih sistema odbrane organizma. Jak imuni sistem je sposoban da se bori sa bakterijskim infekcijama, a u slučaju upale jajnika je od velike pomoći.

Da sumiramo: Upala jajnika može biti bolna i neprijatna, ali se javiti i bez simptoma.

Svaka upala jajnika zahteva posebnu pažnju i pacijenta i ginekologa, kako bi se pravovremeno otkrila i stupilo u lečenje.

Nelečene upale organa male karlice su najčešći uzrok sterilteta kod žena. Za dobro reproduktivno zdravlje važne su redovne godišnje ili polugodišnje posete lekarima, preventivni pregledi, seksualno obrazovanje i vaspitanje, upotreba zaštite tokom odnosa, kao i redovno korišćenje imunoprobiotskih preparata, kako bi se osigurala zdrava i snažna vaginalna mikrobiota, sposobna da se bori sa različitim bakterijskim uzročnicima vaginalnih infekcija i upala jajnika. Vaginalni probiotici su vredna pomoći kod svih infekcija reproduktivnog trakta, uključujući i upalu jajnika.

Dipl Ph Jasna Simičić

Podelite ovaj članak

Call Now Button