Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Upala jajnika – kako nastaje i kako se leči?

Upala jajnika - Premium Pharma

Upala jajnika (oophoritis)  je zapaljenski proces koji zahvata gornje delove reproduktivnog trakta žena – jajnike i jajovode. Često nastaje kao komplikacija vaginalnih infekcija koje se šire na gore.

Koja je uloga jajnika?

Jajnici su orašasti parni ženski reproduktivni organi smešteni na krajevima jajovoda.

U njima se nalazi rezervoar jajnih ćelija. Tokom svakog ovulatornog ciklusa, jajnici oslobađaju nekoliko jajnih ćelija i ukoliko dođu u kontakt sa spermatozoidom dolazi do oplodnje. Ukoliko se oplodnja ne desi, dolazi do menstrualnog krvarenja, odnosno menstruacije.

Osim što služe kao rezervoar jajnih ćelija, jajnici imaju i druge značajne uloge u telu žene. Oni proizvode i hormone – najviše estrogen i progesteron, koi osim uticaja na reproduktivni sistem, deluju i na zdravlje kardiovaskularnog, nervnog i lokomotornog sistema organa.

Uloga ovih organa u reprodukciji je značajna i sve što ometa njihovu funkciju može se negativno odraziti na zdravlje žene u vidu sterilteta ili pojava vanmateričnih trudnoća.

Jajnik - BIOTA intima

Kako nastaje upala jajnika?

Upala jajnika je karakteristična za devojke i mlađe žene do 30 godina, mada se može javiti i u starijoj dobi. Najčešće se infekcija prenosi preko vagine i jajovoda, pa zatim zahvata i jajnike.

Može biti akutna upala jajnika i hornična upala jajnika, a ponekad se javlja i udružena infekcija mokraćne bešike. Mame i bake kažu da se upala jajnika može dobiti od sedenja na hladnoj podlozi.

Iako ovo nije u potpunosti tačno, jer upalu jajnika izazivaju bakterije, hladnoća slabi imuni sistem i predstavlja jedan od faktora rizika. Simptomi ove bolesti mogu biti različiti, a upala jajnika se može javiti i kao jednostrana ili obostrana, u zavisnosti od toga da je zahvaćen jedan ili oba jajnika.

Koji su uzroci upale jajnika?

Upala jajnika predstavlja bakterijsku infekciju, vrlo retko je uzrokuju virusi ili gljivice.

Često su u pitanju bakterije koje se prenose sekusalnim putem kao što su Trichomonas vaginalis (trihomonas), Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja). Ove bakterije prvo zahvataju vaginalnu sluznicu, pa se zatim ascedentno šire do jajnika izazivajući njihovu upalu.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis je seksualno prenosiva bakterija koja izaziva vaginalnu infekciju poznatu kao trihomonijaza. Osim polnim putem, trihomonas se može preneti boravkom u nečistim bazenima ili upotrebom nesanitarnih mokrih čvorova. Sekret je beličast ili žućkast, penast, neprijatnog mirisa. Nalaz trihomonasa u sekretu se svrstava u V grupu sekreta i zahteva antibiotsko lečenje, a lek izbora je metronidazol.

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis – hlamidija je intracelularna bakterija koja se prenosi seksualnim putem (vaginalnim, analnim i oralnim putem). Vrlo često ne daje vidljive simptome, pa se naziva i “tiha upala”. Kada se ne leči, može dovesti do trajnih oštećenja reproduktivnog trakta.

Neisseria Gonorrhoeae

Neisseria Gonorrhoeae ili gonokok je bakterija koja izaziva bolest pod nazivom gonoreja. Prenosi se isključivo sekualnim putem, a simtomi ponekad izostaju. Lečenje je antibiotsko, prema antibiogramu.

Upala jajnika uzroci - Premium Pharma

Glavni simptomi upale jajnika

 • Bol u donjem delu stomaka, karlice ili leđa
 • Obilne i bolne menstruacije
 • Krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa
 • Pojačan vaginalni sekret
 • Neprijatan osećaj ili bol tokom odnosa
 • Teškoće ili bol pri mokrenju

Međutim, može se desiti da imate upalu jajnika, a da nemate nikakve simptome.  Ovo medicinsko stanje – bolest može napredovati nedeljama i mesecima. Ovaj, asimptomatski, vid upale jajnika je posebno opasan, jer može dovesti do teških posledica po reproduktivno zdravlje žena. Može se desiti da jajovod pokuša da spreči širenje infekcije tako što će da stvori priraslo tkivo.

Ovi začepljeni jajovodi jesu glavni uzrok steriliteta kod žena, a nastaju zahvaljujući nelečenim infekcijama. Upravo zbog ovog razloga su neophodni redovni ginekološki pregledi, kako bi se na vreme otkrio problem, utvrdilo postojanje infekcije, upale ili neprohodnosti jajovoda i započelo lečenje.

Upala jajnika simptomi - BIOTA intima

Kako se leči upala jajnika?

Lečenje oophoritisa jeste kauzalno i simptomatsko, lečimo i uzrok i simptome.

Najčešći simptom jeste bol, pa se koriste analgetici i neistoroidni antiinflamatorni lekovi (diklofenak, ibuprofen).

Uzrok je bakterija, pa je lečenje antibiotsko, a koji će se antibiotik upotrebiti zavisi od antibiograma, odnosno osetljivosti bakterije na određeni lek. Potrebno je lečenje oba partnera kako bi se sprečilo ponovno prenošenje bolesti.

Takođe, neophodno je da se antibiotska terapija sprovede do kraja i nakon povlačenja simptoma, jer se može desiti da se bakterije samo pritaje i da ih ne uklonimo u potpunosti. vaginalne

U ovom slučaju je samo pitanje vremena kada će se infekcija, odnosno upala ponovo pojaviti. Uz antibiotsko lečenje, svakako je potrebna i podrška nekim od probiotskih preparata, najbolje onih koji su namenjeni očuvanju i obnavljanju i crevne i vaginalne flore.

U početnim fazama infekcije, moguće je i lečenje biljnim čajevima, a u ovu svrhu se koriste čaj od uve, virka ili nevena. Kod težih upala i komplikacija, moguća je i hirurška, laparoskopska intervencija.

Lecenje upale jajnika - BIOTA intima

Kako sprečiti upalu jajnika (preventiva upale)?

Postoje faktori koji mogu povećati rizik od nastanka upala jajnika. To su prvenstveno nezaštićeni seksualni odnosi i česte promene partnera, zatim nelečene vaginalne infekcije koje dovode do slabljenja vaginalne flore, veći broj abortusa, oslabljen imuni sistem, nošenje tesne odeće, kupanje u prljavoj vodi, upotreba spirale, česte upale mokraćne bešike.

Prevencija se svodi na smanjenje ovih faktora:

 • Upotreba prezervativa tokom odnosa
 • Izbegavanje promiskuitetnog ponašanja
 • Održavanje zdrave vaginalne mikrobiote
 • Jačanje imunog sistema
 • Korišćenje pamučnog veša, šire odeće kao i izbegavanje agresivnih sredstava za pranje intimne regije

Da li se upala jajnika može lečiti probioticima?

Laktobacili kao preventiva od upale jajnika - Premium Pharma
3D rendering Bacteria closeup.

APSOLUTNO! Zdrava vaginalna flora – mikrobiota bogata dobrim bakterijama laktobacilima prva je linija odbrane od vaginalnih infekcija, a potom i upale jajnika.

Ono što  u borbi sa upalom jajnika može pomoći jeste i BIOTA intima. Oralni vaginalni probiotik BIOTA intima je proizvod koji se specijalno kreiran za žene, jer je njegov sastav prilagođen održavanju zdrave vaginalne mikrobiote.

U svom sastavu sadrži kompleks laktobacila koji imaju višestruko delovanje:

 • Zaštita od bakterijskih i gljivičnih infekcija ureogentalnog trakta.
 • Umanjenje endometrioznog tkiva i delovanje na Helicobacter pylori.
 • Sprečavanje rasta i razvoja bakterije Escherichia coli.
 • Sprečavaju dijareju, kao i nastanak urinarnih i vaginalnih infekcija.
 • Štite gastrointestinalnu sluznicu i smanjuju simptome alergijskog rinitisa.

Pored laktobacila, BIOTA intima sadrži laktoferin i vitamin D. Laktoferin je koristan zbog svojih antibakterijskih, antiparazitskih i antikancerogenih svojstava, dok vitamin D sprečava razvoj bakterijskih vaginoza i prevremeni porođaj.

Koji prirodni lekovi pomažu kod upale jajnika (ovaritisa)?

Mimo medicinskih tretmana, postoje i rešenja iz prirode sa kojma se mogu ublažiti simptomi ovog medicinskog stanja i koji mogu biti dobra podrška pri lečenju ove vrste upale.

Ricinusovo ulje

Kako ricinusovo ulje ima antiinflamatorna svojstva, korisno je kod bolova koje upala jajnika izaziva. Možete napraviti  oblogu od ricinusovog ulja tako što ćete pamučnu tkaninu potopiti u ulje i držati oblogu na donjem delu stomaku, preko koje ćete staviti plastičnu foliju i dodatno utopliti peškirom. Oblogu ostavite da deluje od pola sata do sat, a ceo postupak možete ponavljati svakog dana.

Uvin čaj

Baš kao i ricinusovo ulje, i čaj od uve ima antiinflamatorna i antiseptična svojstva. Uvin čaj može pomoći kod smanjenja upala i infekcija u urinarnom traktu što indirektno umanjenjuje i simptome ovaritisa. Čaj će pomoći kod bolova, grčeva, osećaja nadutosti i težine u donjem delu stomaka usled upajle. Preporuka je da se pije sedam dana i to tri puta na dan, a priprema se po uputstvu sa pakovanja.

Hajdučka trava – kupka

Topla kupka sa hajdučkom travom isto može da pomogne u ublažavanju bola i da doprinese da se upala jajnika smanji. Kupka se priprema tako što se skuva šaka sušene hajdučke trave u litri vode. Nakon što je voda odstojala dvadesetak minuta, ona se procedi I doda u vodu za kupanje.

Druge vrste čajeva

Osim za kupke, čaj od hajdučke trave može da se pije jer je tako vrlo efikasan zato što je hajdučka trava jedna od najlekovitijih biljaka za sve ženske tegobe.

Druga lekovita biljka koja se koristi kao pomoć je broćika. Čaj od broćike preporučuje se kod upale jajnika i materice i kod pojačanog krvarenja. 

Pored broćike, i vrkuta je često korišćena biljka koja može da ublaži tegove izazvane upalom jajnika. Vrkuta ili virak je biljka koja pomaže pri lečenju brojnih intimnih nelagoda koja su prateći deo upale, ali pomaže i kod bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja ili pojave jačeg sekreta. Preporuka je da se dnevno pije tri do pet šolja toplog čaja od vrkute.

Kakve komplikacije može izazvati ovaritis?

Važno je skrenuti ženama pažnju da upala jajnika nije nimalo bezazlena i da je neophodno da se obrate lekaru kako bi se ovaj problem rešio u što kraćem roku i, po mogućstvu, bez posledica.

U slučaju da se obraćanje lekaru prolongira, a ova upala ne leči – može doći do ozbiljnih problema usled štećenja na jajnicima ili jajovodima, kao i nastanka drugih bolesti reproduktivnog sistema.

Jedna od komplikacija nelečene upale jajnika jeste vanmaterična trudnoća, gde se plod razvija van materice i ova pojava zahteva hitnu intervenciju. Sa druge strane, zapostavljena upala jajnika može dovesti do neplodnosti i do hronične pojave bola u karlici.

Na koji način laktobacili pomažu kod upale jajnika?

Oni imaju nekoliko fantastičnih osobina kojima nas štite od patogenih bakterija:

 • Vezuju se sa vaginalni epitel i formiraju biofilm koji ne dozvoljava ulazak i prolazak patogenih bakterija do viših slojeva reproduktivnog trakta
 • Laktobacili produkuju antimikrobne/antibiotske supstance kojima direktno uništavaju bakterije
 • Produkuju mlečnu kiselinu i održavaju pH vagine u optimalnom, kiselom opsegu. Kada se poremeti ova ravnoteža i promeni pH vrednost, nastaju idealni uslovi za rast i razmnožavanje patogena.

Najveći broj laktobacila (čak 6 milijardi u jednoj kapsuli) nalazi se u preparatu Biota intima. Osim efikasnih laktobacila, u Bioti intimi se nalaze i 2 snažne imuno komponente – laktoferin i vitamin D koji imaju uticaj i na sam sastav vaginalne flore, ali i na podizanje lokalnih i sistemskih sistema odbrane organizma. Jak imuni sistem je sposoban da se bori sa bakterijskim infekcijama, a u slučaju ovog medicinskog stanja je od velike pomoći.

Da sumiramo: Upala jajnika može biti bolna i neprijatna, ali se javiti i bez simptoma.

Svaka upala jajnika zahteva posebnu pažnju i pacijenta i ginekologa, kako bi se pravovremeno otkrila i stupilo u lečenje.

Nelečene upale organa male karlice su najčešći uzrok sterilteta kod žena.

Za dobro reproduktivno zdravlje važne su redovne godišnje ili polugodišnje posete lekarima, preventivni pregledi, seksualno obrazovanje i vaspitanje, upotreba zaštite tokom odnosa, kao i redovno korišćenje imunoprobiotskih preparata, kako bi se osigurala zdrava i snažna vaginalna mikrobiota, sposobna da se bori sa različitim bakterijskim uzročnicima vaginalnih infekcija i oophoritis.

Vaginalni probiotici su vredna pomoći kod svih infekcija reproduktivnog trakta, uključujući i upalu jajnika.

Zaključak

Za kraj, nadamo se da je ovaj tekst ispunio svoju edukativnu svrhu i da je mnogim ženama pomogao u razumevanju značaja i funkcije jajnika, kao organa koji su vrlo važni za njihovo reproduktivno i opšte zdravlje.

Ni u kom slučaju nije pametno zanemarivati simptome koji se jave, a naročito onda kada se zbog toga mogu pretrpeti ozbiljne posledice, kao što je slučaj pri nelečenoj upali ovog ženskog reproduktivnog organa. I znajte – nema mesta panici kada je reakcija blagovremena. Doktorska intervencija će pomoći da trenutni zdravstveni problem prevaziđete na što jednostavniji i bezbolniji način.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Oophoritis je zapaljenski proces koji zahvata jedan ili oba jajnika, a često se kao povod njenog nastanka navodi vaginalna infekcija.

Neki od simptoma su bol u donjem delu stomaka ili u predelu karlice, pojava groznice i temperature, osećaj mučnine ili povraćanje, sekret neprijatnog mirisa, bol prilikom mokrenja, kao i bol tokom seksualnih odnosa.

Do ove vrste bolesti može doći usled neadekvatnog održavanja higijene, nošenja uskog donjeg veša od sintetike i česta promena seksualnih partnera sa kojima se vode nezaštićeni seksualni odnosi. Pored navedenog, slab imunitet, komplikacije usled netretirane vaginalne infekcije kao i generalno neuravnotežena vaginalna mikrobiota mogu da budu faktori rizika za razvoj oophoritisa.

Dijagnoza se sprovodi od strane doktora koji na početku uzima anamnezu, zatim vrši ginekološki pregled, ultrazvuk, uzima vaginalni i cevikalni bris i vrši neophodne laboratorijske analize.

Oporavak traje onoliko dugo koliko je upala bila komplikovanja, pa tako je moguće da se poboljšanje oseti nakon nekoliko dana od početka antibiotske terapije dok se na potpuni oporavak može čekati i po nekoliko nedelja.

Nelečen i zapostavljen ovaritis može da utiče na neplodnost kod žene.

Postoje i odnose se na zaštićene seksualne odnose, ispravne higijenske navike i nošenje udobnog i pamučnog donjeg veša.

Može, ukoliko se ne leči adekvatno.

Savetuje se obraćanje lekaru već pri uočavanju prvih znakova kao što su jaki bolovi u donjem delu stomaka, temperatura, groznica, mučnina, bol tokom mokrenja i seksualnih odnosa.

Literatura

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/ovary-inflammation#:~:text=OVARITIS%20AND%20OOPHORITIS,frequently%20by%20ovaritis%20or%20oophoritis.

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/obstetrics-gynecology-and-assisted-reproductive-technologies-art/what-are-the-signs-of-ovarian-inflammation/

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/ovary-inflammation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symptoms-causes/syc-20352594

https://www.hirslanden.com/en/international/disease-patterns/inflammation-fallopian-tubes-inflammation-ovaries.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/oophoritis

https://www.usz.ch/en/department/gynecology/service/ovarian-inflammation-treatment/

Podelite ovaj članak

Call Now Button