Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Svrab vagine – zašto nastaje i kako se leči?

Svrab vagine muči mnoge žene, a Biota intima vaginalni probiotik im pomaže da prevaziđu problem

Jedan od najneprijatnijih osećaja koji se javlja kod žena jeste svrab u intimnom području. Svrab vagine ometa dnevno funkcionisanje i utiče na psihološko i emotivno stanje žene. Tokom noći, kada se žena umiri, svrab postaje još izraženiji.

Zašto nastaje svrab vagine?

Postoji više uzroka zbog kojih nastaje svrab vagine, a najčešći uzroci su gljivične infekcije, nošenje neadekvatnog veša, prečesto i nepravilno održavanje higijene ili menopauza.

Gljivične infekcije

Kod vaginalnih gljivičnih infekcija izazvanih Candidom albicans kao prvi simptom obično se javlja svrab vagine i on može biti vrlo intenzivan i neprijatan.

Vaginalni sekret je gust, beo, obiman i iritira vaginalnu sluznicu. Gljivične infekcije se, po pravilu, javljaju kada dođe do disbalansa vaginalne flore-mikrobiote. Ovo se dešava usled različitih stanja.

Trudnoća, hormonske promene, upotreba oralnih kontraceptiva ili antibiotika narušavaju vaginalnu mikrobiotu čime se stvarju pogodni uslovi za rast i razvoj kandide.

Odeća

Pojedini sintetički materijali, kao i preuska odeća, mogu dovesti do lokalne iritacije genitalnog područja.

Takođe, agresivna sredstva za pranje veša, praškovi i omekšivači kod osetljivih osoba mogu dovesti do iritacije u vaginalnom području. Slično se može desiti i prilikom upotrebe dnevnih ili običnih uložaka.

Pranje

Lokalna iritacija i peckanje u vaginalnom podrućju se mogu javiti i ukoliko se koriste neadekvatna sredstva za vaginalno pranje.

Sapuni visoke pH vrednosti menjanju vaginalnu mikrobiotu i mogu dovesti do isušivanja vaginalne sluznice. Preporuka je da posebno obratite pažnju na svakodnevnu higijenu kako biste predupredili moguće komplikacije kao i unapred brinuli na svoje zdravlje.

Menopauza

Tokom menopauze dolazi do snižavanja nivoa estrogena i suvoće vaginalne sluznice. Kao što nas koža svrbi kada je suva, tako se i vaginaln svrab može pojaviti usled suvoće vagine.

Svrab vagine kao jedan od čestih poroblema kod žena

Koliko traje svrab vagine?

Trajanje vaginalnog svraba prvenstveno zavisni od njegovog uzročnika. Svrab se može javiti usled infekcija ili iritacija.

 • Gljivična infekcija – Ukoliko je u pitanju gljivična infekcija, iritacija je prisutan dok se infekcija ne izleči, odnosno dok se broj kolonija kandide ne smanji.
 • Iritacija – Svrab nastao usled iritacije – kontaktnog dermatitisa, može se spontano povući nakon nekoliko dana.

Svrab nastao usled iritacije – kontaktnog dermatitisa, može se spontano povući nakon nekoliko dana.

Koji su glavni simptomi vaginalnih infekcija?

Pored svraba vagine, vaginalne infekcije se manifestuju i drugim simptomima, kao što su pojačan vaginalni sekret, crvenilo ili peckanje.

Pojačan sekret

Vaginalne infekcije se manifestuju promenom boje i konzistencije vaginalnog sekreta i ovo je najčešći razlog zbog koga žene posećuju ginekologe.

Vaginalni sekret je normalna pojava kod svake žene. Međutim, kada dođe do vaginalne infekcije on se menja. Može biti sivkast ili beo, obilan, a često je praćen neprijatnim mirisom.

Crvenilo

Crvenilo vagine nastaje usled vaginalne infekcije ili iritacije i vidi se golim okom kao promena boje vulve i vaginalne sluznice. Može biti propraćeno i bolom i peckanjem.

Peckanje

Peckanje je čest simptom UTI-a, kao i vaginalnih iritacija. Osećaj je neprijatan i frustrirajuć za većinu žena. Uzrok su najčešće bakterijske urogenitalne infekcije.

Kada posetiti lekara?

Ukoliko ova tegoba ne prestaje i ne povlači se spontano nakon par dana, vreme je za posetu ginekologu koji će pregledom i ginekološkim brisevima utvrditi usled čega je došlo do ove neprijatne pojave.

Kako i kada se leci svrab vagine | Premium Pharma

Kako se leči svrab vagine?

Lečenje zavisi prvenstveno od njegovog uzročnika. Ukoliko je u pitanju gljivična infekcija, lečenje se sprovodi upotrebom antigljivičnih krema ili vaginaleta.

Svrab se povlači vrlo brzo nakon primene ovih lekova (za dan ili dva). Problem može nastati jer gljivične infekcije imaju tendenciju upornog vraćanja, pa je potrebno uključiti i oralni vaginalni probiotik, kako bi se normalizovao sastav vaginalne flore-mikrobiote.

Kod svraba koji nastaje lokalnom iritacijom, potrebno je ukloniti uzročnika (deterdžent, omekšivač, sapun). Kao pomoćna sredstva za lečenje koriste se emolijentne, a u težim slučajevima i kortikosteroidne kreme.

Ukoliko ova neprijatna tegoba nastaje kao posledica suvoće vagine i menopuaze, mogu se koristiti lokalne kreme na bazi estrogena, koje smanjuju vaginalnu suvoću.

Ipak, sva navedena stanja koja dovode do svraba vagine dovode i do neravnoteže vaginalne flore – mikrobiote. Kada na vaginalnoj sluznici nema dovoljno dobrih bakterija – laktobacila, dolazi do narušavanja pH vrednosti i razvoja infekcija.

Oralni imunoprobiotski preparat Biota intima sadrži čak 6 različitih sojeva laktobacila, kao i dva snažna imunomodulatora – vitamin D i laktoferin.

Ova kompleksna formulacija omogućava sprečavanje nastanka vaginalnih infekcija i svih neprijatnih simptoma – uključujući i vaginalni svrab.

Kako sprečiti da nastane svrab vagine?

 • Nošenje pamučnog donjeg rublja i njegovo redovno, dnevno menjanje.
 • Vaginalno područje održavati čistim i suvim
 • Pranje intimne regije toplom vodom ili ukoliko se koristi sapun, on treba biti određenih karakteristika i namenjen baš ovoj regiji (pH 4-5, biljni umirujući ekstrakti aloje, nevena, kamilice, pantenol, bez sulfata i parabena)
 • Ne nanositi mirisne kreme na intimno područje
 • Nakon toaleta, brisati se od napred ka nazad
 • Kontrolisati redovno nivoe šećera u krvi
 • Redovno posećivati ginekologa
 • Koristiti zaštitu prilikom odnosa
 • Ukoliko postoji suvoća vaginalne sluznice, koristiti vaginalne lubrikante prilikom odnosa
 • Koristiti vaginalni probiotik

Svrab vagine je simptom koji se ne može i ne treba ignorisati. Dok se svrab ne povuče, uzdržite se od češanja, jer ono može prouzrokovati dodatne probleme u vidu mikroranica i ogrebotina. Time se samo produžava vreme lečenja.

U osnovi nastanka neprijatnog osećaja u intimnoj regiji kod žena jeste poremećaj vaginalne flore.

Dobre higijenske navike, često menjanje uložaka tokom menstruacije, nošenje pamučnog rublja, izbegavanje iritanasa i upotreba probiotika predstavljaju dobru osnovu za sprečavanje vaginalnih infekcija i iritacija.

Zaključak

Kako bi se vaginalni svrab što ređe pojavljivao, savetujemo ženama da usvojene neke od pomenutih predloga. Reč je o disbalansu u vaginalnoj flori na koji jasno ukazuju simptomi koje ženama stvaraju nelagodu, stres, a često i strah. Međutim, savetujemo dame da reaguju blagovremeno i da se po uočavanju opisanih simptoma jave svom doktoru, kako bi se njihov problem što pre sanirao.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Do ove tegobe može doći zbog postojanja različitih infekcija, iritacije od sredstava za intimnu higijenu sa agresivnim sastojcima, promena u hormonima, alergijskih reakcija ili stanja poput ekcema i psorijaze.

Pored svraba koji nije moguće ne uočiti, može se javiti oticanje, crvenilo ili iritacija.

Apsolutno, to kandidijaze, bakterijske vaginoze, kao i seksualno prenosive infekcije trihomonijaze.

Dijagnoza se postavlja kroz klinički pregled, uzimanjem anamneze i laboratorijske testove. Lekar može da uzme i bris vaginalnog iscedka za mikroskopski pregled.

Preporuka je da se žene obrate lekaru ukoliko ovaj neprijatan osećaj potraje duže od nedelju dana, i ako uz svrab pacijentkinja primeti iscedak, neprijatan miris, bol tokom seksualnog odnosa ili pražnjenja bešike, kako bi izbegle dalje moguće komplikacije i unapred brinule o na svoje zdravlje.

Nelečeni vaginalni svrab može dovesti do hronične iritacije i upale, ali i do pojave sekundarnih bakterijskih infekcija. Zbog toga treba pratiti upustva iz ovog bloga i prilikom primećivanja simptoma, obratiti se lekaru kako bi unapredile sveukupno zdravlje.

Lečenje je moguće antifungalnim lekovima, antibioticima, antiparazitnim lekovima ili probioticima – sve zavisi od procene lekara.

Među mere prevencije može se ubrojati pravilno održavanje higijene, izbegavanje agresivnih i parfemisanih proizvoda za intimnu negu, sigurni seksualni odnosi i redovni lekarski pregledi.

Korišćenjem sapuna koji je blag i bez agresivnih sastojaka, redovnim menjanjem rublja i odabirom donjeg veša koji je pamučan i komotan.

Literatura

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316595#faq

https://www.healthline.com/health/vaginal-itching

https://www.webmd.com/women/vaginal-itching-burning-irritation

https://www.healthline.com/health/vaginal-health/reasons-vaginal-itch-happens-when-you-dont-have-a-yeast-infection

https://www.everydayhealth.com/vaginal-itching/guide/

https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults

Podelite ovaj članak

Call Now Button