Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Suvoća vagine – uzroci, simptomi i lečenje

Suvoća vagine | Premium Pharma

Suvoća vagine je jedan od učestalijih problema sa kojim se žene sreću tokom svog života, a najčešće u menopauzi. Kako se izboriti sa svim nelagodama koje uz ovo stanje dolaze? Šta je to što bi svim ženama koristilo da znaju na ovu temu, počev od toga šta su uzroci i kako se leči suvoća – saznaćete u tekstu koji čitate.

Šta je suvoća vagine?

Fiziološki, vaginalni predeo svake žene je vlažan. Ćelije grlića materice normalno luče tečnost koja oblaže vaginalnu sluznicu.

Ovo je zaštitni mehanizam, koji je odgovoran za čistoću i zdravlje vagine. Kada dođe do smanjene sekrecije, nastaje suvoća vaginalne sluznice koja za sobom nosi niz neprijatnih simptoma.

Vaginalna suvoća je čest simptom kod mnogih žena i može se javiti u bilo kom periodu života, ali se najviše javlja u menopauzi. Oko 50% žena u menopauzi ima probleme kao što je nedostatak vaginalne lubrikacije . Može se javiti i kod mlađih žena, takođe. Iako suvu vaginalnu sluznicu srećemo kod čak 17% žena pre menopauze, ovo je i dalje problem o kome se nerado priča, a značajno utiče na kvalitet života svake žene.

Koji su glavni uzroci suvoće vagine?

Uzroci suvoće (slabije vlažnosti) vagine mogu biti psihološki i fiziološki faktori koji utiču na sekreciju tečnosti u vaginalnom području.

Psihološki faktori

Psihološki faktori uključuju stres, anksioznost ili depresiju zbog kojih nastaje vaginalna suvoća.

Fiziološki faktori

Fiziološki faktori povezuju se sa smanjenim lučenjem estrogena. Ovaj ženski polni hormon je, između ostalog, odgovoran i za vlaženje, elasticitet i pH vagine. Njega luče jajnici i estrogen je uključen u razvoj ženskih polnih karakteristika.

Takođe, estrogen igra ulogu i u samom menstrualnom ciklusu, kao i tokom trudnoće. U pojedinom stanjima dolazi do smanjenja lučenja estrogena, što se manifestuje i kao suvoća vaginalne sluznice.

Zašto se smanjuju nivoi estrogena?

Nivoi estrogena se smanjuju zbog različitih razloga:

 • Menopauza
 • Tokom dojenja
 • Nakon porođaja
 • Konzumiranje cigareta
 • Imunološki poremećaji
 • Tokom perimenopauze i menopauze
 • Nakon uklanjanja jajnika
 • Tokom hemioterapije
 • Upotreba lekova koji snižavaju nove estrogena (tamoksifen, antihistaminici, lekovi za astmu)

Koji su glavni simptomi suvoće vagine?

Žene sa suvom vaginalnom sluznicom žale se na:

 • Peckanje – gubitak elasticiteta
 • Iritaciju – osetljivost vaginalnog područja
 • Bolne seksualne odnose
 • Krvarenje tokom odnosa
 • Neprijatnost i nelagodnost tokom fizičke aktivnosti
 • Česte urinarne infekcije i učestalo mokrenje

Kako se leči suvoća vagine?

Iako je vaginalna suvoća neprijatna, ublažavanje njenih simptoma je moguće.

Tretmani za suvoću vagine

Lokalna terapija

 • Upotreba lubrikanata pre i tokom odnosa. Neki lubrikanti su sa biljnim ekstraktima, a neki su neutralni. Namena im je neposredno vlaženje vagine.
 • Lokalni estrogenski preparati – u formi vaginalnog krema/tablete estrogen dovodi do vlaženja suve vaginalne sluznice. Tretman je relativno bezbedan jer je lokalnog karaktera, pa se izbegavaju neželjena dejstva oralno uzetih estrogena.

Lokalni preparati su privremeno rešenje jer nakon prestanka korišćenja gube efekat.

Sistemska terapija

Oralni vaginalni probiotici – naučne studije potvrđuju da nedostatak estrogena tokom menopauze značajno utiče na vaginalnu floru-mikrobiotu.

Manjak ovog ženskog polnog hormona dovodi do manjka dobrih vaginalnih probiotskih bakterija – LAKTOBACILA. Vagina je osetljiv mikro-ekosistem i njegovo narušavanje može dovesti do različitih problema. Primenom probiotika iz grupe Lactobacillus-a dolazi do smanjivanja pH vrednosti i normalizacije zdravstvenog stanja kod menopauzalnih žena.

Laserski tretman

Tehnološki napredak doneo je i nove metode lečenja odsustva vlažnosti vaginalne sluzokože. Laserskim neinvazivnim lokalnim tretmanom vrši se podmlađivanje ćelija, sinteza kolagena i učvršćivanje vaginalnih zidova.

Kako sprečiti suvoću vagine?

 • Piti puno vode – hidratacija je važna za ceo organizam, pa i za vaginalno područje. Unošenjem dovoljne količine vode obezbeđuje se hidriranost ćelija.
 • Izbegavati agresivne sapune i kupke – sredstva za pranje koja nisu namenjena intimnom delu imaju višu pH vrednost i mogu dovesti do iritacije i suvoće vagine. Koristite blage kupke, odgovarajućeg sastava i niske pH vrednosti.
 • Prestanak pušenja – slobodni radikali uneti dimom cigarete u organizam izazivaju oksidativni stres svih naših ćelija.
 • Jačanje mišića karlice – Kegelove vežbe. Kegelove vežbe jačaju mišiće karlice i time pružaju potporu svim karličnim organima. Takođe, ove vežbe dovode do bolje cirkulacije i prokrvljenosti u intimnom području i neguju mišićni tonus vaginalnog zida.
 • Ne skraćivati predigru – duža predigra obezbeđuje fiziološko vlaženje vaginalne sluznice.
 • Koristiti oralne vaginalne probiotike – probiotici doprinose održavanju zdrave vaginalne flore-mikrobiote, održavaju pH vrednost vagine u optimalnom opsegu, sprečavaju urinarne i vaginalne infekcije.

Suvoća vagine je uobičajeno stanje kod mnogih žena i uzrok nezadovoljavajućeg seksualnog života.

Postoje načini da se suvoća vagine ublaži. Ukoliko imate probleme sa bolnim seksulanim odnosima zbog slabije lubrikacije i sekrecije, popričajte sa svojim lekarom o različitim mogućnostima lečenja.

Za kraj, pored svega već navedenog, kod pojave suvoće vagine žene mogu sebi vrlo efikasno pomoći i korišćenjem BIOTA intima kreme.

Posebna formulacija ove kreme je razlog za preporuku ginekologa, jer krema ne sadrži veštačke boje, mineralna ulja, paraben i alkohol. Kada se BIOTA intima krema uvrsti u svakodnevnu intimnu higijenu ona će, zahvaljujući svom sastavu, da ublaži vaginalnu suvoću. Njena jedinstvena formula sadrži hijaluronsku kiselinu, mlečnu kiselinu, vitamin E, kantarionovo ulje, ekstrakt sladića i aloje. Svaki od sastojaka radi za dobrobit ženskog organizma, pomažući da se žene osete samopouzdano i da preduprede sve intimne nelagodnosti sa kojima se susreću.

Zaključak

Iako je reč o krajnje neprijatnoj pojavi, suvoća vagine može da se vrlo uspešno kontroliše, zahvaljujući brojnim dostupnim rešenjima.

Ono što je najvažnije jeste ne zanemarivati uočeni problem. Mimo fizičke nelagode koja žene u velikoj meri ometa u svakodnevnom funkcionisanju, javlja se i potištenost, osećaj nelagode, zabrinotost i strah. Zbog toga je važno razumeti šta je to što uzrokuje pojavu nedostatka vaginalne lubrikacije, kako telo žene reaguje na sve procese koji se u njemu odvijaju i na koji način možemo da pomognemo sebi ili predupredimo neke buduće neprijatnosti.

Često postavljana pitanja

Odsustvo vlažnosti genitalnog područja može biti uzrokovana od strane više faktora, pa su tako razne hormonske promene, stres, korišćenje lekova ili nezdrave životne navike (pušenje) najčešće na spisku uzročnika ove pojave. Isto tako, do suvoće mogu dovesti i radikalni tretmani, poput hemoterapije i radioterapije.

Ono što se kod žena javlja kao najćešća manifestacija suvoće jeste osećaj peckanja, svraba i iritacije u intimnoj regiji. Isto tako, vidno je smanjena elastičnog vagine i čest je bol tokom seksualnog odnosa.

Nedostatak vaginalne lubrikacije nije uvek znak za uzbunu i vrlo često je sasvim prirodna pojava kod žena u određenim životnim fazama, poput menopauze. Sa druge strane, može ukazivati i na začetak ili postojanje nekog zdravstvenog problema, ali to se utvrđuje isključivo od strane lekara kome bi pacijentkinje trebale da se obrate ako simptomi traju duže vreme ili se uz njih pojavi i krvarenje.

Menopauza je jedan vrlo specifičan životni period u životu svake žene u kom se dešava niz hormonskih promena. Nivo estrogena opada, a to dovodi do smanjenja vlažnosti i elastičnosti vaginalnog tkiva pa je vaginalna suvoća posledica svih prisutnih promena.

Mimo menopauze, na prisutnost suvoće mogu uticati lekovi iz terapija koje pacijentkinje uzimaju, dojenje, nezdrav način života koji podrazumeva dosta stresa i pušenje. Pored toga, na hormonalne promene i vaginalno zdravlje utiču i hemioterapija i radioterapija.

Jesu, jer smanjena vlažnost dovodi do jačeg trenja što prouzrokuje osećaj neprijatnosti i bola tokom penetracije.

Dijagnozu određuje lekar nakon uzimanja anamneze, sprovedenog kliničkog pregleda i urađenih laboratorijskih testova.

Opcije kojima se nedostatak vaginalne lubrikacije može sanirati su brojne i odnose se na izmene u načinu života gde se pacijentkinjama savetuje zdraviji plan ishrane, više hidratacije, manje stresa i život bez cigareta. Isto tako, postoje brojne hidratantne kreme koje mogu pomoći da se suvoća ublaži, lubrikantni na bazi vode za bolji osećaj tokom seksualnih aktivnosti, kao i različite hormonske terapije.

Kako bi se ova neprijatna pojava iskorenila ili se njen intenzitet u najvećoj meri smanjio, lekari savetuju redovnu hidrataciju i zdrav način života koji podrazumeva izbalansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Korisno je znati da su pravilne higijenske navike isto tako važne, a one podrazumevaju i korišćenje preparata sa prirodnim sastojcima koji nisu agresivni i koji neće dodatno isušiti intimnu regiju.

Ohrabrujemo žene da se lekaru obrate čim im simptomi postanu opterećujući jer osnovne mere samopomoći ne daju rezultate. Ne treba trpeti bol, intenzivan svrab, niti treba ignorisati pojavu krvarenja.

Literatura

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness

https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-dryness/

https://www.webmd.com/women/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments

https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/the-latest/experiencing-vaginal-dryness-heres-what-you-need-to-know

https://www.healthline.com/health/vaginal-dryness

Podelite ovaj članak

Call Now Button