Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

SIMPTOMI MENOPAUZE – KAKO IH PREPOZNATI I RAZUMETI?

SIMPTOMI MENOPAUZE – KAKO IH PREPOZNATI I RAZUMETI?

Tabela Sadržaja

U brzom i dinamičnom životu koji vodimo, postoji jedno prirodno životno razdoblje koje može značajno uticati na naše zdravlje i svakodnevno funkcionisanje. Radi se o menopauzi, koja donosi mnoge promene kako fizičke, tako i psihičke prirode. Kroz ovaj članak, dublje istražujemo kako prepoznati simptome menopauze i kako se nositi s njima i prevazići ih na najbolji mogući način.

Šta je menopauza?

Menopauza predstavlja značajno i prirodno životno razdoblje u životu svake žene. Ovaj proces označava prelazak iz reproduktivne faze u fazu u kojoj se reproduktivna sposobnost žene postepeno završava. U osnovi, menopauza označava tačku kada žena više nema menstruaciju i prestaje mogućnost začeća. Ovaj važan životni događaj nastaje kao rezultat postepenog opadanja hormona, pre svega estrogena i progesterona, koji su ključni za regulisanje menstrualnog ciklusa i reproduktivne funkcije. Menopauza se zvanično dijagnostikuje kada žena nije imala ciklus u prethodnih 12 uzastopnih meseci. Ona obično nastaje negde između 45. i 55. godine života, iako se to može razlikovati kod svake žene.

Koje faze menopauze postoje?

Period koji vodi do menopauze i nakon nje može biti praćen raznim simptomima i promenama. Ovaj prirodni proces poznat je kao menopauzalna tranzicija i obično se sastoji od tri faze: perimenopauza, menopauza i postmenopauza.

Šta je perimenopauza?

Perimenopauza je prva faza menopauzalne tranzicije koja prethodi samoj menopauzi. Ovaj period obuhvata vreme od čak nekoliko godina pre nego što žena dostigne tačku menopauze. Perimenopauza se obično javlja negde u četrdesetim godinama života, ali tačno vreme njenog početka varira od osobe do osobe.

Tokom perimenopauze, organizam žene prolazi kroz značajne hormonske promene. Nivo estrogena, ključnog ženskog hormona koji reguliše menstrualni ciklus i reproduktivnu funkciju, počinje da oscilira. Ovo osciliranje može izazvati neregularnosti u menstrualnom ciklusu, što znači da žena može doživeti obilne ili oskudne menstruacije, kraće ili duže cikluse ili čak preskakanje nekoliko ciklusa.

Jedan od ključnih simptoma perimenopauze su valunzi. Ovi nagli osećaji toplote, praćeni znojenjem i lupanjem srca, mogu biti prilično neprijatni. Takođe, promene raspoloženja, kao što su razdražljivost, anksioznost i česte promene emocionalnih stanja, nisu neuobičajene tokom ove faze.

Perimenopauza može biti izazovna zbog navedenih promena, ali takođe može biti i prilika da žena nauči kako da se prilagodi novim stanjima i potrebama svog tela. Kako bi se olakšala ova faza, važno je posvetiti pažnju na zdrav način života. Pravilna ishrana bogata hranljivim sastojcima, redovna fizička aktivnost i strategije za upravljanje stresom mogu značajno pomoći u ublažavanju simptoma perimenopauze.

Kroz perimenopauzu, žene mogu osećati mešavinu emocija, ali važno je znati da su ovi simptomi prirodni deo ovog prelaznog perioda.

Šta je menopauza?

Menopauza je prirodna i neizbežna faza u životnom ciklusu svake žene, označavajući kraj reproduktivne sposobnosti i menstrualnih ciklusa. Ovaj biološki proces dešava se kada jajnici postepeno prestanu proizvoditi jajne ćelije i hormone kao što su estrogen i progesteron. Menopauza se zvanično dijagnostikuje kada žena nije imala ciklus 12 uzastopnih meseci.

Šta je postmenopauza?

Postmenopauza je faza koja dolazi nakon menopauze i predstavlja period u kojem žena živi ostatak svog života bez ciklusa i sa stabilno niskim nivoima reproduktivnih hormona, poput estrogena i progesterona. Iako menopauza označava tačku kada žena nije imala menstruaciju tokom 12 uzastopnih meseci, postmenopauza se proteže kroz preostali deo njenog života.

Tokom postmenopauze, ženski organizam i dalje prolazi kroz različite promene, iako su simptomi menopauze često blaži i postaju manje izraženi i intenzivni. Nivoi hormona ostaju niski, a to može uticati na zdravstveno stanje, uključujući gustinu kostiju i kardiovaskularni sistem žene.

Jedan od glavnih izazova postmenopauze je rizik od smanjenja gustine kostiju, što povećava šanse za razvoj osteoporoze. Niski nivoi estrogena utiču na sposobnost organizma da održava gustinu kostiju, što može dovesti do njihovog slabljenja i povećanog rizika od nastanka preloma.

Pored toga, postmenopauza može biti povezana sa povećanim rizikom od nastanka srčanih oboljenja. Estrogen igra veliku ulogu u zaštiti srca i krvnih sudova, pa njegov nedostatak može povećati rizik od srčanih oboljenja.

U postmenopauzi dolazi do značajnog smanjenja vlažnosti vagine i pojavi njene suvoće što izaziva neprijatnosti u vidu peckanja, bola i nelagodnosti tokom seksualnih odnosa. Redovna seksualna aktivnost ili korišćenje lubrikanta mogu pomoći u olakšavanju ovih problema.

Važno je napomenuti da se životni stil tokom postmenopauze može značajno odraziti na zdravlje. Zdrava ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D, redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave telesne mase i redovne zdravstvene kontrole mogu doprineti očuvanju dobrog zdravlja tokom ovog životnog razdoblja.

Suočavanje sa postmenopauzalnim izazovima može zahtevati strpljenje i prilagođavanje novim stanjima. Redovne posete lekaru i primena pravilnih strategija za očuvanje zdravlja mogu pomoći ženama da prevaziđu izazove i uživaju u zdravom i ispunjenom životu nakon menopauze.

Koji su simptomi menopauze?

Menopauza donosi različite, neprijatne simptome koji mogu značajno uticati na kvalitet svakodnevnog života. Ovi simptomi se razlikuju u svakom pojedinačnom slučaju, ali su važni za prepoznavanje i razumevanje.

Valunzi

Valunzi su jedan od najčešćih simptoma perimenopauze i menopauze. Ovi epizodni osećaji nagle toplote, praćeni znojenjem i ubrzanim pulsom, mogu biti veoma neprijatni i uticati na svakodnevni život žena tokom menopauze. Valunzi često dolaze iznenada i mogu varirati u intenzitetu. Žene opisuju osećaj kao da im iznenada postaje jako vruće, a toplota se obično koncentriše na licu, vratu i gornjem delu tela. Nakon što se talas završi, dolazi i do znojenja, što dodatno doprinosi nelagodnosti.

Koji su simptomi menopauze?

Nauka smatra da valuzni nastaju zbog promena u moždanoj termoregulaciji, uzrokovanoj fluktuacijama nivoa hormona. Konkretno, smanjenje nivoa estrogena može uticati na način na koji tela regulišu temperaturu. Valunzi se često javljaju tokom noći, što dovodi do noćnog znojenja i poremećaja spavanja.

Nesanica

Nesanica je još jedan uobičajen simptom menopauze koji može značajno uticati na kvalitet života žene tokom ovog prelaznog perioda. Otežano spavanje ili problemi sa uspavljivanjem često praćeni buđenjem tokom noći, mogu dovesti do umora i promena raspoloženja

Postoji nekoliko faktora koji doprinose nesanici tokom menopauze:

Hormonske promene: Fluktuacije hormona, posebno estrogena i melatonina, mogu poremetiti prirodne cikluse spavanja i budnosti. Niski nivoi hormona utiču na neurotransmitere u mozgu koji su odgovorni za regulaciju sna.

Valunzi: Njihova pojava tokom noći može izazvati buđenje i ometati kontinuiran san.

Promene u mentalnom zdravlju: Promene raspoloženja, stres i anksioznost, koji su česti tokom menopauze, mogu doprineti nesanici.

Fizička nelagodnost: Promene u telu, kao što su suva koža, bolovi u zglobovima ili neudobnost, mogu ometati udobnost tokom spavanja.

Učestalo mokrenje: Povećana potreba za mokrenjem tokom noći može prekidati san.

Promene raspoloženja

Promene raspoloženja su čest i često izazovan aspekt menopauze. Fluktuacije hormona, pre svega estrogena i progesterona, mogu imati značajan uticaj na neurotransmitere u mozgu koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja. Ovo može rezultirati čestim promenama u emotivnom stanju i varijacijama u načinu na koji se žena oseća i reaguje na situacije.

Evo nekoliko ključnih faktora koje treba razmotriti u vezi sa promenama raspoloženja tokom menopauze:

Promene u hormonalnom balansu: Estrogen igra ključnu ulogu u regulaciji neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin, koji su povezani sa osećajem sreće i zadovoljstva. Smanjenje nivoa estrogena utiče na ove neurotransmitere i izaziva promene u raspoloženju.

Promene životnog stila: Menopauza donosi sa sobom i promene u životnom stilu, uključujući stres, umor i fizičke promene. Ovi faktori mogu dodatno doprineti fluktuacijama u raspoloženju.

Anksioznost i stres: Promene u hormonskom statusu mogu povećati sklonost ka anksioznosti i stresu.

Promene u samopouzdanju: Fizičke promene koje dolaze sa menopauzom, kao što su promene u telesnoj težini i izgledu, mogu uticati na samopouzdanje i osećaj sopstvene vrednosti.

Umor i nesanica: Poteškoće sa spavanjem i umor mogu doprineti promenama raspoloženja, čineći osobu podložnijom iritaciji i promenama raspoloženja.

Suva koža i sluzokoža

Opadanje nivoa estrogena može dovesti do suve kože i svraba. Pravilna nega kože i hidratacija su ključni za održavanje kože zdravom i sjajnom. Osim suve kože, javlja se i pojava suve vaginalne sluznice koja može izuzetno smetati ženama. Ovaj simptom je bolan, prisutan je osećan pečenja i crvenilo intimne regije.

Gubitak libida

Gubitak libida, ili seksualne želje, je čest simptom menopauze koji može imati dubok uticaj na emocionalno i fizičko zdravlje žene. Smanjenje seksualne želje tokom ovog prelaznog perioda može biti posledica različitih faktora, uključujući hormonske fluktuacije, fizičke promene i emocionalne aspekte.

Gubitak libida

Sledi nekoliko faktora koji su u vezi sa gubitkom libida tokom menopauze:

Hormonske promene: Smanjenje nivoa estrogena, koji igra ulogu u seksualnoj želji i vaginalnoj vlažnosti, može uticati na smanjenje libida. Nivoi testosterona takođe mogu pasti tokom menopauze, a ovaj hormon igra važnu ulogu u ženskoj seksualnoj funkciji.

Fizičke promene: Promene u vaginalnoj vlažnosti i elastičnosti, koje mogu biti posledica smanjenja estrogena, mogu uticati na udobnost tokom seksualnih odnosa. To može dovesti do smanjenja želje za intimnošću.

Emocionalni faktori: Promene u emocionalnom stanju, stres, anksioznost ili promene raspoloženja koje često prate menopauzu mogu uticati na seksualnu želju.

Socijalni faktori: Fizičke promene koje se dešavaju tokom menopauze, kao i društvene percepcije starenja, mogu uticati na samopouzdanje i sliku o sopstvenoj privlačnosti.

Umor i nesanica: Nesanica i umor, koji su česti simptomi menopauze, mogu smanjiti opšti nivo energije i uticati na seksualnu želju.

Promene u telesnoj težini

Promene u telesnoj težini su još jedan čest simptom menopauze koji može biti izazovan za mnoge žene. Tokom ovog prelaznog perioda, mnoge žene primete da im se telo menja, a to često uključuje promene u raspodeli telesne masti i metaboličkim procesima. Različiti faktori, uključujući hormonalne promene i starenje, mogu doprineti ovim promenama.

Hormonske promene: Smanjenje nivoa estrogena može uticati na način na koji telo skladišti masti. Ovo može dovesti do povećanja telesne masti u predelu stomaka.

Gubitak mišićne mase: Starenje samo po sebi dovodi do gubitka mišićne mase, a smanjenje nivoa hormona kao što je estrogen može dodatno uticati na ovaj proces. Gubitak mišićne mase može usporiti metabolizam.

Promene u metabolizmu: Tokom menopauze, metabolizam može postati sporiji, što može dovesti do povećanja telesne težine ukoliko se unos hrane ne prilagodi.

Stres i emocionalno prejedanje: Promene u raspoloženju i stres u menopauzi mogu dovesti do prejedanja, što može uticati na unos kalorija i promene u telesnoj težini.

Fizička aktivnost: Smanjenje nivoa fizičke aktivnosti doprinosi povećanju telesne težine. Održavanje redovne fizičke aktivnosti može pomoći u regulaciji telesne mase.

Problemi sa koncentracijom

Problemi sa koncentracijom su još jedan izazov koji mnoge žene mogu iskusiti tokom menopauze. Ovi problemi mogu uključivati teškoće u održavanju pažnje, gubitak fokusa, zaboravljanje i opštu osećajnost “zamagljenog uma”. Ova pojava često se naziva “moždanim maglom”. Poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem mogu biti frustrirajuće. Vežbe za mozak i tehnike fokusiranja mogu pomoći u održavanju mentalne oštrine.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Bolovi u zglobovima i mišićima mogu ometati svakodnevne aktivnosti. Gubitak mišićne mase, kao i gustine kostiju dovodi do ovog simptoma. Redovna fizička aktivnost, istezanje i suplementacija mogu olakšati nelagodnost.

Promene u menstrualnom ciklusu

Promene u menstrualnom ciklusu su osnovna karakteristika menopauze. Kako žena ulazi u menopauzu, njen menstrualni ciklus postepeno postaje neredovan i na kraju se zaustavlja.

U periodu koji se naziva perimenopauza, obično počinje oko četrdesetih godina, menstrualni ciklus počinje da se menja. Ciklusi postaju neredovni, skraćeni ili produženi, a količina krvi i intenzitet menstrualnih simptoma može varirati. Kada žena uđe u menopauzu, menstrualni ciklus se potpuno zaustavlja.

Problemi sa mokrenjem

Problemi sa mokrenjem su još jedan aspekt menopauze koji može uticati na kvalitet života žena. Ovi problemi mogu uključivati česte i hitne potrebe za mokrenjem, inkontinenciju (nekontrolisano curenje urina), infekcije urinarnog trakta i promene u funkciji bešike. Ovi simptomi mogu biti veoma izazovni i stvaraju brigu i nelagodnost.

Osetljive dojke

Osetljive dojke su jedan od simptoma menopauze koji može izazvati nelagodnost i zabrinutost kod žena. Ova osetljivost dojki može varirati od blage nelagodnosti do ozbiljnijih bolova. Promene u hormonskom balansu tokom menopauze mogu uticati na osetljivost i bolnost dojki. Takođe, neki ženski reproduktivni organi, uključujući dojke, mogu postati fibrocistični tokom menopauze, što znači da su podložni promenama i bolu usled hormonskih fluktuacija.

Smanjenje gustine kostiju

Smanjenje gustine kostiju, poznato kao osteoporoza, je ozbiljan aspekt menopauze koji zahteva posebnu pažnju. Ovo stanje dovodi do slabljenja kostiju i povećava rizik od preloma. Estrogen igra ključnu ulogu u održavanju gustine kostiju. Smanjenje nivoa estrogena tokom menopauze može dovesti do gubitka koštane mase. Osteoporoza se često razvija postepeno tokom dužeg vremenskog perioda. Kosti postaju krhkije i podložnije prelomima. Osteoporoza obično nema simptome u ranim fazama. Prelomi kostiju, posebno kičmenih pršljenova, mogu biti prvi znakovi.

Koje psihološke promene mogu da nastanu tokom menopauze?

U menopauzi, žene se često suočavaju sa različitim psihološkim promenama. Hormonske fluktuacije, fizičke promene i tranzicija u novu životnu fazu mogu uticati na emocionalno i mentalno zdravlje. Sledi nekoliko uobičajenih psiholoških promena koje se mogu pojaviti tokom menopauze:

Promene raspoloženja: Fluktuacije hormona, posebno estrogena, mogu uticati na neurotransmitere u mozgu koji regulišu raspoloženje. Ovo dovodi do promena raspoloženja, uključujući anksioznost, razdražljivost ili tugu.

Anksioznost i depresija: Hormonske promene tokom menopauze mogu doprineti razvoju anksioznosti i depresije. Žene koje su već ranije imale sklonost ka ovim stanjima mogu biti posebno ugrožene.

Nesanica: Problemi sa spavanjem, kao što su nesanica i često buđenje tokom noći, mogu dovesti do umora, razdražljivosti i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Koje psihološke promene mogu da nastanu tokom menopauze?

Stres: Menopauza može doneti brojne promene i izazove, što može izazvati stres i nelagodnost.

Gubitak samopouzdanja: Fizičke promene koje prate menopauzu, kao što su promene u težini i koži, mogu uticati na osećaj samopouzdanja

Osećajnost i emocionalna nestabilnost: Hormonski prelaz može dovesti do preosetljivosti i veće emocionalne nestabilnosti.

Smanjen libido: Promene u hormonima mogu uticati na libido i seksualni interes, što može uzrokovati emocionalnu napetost u odnosima.

Izazovi u prihvatanju starenja: Menopauza obično podseća žene na proces starenja i nositi se sa time može biti emocionalno zahtevno.

Hormonska terapija za menopauzu

Hormonska terapija (HT) je medicinski pristup za upravljanje simptomima menopauze, koji se temelji na nadoknadi hormona koji organizam proizvodi u manjim količinama tokom ovog prirodnog životnog prelaza. Glavni hormoni koji se koriste u hormonskoj terapiji su estrogen i progesteron. Ovi hormoni su  dostupni u različitim oblicima, kao što su tablete, flasteri, gelovi, vaginalne kreme i ampule.

Hormonska terapija ima za cilj da ublaži simptome menopauze kao što su valunzi, noćno znojenje, promene raspoloženja, nesanica, smanjen libido i vaginalna suvoća. Preparati estrogena se koriste kako bi se nadoknadio njegov nedostatak. Kod žena koje još uvek imaju svoju matericu, progesteron se dodaje terapiji kako bi se sprečila hiperplazija endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice) koja može izazvati neželjene efekte. Ako žena nema svoju matericu, neophodno je samo nadoknaditi estrogen.

Hormonska terapija za menopauzu

Doza hormona i način primene zavise od individualnih potreba svake žene. Lekar će uzeti u obzir faktore kao što su zdravstvena istorija, simptomi, starost i rizici prilikom propisivanja hormonske terapije. Hormonska terapija može imati potencijalne rizike i benefite. Rizici uključuju povećan rizik od krvnih ugrušaka, određenih tipova karcinoma (npr. dojke i endometrijuma), srčanih bolesti i moždanog udara. Preporučuje se da hormonska terapija bude primenjena u najnižoj efikasnoj dozi i na najkraći mogući period, a lekar će redovno procenjivati koristi i rizike terapije.

Nehormonska terapija za menopauzu

Nehormonska terapija je alternativni pristup za upravljanje simptomima menopauze, koji se oslanja na strategije i tretmane koji ne uključuju hormone. Ova terapija je posebno korisna za žene koje ne žele ili ne smeju koristiti hormonsku terapiju, kao i za one koje preferiraju prirodne ili holističke pristupe.

Nehormonska terapija za menopauzu

Promena načina života: Upravljanje simptomima menopauze često počinje promenom životnog stila. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave težine i izbegavanje pušenja i alkohola mogu pozitivno uticati na simptome.

Dijetetski suplementi: Određeni dijetetski suplementi mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Na primer, kalcijum i vitamin D mogu podržati zdravlje kostiju, dok neki biljni preparati kao što su crvena detelina i cimicifuga mogu ublažiti valunge. Melatonin ublažava nesanicu.

Akupunktura: Ova tradicionalna kineska metoda može biti korisna za ublažavanje simptoma kao što su valunzi, nesanica i anksioznost.

Ishrana: Određene namirnice, kao što su soja, laneno seme, voće, povrće i žitarice bogate vlaknima, mogu imati blagotvoran uticaj na simptome menopauze.

Suplementi biljnog porekla: Biljni preparati kao što su crvena detelina, cimicfiga i matičnjak mogu se koristiti za ublažavanje simptoma menopauze.

Psihološka podrška: Terapija razgovorom, meditacija, joga i tehnike opuštanja mogu pomoći u suočavanju sa emocionalnim i mentalnim promenama tokom menopauze.

Lubrikanti: Vaginalne kreme koje sadrže lubrikante mogu pomoći u ublažavanju vaginalne suvoće i nelagodnosti.

Važno je napomenuti da nehormonska terapija može imati različite nivoe efikasnosti za svaku ženu i da je potrebno individualno pristupiti odabiru odgovarajućih tretmana. Pre nego što započnete nehormonsku terapiju, važno je razgovarati sa svojim ginekologom kako biste osigurali da odabrani pristup odgovara vašim potrebama i vašem zdravstvenom stanju.

Iskustva žena tokom menopauze

Svaka žena doživljava menopauzu na svoj način. Deljenje iskustava i saveta može biti dragoceno za razumevanje različitih strategija suočavanja sa ovim izazovom.

Kako ublažiti simptome menopauze?

Ublažavanje simptoma menopauze zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje promene načina života, terapije i strategije za upravljanje specifičnim simptomima. Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da se nosite sa simptomima menopauze:

Pravilna ishrana: Praktikujte uravnoteženu ishranu bogatu svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Povećajte unos kalcijuma i vitamina D kako biste održali zdravlje kostiju.

Redovna fizička aktivnost: Vežbanje može pomoći u održavanju zdrave težine, smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i očuvanju gustine kostiju. Aerobne vežbe, kao što su šetnje, vožnja bicikla ili plivanje, mogu biti posebno korisne. Takođe, vežbe sa opterećenjem i tegovima takođe mogu biti izuzetno koriste u jačanju muskulature tela. Ne bežite od teretana.

Održavanje zdrave težine: Održavanje zdrave telesne mase može smanjiti rizik od pojave simptoma kao što su valunzi i promene raspoloženja.

Izbegavanje stimulansa: Smanjite unos kofeina, alkohola i začinjene hrane, jer ovi faktori mogu izazvati ili pojačati simptome kao što su valunzi i nesanica.

Mentalna higijena: Praktikovanje tehnika opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje i joga mogu vam biti od pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Suplementi: Neki suplementi kao što su kalcijum, vitamin D, omega-3 masne kiseline ili biljni preparati na bazi crvene deteline i cimicifuge mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Terapije i tretmani: Hormonska terapija ili nehormonske terapije, kao i terapije poput akupunkture ili masaže, mogu Vam biti od pomoći u upravljanju specifičnim simptomima menopauze.

Dobar san: Uspostavite rutinu spavanja, stvorite prijatno okruženje za spavanje i izbegavajte kofein i teške obroke pre spavanja kako biste poboljšali kvalitet sna.

Psihološka podrška: Razgovarajte sa prijateljicama, porodicom ili lekarom o svojim osećanjima i izazovima. Ponekad je samo izražavanje osećanja dovoljno oslobađajuće.

Redovne zdravstvene kontrole: Redovne posete lekaru su ključne u praćenju vašeg zdravstvenog stanja i prilagođavanju tretmana ukoliko je to potrebno.

Zaključak

Menopauza je prirodna faza života koja donosi mnoge promene. Razumevanje simptoma i prihvatanje ovog procesa može pomoći ženama da se bolje nose sa ovim prelaznim periodom i održe svoje zdravlje tokom celog života.

Često Postavljena Pitanja

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja označava kraj reproduktivnog perioda.

Postoje tri faze menopauze: perimenopauza, menopauza i postmenopauza.

Ovo je period koji prethodi menopauzi i karakterišu ga oscilacije hormona i neregularni menstrualni ciklusi.

Postmenopauza je period nakon menopauze, tokom kojeg simptomi mogu biti prisutni, ali su obično blaži.

Simptomi uključuju valunge, nesanicu, promene raspoloženja, suvu kožu i sluzokožu, gubitak libida, promene telesne težine i mnoge druge.

Ublažavanje simptoma uključuje pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, upravljanje stresom i razmatranje terapijskih opcija uz lekarsku podršku.

Literatura

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
  2. https://www.healthline.com/health/menopause
  3. https://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-information
  4. https://www.nia.nih.gov/health/menopause
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255437/
  6. https://www.acog.org/womens-health/faqs/menopause
  7. https://www.womenshealth.gov/menopause
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3944160/
  9. https://www.aafp.org/afp/2000/0401/p2027.html
  10. https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/understanding-the-cause-of-hot-flashes-and-hormonal-fluctuations

Podelite ovaj članak

Call Now Button