Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

SEKRET U TRUDNOĆI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE!

SEKRET U TRUDNOĆI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE!

Dobrodošli u nevoravatan svet trudnoće! Trudnoća je posebno stanje za svaku ženu i donosi potpuno nove izazove. Potrudićemo se da Vam kroz ovaj članak donesemo sve relevatne i tačne informacije koje se tiču pojave vaginalnog sekreta u trudnoći. Šta jeste, a šta nije razlog za brigu?

Tabela Sadržaja:

Šta je vaginalni sekret?

Vaginalni sekret je kompleksan i veoma važan deo ženskog reproduktivnog sistema. On se sastoji od mešavine tečnosti, proteina, ćelija, i dobrih mikroorganizama koji zajedničkim snagama održavaju optimalnu sredinu zdrave vaginalne sluznice. Skup mikroorganizama prisutan u vaginalnom sekretu naziva se vaginalna flora ili vaginalna mikrobiota i ona igra ključnu ulogu u zaštiti reproduktivnog zdravlja, održavanju pH ravnoteže i pripremi tela za trudnoću i porođaj.

Šta je vaginalni sekret?

Vaginalni sekret nastaje pod dejstvom kompleksnog procesa hormonske regulacije. Tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, nivo estrogena i progesterona varira i na taj način utiče na količinu, boju, konzistenciju i sastav sekreta. Ovi ženski hormoni stimulišu vaginalne žlezde da luče tečnost koja se meša sa vaginalnim ćelijama i bakterijama prisutnim u vaginalnoj sredini. Ova kompozicija sluzne tečnosti, vaginalnih epitelnih ćelija i bakterija nam je poznata kao vaginalni sekret i može imati različite osobine koje zavisi od faze ciklusa, prisustva infekcija ili hormonskih promena.

Vaginalni sekret nije samo sluzava tečnost, već predstavlja jedan veoma složen sistem odbrane intimne sredine od patogenih uzorčnika infekcija. Dalje, vaginalni sekret obezbeđuje optimalnu vlažnost initmne regije koja olakšava penetraciju i pokretljivost spermatozoida, čime se povećavaju šanse za začeće. Takođe, on nam pomaže u očuvanju zdravog mikrobioma vagine koji reguliše pH vrednost.

Tokom trudnoće, njegova uloga postaje još značajnija. Fluktuacije hormonskog statusa trudnice mogu dovesti do povećanja ili promene izgleda sekreta. Ova fiziološka promena je deo pripreme tela za porođaj i osigurava da intimno područje trudnice bude optimalno pripremljeno za prolazak bebe kroz porođajni kanal.

Da sumiramo, vaginalni sekret nije samo sastav tečnosti, već predstavlja dublje aspekte ženskog reproduktivnog zdravlja, plodnosti i prirodnih zaštitnih mehanizama. Dobro razumevanje i praćenje njegovog izgleda može nam pružiti dragocene uvide u zdravstveno stanje i reproduktivni status žene, naročito tokom trudnoće. Trudnice bi trebalo da obrate posebnu pažnju na izgled sekreta.

Kako izgleda vaginalni sekret tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, dolazi do različitih promena u izgledu i sastavu vaginalnog sekreta. One nastaju pod dejstvom hormonskih fluktuacija koje se dešavaju tokom trudnoće.

Sledi kratak pregled kako sekret u trudnoći može izgledati:

Uobičajen vaginalni sekret:

Normalan sekret je najčešće bistar ili blago mutan, bez neprijatnog mirisa. Ovakav izgled znači da vaša vaginalna flora funkcioniše normalno, da imate dovoljno dobrih laktobacila i da nije prisutna neka infekcija.

Beli vaginalni sekret u trudnoći:

Pojava beličastog sekreta je takođe uobičajena tokom trudnoće i obično nema miris. Ovakav izgled može ukazivati na povećanu produkciju ženskih hormona ili pojačano lučenje tečnosti iz vaginalnih žlezda. Ukoliko je sekret bele boje, ali je intenzivan, jak, grudvičast, siraste strukture i izaziva neprijatan svrab, verovatno je u pitanju prisustvo vaginalne kandidijaze, stanja koje se takođe učestalo javlja u trudnoći. Kandidjaza se kod trudnica uvek leči.

Žuti vaginalni sekret u trudnoći:

Blago žućkasta boja može biti normalna kod trudnica, ali ukoliko sekret postane intenzivnije žut ili dobije neobičan i neprijatan miris, može ukazivati na prisutnu infekciju.

Zeleni vaginalni sekret u trudnoći:

Zelenkasta boja se retko pojavljuje, ali kada je prisutna može ukazivati na bakterijsku infekciju ili prisustvo gljivične infekcije.

Braon vaginalni sekret u trudnoći:

Braonkasti iscedak može ukazivati na tragove krvi, a najčešće se pojavljuje nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda trudnice. Ukoliko braonkasti sekret potraje, savetuje se konsultacija sa lekarom.

Sivi vaginalni sekret u trudnoći:

Prisustvo sivkastog ili sivo-zelenkastog sekreta može ukazivati na bakterijsku vaginozu, infekciju koja zahteva antibiotski tretman.

Krvavi vaginalni sekret u trudnoći:

Bilo kakva pojava krvi koja izlazi iz vagine trudnica zahteva hitan pregled lekara, jer može ukazivati na različite probleme.

Promene u nijansama, boji, konzistencijama i količini sekreta su normalne tokom trudnoće. Veoma je bitno pratiti sve promene koje se dešavaju i konsultovati lekara kada god se pojavi nešto neuobičajno.

Koje su strukture vaginalnog sekreta?

Vaginalni sekret, osim različitih boja, može biti i različitih strukturnih konzistencija:

Vodenasti vaginalni sekret:

Ovakav izgled može biti prisutan tokom celog ciklusa, a tokom trudnoće se kod trudnica povećava njegova količina. To može ukazivati da se telo priprema za porođaj.

Gušći vaginalni sekret sa grudvicama:

Ovu kozistenciju viđamo tokom ovulacije. Grudvice su normalna pojava tokom plodnih dana i ukazuju na hormonske promene koje se dešavaju u telu ženu. Ovakav sekret je ponekad praćem i blagim bolom ili nelagodnostima u predelu donjeg stomaka.

Sluzavi vaginalni sekret:

Ovakva struktura je gusta, providna i slična je konzistenciji belanca. Pojavljuje se tokom ovulacije i olakšava spermatozoidima kretanje do jajne ćelije.

Da li je vaginalni sekret u trudnoći opasan?

U fiziološkim, normalnim okolnostima, vaginalni sekret igra veoma važnu ulogu u održavanju elastičnosti i hidratacije vaginalne sluznice, vaginalne pH ravnoteže i sprečavanju nastanka neprijatnih infekcija. Tokom trudnoće, on može promeniti svoj izgled, boju i konzistenciju usled hormonskih fluktuacija. U većini slučajeva, sve ove promene su prirodne i ne ukazuju na neki loš znak.

Ipak, postoje neke situacije je mogu ukazivati na neke potencijalne probleme kod trudnica. Ako primetite neke od sledećih pojava tokom trudnoće, važno je da se obratite svom lekaru kako bi se ustanovilo od čega su promene sekreta nastale:

Promene u boji: Ako primetite da je sekret drastično promenio boju i postao zelenkast, žućkast, sivkast ili ima drugačiji izgled nego obično, to može ukazivati na potencijalnu infekciju. Moguće je da se radi o bakterijskoj vaginozi ili kandidijazi. Ukoliko je prisutna kandida, primetićete grudvičast i beli sekret koji je veoma obiman. Kod bakterijskih infekcija prvi znak obično bude neprijatan miris.

Promena mirisa: Ukoliko primetite neprijatan ili neuobičajen miris, to takođe može biti znak neke vaginalne infekcije. Normalno, vaginalni sekret ima blag miris, ali iznenadna promena mirisa može ukazivati na neki problem. Obično se promena mirisa vezuje za bakterijske vaginoze i infekcije trihomonasom.

Svrab ili iritacija: Ako osećate svrab, peckanje, crvenilo ili iritaciju u intimnoj regiji, to može ukazivati na prisutnost infekcije.

Da li je vaginalni sekret u trudnoći opasan?

Obilniji sekret: Ako primetite da je sekret postao znatno obilniji nego što je to uobičajeno, to takođe može biti znak problema.

Krvarenje: Krvarenje je crveni alarm! Bilo koje vaginalno krvarenje tokom trudnoće treba veoma ozbiljno shvatiti i odmah se obratiti ginekologu, jer može ukazivati na ozbiljne komplikacije trudnoće.

Vaš ginekolog je tu za sva Vaša pitanja. Uvek je bitno da ga obavestite o svim simtomima koji kod vas izazivaju zabrinutost ili uznemirenost. Lekar je tu da detaljno proceni situaciju, izvrši neophodne preglede i testove, da dijagnostikuje problem i da predloži terapiju ukoliko je potrebna. Nikako i nikada se nemojte samostalno lečiti, pogotovo tokom trudnoće kako ne biste naškodili ni sebi ni bebi. Trudnice imaju uvek i dodatnu odgovornost.

Da li vaginalni sekret može da izazove pobačaj?

Sama pojava sekreta kao takvog neće izazvati pobačaj. U većini slučajeva, sekret je normalna pojava kod trudnica, a ako je i promenjen verovatno je u pitanju neka od infekcija koje se danas u trudnoći vrlo lako I uspešno leče i ukoliko se tretiraju na vreme nema velike opasnosti od pobačaja. Međutim, ukoliko sekret sadrži primese krvi ili još gore, prate ga obilno krvarenje ili intenzivan bol, to može biti znak pretećeg pobačaja i ovo stanje zahteva hitnu lekarsku intervenciju.

Kada se treba obratiti lekaru?

Ukoliko primetite značajne razlike u boji, mirisu, konzistenciji ili količini sekreta, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ginekologom. Takođe, neki od simptoma koji zahtevaju pregled jesu i druge fizičke nelagode, kao što su svrab, crvenilo i peckanje. Sve je bolje sprečiti nego lečiti, a lekar je tu da na vreme reguje i spreči nastanak nekih ozbiljnijih komplikacija. Ono što zahteva hitnu lekarsku posetu I intervenciju jeste prisustvo krvi I u tom slučaju ne treba ništa čekati niti oklevati, nego pravac kod lekara.

Mogućnost vaginalnog sekreta usled infekcije?

Najčešći uzrok promene izgleda sekreta jesu upravo vaginalne infekcije. One su učestala pojava i van trudnoće, a javljaju se i tokom trudnoće, najčešće kao posledica poremećene pH vrednosti i neravnoteže u sastavu vaginalne mikrobiote.

Evo nekoliko najčešćih vrsta infekcija koje mogu uticati na pojavu promenjenog izgleda sekreta kod trudnica:

Bakterijska vaginoza: Ova infekcija nastaje kada se, iz nekog razloga, normalna ravnoteža bakterija u vagini poremeti. Simtomi bakterijske vaginoze su pojava beličastog ili sivkastog iscetka, neprijatnog mirisa koji podseća na ribu.

Gljivična infekcija (kandidijaza): Gljivična vaginalna infekcija, poznata i kao kandidijaza, uzrokovana je prekomernim rastom gljivice Candide albicans. Simptomi mogu uključivati gust, obilan, sirast i beličast sekret praćen svrabom I iritacijom intimne regije.

Polno prenosive bolesti: Infekcije koje se prenose seksualnim putem kao što su hlamidija, ureaplazma, gonoreja, trihomonijaza ili herpes mogu uticati na promenu izgleda, mirisa i konzistencije iscetka. Ove infekcije zahtevaju što brzu dijagnozu i lečenje, posebno kod trudnica, kako bi se sprečile neželjene komplikacije.

Vaginalna infekcija bakterijom E. coli: Zbog anatomske strukture žene, ponekad bakterija E. coli, koja je normalno prisutna u crevima, može doći do genitalnog područja i izazvati infekciju. Ova genitalna infekcija može često biti udružena i sa urinarnom te zahteva lečenje oba trakta.

Sve infekcije u trudnoći se leče, jer nelečene infekcije tokom trudnoće mogu dovesti do povećanog zdravstvenog rizika za majku i bebu i mogu uticati na tok trudnoće.

Ukoliko primetite bilo kakve promene sekreta ili imate neke druge simptome ili pitanja, uvek se obratite svom ginekologu. Ginekolog Vam stoji na raspolaganju da proceni situaciju i preporuči odgovarajući tretman, ukoliko je potrebno.

Da li postoji preventiva za pojavu vaginalnog sekreta?

Prevencija je, kao i uvek, veoma važna. Vaginalni sekret je normalna, fiziološka pojava i ima svoju značajnu funkciju da održava zdravu vaginalnu mikrobiotu, optimalnu pH vrednost intimne regije, sprečava infekcije i obezbeđuje zdravz sredinu za prolazak bebe kroz porođajni kanal. Naravno da postoje koraci koje možete preduzeti kako biste održali dobro zdravlje intimnog područja i smanjili rizik od nastanka nekih infekcija:

Održavanje redovne i optimalne higijene: Redovno pranje intimne regije blagim i pH prilagođenim sapunom i vodom može pomoći u održavanju čistoće genitalnog područja. pH vrednost intimne regije je kisela (4,5-5,2), i takav pH treba da sadrži i sapun koji koristite. Savetuje se izbegavanje agresivnih sapuna za pranje i gelova za tuširanje jer mogu poremetiti mikrobiotu.

Da li postoji preventiva za pojavu vaginalnog sekreta?

Izbegavanje nošenja tesne odeće: Nosite pamučnu, prozračnu i laganu odeću, kao i donji veš koji omogućava nesmetanu cirkulaciju vazduha. Izbegavajte nošenje preuske odeću od čipke ili sintetičkih materijala, jer toplina i vlažnost mogu stvoriti pogodno okruženje za razvoj infekcija.

Dobra hidratacija: Hidratacija igra važnu ulogu u održavanju prirodne vlažnosti intimnog područja. Savetuje se unos bar 2L vode tokom dana, a u letnjim mesecima i više.

Izbegavanje preteranog pranja: Iako je važno održavati redovno higijenu, previše pranja može dovesti do preteranog ispiranja dobrih bakterija, laktobacila. Pad broja laktobacila otvara vrata patogenim organizmima i povećava rizik od nastanka infekcija.

Pravilno sušenje: Nakon tuširanja i kupanja, savetuje se da pažljivo osušite intimnu regiju čistim i mekim peškirom. Vlažno okruženje može doprineti razvoju infekcija.

Zdrava ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem, probiotskim kultarama i integralnim žitaricama može doprineti održavanju zdravog vaginalnog mikrobioma. Ishrana bogara bogata prostim šećerima može povećati rizik od nastanka gljivičnih infekcija.

Zaštita tokom seksualnih odnosa: Korišćenje prezervativa tokom seksualnih odnosa može smanjiti rizik od dobijanja polno prenosivih infekcija.

Redovne posete ginekologu: Redovne posete lekaru omogućavaju rano otkrivanje i lečenje eventualnih infekcija ili drugih problema. Savetuje se odlazak na ginekološki pregled bar jednom godišnje.

Redovne posete ginekologu

Rešenje za sekret u trudnoći?

Vaginalni sekret tokom trudnoće može menjati svoj izgled i boju zbog fizioloških, hormonskih promena, ali i zbog infekcija ili drugih problema. Ako postoji zabrinutost ili primećujete značajne promene u vaginalnom sekretu tokom trudnoće, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim ginekologom.

Mi vam navodimo nekoliko koraka koji se mogu preduzeti kako biste se rešili ili ublažili probleme vezane za pojavu pojačanog iscetka u trudnoći:

Ginekološki pregled: Ako primećujete izmene u boji, izgledu i konzistenciji vaginalnog sekreta, svrab, peckanje, crvenilo, iritaciju, neuobičajen miris ili bilo kakve druge simptome, obratite se svom lekaru. Ginekolog će izvršiti pregled i verovatno uzeti briseve kako bi se ustanovio tačan uzrok problema.

Lečenje infekcija: Ako je infekcija uzrok promene izgleda sekreta, potrebno je ustanoviti koja tačno infekcija je u pitanju i na osnovu toga će Vam lekar predložiti određenu terapiju. Terapija može uključivati oralne lekove, vaginalete, vaginalne rastvore ili oralne probiotike.

Promene higijenskih navika: Pravilna higijena i korišćenje odgovarajućih blagih preparata za intimno pranje je jedna od ključnih stvari za održavanje dobrog zdravlja intimne regije. Nemojte koristiti agresivna sredstva za pranje. Trudnicama prijaju preparati n abazi hijaluronske kiseline i blagih biljnih ekstrakata.

Unos dovoljno tečnosti: Dobra hidratacija može pomoći održavanju optimalne vlažnosti vaginalnog područja.

Pravilna ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem, probioticima i integralnim žitaricama može doprineti održavanju zdravog mikrobioma vagine. Proste šećere i procesuiranu hranu treba izbegavati.

Odabir adekvatnog veša i odeće: Nosite laganu, udobnu i pamučnu odeću koja omogućava dobru cirkulaciju vazduha.

I možda najvažnije, ne lečite se sami kako ne biste napravili još veći problem. Verujte svom ginekologu i slušajte njegove savete. Kada ste trudnica, ne radi se samo o vama, nego i o bebi koji nosite. Nemojte rizikovati Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe lečenjem napamet ili preko interneta.

Često Postavljena Pitanja

Vaginalni sekret je mešavina tečnosti, ćelija, sluzi i mikroorganizama koja je prisutna u ženskim reproduktivnim organima. On ima zaštitnu ulogu na urogenitalno zdravlje žene.

Sekret može da promeni svoju boju, miris i konzistenciju tokom trudnoće usled hormonskih fluktuacija.

Vaginalni sekret sadrži vodene, tečne delove, sluz i čvrste delove poreklom od epitelnih vaginalnih ćelija i mirkoorganizama.

Većina promena u vaginalnom sekretu trudnice je normalna, ali je potrebno posebno obratiti pažnju ako postane braonkaste boje ili dođe do krvarenja. Ovo može biti opasno stanje po trudnicu I bebu i zahteva brzu reakciju.

Normalne promene u sekretu ne izazvaju pobačaj, ali prisustvo krvi zahteva brzu reakciju lekara.

Svaka značajna promena trebala bi biti prijavljena ginekologu, a posebno krvavi iscedak.

Infekcije često izazvaju pojačan i drugačiji iscedak, a lečenje zavisi od vrste infekcije.

Održavanje dobre i redovne higijene, nošenje pamučnog donjeg veša, izbalansirana ishrana I redovne posete ginekologu mogu sprečiti pojavu pojačanog sekreta i infekcija.

Za najbolje i ispravne savete, savetujemo konsultaciju sa Vašim ginekologom.

Zaključak

Sada kada ste se bolje upoznali sa različitim formama vaginalnog sekreta tokom trudnoće, imate sve potrebne informacije kako biste što bolje pratili njegov izgled, strukturu, boju i konzistenciju. Ne zaboravite da vam vaš ginekolog stoji na raspolaganju za dodatne savete i smernice koje vam mogu pomoći da uživate u bezbrižnoj trudnoći.

Podelite ovaj članak

Call Now Button