Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

PRVI ZNACI TRUDNOĆE – KAKO IH PREPOZNATI?

PRVI ZNACI TRUDNOĆE – KAKO IH PREPOZNATI?

Dobrodošli u sveobuhvatan vodič koji će vam pomoći da prepoznate prve znake trudnoće. Često se pitate kako da prepoznate da ste u drugom stanju? Ako ste u potrazi za dragocenim informacijama o tome kako razumeti i prepoznati ove rane simptome trudnoće, ne morate da tražite dalje. Sve što Vam je potrebno, pronaći ćete ovde. U nastavku ćemo istražiti nekoliko ključnih znakova koji vam mogu ukazati na to da je trudnoća započela i da počinje jedan divan period Vašeg života.

Tabela Sadržaja

Koji su to rani simptomi trudnoće?

Kada nastupa trudnoća, dolazi do različitih promena u telu žene. One su pre svega uslovljene hormonskim fluktuacijama koje mogu biti intenzivne, pogotovo u prvim nedeljama. Svakako ćete osetiti da se vaše telo menja, a slede i neki od uobičajeni simptomi koji predstavljaju rane indikatore začeća kod žena:

Izostanak ciklusa

Izostanak menstrualnog ciklusa je jedan od najranijih i najočiglednijih simptoma trudnoće. Kada trudnoća nastane, organizam trudnice se priprema za podršku rastu fetusa, što dovodi do prestanka menstruacije. Ovo se dešava jer se materica priprema za održavanje trudnoće, umesto za novo menstrualno krvarenje. Izostanak ciklusa je obično prvi znak kada žene pomisle da su možda trudne. Međutim, važno je napomenuti da i neki faktori, osim trudnoće, takođe mogu dovesti do toga se se ciklus ne pojavi na vreme. To su: stres, ekstremne promene u težini, određena zdravstvena stanja, hormonske fluktuacije ili upotreba određenih lekova.

U nekim slučajevima, i nakon nastanka trudnoće može doći do blagog krvarenja, ali ono obično ne izgleda kao pravo menstrualno krvarenje. Naziva se implantaciono krvarenje i dešava se kada se oplođeno jajašce usađuje u zid materice. Međutim, ova vrsta krvarenja je obično kraća i blaža od uobičajene menstruacije.

Ako ste primetili izostanak ciklusa i imate razloga da verujete da biste mogli biti trudni, najbolje je da uradite kućni test na trudnoću, izvadite krv ili potražite ginekološku potvrdu da je trudnoća prisutna.

Osetljivost i rast grudi

Jedan od prvih znakova trudnoće jeste povećanje osetljivosti grudi. Moguće je da ćete primetiti promene u veličini i teksturi dojki, praćene blago bolnim senzacijama koje nisu bile ranije prisutne. Ovaj simptom je uzrokovan hormonskim fluktuacijama, pre svega rastom progesterona, koje se dešavaju početkom trudnoće i velikom broju žena se ovo može javiti kao prvi simptom. Grudi su tvrde na dodir, blago natečene, bolne, grudnjak vas počinje stezati.

Promene koje se javljaju u dojkama mogu biti doista izražene i mnoge žene osećaju da se njihove grudi “razvijaju” na potpuno nov način. Ovaj simptom ne samo da je učestalo prisutan, već može biti i intenzivan, stavljajući do znanja da se vaše telo priprema za ulogu majčinstva. Osetljivost dojki nastaje kao posledica povećanja protoka krvi u dojkama. Osetljivost dojki se može javiti i pre nego što primetite izostanak menstruacije. Iako osetljivost i rast grudi mogu biti za neke žene neugodni,ali potrebno je razumeti da su ovi simptomi deo jednog prirodnog, fiziološkog procesa prilagođavanja tela novoj fazi. Ako primetite da su vam grudi izuzetno osetljive i da se povećavaju u veličini, to je dobar znak da se vaše telo prilagođava za podršku novom životu koji se razvija unutar vas.

Umor

Umor koji se javlja u ranoj trudnoći obično iznenadi žene i može biti jedan od prvih znakova koji vas navodi da pomislite da postoji mogućnosti da ste u drugom stanju. Ovaj umor se obično opisuje kao neka vrsta “pregaženosti” ili potrebe za dodatnim odmorom, čak i ako ste spavali dovoljno ili se niste fizički umarali tokom dana.  Postavlja se pitanje: Zašto se osećate tako umorno? Koji je razlog ove pojave? Odgovor se pronalazi u hormonskim fluktuacijama kod trudnica koje se dešavaju tokom prvih nedelja. Povećanje nivoa hormona progesterona, kao i drugih hormona poput humanog horionskog gonadotropina (hCG), mogu uticati na vaše nivoe energije.

Kao odgovor na povećane potrebe tela majke i plod koji raste, vaše telo takođe može biti podložnije promenama u nivou šećera u krvi i krvnog pritiska. Ove promene isto doprinose osećaju umora. Takođe, tokom drugog stanja vaše srce trpi veći napor kako bi osiguralo potrebnu količinu krvi i hranljivih materija za razvoj bebe, što takođe može doprineti osećaju iscrpljenosti.

Umor

Važno je istaći da se ovaj trudnički zamor može razlikovati od uobičajenog umora koji osećate nakon napornog dana. On ne može biti proći samo spavanjem i odmorom, jer se temelji na fiziološkim promenama koje se dešavaju kod trudnica. Uprkos tome što umor može biti izazovan, on nije razlog za brigu. Odmorite se kad god osećate da vam je odmor potreban i pokušajte pronaći ravnotežu između fizičke aktivnosti i odmora.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje, posebno ujutro, obično su najprepoznatljiviji znakovi trudnoće. Ovi simptomi su poznati i kao jutarnja mučnina, iako se mogu javiti bilo kada u toku dana. Mučnina je uzrokovana povećanjem nivoa hormona hCG I estrogena u organizmu. hCG je posebno značajan za mučninu, jer dolazi do njegovog intenzivnog rasta odmah po nastanku trudnoće. Mučnina i povraćanje su jedni od najiizazovnijih i često veoma neprijatnih simptoma koje trudnice doživljavaju tokom trudnoće. Ovaj simtom je veoma intenzivan u prvom trimestru i kasnije, kako trudnoća napreduje, on se obično povlači. Ipak postoje neke trudnice koje muka i povraćanje prate do kraja trudnoće. Iako može biti veoma neprijatno, važno je shvatiti da je ovo znak da se vaše telo prilagođava nadolazećim promenama i podržava rast vaše bebe.

Mučnina i povraćanje

Osetljivost na mirise

Povećana osetljivost na mirise takođe može biti rani pokazatelj trudnoće. Mirisi koji su vam ranije bili prijatni i poznati, u ovom periodu vam mogu izazvati osećaj nelagodnosti, a neki od mirisa čak i mučninu ili povraćanje. Ovaj simptom je poznat i kao “hiperosmija”, povećan prag čula mirisa. Kao i mnogi drugi simptomi, osetljivost na mirise povezana je sa hormonskim promenama. Rast nivoa hormona estrogena i hCG može uticati na vaše čulo mirisa, čineći ga izuzetno oštrim i osetljivim. Ovo se obično dešava u prvim nedeljama nakon začeća.

Osećaj mirisa postaje pojačan i sve što okružuje vaše čulo mirisa postaje intenzivnije. Ovo može biti posebno izazovno ako su mirisi neprijatni ili izazivaju mučninu ili povraćanje. Mnoge žene koje se suočavaju sa ovim simptomom izbegavaju okruženja gde su izložene jakim mirisima, kao što su parfemi, kućni hemijski proizvodi ili hrana sa intenzivnim aromama. Ponekad čak i omiljena hrana može izgubiti svoju privlačnost zbog osetljivosti na mirise.

Važno je napomenuti da je osetljivost na mirise individualna i da se razlikuje od osobe do osobe. Neke trudnice mogu doživeti ovaj simptom intenzivnije od drugih. Ako se suočavate sa teškom osetljivošću na mirise koja ometa vaš svakodnevni život ili uzrokuje veliku nelagodnost, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Promene aptetita

Promene u apetitu tokom rane trudnoće su uobičajena pojava koju mnoge buduće majke doživljavaju. Ovaj simptom varira od smanjenja apetita do povećanja želje za određenom hranom. Promene u apetitu često su povezane sa hormonalnim fluktuacijama koje se dešavaju tokom trudnoće.

Evo kako se ove promene obično manifestuju:

Smanjen apetit: Neke trudnice primećuju da gube interesovanje za hranu i da im se smanjuje apetit tokom rane trudnoće. To može biti posledica hormonskih promena, mučnine ili osetljivosti na mirise i ukuse koji utiču na želju za hranom. Važno je da i dalje održavate uravnoteženu ishranu i unosite dovoljno hranljivih materija, čak i ako vam se apetit smanji.

Povećan apetit: Sa druge strane, neke žene osećaju intenzivnu glad i povećavaju unos hrane tokom rane trudnoće. Ovo se ponekad naziva i “trudnički apetit”. Hormoni koji se povećavaju tokom trudnoće mogu uticati na osećaj gladi i želju za hranom. Važno je paziti da ne preterate sa unosom kalorija i da birate namirnice bogate hranljivim materijama.

Želja za određenom hranom: Poznato kao “trudničke žudnje”, mnoge trudnice iznenada osećaju želju za određenom hranom koju ranije nisu preferirale ili čak nisu volele. Ovo može biti voće, slatkiši, začinjena hrana, kisele namirnice ili nešto potpuno neočekivano. Ove žudnje mogu biti izazvane hormonima i promenama ukusa i mirisa.

Promene aptetita

Ističemo da su promene apetita normalan deo procesa trudnoće i da se često javljaju zbog fizioloških promena u organizmu. Važno je svakodnevno slušati svoje telo i odgovarati na njegove signale i potrebe. Uvek se trudite da birate hranu bogatu hranljivim materijama, proteinima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i vlaknima kako biste osigurali da vi i vaša beba dobijate sve potrebne nutrijente.

Ukoliko primetite da se vaše navike i rutine u ishrani drastično menjaju ili ako osećate zabrinutost zbog promena apetita, razgovarajte sa svojim ginekologom. Ginekolog će Vas pravilno posavetovati i pružiti vam smernice i podršku kako bi se osiguralo da se osećate dobro i zdravo tokom trudnoće.

Kada se javljaju prvi znaci trudnoće?

Vreme kada se prvi znaci trudnoće pojavljuju može varirati. Neke trudnice osete prve promene već nekoliko dana nakon začeća, dok druge mogu osetiti simptome nakon nekoliko nedelja. Sve ovo zavisi od individualnih karakteristika tela i hormonskog statusa.

Kako potvrditi trudnoću?

Ukoliko primetite neke od prvih znakova trudnoće, možete koristiti kućne testove za utvrđivanje trudnoće iz urina kako biste trudnoću potvrdili. Drugo, možete u laboratoriji izvaditi krv i analizirati hCG hormon, koji se drastično povećava kada dođe do trudnoće. Iak, najpouzdanija potvrda dolazi od posete lekaru, ginekološkog pregleda i ultrazvuka.

Kada se obratiti lekaru za rane znakove trudnoće?

Ako primetite rane znakove trudnoće, preporučuje se da se obratite svom ginekologu. Lekar će Vas pregledati, uraditi ultrazvuk, uraditi potrebne testove i pružiti vam savete kako da se najbolje brinete o sebi i svom nerođenom detetu. Tu ćete dogovoriti i frekvencije budućih poseta.

Dodatni savet za rane znakove u trudnoći

Uz sve simptome koji mogu ukazivati na trudnoću, važno je biti informisan i pažljivo pratiti svoje telo. Savetuje se zdrav način života, redovna I izbalansirana Ishrana, dobra hidratacija i redovne posete lekaru tokom cele trudnoće kako bi se osiguralo dobro zdravlje majke i deteta.

Zaključak

Rani znakovi trudnoće ponekad mogu biti suptilni, ali su važni pokazatelji promena koje se odvijaju u vašem organizmu. Razumevanje svih ovih simptoma može vam pomoći da se pripremite za naredne korake i pružite sebi najbolju moguću negu i podršku tokom ovog posebnog perioda.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su dodatak ishrani namnjen ženama pre I tokom trudnoće, kao I tokom perioda dojenja. Sadrže 19 pažljivo odabranih vitamina, minerala I antioksidanasa koji pružaju podršku zdravlju i mame i bebe. Može se koristiti već prilikom pojave prvih znakova trudnoće, pa sve do porođaja, a i kasnije. Maternity kapsule su prvi izbor prenatalnih vitamina ginekologa.

Često Postavljena Pitanja

Rani simptomi trudnoće uključuju izostanak ciklusa, povećanu osetljivost grudi, umor, mučninu, povećanu osetljivosti na mirise i ukuse, kao i promene u apetitu.

Prvi znaci trudnoće mogu se pojaviti već nekoliko dana nakon začeća, a većina žena osetiti promene u prvim nedeljama.

Najpouzdanija potvrda trudnoće je ginekoločki pregled i ultrazvuk.

Preporučuje se da se obratite lekaru čim primetite rane simptome kako biste utvrdili trudnoću I dobili potrebne savete za njeno održavanje.

Maternity kapsule su prenatalni vitamini koji se koriste od prvog do poslednjeg dana trudnoće kako bi se osigurali sve neophodni nutrijenti za zdrav razvoj ploda i zdravlje majke.

Literatura:

  1. American Pregnancy Association
  2. Mayo Clinic – Pregnancy
  3. WebMD – Early Pregnancy Symptoms
  4. Healthline – Pregnancy
  5. National Institute for Health and Care Excellence – Pregnancy
  6. MedlinePlus – Pregnancy
  7. Pregnancy, Birth and Baby – Australian Government
  8. CDC – Pregnancy
  9. World Health Organization – Maternal Health
  10. American Congress of Obstetricians and Gynecologists

Podelite ovaj članak

Call Now Button