Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Probiotici i njihova uloga u zaštiti tokom godišnjih odmora

Godisnji odmor lecenje

Putovanja su fenomenalan način da se porodice zbliže i da stvaraju zajedničke uspomene. Polako se stvaraju uslovi za povratak normalnom životu i putovanjima nakon pandemije COVID-a 19.

Bilo da je u pitanju jezero, banja, planina, ili more, egzotična destinacija ili kratka vikend avantura, svako putovanje je prilika za novo otkrivanje sebe, beg iz rutine, učenje i relaksaciju.

Ono što može poremetiti svaki put jesu problemi sa digestivnim traktom koji pogađaju čak 70% putnika. Oni nastaju zbog promene vode i hrane, kao i zbog drugačijih higijenskih, klimatskih i sanitarnih uslova.

Takođe, zbog vlažnih kupaćih kostima i upotrebe bazena, kod žena se, tokom leta, češće javljaju različite vaginalne infekcije.

Putnička dijareja

Putnička dijareja je neprijatna infekcija koja nastaje na putovanjima, a izaziva je bakterija Escherichia coli.

Ova bakterija putem prljavih ruku, namirnica ili vode dospeva u organizam i može izazvati čitav spektar simptoma, od blagih, to vrlo teških. Manifestuje se grčevima i bolovima u stomaku koji su praćeni čestim tečnim stolicama.

U težim slučajevima, dolazi i do povišene temperature, povraćanja, malaksalosti i nemoći. Putnička dijareja može jedan potencijalno lep odmor pretvoriti u agoniju. Povraćanje i dijareju mogu prouzrokovati i različiti stomačni virusi.

Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza jeste još jedan zdravstveni problem koji muči devojke i žene tokom letnjih meseci i na odmorima.

Visoke temperature, vlažnost i ishrana bogata voćem (ugljenim hidratima) izuzetno pogoduju razvoju i razmnožavanju kandide. Neprijatan svrab je jedan od simptoma infekcije kandidom i može pokvariti dugo očekivani odmor.

Dugo sedenje na ivici bazena ili u plićaku, nošenje mokrog kupaćeg kostima tokom celog dana i agresivno hlorisana voda dovode do disbalansa vaginalne flore i pojave vaginalnih infekcija.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jednako visoko zastupljene tokom sezone godišnjih odmora.

Peckanje, bol pri mokrenju, pojava kapi krvi u urinu su simptomi urinarnih infekcija.

One se više javljaju leti zbog posete bazenima, fizionomije samo ženskog urogenitalnog trakta, kao i zbog češćih seksualnih odnosa u ovo vreme.

Koji su nefarmakološki načini prevencije infekcija tokom letnje sezone?

 • Temeljno pranje ruku i namirnica
 • Upotreba flaširane vode
 • Redukovanje unosa ugljenih hidrata
 • Ne gutati vodu iz bazena
 • Nakon kupanja, obavezno je tuširanje i oblačenje suvog kostima ili veša
 • Izbegavanje upotrebe tuđih peškira
 • Izbegavanje sedenja na vlažnim podlogama
 • Dovoljan unos tečnosti, najbolje flaširane vode
 • Izbegavati fast-food način ishrane na odmorima zbog kvarljivosti namirnica
 • Voditi računa o čuvanju namirnica

Da li postoje i drugi načini prevencije?

Kada krećemo na put, uz kofer, sa sobom svaki put nosimo i milijarde dobrih probiotskih bakterija koje nastanjuju naše telo. Najviše ih ima u crevima, koži i urogenitalnom traktu. Ova zajednica dobrih bakterija naziva se mikrobiom/mikrobiota i dok god ih imamo dovoljno, bićemo zdravi, imaćemo dobar imunitet, hormonsku ravnotežu i bićemo zaštićeni od neprijatnih infekcija.

Novija naučna istraživanja povezuju upotrebu probiotika i sa smanjenim simptomima alergijskih reakcija.

Zbog toga i lekari i šira stručna javnost preporučuju upotrebu probiotika tokom putovanja, posebno u slučaju dalekih i egzotičnih destinacija. Svaka putna apoteka, pored lekova za snižavanje temperature, treba da sadrži i probiotski preparat.

Lečenje na godišnjem odmoru

Svakodnevno se suočavamo s izborom koji  probiotik izabrati i koji će najviše doprineti našem zdravlju. Razlog za dilemu više je godišnji odmor, kada želimo da budemo zdravi i da svaki dan godišnjeg odmora provedemo aktivno i bez briga. Sasvim je jasan i nedvosmislen pozitivan uticaj probiotika na zdravlje, i upravo zbog toga je važno je odabrati pravi probiotik kako bismo maksimalno iskoristili njihove benefite. Dalje istraživanje u ovom blog članku će nas uputiti u to da li su svi probiotici jednako efikasni i kako odabrati najbolji za nas, posebno za dane godišnjeg odmora.

Da li su svi probiotici isti i kako da izaberem pravi?

Na tržištu se danas nalazi mnoštvo različitih probiotskih preparata koje nam preporučuju za nase sveukupno zdravlje i često smo zbunjeni u smislu odabira pravog i efikasnog probiotika.

Najbolji probiotski preparati imaju više različitih sojeva probiotika, u visokim koncentracijama dovoljnim da pruže zaštitu organizmu. Takođe, ovi sojevi moraju biti termostabilni i otporni na visoke temperature tokom leta.

Biota intima je revolucionarni imuno-probiotski prepratat koji sadrži čak 6 vrsta dobrih bakterija – laktobacila. Laktobacili su probiotske bakterije koje nastanjuju digestivni i urogenitalni trakt.

Biota intima sprečava pojavu putničkih dijareja i svih digestivnih tegoba, pre, tokom i nakon putovanja. Laktobacili su dominantni u vaginalnoj flori, pa se Biota intima kapsule preporučuju i za zaštitu vaginalne sluznice kao i za sprečavanje urinarnih infekcija.

Uz Biotu intimu dobijate trostruku zaštitu:

 • Crevne infekcije
 • Vaginalne infekcije
 • Urinarne infekcije

Pored laktobacila, Biota intima sadrži i 2 snažna imunomodulatora – vitamin D3 i laktoferin i po ovome se razlikuje od svih danas dostupnih preparata na tržištu.

Vitamin D3 i laktoferin deluju na imuni sistem i obezbeđuju dobar i optimalan lokalni i sistemski imuni odgovor. Dalje, laktoferin ima direktno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, sprečavajući nastanak infekcija.

BIOTA intima u sezoni godišnjih odmora

Preporuka je da se Biota intima kapsula počnu piti 5 dana pred putovanje, tokom čitavog boravka na odmoru, i par dana nakon povratka.

Biota intima kapsule sadrže termostabilne supstance i ne zahtevaju posebno čuvanje.

Uzima se samo jedna kapsule dnevno.

Zdrava i izbalansirana flora – mikrobiota garantuje zdravlje celog organizma.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, a Biota intima kapsule upravo tome služe! Za bezbrižno letovanje!

Zaključak

Za kraj, znajte da je dobra priprema za put preduslov za uživanje bez problema. Ako krećete na put – probiotici u sezoni godišnjih odmora biće vaši korisni saputnici.

Ne prepuštaje ništa slučaju i predupredite eventualne probleme sa digestivnim traktom i infekcijama tokom letnje sezone. Za to, postoje brojni probiotici, a naš predlog je svakako oralni vaginalni probiotik BIOTA intima.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kada je reč o čuvanju bilo koje vrste probiotika, preporučuje se poštovanje čuvanja kao i konzumiranja koje je navedeno na samom pakovanju priozvoda. U slučaju da je naznačeno čuvanje probiotika na tamnom i hladnom mestu, na put ponesite termo torbu ili mini frižidere za putovanja.

Zbog promena ishrane, vode ili zbog izloženosti novim patogenima u sredini u koju smo stigli, narušava se crevna flora i može doći do probavnih problema. Iz tog razloga je korisno koristiti probiotike tokom putovanja.

Ako putujete na destinacije gde se hrana razlikuje od one na koju ste inače navikli, to može biti stres za probavni sistem. Redovno korišćenje probiotika pomaže u tome da održite balans između dobrih i loših bakterija u crevima, pa su iz tog razloga probiotici u sezoni godišnjih odmora postali neophodni.

Korišćenjem probiotika po uputstvu sa njegovog pakovanja pomažete sebi u privakavanju na nov režim ishrane, okruženje i značajno umanjujete rizik od gastrointestinalnih tegoba.

Mogu se koristiti kako bi se predupredili problemi poput dijareje ili zatvora. U tu svrhu, korisno je da se odlučite za probiotike sa sojevima kao što su Lactobacillus rhamnosus i Saccharomyces boulardii.

Uvek se možete konsultovati sa lekarom ili farmaceutom u apoteci. Međutim, korisno je znati da su veće doze aktivnih jedinica efikasnije u prevenciji gastrointestinalnih problema (njihov broj potražite na pakovanju probiotika) i da se možete odlučiti za probiotike koji ne zahtevaju posebne uslove čuvanja, već ih možete čuvati i na sobnoj temperaturi.

Literatura

https://probiotics.com/healthy-living-blog/how-to-support-a-healthy-gut-during-the-holidays#:~:text=A%20good%20way%20to%20keep,back%20to%20your%20intestinal%20microbiota.

https://www.trainingpeaks.com/blog/gut-health-holidays/

https://www.news-medical.net/health/Should-You-Take-Probiotics-Whilst-Travelling.aspx

https://www.lifespaceprobiotics.com/blogs/health-tips/tips-for-a-gut-friendly-holiday-season-without-spoiling-the-fun

https://innerhealth.com.au/blogs/gut-health/how-to-stay-gut-healthy-over-the-holidays

https://www.perkii.com/blogs/news/how-to-reboot-your-gut-health-after-the-holidays

Podelite ovaj članak

Call Now Button