Broj za porudžbine: + 381 21 302 86 46
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za sve iznose iznad 4000,00 rsd

Zaštita probioticima u sezoni godišnjih odmora

Godisnji odmor lecenje

Putovanja su fenomenalan način da se porodice zbliže i da stvaraju zajedničke uspomene. Polako se stvaraju uslovi za povratak normalnom životu i putovanjima nakon pandemije COVID-a 19. Bilo da je u pitanju jezero, banja, planina, ili more, egzotična destinacija ili kratka vikend avantura, svako putovanje je prilika za novo otkrivanje sebe, beg iz rutine, učenje i relaksaciju.

Ono što može poremetiti svaki put jesu problemi sa digestivnim traktom koji pogađaju čak 70% putnika. Oni nastaju zbog promene vode i hrane, kao i zbog drugačijih higijenskih, klimatskih i sanitarnih uslova. Takođe, zbog vlažnih kupaćih kostima i upotrebe bazena, kod žena se, tokom leta, češće javljaju različite vaginalne infekcije.

Putnička dijareja

Putnička dijareja je neprijatna infekcija koja nastaje na putovanjima, a izaziva je bakterija Escherichia coli. Ova bakterija putem prljavih ruku, namirnica ili vode dospeva u organizam i može izazvati čitav spektar simptoma, od blagih, to vrlo teških. Manifestuje se grčevima i bolovima u stomaku koji su praćeni čestim tečnim stolicama. U težim slučajevima, dolazi i do povišene temperature, povraćanja, malaksalosti i nemoći. Putnička dijareja može jedan potencijalno lep odmor pretvoriti u agoniju. Povraćanje i dijareju mogu prouzrokovati i različiti stomačni virusi.

Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza jeste još jedan zdravstveni problem koji muči devojke i žene tokom letnjih meseci i na odmorima. Visoke temperature, vlažnost i ishrana bogata voćem (ugljenim hidratima) izuzetno pogoduju razvoju i razmnožavanju kandide. Neprijatan svrab je jedan od simptoma infekcije kandidom i može pokvariti dugo očekivani odmor. Dugo sedenje na ivici bazena ili u plićaku, nošenje mokrog kupaćeg kostima tokom celog dana i agresivno hlorisana voda dovode do disbalansa vaginalne flore i pojave vaginalnih infekcija.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jednako visoko zastupljene tokom sezone godišnjih odmora. Peckanje, bol pri mokrenju, pojava kapi krvi u urinu su simptomi urinarnih infekcija. One se više javljaju leti zbog posete bazenima, fizionomije samo ženskog urogenitalnog trakta, kao i zbog češćih seksualnih odnosa u ovo vreme.

Koji su nefarmakološki načini prevencije infekcija tokom letnje sezone?

 • Temeljno pranje ruku i namirnica
 • Upotreba flaširane vode
 • Redukovanje unosa ugljenih hidrata
 • Ne gutati vodu iz bazena
 • Nakon kupanja, obavezno je tuširanje i oblačenje suvog kostima ili veša
 • Izbegavanje upotrebe tuđih peškira
 • Izbegavanje sedenja na vlažnim podlogama
 • Dovoljan unos tečnosti, najbolje flaširane vode
 • Izbegavati fast-food način ishrane na odmorima zbog kvarljivosti namirnica
 • Voditi računa o čuvanju namirnica

Da li postoje i drugi načini prevencije?

Kada krećemo na put, uz kofer, sa sobom svaki put nosimo i milijarde dobrih probiotskih bakterija koje nastanjuju naše telo. Najviše ih ima u crevima, koži i urogenitalnom traktu. Ova zajednica dobrih bakterija naziva se mikrobiom/mikrobiota i dok god ih imamo dovoljno, bićemo zdravi, imaćemo dobar imunitet, hormonsku ravnotežu i bićemo zaštićeni od neprijatnih infekcija. Novija naučna istraživanja povezuju upotrebu probiotika i sa smanjenim simptomima alergijskih reakcija.

Zbog toga i lekari i šira stručna javnost preporučuju upotrebu probiotika tokom putovanja, posebno u slučaju dalekih i egzotičnih destinacija. Svaka putna apoteka, pored lekova za snižavanje temperature, treba da sadrži i probiotski preparat.

Lečenje na godišnjem odmoru

Da li su svi probiotici isti i kako da izaberem pravi?

Na tržištu se danas nalazi mnoštvo različitih probiotskih preparata i često smo zbunjeni u smislu odabira pravog i efikasnog probiotika. Najbolji probiotski preparati imaju više različitih sojeva probiotika, u visokim koncentracijama dovoljnim da pruže zaštitu organizmu. Takođe, ovi sojevi moraju biti termostabilni i otporni na visoke temperature tokom leta.

Biota intima je revolucionarni imuno-probiotski prepratat koji sadrži čak 6 vrsta dobrih bakterija – laktobacila. Laktobacili su probiotske bakterije koje nastanjuju digestivni i urogenitalni trakt. Biota intima sprečava pojavu putničkih dijareja i svih digestivnih tegoba, pre, tokom i nakon putovanja. Laktobacili su dominantni u vaginalnoj flori, pa se Biota intima kapsule preporučuju i za zaštitu vaginalne sluznice kao i za sprečavanje urinarnih infekcija.

Uz Biotu intimu dobijate trostruku zaštitu:

 • Crevne infekcije
 • Vaginalne infekcije
 • Urinarne infekcije

Pored laktobacila, Biota intima sadrži i 2 snažna imunomodulatora – vitamin D3 i laktoferin i po ovome se razlikuje od svih danas dostupnih preparata na tržištu. Vitamin D3 i laktoferin deluju na imuni sistem i obezbeđuju dobar i optimalan lokalni i sistemski imuni odgovor. Dalje, laktoferin ima direktno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, sprečavajući nastanak infekcija.

Preporuka je da se Biota intima kapsula počnu piti 5 dana pred putovanje, tokom čitavog boravka na odmoru, i par dana nakon povratka.

BIOTA intima u sezoni godišnjih odmora

Biota intima kapsule sadrže termostabilne supstance i ne zahtevaju posebno čuvanje. Uzima se samo jedna kapsule dnevno.

Zdrava i izbalansirana flora – mikrobiota garantuje zdravlje celog organizma.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, a Biota intima kapsule upravo tome služe! Za bezbrižno letovanje!

Biota intima – jednostavno za žene!

Podelite ovaj članak

Call Now Button