Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

PRITISAK U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJE

PRITISAK U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJE

Iako je trudnoća jedan divan period za svaku majku, ona sa sobom donosi i niz izazova i promena u telu. Jedna od tih izazova su promene u krvnom pritisku. Da li ste se ikada zapitali šta uzrokuje ove fluktuacije? U ovom članku, detaljno istražujemo kako nizak i visok krvni pritisak utiču na trudnoću, trudnicu i bebu, koji su njihovi uzroci i na koji način ih možete kontrolisati.

Tabela Sadržaja

Sadržaj prikaži

Šta je krvni pritisak?

Krvni pritisak je osnovna mera sile kojom krv deluje na zidove arterija dok se pumpa kroz telo. To je vitalni parametar koji ukazuje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Krvni pritisak ima dve vrednosti: sistolni i dijastolni, u narodu poznat kao gornji i donji pritisak. Sistolni pritisak predstavlja tačku najvećeg naprezanja i označava trenutak kada srce izbacuje krv u arterije, dok dijastolni označava trenutak relaksacije srca i oslikava stanje arterija dok se srce puni za sledeći otkucaj.

Šta predstavlja nizak krvni pritisak?

Nizak krvni pritisak, poznat i kao hipotenzija, se obično definiše kao krvni pritisak koji ima vrednosti ispod normalnog raspona. Normalne vrednosti su obično oko 120/80 mm Hg, gde je “120” sistolni pritisak i “80” dijastolni pritisak. Hipotenzija se obično smatra problematičnom ako sistolni pritisak padne ispod 90 mm Hg, ili dijastolni ispod 60 mm Hg. Kada dođe do spuštanja ispod normalnih vrednosti, dolazi do pojave neprijatnih simptoma kao što su vrtoglavica, umor, malaksalost, mutan vid, mučnine ili čak ponekad i kratkotrajan gubitak svesti. Sve ovo nam sugeriše da u tom slučaju krvni sudovi i pritisak nisu pod dobrom kontrolom.

Snižen krvni pritisak prisutan u trudnoći sugeriše nam da dolazi do promena u majčinom telu koje se priprema za rast bebe. Često se događa da promene u nivou hormona, koje su karakteristične za ovaj period, dovode do širenja krvnih sudova, stvarajući tako dosta prostora za protok krvi. Ovo ponekad dovodi do trenutnih padova pritiska koji su obično više neugodni nego opasni, no ipak treba da budu pažljivo posmatrani.

Šta predstavlja nizak krvni pritisak?

Zbog prisutne hipotenzije , trudnice se često osećaju neobjašnjivo umorno, imaju manjak energije, osećaj slabosti i malaksalost, a ponekad dolazi i do nesvestica. Hipotenzija dovodi i do smanjenog protoka krvi ka organima. Iako su simptomi obično blagi i prolazni, ne bismo ih trebali zanemariti obično utiču na kvalitet života žene. Pravilna hidratacija, sporo i kontrolisano ustajanje iz ležećeg ili sedećeg položaja, kao i ishrana bogata hranljivim materijama, jesu važni faktori za održavanje ravnoteže pritiska u trudnoći.

Koji su uzroci niskog krvnog pritiska tokom trudnoće?

U trudnoći, nizak krvni pritisak izaziva nelagodu kod trudnica, a nastaje kao rezultat nekoliko složenih mehanizama koji se odvijaju unutar tela buduće majke.

Hajde da zaronimo dublje u ove uzroke:  

1. Promene hormonskog statusa trudnice:

U ranim fazama trudnoće, dolazi do hormonskih fluktuacija, posebno povećane količine progesterona. Ovo dovodi do relaksacije krvnih sudova i njihovog proširenja čime se smanjuje otpor i dolazi do hipotenzije.

2. Dehidratacija:

Trudnoća zahteva dobru hidrataciju. Kada organizam trudnice ne dobija dovoljno tečnosti, volumen krvi se smanjuje. Smanjeni volumen krvi može dovesti do hipotenzije.

Koji su uzroci niskog krvnog pritiska tokom trudnoće?

3.  Nagla promena položaja tela:

Brza promena položaja tela, kao što je naglo ustajanje iz ležećeg ili sedećeg položaja, može dovesti do tzv ortostatske hipotenzije, jer krvnim sudovima i srcu treba malo vremena da se prilagode novom položaju.

4. Kardiovaskularni problemi:

Neke srčane aritmije, slabost srčanog mišića ili problemi sa srčanim zaliscima utiču na sposobnost srca da efikasno pumpa krv.

5. Metabolički poremećaji:

Problemi sa štitnom žlezdom, nadbubrežnim žlezdama ili drugim hormonima mogu dovesti do hipotenzije.         

6. Genetski faktori:

Nasledni faktori takođe imaju ulogu u nastanku hipotenzije u trudnoći. Ako su vaši roditelji ili bliski rođaci imali ove tegobe, postoji veća verovatnoća da će se javiti i kod vas.

7. Proširene vene:

Proširene vene u nogama ponekad dovode do hipotenzije. Kada se krv akumulira u venama umesto da se pravilno cirkuliše, to može uzrokovati pad pritiska.

Kao što vidimo, uzroci su kompleksni i obično međusobno povezani. Kombinacija hormonskih promena, fiziološkog prilagođavanja drugom stanju i individualnih predispozicija igraju ključnu ulogu u nastanku hipotenzije u trudnoći.

Kako se rešiti niskog pritiska tokom trudnoće?

Dobra hidratacija

Važno je unositi dovoljno tečnosti u trudnoći, a posebno u letnjim mesecima, kako biste održali dovoljan volumen krvi.

Postepeno ustajanje

Pažljivo i lagano menjajte položaj iz ležećeg ili sedećeg položaja u uspravni kako biste dozvolili telu da se polako adaptira na promenu.

Ishrana

Hrana bogata hranljivim materijama, vitaminima, mineralima i antioksidansima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti doprinosi održavanju normalnog pritiska.

Kako se rešiti niskog pritiska tokom trudnoće?

Kretanje

Fizička aktivnost pomaže u poboljšanju cirkulacije i održavanju zdravlja. Pre nego što započnete sa vežbanjem, konsultujte svog ginekologa.

Povećanje unosa soli

U nekim slučajevima, povećanje unosa soli može pomoći u regulaciji simptoma hipotenzije. Međutim, ovo se ne preporučuje za sve osobe, posebno za one koje imaju hipertenziju, bubrežne probleme ili druge zdravstvene tegobe. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos soli.

Kompresione čarape

Kompresione čarape poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju nastanak hipotenzije.

Šta predstavlja visok krvni pritisak?

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, je stanje u kojem krvni pritisak u arterijama tela postaje konstantno povišen. Povišen krvni pritisak se obično dijagnostikuje kada je sistolni pritisak 130 mm Hg ili više, ili kada je dijastolni 80 mm Hg ili više, na osnovu više uzastopnih merenja.

Hipertenzija je ozbiljan zdravstveni problem opterećuje srce i arterije, povećavajući rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, bolesti bubrega i drugih komplikacija. Često se naziva “tihi ubica” jer ne daje vidljive simptome, ali može ozbiljno oštetiti organizam tokom vremena. Povišene vrednosti najčešće dovode do hroničnij problema, koji mogu biti praćeni simptomima, ali i ne moraju.

Faktori koji doprinose nastanku hipertenzije uključuju genetiku, loše životne navike (nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje), prekomernu težinu ili gojaznost, stres, visok unos soli, konzumaciju alkohola ili neke druge zdravstvene probleme.

Hipertenzija u trudnoći može povećati rizik od komplikacija kao što su prevremeni porođaj, gestacijski dijabetes ili preeklampsija. Ova stanja, ako se ne nadgledaju i ne kontrolišu, ponekad dovode do ozbiljnih posledica po majku i bebu. Iz ovog razloga, povišen krvni pritisak u trudnoći zahteva poseban nadzor i tretman. Redovne posete lekaru, redovna merenja, pregled urina, kao i pravilna ishrana i upravljanje stresom, su ključni faktori u održavanju kontrole nad ovim stanjem. Očuvanje dobrog zdravlja kardiovaskularnog sistema u trudnoći ima dugoročne dobrobiti za majku i bebu.

Koji su uzroci visokog krvnog pritiska tokom trudnoće?

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija jeste jedno složeno stanje koje može biti rezultat različitih faktora, od fizioloških promena koje se dešavaju u telu majke do genetike.

Navodimo neke od najčešćih uzroka pojave hipertenzije u trudnoći:

Prethodno postojanje hipertenzije

Ako je trudnica patila od hipertnezije i pre trudnoće, postoji veća verovatnoća da će se ta hipertenzija nastaviti i u trudnoći. Prethodne hronične hipertenzije ponekad dodatno komplikuju trudnoću i zahtevaju posebnu pažnju.

  Gestacijska hipertenzija

Ovo je vrsta hipertnezije koja se po prvi put primeti i dijagnostikuje u trudnoći, posebno nakon 20. nedelje. Ona se obično normalizuje odmah nakon porođaja. Tačan uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen, ali veruje se da su u pitanju  hormonske promene i promene u funkciji krvnih sudova. Lečenje i praćenje hipertenzije sprovodi lekar.

Preeklampsija:

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje karakterišu visok krvni pritisak i pojava proteina u urinu nakon 20. nedelje trudnoće. Ona utiče na funkciju bubrega, jetre i drugih organa trudnice. Uzrok preeklampsije nije u potpunosti poznat, ali se smatra da su oštećenje krvnih sudova, genetika i hormonske fluktuacije faktori koji doprinose razvoju ovog stanja.

Eklampsija

Ovo je još ozbiljniji oblik preeklampsije koji dovodi do napada (konvulzija) i gubitka svesti. Uzroci nastanka eklampsije su delimično povezani sa preeklampsijom, ali tačan mehanizam još uvek nije potpuno razjašnjen. Lečenje ovog stanja je neophodno.

Gestacijski dijabetes

Postoji tesna povezanosti između nastanka gestacijskog dijabetesa i hipertenzije. Visok nivo šećera u krvi negativno utiče na zdravlje krvnih sudova, što može dovesti do ove pojave.

Gojaznost i ishrana

Trudnice koje ulaze u trudnoću s viškom telesne težine imaju veći rizik od razvoja hipertnezije. Višak masnog tkiva utiče na otpor krvnih sudova, što dovodi do hipertenzije. Takođe, unos hrane koja sadrži previše soli pogoduje pogoršanju simptoma.

Pušenje i alkohol

Loše navike poput pušenja i konzumiranja alkohola u trudnoći doprinose razvoju hipertenzije. Ove štetne supstance oštećuju krvne sudove, dovode do vazokonstrikcije i ometaju normalnu cirkulaciju.

Stres

Fizički ili emocionalni stres izaziva povećano lučenje hormona nadbubrežne žlezde, kontrakciju krvnih sudova i povećava srčanu frekvenciju što može dovesti do pojave hipertenzije.

Stres

Višestruka trudnoća

Višeplodne trudnoće, kao što su blizanci ili trojke, mogu stvoriti dodatni stres na kardiovaskularni sistem trudnice i povećati rizik od nastanka hipertenzije.

Genetika

Nasledna predispozicija igra značajnu ulogu u razvoju hipertenzije . Ako su bliski članovi porodice imali ovakvih problema, postoji veća verovatnoća da će i trudnica biti podložna istom riziku.

Razumevanje svih ovih uzroka pomaže nam da shvatimo da nastanak hipertenzije u trudnoći može biti rezultat različitih faktora. Pravilno praćenje i upravljanje hipertenzijom, uz konsultaciju sa lekarom, ključno je za očuvanje zdravlja trudnice i bebe tokom ovog izazovnog perioda.

Kako se rešiti visokog krvnog pritiska tokom trudnoće?

Ako imate hipertenziju u trudnoći, važno je da sarađujete sa svojim lekarom kako biste osigurali najbolju moguću brigu za sebe i vašu bebu. Razne su strategije u borbi protiv povišenih vrednosti. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste bolje kontrolisali hipertenziju i ublažili simptome:

Zdrava ishrana

Pravilna i izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i niskim unosom soli može pomoći u kontroli hipertenzije. Pridržavajte se preporuka vašeg lekara ili nutricioniste.

Fizička aktivnost

Lagana fizička aktivnost, kao što su šetnje, joga ili pilates za trudnice, pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska. Kako je trudnoća specifično stanje, pre započinjanja rutine vežbanja, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Kako se rešiti visokog krvnog pritiska tokom trudnoće?

Održavanje zdrave telesne težine

Ukoliko ste prekomerno gojazni, radite na postepenom i kontrolisanom smanjenju telesne težine uz podršku lekara ili nutricioniste. Svaki dodatni kilogram je opterećenje za vaš kardiovaskularni sistem.

Upravljanje stresom

Pokušajte da dovoljno spavate, da se opustite, ublažite zabrinutost i smanjite stres koliko god je to moguće. Tehnike opuštanja, duboko disanje i meditacija su od koristi.

Izbegavanje stimulanasa

Smanjite unos kofeina i izbegavajte pušenje i alkohol.

Redovne kontrole

Posećujte redovno svog ginekologa na mesečnom nivou. Lekar će pratiti vaše stanje, nivo proteina u urinu i druge relevantne parametre kako bi se kontrolisalo vaše zdravlje i na vreme reagovalo ukoliko je potrebno. Lečenje je ponekad neophodno i vrlo preporučljivo. Ako su vam prepisani neki lekovi za sniženje krvnog pritiska, uzimajte ih redovno prema uputstvima. Uz redovne kontrole, potrebno je i da sami obratite pažnju na neke od simptoma hipertenzije: jaka glavobolja, mutan vid, oticanje, bolovi u stomaku ili promene u svakodnevnim aktivnostima. Odmah obavestite svog lekara ako primetite bilo kakve promene.

U nekim slučajevima, trudnice sa ozbiljnom hipertenzijom ili preeklampsijom zahtevaju hospitalizaciju ili raniji porođaj. Odluke o lečenju, nastavljanju ili prekidu trudnoće zavise od svakog individualnog slučaja i zdravstvenog stanja trudnice i bebe. Najvažnije je da ostanete u redovnom kontaktu sa svojim lekarom, pridržavate se njegovih preporuka i pratite sve savete kako biste osigurali što bezbedniju i zdraviju trudnoću.

Da li postojanje niskog ili visokog krvnog pritiska smeta bebi?

Da, hipotenzija ili hipertenzija utiču na snabdevanje bebe kiseonikom i hranljivim materijama, što može izazvati potencijalne komplikacije.

Da li loš krvni pritisak može da izazove pobačaj trudnoće?

Loš krvni pritisak, bilo da je visok (hipertenzija) ili nizak (hipotenzija), može u nekim slučajevima imati uticaj na trudnoću, ali direktna veza sa pobačajem nije toliko česta. Teška hipertenzija, posebno preeklampsija, predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje trudnice i bebe. Ako se ne leči, preeklampsija dovodi do ozbiljnih komplikacija i mogućeg prevremenog porođaja. Blaga hipotenzija obično nije povezana sa pobačajem. Međutim, ozbiljna hipotenzija koja dovodi do teškog smanjenja dotoka krvi do posteljice i bebe može imati negativan uticaj na rast i razvoj bebe. Ovo je zaista retka situacija i zahteva pažljivo praćenje.

Važno je napomenuti da većina pobačaja ima druge uzroke, kao što su genetske abnormalnosti, infekcije, hormonski disbalansi i drugi faktori. U većini slučajeva, blagi problemi sa krvnim pritiskom obično ne dovode do pobačaja.

Kako regulisati krvni pritisak tokom trudnoće?

Redovno praćenje i pridržavanje saveta lekara, kao i zdrav način života, ključni su za regulaciju. Trudnica svakako treba da brine o svom zdravlju i ukoliko se pojave prvi simptomi, da odmah konsultuje lekara.

Kada se obratiti lekaru za problem sa krvnim pritiskom u trudnoći?

Svaka promena u krvnom pritisku treba da se prijavi lekaru. Ukoliko se pojave neki od gore navedenih simptoma hipotenzije ili hipertenzije, to je razlog su da se obratite lekaru.

Dodatni savet za krvni pritisak u trudnoći:

Uzimanje kvalitetnih prenatalnih vitamina i održavanje pravilne ishrane i hidratacije, kao i zdrav način života ključni su za zdrav pritisak u trudnoći.

Zaključak

Oscilacije krvnog pritiska u trudnoći mogu biti veoma izazovne, ali razumevanje uzroka i primenjivanje odgovarajućih strategija i rešenja pomoći će vam da ostanete zdravi.

Prevencija za problema sa krvnim pritiskom tokom trudnoće

Redovni pregledi kod lekara, pravilna ishrana i fizička aktivnost, kao i dobro upravljanje stresom, ključni su za prevenciju neugodnih simptoma u trudnoći.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su dodatak ishrane namenjen trudnicama od prvog do poslednjeg dana trudnoće. Trudnica se nalazi pod opterećenjem tokom drugog stanja i potrebna joj je dodatna suplementacija vitaminima i mineralima kako bi se održavalo dobro zdravlje mame i bebe. Maternity sadrži sve neophodne nutrijente za razvoj zdrave trudnoće.  

Često Postavljena Pitanja

Krvni pritisak je mera sile kojom krv deluje na arterije.

Hipotenzija nastaje kada su vrednosti pritiska niže od 90/60 mm Hg

Uzroci uključuju hormonske promene, dehidrataciju, nagle promene položaja tela, genetske faktore, neke kardiološke ili metaboličke poremećaje.

Rešenja uključuju povećanu hidrataciju, zdravu ishranu, kretanje i kontrolu ustajanja.

Visok krvni pritisak nastaje pojačanim pritiskom krvi na arterije.

Uzroci uključuju prethodnu istoriju hipertenzije, povećan unos soli, alkohola i kofeina, neka stanja kao što su preeklampsija, dijabetes, gojaznost, genetika.

Rešenja uključuju zdravu ishranu, vežbanje, sniženje telesne mase, smanjen unos soli, dobru regulaciju stresa.

Da, može uticati na snabdevanje bebe kiseonikom i hranom.

Da, ekstremni stanja povećavaju rizik od pobačaja.

Redovnim praćenjem stanja, zdravim načinom života i slušanjem saveta lekara.

Da, zdrav način života i redovni pregledi kod lekara.

Maternity kapsule obezbeđuju sve neophodne vitamine, minerale i antioksidanse potrebne za zdrav razvoj trudnoće.

Literatura:

  1. American College of Obstetricians and Gynecologists. (2021). High Blood Pressure During Pregnancy. Retrieved from: https://www.acog.org/womens-health/faqs/high-blood-pressure-during-pregnancy
  2. Mayo Clinic. (2021). Pregnancy Hypertension: What you need to know. Retrieved from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745
  3. National Institute for Health and Care Excellence. (2019). Hypertension in Pregnancy: Diagnosis and Management. Retrieved from: https://www.nice.org.uk/guidance/ng133
  4. American Heart Association. (2021). Pregnancy-Induced Hypertension. Retrieved from: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/pregnancy-induced-hypertension
  5. MedlinePlus. (2021). High Blood Pressure in Pregnancy. Retrieved from: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000626.htm
  6. March of Dimes. (2021). Preeclampsia and High Blood Pressure During Pregnancy. Retrieved from: https://www.marchofdimes.org/complications/preeclampsia-and-high-blood-pressure-during-pregnancy.aspx
  7. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). High Blood Pressure During Pregnancy. Retrieved from: https://www.cdc.gov/ncbddd/bloodpressure/pregnancy.htm
  8. WebMD. (2021). Pregnancy and High Blood Pressure (Preeclampsia). Retrieved from: https://www.webmd.com/baby/guide/preeclampsia
  9. The Lancet. (2019). Hypertensive Disorders of Pregnancy. Retrieved from: https://www.thelancet.com/series/hypertension-in-pregnancy
  10. World Health Organization. (2019). WHO Recommendations for Prevention and Treatment of Pre-eclampsia and Eclampsia. Retrieved from: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal_perinatal_health/prevention-treatment-pre-eclampsia-eclampsia/en/

Podelite ovaj članak

Call Now Button