Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

PRIPREMA ZA TRUDNOĆU – SVE ŠTO TREBA DA ZNAŠ!

PRIPREMA ZA TRUDNOĆU – SVE ŠTO TREBA DA ZNAŠ!

Doneli ste odluku o majčinstvu i donošenju bebe na svet? Kada je reč o trudnoći, priprema je ključna. Pravilna priprema, uvođenje dobrih, zdravih navika i suplementacije mogu vam biti od velike pomoći tokom ove životne faze. Hajde da otkrijemo kako da se što bolje pripremimo za drugo stanje.

Tabela Sadržaja

Kako znati kada su ti plodni dani?

Odredjivanje plodnih dana je ključno za žene koji planiraju trudnoću. Plodni dani u ženskom menstrualnom ciklusu predstavljaju period kada je verovatnoća za začeće najveća. Evo kako ih prepoznati:

Praćenje menstrualnog ciklusa: Redovan, uobičajen menstrualni ciklus je obično 28 dana, ali može varirati. Prati koliko dana traje tvoj ciklus. Plodni dani obično dolaze oko sredine ciklusa, između 12-16 dana.

Obrati pažnju na telesnu temperaturu: Tokom ovulacije, temperatura tela blago poraste zbog povećane proizvodnje progesterona. Mereći temperaturu svakog jutra pre nego što ustanete iz kreveta možete uočiti ovaj blagi porast koji ukazuje na plodne dane.

Posmatraj cervikalnu sluz: Tokom plodnih dana, cervikalna sluz se menja, postaje prozirnija i slična je konzistenciji belanca. Ona olakšava put spermatozoidima ka jajnoj ćeliji.

Koristi testove za ovulaciju: Testovi za ovulaciju detektuju povećanje nivoa hormona koji ukazuju na predstojeću ovulaciju. Ovi testovi mogu pružaju preciznije informacije o plodnim danima.

Prati promene u abdomenu: Neke žene osećaju blagi bol ili nelagodu u donjem delu stomaka u vreme ovulacije. Ovo može biti još jedan pokazatelj plodnih dana.

Osluškuj svoje telo: Slušaj signale koje ti telo šalje. Povećan libido ili osećaj energije mogu ukazivati na plodne dane.

Povezivanjem ovih znakova i praćenjem menstrualnog ciklusa možeš tačnije odrediti svoje plodne dane i povećati šanse za uspešnu trudnoću. Ako imaš poteškoća ili zabrinutosti, uvek je dobro potražiti savet ginekologa.

Šta prvo uraditi za pripremu za trudnoću?

Poseta lekaru: Prvo što treba da uradiš u pripremi za trudnoću jeste poseta lekaru, idealno ginekologu. Ovaj korak je od suštinskog značaja jer ti pruža mogućnost da dobiješ stručne savete i informacije o svom zdravstvenom stanju u kontekstu planiranja trudnoće. Evo zašto je poseta lekaru važna:

Pregled zdravstvenog stanja: Ginekolog će obaviti opšti pregled i pružiti procenu tvog opšteg zdravstvenog stanja. Ovo uključuje merenje krvnog pritiska, analizu telesne težine, i druge osnovne provere.

Saveti o ishrani i suplementaciji: Lekar će ti pružiti savete o ispravnoj ishrani tokom pripreme za trudnoću. Preporučiće ti odgovarajuće suplemente koji će doprineti tvojem zdravlju i zdravlju buduće bebe.

Pregled medicinske istorije: Lekar će razgovarati s tobom o tvojoj medicinskoj istoriji, porodičnoj anamnezi i eventualnim genetskim predispozicijama koje mogu uticati na trudnoću. Ovo je važno za identifikaciju potencijalnih rizika.

Procena vakcinacija: Ginekolog će pregledati tvoje vakcinalne kartone i preporučiti neophodne vakcine pre trudnoće, kao što su one protiv rubeole i gripa.

Pregled ginekološkog zdravlja: Osim opšteg pregleda, lekar će obaviti i ginekološki pregled kako bi proverio zdravlje reproduktivnog sistema i identifikovao eventualne probleme.

 Diskusija o lekovima i zdravstvenim stanjima: Ako uzimaš neke lekove ili imaš neka postojeća zdravstvena stanja, važno je razgovarati s lekarom o njihovom uticaju na trudnoću i prilagoditi terapiju prema potrebi.

Planiranje trudnoće: Ginekolog će ti pomoći u planiranju trudnoće, pružiti informacije o plodnim danima i optimalnim vremenskim okvirima za začeće.

Poseta lekaru je ključna jer omogućava stručnu podršku i osigurava da si zdrava i spremna za divno putovanje u majčinstvo. Ne ustručavaj se da postaviš sva pitanja i nedoumice koje imaš – ginekolog je tu da ti pruži potrebne informacije i podršku.

Regulacija telesne težine:

Regulacija telesne težine je značajan aspekt pripreme za trudnoću, koji ima dugoročne koristi kako za majku tako i za bebu. Održavanje zdrave telesne težine pre i tokom trudnoće može značajno uticati na uspešnost trudnoće i zdrav razvoj fetusa. Evo kako to postići:

Prilagodjen pravilan unos kalorija: Važno je razumeti koliko kalorija je potrebno za održavanje trenutne telesne težine i prilagoditi unos kalorija u skladu sa tim. Prekomerno ili nedovoljno unošenje kalorija može dovesti do problema sa plodnošću.

Regulacija telesne težine

Uravnotežena ishrana: Fokusiraj se na ishranu koja je bogata raznovrsnim voćem, povrćem, žitaricama, proteinima i zdravim mastima. Ovo će obezbediti neophodne hranljive sastojke za optimalno zdravlje pre i tokom drugog stanja,

Fizička aktivnost: Uvođenje redovne fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu je od suštinskog značaja. Vežbanje pomaže u regulaciji telesne težine, poboljšava opšte zdravstveno stanje i može smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći

Stručni nadzor: Konsultuj se sa nutricionistom ili ličnim trenerom koji će ti pomoći u planiranju adekvatnog režima ishrane i vežbanja prema tvojim potrebama. Individualizovani pristup je ključan za postizanje željenih rezultata.

Izbegavanje ekstremnih dijeta: Držanje ekstremnih dijeta ili prebrzo gubljenje težine može biti štetno. Cilj je postepeno i zdravo smanjenje težine, uz podršku stručnjaka.

Hidratacija: Pijenje dovoljno vode je ključno za održavanje metabolizma i celokupnog zdravlja.

Održavanje zdrave telesne težine ima pozitivan uticaj na plodnost, a takođe može smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći, uključujući gestacijski dijabetes i visok krvni pritisak.

Stomatološki pregled:

Stomatološki pregled je bitan korak u pripremi za trudnoću jer zdravlje usne duplje može značajno uticati na celokupno zdravstveno stanje u drugom stanju, Evo kako stomatološki pregled može doprineti pripremi za trudnoću:

Stomatološki pregled

Identifikacija potencijalnih problema: Stomatolog će temeljno pregledati tvoje zube, desni i usnu duplju. Identifikovaće eventualne probleme poput karijesa, gingivitisa ili paradentoze.

Lečenje dentalnih problema: Ako postoje problemi poput karijesa ili infekcija desni, stomatolog će preporučiti odgovarajuće tretmane. Važno je lečiti ove probleme pre trudnoće kako bi se smanjio rizik od komplikacija tokom nje.

Prevencija gingivitisa: Hormonske promene  u drugom stanju mogu povećati rizik od gingivitisa i drugih oboljenja desni.

Smanjenje rizika od komplikacija: Dobro oralno zdravlje smanjuje rizik od komplikacija u trudnoći, kao što su prevremeni porođaj i niska porođajna težina.

Saveti o nezi usne duplje: Stomatolog će pružiti savete o pravilnoj nezi usne duplje tokom trudnoće, uključujući preporuke o četkanju, korišćenju zubnog konca i redovnim posetama stomatologu.

Poseta stomatologu pre trudnoće je od izuzetne važnosti kako bi se osiguralo da je oralno zdravlje optimalno pre započinjanja trudnoće. Redovna nega i održavanje zdravlja usne duplje doprinose celokupnom blagostanju i pripremi za trudnoću.

Ukinuti loše navike

Ukinuti loše navike je ključan korak u pripremi za trudnoću kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost buduće majke i bebe. Evo nekoliko loših navika koje bi trebalo ukinuti:

Pušenje: Pušenje je jedna od najopasnijih navika tokom trudnoće. Nikotin i druge štetne supstance iz cigareta mogu ozbiljno uticati na plodnost i povećati rizik od komplikacija u trudnoći. Prestanak pušenja je imperativ.

Ukinuti loše navike

Konzumacija alkohola: Alkohol nikako nije dobar za žene koje planiraju trudnoću i trudnice, jer može izazvati ozbiljne probleme tokom trudnoće, uključujući fetalni alkoholni sindrom. 

Nekontrolisana upotreba lekova: Neki lekovi mogu biti štetni za fetus. Pre nego što planiraš trudnoću, konsultuj se sa lekarom ili farmaceutom kako bi pregledali tvoje trenutne lekove i eventualno prilagodili terapiju.

Nepravilna ishrana: Loša ishrana može dovesti do gojaznosti ili nedostatka hranljivih sastojaka. Pređi na uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima.

Stres: Hronični stres može negativno uticati na plodnost i opšte zdravstveno stanje. Razmisli o tehnikama opuštanja kao što su joga, meditacija ili psihoterapija.

Neadekvatna hidratacija: Nedovoljan unos vode može izazvati dehidrataciju, što nikako nije preporučljivo Pij dovoljno vode svakog dana kako bi održala hidrataciju.

Ukidanje ovih loših navika pre trudnoće pomoći će da se osigura zdravo zaečeće i smanji rizik od komplikacija. Ovo je važan korak kako bi se obezbedilo optimalno zdravstveno stanje za tebe i tvoju bebu.

Uvesti fizičku aktivnost 

Uvođenje fizičke aktivnosti je ključan deo pripreme za trudnoću, pružajući brojne benefite za tvoje zdravlje i dobrobit tokom ovog važnog životnog perioda. Evo kako da to postigneš:

Konsultuj se sa lekarom: Pre nego što započneš bilo kakav novi režim fizičke aktivnosti, posavetuj se sa lekarom. On će proceniti tvoje zdravstveno stanje i preporučiti odgovarajuće vežbe.

Izaberi odgovarajuću aktivnost: Biraj blage i sigurne aktivnosti koje ne nose rizik od povreda, kao što su šetnja, plivanje, joging ili trudnička joga. Ove aktivnosti su posebno prilagođene trudnicama.

Prilagodi intenzitet: Počni s laganim tempom i postepeno povećavaj intenzitet i trajanje aktivnosti kako se tvoja kondicija poboljšava. Slušaj svoje telo i odmori se kad god je to potrebno.

Uključi raznovrsne vežbe: Kombinuj kardio vežbe sa vežbama snage i istezanja. Ovo će ti pomoći da ojačaš mišiće, poboljšaš izdržljivost i održiš fleksibilnost.

Vežbaj redovno: Strukturiraj svoj raspored vežbanja i posveti mu vreme svakog dana ili bar nekoliko puta nedeljno. Ovo će ti pomoći da održiš kontinuitet i postigneš bolje rezultate.

Obrati pažnju na ispravne tehnike: Nauči pravilne tehnike izvođenja vežbi kako bi smanjila rizik od povreda i maksimalno iskoristila benefite fizičke aktivnosti.

Nositi odgovarajuću opremu: Obuci adekvatnu odeću i obuću koja ti pruža podršku i udobnost tokom vežbanja. Ovo je posebno važno tokom trudnoće kada se telo menja.

Hidratacija i odmor: Pij dovoljno vode pre, tokom i posle vežbanja. Takođe, važno je da se dovoljno odmoriš kako bi telo imalo vremena da se oporavi.

Fizička aktivnost tokom trudnoće ima pozitivan uticaj na tvoje opšte zdravstveno stanje, pomaže u održavanju pravilne telesne težine, smanjuje stres i može olakšati proces porođaja. Važno je pratiti svoje telo i prilagoditi vežbe prema svojim mogućnostima. Ako imaš bilo kakvih zabrinutosti ili nedoumica, uvek se posavetuj sa svojim lekarom.

Kvalitetna suplementacija

Kvalitetna suplementacija je važan deo pripreme za trudnoću kako bi se osiguralo da tvoje telo ima sve neophodne hranljive sastojke za optimalno zdravlje tokom ovog ključnog perioda. Pre nego što počneš uzimati bilo koje suplemente, posavetuj se sa svojim lekarom. On će proceniti tvoje zdravstveno stanje i preporučiti suplemente koji su potrebni. Postoji nekoliko vitamina I minerala koji su ključni za održavanje zdravog ploda i zdravog toka trudnoće. Folna kiselina je ključni suplement tokom pripreme za trudnoću i tokom prvih meseci trudnoće. Pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi kod bebe. Preporučuje se uzimati 400 do 800 mikrograma folne kiseline dnevno. Potrebno je da folna kiselina bude u svom aktivnom obliku folate, kako bi se postigli što bolji efekti. U trudnoći, potrebe za gvožđem se povećavaju. Gvožđe je važno za sprečavanje anemije kod trudnica. Preporučuje se uzimanje gvožđa iz njegovih prirodnih izvora, kao što je laktoferin. Takođe, da bi se obezbedila dobra apsorpcija gvožđa, potreban je I vitamin C. Vitamini B kompleksa su važni za pravilan razvoj nervnog sistema bebe. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnina tokom trudnoće. Jod pomaže u razvoju nervnog sistema bebe, dok hrom utiče na kontrolu šećera u krvi majke. Alfa lipoinska kiselina služi da održi integritet grlića I spreči pobačaje I prevremene porođaje. Probiotici pomažu u održavanju zdrave crevne i vaginalne flore, što je važno za opšte zdravstveno stanje, munološki sistem kao i prevenciju infekcija bebe nakon prirodnog porođaja. Uvek se pridržavaj preporučenog doziranja za svaki suplement. Nikada ne premašuj preporučene doze bez konsultacije sa lekarom.

Suplementacija treba da bude deo sveobuhvatnog pristupa zdravom načinu života tokom pripreme za trudnoću.

Kvalitetna suplementacija

Dodatni savet za pripremu za trudnoću

Neka ljubav i strpljenje budu tvoji vodiči. Priprema za trudnoću zahteva nežnost prema sebi, razumevanje svog tela i uzajamno razumevanje sa partnerom. Pažljivo saslušaj svoje želje i potrebe, i zajedno gradite sigurno gnezdo za dolazak novog života.

Zaključak

Priprema za trudnoću je kompleksan proces koji zahteva pažljivo planiranje i prilagođavanje životnog stila. Poseti lekara, brini o svom zdravlju i usvoji zdrave navike pre nego što zakoračiš u predivno putovanje majčinstva.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule predstavljaju najnoviju generaciju prenetalnih vitamina sa 19 pažljivo odabranih sastojaka, sa akcentom na aktivnu formu folne kiseline, laktoferin i alfaliponsku kiselinu.

Da li je Maternity pogodan za kvalitetnu pripremu za trudnoću?

Apsolutno. Maternity kapsule pružaju sve neophodne nutrijente za zdravo začeće i zdrav razvoj ploda. Drugi i dodatni vitamini nisu potrebni.

Često Postavljena Pitanja

Prati promene u telu kao što su temperatura i cervikalna sluz. Takođe, testovi za ovulaciju mogu biti od pomoći.

Prvo, poseti ginekologa radi sveobuhvatnih pregleda i saveta o zdravstvenom stanju i planiranju trudnoće.

Maternity je potpuno prirodan preparat namenjen ženama pre, tokom i nakon trudnoće. Sadrži sve potrebne nutrijente za trudnicu i bebu.

Apsolutno. Maternity je izuzetno koristan u pripremi za zdravo začeće i zdravu trudnoću.

Podelite ovaj članak

Call Now Button