Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

MUČNINA U TRUDNOĆI – SIMPTOMI I REŠENJE!

MUČNINA U TRUDNOĆI – SIMPTOMI I REŠENJE!

Da li ste se ikada zapitali zašto se tokom trudnoće pojavljuje mučnina? Da li ste se možda o sami suočili sa simptomima mučnine i tražili efikasne načine da je ublažite? Kako ona utiče na bebu? U ovom članku istražujemo uzroke, simptome i rešenja za mučninu u trudnoći kako bismo Vam pružili dodatne informacije vezane za ovu pojavu. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više!

Tabela Sadržaja

Šta predstavlja mučnina u trudnoći?

Mučnina u trudnoći je veoma prisutan simptom koji može izazvati veliku nelagodnost trudnicama. Neka istraživanja pokazuju da čak 70% trudnica oseća neku vrstu mučnine tokom trudnoće. Ova pojava se najčešće javlja tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće i obično se naziva “jutarnja mučnina”, iako može da se dogodi u bilo koje doba dana. Osećaj mučnine je ponekad praćen blagim ili intenzivnim povraćanjem, dodatno doprinoseći neprijatnosti. Prisustvo mučnine izaziva zabrinutost i veliku nelagodu kod trudnica, ali sa razumevanjem uzroka i primenom efikasnih rešenja, može se postići olakšanje.

Koji su uzroci mučnine u trudnoći?

Mučnina u trudnoći je čest simptom koji se manifestuje kao osećaj nelagodnosti u gornjem delu stomaka, a koji je ponekad praćen neprijatnim nagonom za povraćanjem. Ova pojava je obično povezana sa hormonskim promenama i drugim faktorima koji su karakteristični za period trudnoće.

Koji su uzroci mučnine u trudnoći?

Hormonske promene – najčešći uzrok mučnine u trudnoći

Ključni faktor koji doprinosi mučnini tokom trudnoće su hormonske promene koje se dešavaju u telu buduće majke. Tokom trudnoće, dolazi do povećanog stvaranja hormona hCG (humani horionski gonadotropin), poznat i kao “hormon trudnoće”. Ovaj hormon stavra placenta nakon što se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice. Iako ovaj hormon ima vitalnu ulogu u rastu i razvoju bebe, njegovo iznenadno povećanje može dovesti do promena u telu koja izazivaju simptome mučnine.

Osetljivost na mirise i ukuse

Tokom trudnoće, mnoge žene primećuju povećanu osetljivost na mirise oko sebe. Čak i mirisi koji su ranije bili prijatni sada mogu da im smetaju. Ova osetljivost je povezana sa hormonskim promenama i može dodatno doprineti simptomima mučnine. Neke trudnice, upravo zbog ove neprijatnosti, izbegavaju unošenje određenih napitaka i hrane koje su im ranije jako prijale. U ovom periodu, dešava se da žene izbace kafu, prženu i masnu hranu, ribu i sve one namirnice intenzivnog mirisa i ukusa koje im izazivaju nelagodu.

Promene u varenju – Usporeno varenje izaziva nelagodnost

Sledeći značajan uzrok mučnine tokom trudnoće jesu promene u varenju hrane. Povećana proizvodnja hormona progesterona, koji ima za cilj da opusti mišiće materice kako bi se omogućio rast bebe, istovremeno usporava pokretljivost creva. Ova usporena pokretljivost izaziva osećaj nadutosti, gasova i opšte nelagodnosti u gastrointestinalnom traktu, što može dovesti do pojave mučnine. Usporena pokretljivost creva je i glavni razlog pojave opstipacije tokom prvih nedelja trudnoće.

Umor i stres

Kada govorimo o uzrocima mučnine tokom trudnoće, ne smemo zanemariti značaj umora i stresa kao mogućih okidača ovog neprijatnog simptoma. Trudnoća je svakako fizički i emocionalno zahtevan period u životu žene, što često dovodi do povećane osetljivosti tela na različite promene. Oba ova faktora, i umor i stres, mogu uticati na ravnotežu organizma.

Umor i stres

Fizičke promene tokom trudnoće, kao što su hormonske promene, povećana potrošnja energije radi podrške rastu bebe i porast volumena krvi dovode do intenzivnog umora. U ovom periodu, žene mogu primeteti da duže spavaju, i tokom noći i preko dana, čime telo signalizira da se uspori i da mu je potreban odmor.  Osećaj umora može dodatno doprineti pojavi mučnine, budući da se telo bori da održi svoju ravnotežu i funkcionalnost.

Takođe, trudnoća donosi sa sobom niz emocionalnih izazova, a stres je pratilac ovog perioda. Žene se osećaju drugačije, mogu biti zabrinute i anksiozne. Dolazi do raznih pitanja na koje nemaju odgovor. Hormon stresa, kao što je kortizol, može uticati na različite fiziološke procese u telu, uključujući i digestivni sistem. Kada smo pod stresom, naše telo može reagovati usporenim varenjem hrane i poremećajem probavnih procesa. Ovo može izazvati osećaj mučnine i nelagodnosti. Umor i stres se često prepliću i zajedno mogu dovesti do izraženijih tegoba.

Preparati gvožđa

Povećani unos gvožđa može biti neophodan tokom trudnoće kako bi se sprečio nastanak anemije kod trudnica i obezbedio zdrav razvoj bebe. Ipak, sintetski preparati gvožđa ponekad mogu izazvati gastrointestinalne nelagode, uključujući pojavu mučnine i opstipacije, što može smetati ženama. U ovom slučaju, savetuje se izbor preparata koji ne izazivaju ove nelagode. Umesto gvožđa, može se uzimati laktoferin, koji nema ova neželjena dejstva, a prirodni je nosilac i izvor gvožđa.

Preparati gvožđa

Lekovi

U samom početku trudnoće, možda će Vam lekar prepisati neki hormonski progesteronski preparat kako bi se obezbedio zdrav razvoj trudnoće i značajno smanjio rizik od pretećeg pobačaja. Ovo je posebno izraženo kod rizičnih trudnoća. Ovi progesteronski preparati, osim što su izuzetno efikasni u održavanju zdravog toka trudnoće, mogu izazvati mučninu i nelagodu. Svakako se savetuje razgovor i konsultacija sa lekorom, kako bi se izvagali potencijalni rizici i koristi primene ovakvih preparata.

Individualna reakcija na trudnoću – Svaka trudnoća je jedinstvena

Veoma je bitno istaći da je svaka trudnoća jedinstvena i da simptomi jako variraju od žene od žene. Neke žene mogu osećati intenzivne simptome, dosta povraćati i biti skoro pa onesposobljenje za svakodnevne aktivnosti, dok druge žene mogu biti bez ijednog simptoma. Ono što svakako utiče na ove razlike su genetske predispozicije, prethodna iskustva sa mučninom, navike u ishrani, emocionalno i fizičko stanje žene.

Osim gore navedenih faktora, nauka i dalje istražuje moguće uzroke mučnine tokom trudnoće. Uzimajući u obzir složene procese koji se dešavaju u telu trudnice tokom ovog perioda, moguće je da postoji kombinacija više faktora koji se međusobno dopunjuju i izazivaju ovu pojavu.

Koji su simptomi mučnine u trudnoći?

Pojava muke u trudnoći, iako ne tako ozbiljan simptom po samu trudnoću, može izazvati veliku nelagodu kod trudnica. Ona može varirati u intenzitetu i manifestovati se kroz različite fizičke i emocionalne simptome. Ukoliko žena dobro razume i upozna svoje simptome u trudnoći, veće su šanse da se sa ovom pojavom uspešnije izbori.  

Fizički simptomi mučnine u trudnoći

 1. Osećaj nelagodnosti u stomaku: Muka je često praćena neprijatnim osećajem nelagodnosti u gornjem delu stomaka. Ovaj osećaj može biti blag, kao lagana tegoba, ili intenzivan, kada značajno narušava kvalitet života trudnioce. Ukoliko se javi i bol u stomaku koji prati povraćanje, savetuje se konsultacija sa ginekologom.
 • Povraćanje: Intenzivna mučnina može dovesti do povraćanja. Ovo povraćanje može biti povremeno, koje se dešava tek ponekad i isprovocirano je nekim uzorokom, na primer neprijatnim mirisom, ili može biti učestalo, više puta tokom dana, što dovdi do iscrpljenosti i dehidratacije organizma.
 • Gubitak apetita: Mnoge trudnice primećuju značajno smanjenje apetita tokom perioda mučnine. Mirisi i ukusi hrane koji su inače privlačni mogu postati odbojni i žene počinju izbegavati određen broj namirnica.
 • Osetljivost na mirise i ukuse: Trudnoća često pojačava čula mirisa i ukusa, pa dolazi do toga da mirisi o ukusi koji nisu prethodno izazivali nelagodnost sada mogu biti preplavljujući i izazvati muku.
 • Osećaj nadutosti i gasova: Promene u hormonskoj ravnoteži, povećanje progesterona i usporeno varenje mogu uzrokovati osećaj nadutosti, gasova, ili čak opstipacije dodatno pogoršavajući simptome mučnine.

Emocionalni simptomi mučnine u trudnoći

 • Anksioznost: Prisustvo muke tokom trudnoće može izazvati anksioznost i zabrinutost kod buduće majke, posebno ako se redovno ponavlja. Povraćanje i fizička iscrpljenost dodatno otežavaju anksioznost i brigu.
Emocionalni simptomi mučnine u trudnoći
 • Frustracija: Intenzivna mučnina može biti frustrirajuća, posebno ako ometa svakodnevne aktivnosti i kvalitet života. Ume biti jako frustrirajuće ukolko vas ova pojava baci u krevet i ne možete da obavljate čak ni rutinske poslove tokom dana, a ukoliko radite, jako može da utiče i na profesionalne rezultate.
 • Umor i iscrpljenost: Mučnina i povraćanje mogu dovesti do opšte iscrpljenosti i umora organizma trudnice. Nedostatak energije može uticati na emocionalno stanje žene.
 • Raspoloženje: Promene u hormonskoj ravnoteži tokom trudnoće mogu uticati na raspoloženje. Mučnina može biti praćena promenama u emotivnom stanju, od frustracije, preko nervoze do tuge.

Povezanost fizičkih i emocionalnih simptoma

Bitno je istaći da fizičke i emocionalne tegobe često dolaze zajedno. Na primer, osećaj nadutosti i gasova može izazvati fizičku nelagodnost koja dalje može uticati na emocionalni balans. Slično tome, emocionalna napetost može povećati osetljivost na mirise i ukuse, što može dodatno pogoršati simptome.

Značaj prepoznavanja simptoma

Razumevanje nastanka različitih simptoma mučnine pomaže trudnicama da se suoče sa ovom neprijatnošću na što bolji i efikasniji način. Kroz prepoznavanje i identifikaciju fizičkih i emocionalnih tegoba, moguće je primeniti odgovarajuće strategije za njihovo prevazilaženje. Važno je obratiti pažnju na svoje telo, slušati njegove signale i ono što nam poručuje i tražiti podršku ili savet ukoliko su simptomi jako izraženi ili narušavaju kvalitet života.

Kako se rešiti mučnine u trudnoći?

Muka tokom trudnoće može biti izazovna, ali, na sreću, postoje brojne strategije koje možete primeniti kako biste olakšali ove simptome. Pokušajte da primenite različite metode i prilagode ih svojim potrebama, jer svaka trudnoća je jedinstvena.

Sledi nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da je ublažite:

Pravilna ishrana

Izbor pravilnih namirnica i količine obroka igraju ključnu ulogu u ublažavanju muke. Potrebno je birati lako svarljive obroke bogate vlaknima i proteinima. Izbegavajte masnu, ljutu, prženu i začinjenu hranu, jer takvi obroci mogu samo pogoršati tegobe. Pokušajte da jedete manje, ali češće obroke kako biste održavali konstantan nivo šećera u krvi. Uz navedene savete, najbolje je da pažljivo slušate Vaše telo, ono će Vam samo reći šta mu prija, a šta ne. Ukoliko Vam kafa izaziva nelagodu, izbacite je. Isto važi i za citrusno voće koje dodatno iritira želudac. Većini žena odgovara blaga hrana, kuvani piranač, krompir, barena šargarepa, kuvano meso, orašasti plodovi, krekeri.

Dobra hidratacija

Od velike je važnosti ostati hidriran tokom trudnoće, posebno kada se suočavate sa mučninom i povraćanjem. Pijte male količine vode tokom dana kako biste sprečili dehidrataciju. Takođe, možete eksperimentisati sa toplim čajevima poput čaja od đumbira ili nane, koji se tradicionalno koriste za smirivanje stomaka. Čaj od nane treba piti rashlađen u frižideru, po jednu kašičicu svakih nekoliko minuta. Izbegavajte kupovne sokove. Ukoliko je povraćanje intenzivno, potrebno je razmotriti i dodatni unos elektrolita.

Dobra hidratacija

Suplementi i vitamini

U konsultaciji sa svojim lekarom, razmislite o uzimanju suplemenata i vitamina koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Vitamin B6 – piridoksin se već godinama koristi kao prirodni način za ublažavanje mučnine. Magnezijum je od pomoći za regulisanje opstipacije i smanjenje pritiska na gornji deo stomaka. Ukoliko su Vam prepisani preparati gvožđa, birajte one koji ne izazivaju nelagodnosti, a to su najčešće prirodni izvori gvožđa kao što je laktoferin.

Akupunktura

Akupunktura je drevna istočna terapija koja se pokazala kao korisna za ublažavanje muke tokom trudnoće. Stručno obučena osoba postavlja male igle na određene tačke na telu kako bi se pomoglo u balansiranju hormona, energije i smanjenju nelagodnosti.

Meditacija i opuštanje

Stres i napetost mogu značajno pogoršati mučninu. Opuštajuće tehnike kao što su joga, meditacija, duboko disanje i vežbe za trudnice mogu vam pomoći da se umirite i ublažite stres. Redovno praktikovanje ovih tehnika će pozitivno uticati na vaš emocionalni i fizički balans.

Meditacija i opuštanje

Promena okruženja

Ponekad mirisi iz okruženja mogu izazvati provociranje muke. Pokušajte da se udaljite od mirisa koji vam smetaju. Otvorite prozore ili se prošetajte na svežem vazduhu kako biste se udaljili od uzročnika. Šetnje po šumi, prirodi, planini i svežem vazduhu su uvek dobro došle u suzbijanju mučnine.

Upravljanje stresom

Ponekad tehnike umirenja nisu dovoljne. Ako je stres prisutan konstantno i ne možete da pronađete odgovarajuću strategiju prevazilaženja, savetujemo da se obratite porodici, bliskim prijateljima, terapeutu ili lekaru kako biste lakše prevazišli ova stanja. Hobi koji vam donosi radost je isto uvek dobra ideja.

Lekovi

U nekim, težim slučajevima, Vaš lekar će vam prepisati određene lekove koji su efikasni u suzbijanju ovih simptoma. Rehidratacija se podrazumeva, da li kod kuće ili u formi infuzija u medicinskim ustanovama. Važno je da nikada ne uzimate lekove na svoju ruku, nego uvek uz konsultaciju sa lekarom, a ovo posebno važi za period trudnoće, kada pogrešnim izborom ne ugrožavate samo sebe nego i bebu.

Individualni pristup

Svaka trudnica i svaka trudnoća je jedinstvena, pa je važno da pronađete kombinaciju strategija koje vam najviše odgovaraju. Pokušajte sa različitim metodama i budite strpljivi – ono što deluje za jednu osobu možda neće delovati na drugu. Važno je da se brinete o svom telu i mentalnom zdravlju tokom trudnoće kako biste stvorili što prijatnije iskustvo za sebe i svoju bebu.

Da li je mučnina u trudnoći opasna po bebu?

Beba je zaštićena. Mučnina u trudnoći obično nije opasna po bebu, ali ako se intenzivno povraćanje produži, dovodi do dehidratacije koja zahteva medicinsku intervenciju. Važno je konsultovati se sa svojim lekarom ukoliko primetite ozbiljnije promene. Ovo uključuje intenzivno povarćanje više puta tokom dana, nemogućnost zadržavanja hrane i vode u želucu, malaksalost, slabost i vrtoglavice.

Da li mučnina može da izazove pobačaj?

Ne, mučnina ne izaziva pobačaj. Pobačaj obično ima druge uzroke i faktore koji su znanto kompleksniji od prisustva ovog simptoma.

Kada se obratiti lekaru za mučninu u trudnoći?

Ako se suočavate sa izuzetno jakom mukom, neprestanim povraćanjem ili gubitkom težine, važno je potražiti savet lekara kako biste se proverili sve nalaze i pronašli najbolje rešenje za kontrolu simptoma.

Zaključak

Mučnina tokom trudnoće, iako veoma neugodna, ona je normalan deo života velike većine trudnica. Razumevanje uzroka i primena odgovarajućih strategija pomoći će vam da lakše prevaziđete ovaj simptom i uživate u svojoj trudnoći sa što je moguće manje nelagodnosti.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su dijetetski supplement namnjen ženama pre, tokom same trudnoće kao i tokom perioda dojenja. Sadrže čak 19 pažljivo odabranih vitamina, minerala i antioksidanasa koji svojim zajedničkim delovanjem obezbeđuju sve potrebne nutrijente za zdrav tok trudnoće. Kompleks B vitamina, sa posebnim naglaskom na vitamin B6 smanjuju osećaj muke tokom trudnoće. Magnezijum pomaže radu gastro intestinalnog trakta trudnice i olakšava pražnjenje. Maternity kapsule ne sadrže sintetsko gvožđe, nego gvožđe u obliku laktoferina, koje ne izaziva mučninu niti bilo koje druge gastrointestinalne nelagodnosti. Folna kiselina u obliku aktivnog metil folata, vitamin B12 I alfa lipoinska kiselina pružaju dodatnu podršku rastu I razvoju bebe. Ovakva kombinacija sastojaka u Maternity kapsulama ne izaziva muku i prvi je izbor prenatalnih vitamina, pogotovo kod trudnica koje se bore za ovim neprijatnim simptomom.

Šta je Maternity?

Često postavljena pitanja

Mučnina u trudnoći je učestali simptom koji se javlja kod ćak 70% trudnica i manifestuje se kao osećaj nelagodnosti u gornjem delu stomaka koji je ponekad praćen nagonom za povraćanjem.

Postoje različiti uzroci. Neki od njih uključuju hormonske promene, povećanje nivoa hCG hormona i progesterona, osetljivost na mirise, upotreba nekih lekova i suplemenata, promene u varenju hrane i individualne reakcije organizma na trudnoću.

Simptomi se mogu manifestovati kao fizički i emocionalni. Fizički simptomi uključuju osećaj nelagodnosti u stomaku, povraćanje, gubitak apetita, osetljivost na mirise i ukuse i osećaj nadutosti. Emocionalno, mučnina ponekad dovodi do anksioznosti, frustracije, umora i promene raspoloženja. Ovi simptomi su vrlo individualni i mogu biti međusobno isprepletani.

Postoji niz strategija koje vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma. To uključuje pravilnu ishranu, unos dovoljno tečnosti, uzimanje suplemenata, akupunkturu, tehnike opuštanja kao što su meditacija i joga, promenu okruženja, neke lekove, kao i pravilno upravljanje stresom. Važno je pronaći kombinaciju strategija koja odgovara vašem telu i vašim potrebama.

Muka u trudnoći nije opasna po bebu. Međutim, izuzetno intenzivni simptomi praćeni učestalim povraćanjem mogu dovesti do dehidratacije, koja utiče na zdravlje mame i bebe. Ako primetite ozbiljnije simptome mučnine, važno je konsultovati se sa svojim lekarom.

Mučnina nije uzrok pobačaja trudnoće. Pobačaj ima složenije uzroke.

Ako se suočavate sa intenzivnom mukom, neprestanim povraćanjem, gubitkom težine i dehidratacijom, važno je da se obratite svom lekaru.

Maternity kapsule predstavljaju pažljivo odabranu kombinaciju prenatalnih vitamina i minerala koji ne izazivaju mučninu, a obezbeđuju sve neophodne nutrijente za zdrav razvoj bebe.

Literatura:

 1. American College of Obstetricians and Gynecologists. (2020). Morning Sickness: Nausea and Vomiting of Pregnancy. Link
 2. Mayo Clinic. (2021). Morning Sickness: Symptoms & Causes. Link
 3. American Pregnancy Association. (2021). Morning Sickness During Pregnancy. Link
 4. National Health Service (NHS). (2021). Nausea and Morning Sickness in Pregnancy. Link
 5. March of Dimes. (2021). Nausea and Vomiting During Pregnancy. Link
 6. Stanford Children’s Health. (2021). Nausea and Vomiting in Pregnancy (Morning Sickness). Link
 7. Healthline. (2021). Morning Sickness (Nausea and Vomiting of Pregnancy). Link
 8. WebMD. (2021). Nausea and Vomiting of Pregnancy. Link
 9. Pregnancy Birth & Baby. (2021). Morning Sickness in Pregnancy. Link
 10. Cleveland Clinic. (2021). Pregnancy and Nausea. Link

Podelite ovaj članak

Call Now Button