Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

MENSTRUACIJA U TRUDNOĆI – UZROCI I OBJAŠNJENJE

MENSTRUACIJA U TRUDNOĆI – UZROCI I OBJAŠNJENJE

Ukoliko stre trudnica, verovatno će vas zanimati zašto ponekad dolazi do menstruacije u trudnoći. Iako na prvi pogled zvuči kontradiktorno, postoje mnogi aspekti koje u ovom slučaju treba razmotriti. Potrudili smo se da napravimo sveobuhvatan članak koji će vas provesti kroz dublju analizu ovog fenomena, od lažne menstruacije do potencijalnih uzroka krvarenja tokom trudnoće.

Pa da počnemo i zaronimo dublje u ovu intrigantnu temu.

Tabela Sadržaja

Šta je menstruacija?

Menstruacija je prirodan i fiziološki proces koji se dešava kod većine žena u reproduktivnom dobu. Menstrualni ciklus je jedan složen mehanizam detealjno regulisan hormonima, koji ima za cilj pripremu ženskog tela za moguću trudnoću i eventualno prihvatanje jajne ćelije.

Osnovni element menstruacije je krvarenje koje dolazi iz materice. U toku ovog perioda, sluznica unutrašnjeg zida materice, poznata kao endometrijum, se ljušti i izbacuje iz tela vaginalnim putem. Ovaj proces obično traje od 3 do 7 dana, ali znatno varira od žene do žene.

Za regulaciju menstrualnog ciklusa ključni su hormoni estrogen i progesteron, koji se proizvode u jajnicima. Ciklus počinje prvim danom menstruacije, kada su nivoi hormona niski. Pod uticajem hormona, počinje sazrevanje jajnih ćelija u folikulima jajnika. Ovulacija, ili oslobađanje jajne ćelije iz folikula, obično se dešava sredinom ciklusa.

Šta je menstruacija?

Ako se ne desi oplodnja jajne ćelije spermatozoidom, nivo hormona opada i endometrijum se postepeno ljušti, što dovodi do menstrualnog krvarenja. Ako se oplodnja dogodi i jajna ćelija se usadi u matericu, nivo hormona ostaje visok i endometrijum se priprema za održavanje i rast ploda.

Menstrualni ciklus je, dakle, tačno regulisan proces koji predstavlja osnovu reproduktivne sposobnosti svake žene. Iako menstruacija ponekad dolazi sa određenim nelagodnostima i bolnim simptomima, razumevanje ovog procesa je veoma važno za žene koje žele da održe zdravu reproduktivnu funkciju ili planiraju trudnoću.

Uobičajeno je povezivati menstruaciju sa izostankom trudnoće, ali da li je zaista moguće da se ona javi dok je žena u drugom stanju?

Da li je moguća menstruacija u trudnoći?

Iako se menstruacija i trudnoća često doživljavaju kao međusobno isključivi procesi, postoji kompleksnost u vezi sa ovom temom. U većini slučajeva, trudnoća zaustavlja redovne cikluse kod trudnica, jer su hormonske promene koje podržavaju trudnoću suštinski različite od onih koje inače uzrokuju ciklus. Međutim, postoje retki slučajevi kada se može primetiti krvarenje i izazvati zabrinutost. Važno je napomenuti da nijedno krvarenje u drugom stanju nikada ne bi trebalo olako shvatiti. Bez obzira na uzrok, bilo kakva pojava krvi u trudnoći zahteva pažnju lekara i pregled. Iako je mogućnost dobijanja ciklusa tokom trudnoće retka, dobro je imati na umu da se svako telo i svaka trudnoća razlikuju.

Šta je to lažna menstruacija?

Lažna menstruacija, poznata je kao “implantaciono krvarenje”. To je pojava blagog krvarenja koje se javlja kod nekih žena tokom rane faze začeća. Implantacija je proces koji se dešava kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice i ponekad ume da bude propraćeno krvarenjem. Ovo nam može stvoriti iluziju da je došlo do ciklusa, iako se radi o potpuno drugačijem fiziološkom događaju.

Šta je to lažna menstruacija?

Lažna menstruacija nije prisutna kod svih trudnoća i ne primete sve trudnice ovu pojavu. Krvarenje je obično blago i može trajati samo nekoliko dana. Boja može varirati od svetlo crvene do smeđe, a intenzitet je daleko manji od uobičajenog menstrualne krvi.  

Zašto nastaje implatancijsko krvarenje? Kada se oplođena jajna ćelija pričvrsti za zid materice, to može izazvati blago oštećenje krvnih sudova u endometrijumu, što dovodi do krvarenja. Ova pojava nije neuobičajena i ne predstavlja pretnju za trudnoću ili zdravlje bebe.

Iako lažna menstruacija može izazvati zabrinutost i nelagodnost, bitno je da se trudnice ne plaše ove pojave. U većini slučajeva, to je normalno i ukazuje na dobro prihvatanje oplođene jajne ćelije. Međutim, kako bi se isključile druge moguće komplikacije ili uzroci ove pojave, uvek je preporučljivo da se žena posavetuje sa svojim ginekologom ako primeti bilo kakvo krvarenje.

Kada se najčešće javlja lažna menstruacija u trudnoći?

Implantaciono krvarenje se obično dešava oko 10-14 dana nakon začeća, što je približno vremenu kada bi žena inače očekivala svoj ciklus. Ovo vreme varira od žene do žene i ponekad je praćeno blagim bolom ili nelagodnošću u donjem delu stomaka.

Šta ako se javi krvarenje u vreme očekivane menstruacije?

Ako primetite pojavu krvi koja se podudara sa vremenom početka vašeg očekivanog ciklusa, ne donosite prerane zaključke. To bi mogao biti slučaj lažne menstruacije ili nekih drugih uzroka, što svakako zahteva savet i pregled lekara.

Da li postojanje lažne menstruacije smeta bebi?

Ne, lažna menstruacija obično ne predstavlja rizik po bebe. U mnogim slučajevima, ova pojava ukazuje na normalno prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Da li lažna menstruacija može da izazove pobačaj trudnoće?

Lažna menstruacija se obično ne dovodi u vezu sa pobačajem. Međutim, ukoliko primetite obilnije krvarenje ili bolove, važno je konsultovati se sa lekarom.

Šta još može biti uzrok krvarenja u trudnoći?

Postoji nekoliko drugih faktora koji mogu izazvati pojavu krvi tokom trudnoće, uključujući promene na grliću, infekcije, ili neke ozbiljnije komplikacije.

Promene na grliću materice

Trudnoća može uzrokovati promene na cerviksu (grliću materice) trudnice, koje mogu dovesti do pojave krvi, posebno nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda.

Infekcije

Ukoliko se pojave infekcije u tokom drugog stanja, one mogu doneti dodatne komplikacije i zabrinutosti. Krvarenje izazvano infekcijama zahteva posebnu pažnju, brzu reakciju i pravovremeno lečenje. Infekcije nastale u drugom stanju se uvek leče, kako ne bi oštetile razvoj bebe. Simptomi infekcija su različiti i zavise od uzročnika.

Infekcije koje se povezuju sa krvarenjem tokom trudnoće uključuju:

Urinarne infekcije: Urinarne infekcije izazivaju iritaciju, bol, peckanje i upalu mokraćnih kanala. Ukoliko se ne tretira pravilno, ova infekcija može se proširiti i dovesti do pojave vaginalne ili krvi u urinu.

Vaginalne infekcije: Vaginalne infekcije kao što su bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije mogu izazvati iritaciju i upalu, što ponekad dovodi do blagog krvarenja.

Seksualno prenosive infekcije: Infekcije kao što su hlamidija, ureaplazma, gonoreja ili herpes mogu izazvati pojavu krvi, posebno ako su prisutne od ranije.

Infekcije materice ili jajnika: Infekcije unutrašnjih reproduktivnih organa, kao što su endometritis (upala endometrijuma) ili salpingitis (upala jajovoda), mogu izazvati bol i krvarenje u trudnoči.

Infekcije

Infekcije posteljice: Infekcija posteljice, poznata kao horioamnionitis, može dovesti do komplikacija u trudnoći, uključujući pojavu krvi.

Vanmaterična trudnoća

Ukoliko se oplođena jajna ćelija ne usadi u zid materice nego negde drugde u telu dobijamo stanje koje se naziva vanmaterična trudnoća. Ona se dijagnostikuje isključivo ginekološkim pregledom, a može dovesti do jakih bolova i krvarenja i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Placenta previa

Placenta previa je stanje gde se posteljica delimično ili potpuno preklapa sa otvorom materice. Ova pojava takođe ponekad izaziva krvarenje.

Abrupcija posteljice

Placentalna abrupcija, stanje gde se posteljica odvaja od zida materice pre nego što je trudnoća završena, može izazvati ozbiljno krvarenje i ugroziti zdravlje trudnica i beba. Ovo stanje može da bude opasno po život I da izazove prevremeni porođaj.

Fizički napor

Prekomerno fizičko naprezanje ili dizanje teških tereta tokom trudnoće ponekad dovodi do pojave krvi, posebno ako je trudnoća još uvek u ranim fazama.

Hormonske promene

Hormonske fluktuacije u trudnoći, posebno u ranim fazama, mogu izazvati blagu pojavu krvi kod trudnica.

Krvarenje u trudnoći može imati različite uzroke. Obično nije razlog za zabrinutost, ali ponekad su stanja i ozbiljna za mamu i bebu. Treba potražiti lekarski savet radi procene i dijagnostike svih uzroka ove pojave. Samo ginekolog je obučen za tačnu identifikaciju šta uzrokuje krvarenje i prepisuje odgovarajuću terapiju kako bi se obezbedila sigurna i zdrava trudnoća.

Kada se obratiti lekaru za problem sa menstruacijom u trudnoći?

Kada se obratiti lekaru za problem sa menstruacijom u trudnoći?

Krvarenje u drugom stanju, naročito u periodu kada bi se inače očekivala menstruacija, izaziva zabrinutost i nelagodnost kod trudnice. Iako blago krvarenje može biti normalno, postoje situacije kada je neophodno da se odmah obratite ginekologu kako bi se uradio pregled i ustanovio uzrok. Neka krvarenja predstavljaju ozbiljan rizik po trudnice, a i beba može biti ugrožena. Sledi nekoliko situacija u kojima je važno odmah konsultovati lekara:

Neobjašnjivo krvarenje: Ako primetite bilo kakvo krvarenje u trudnoći, posebno ako je intenzivno, više obimno ili praćeno bolom, treba hitno da se obratite lekaru. To može ukazivati na ozbiljne komplikacije kao što su ektopična trudnoća, abrupcija posteljice ili drugi problemi.

Krvarenje koje traje duže: Ako primetite da krvarenje traje duže od nekoliko dana, ili se čini kao da se ponavlja, to može biti znak neke komplikacije ili potrebe za medicinskom intervencijom.

Krvarenje praćeno jakim bolom: Pojava krvi koja je praćena jakim grčevima ili bolovima u donjem delu stomaka može ukazivati na ozbiljne komplikacije kao što je preteći pobačaj ili prevremeni porođaj.

Temperatura i simptomi infekcije: Ako primetite krvarenje praćeno povišenom temperaturom, bolom ili drugim simptomima infekcije, odmah se obratite lekaru, jer infekcije u trudnoći predstavljaju rizik za majke i bebe.

Krvarenje nakon traume: Ako doživite bilo kakvu traumu, udarac, pad ili nesreću tokom trudnoće iodmah se obratite lekaru, čak i ako se osećate dobro. Trauma može izazvati unutrašnje povrede koje mogu dovesti do komplikacija.

Bilo kakve sumnje ili nedoumice: Ako ste zabrinuti ili su prisutni bilo kakvi simptomi, nije na odmet da se obratite svom lekaru. Bolje je biti siguran nego pretpostavljati ili paničiti bez osnovnih informacija.

Dodatni savet za menstruaciju u trudnoći:

Uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ako imate bilo kakve nedoumice ili brige. Simptomi vam uvek nešto govore, a vaš lekar će vam pružiti odgovarajuće informacije i podršku.

Zaključak

Menstruacija tokom trudnoće može zvučati kao paradoks, ali sa razumevanjem pojava kao što je lažna menstruacija, možemo bolje razumeti zašto se ovo dešava. Važno je da budete pažljivi prema svom telu, da ga osluškujete i pratite i da se obratite lekaru ukoliko primetite bilo kakve promene ili krvarenje. Simptomi mogu uticati na majke i bebe, pa je potrebno pravovremeno reagovati.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su prenatalni vitamini razvijeni u saradnji sa ginekolozima i obezbeđuju tačan odnos svih neophodnih nutrijenata za zdravu trudnoću. Dodatan unos folne kiseline u svom aktivnom obliku metilfolata sprečava ravoj defekata neuralne cevi kod beba. Vitamin B12 pomaže delovanje folne kiseline. Alfa lipoinska kiselina pruža zaštitni efekat na integritet grlića materice, dovodi do relaksacije uterusa i sprečava pojavu prevremenih neželjenih kontrakcija. Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamini grupe B, vitamini C i E podržavaju zdrav tok trudnoće i pravilan razvoj ploda. U trudnoći se značajno povećavaju i potrebe za jodom koji ima veliku ulogu u zdravom psiho-motornom razvoju bebe, kao i u pravilnom funkcionisanju tiroidnih hormona majke. Laktoferin je sastavna je komponentna imunog sistema i doprinosi prirodnoj odbrani organizma. Hrom doprinosi održavanju normalnih nivoa šećera u krvi, dok biotin pomaže održavanju zdravlja kože i kose.  Selen i cink doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.

Antioksidanti alfa lipoinska kiselina, vitamini A, C i E, cink i selen pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu od duvanskog dima, aerozagađenja, UV zračenja i nepravilne ishrane.

Često Postavljena Pitanja

Menstruacija je prirodni ciklus ženskog reproduktivnog sistema koji uključuje krvarenje iz materice.

Da, moguće je primetiti krvarenje tokom trudnoće koje može ličiti na menstruaciju, ali to obično ima druge uzroke.

Lažna menstruacija, ili implantaciono krvarenje, dešava se kada se oplođena jajna ćelija usadi u matericu.

Lažna menstruacija se obično javlja oko 10-14 dana nakon začeća.

Krvarenje u vreme očekivane menstruacije tokom trudnoće zahteva pažnju lekara radi ispitivanja uzroka.

Ne, lažna menstruacija obično ne utiče na zdravlje bebe.

Lažna menstruacija obično ne dovodi do pobačaja, ali obilno krvarenje tokom trudnoće zahteva posebnu pažnju.

Uzroci krvarenja u trudnoći mogu uključivati cervikalne promene, infekcije, vanmateričnu trudnoću, komplikacije sa posteljicom, hormonske promene ili fizički napor.

Ako primetite bilo kakvo krvarenje ili promene tokom trudnoće, trebali biste se odmah obratiti svom lekaru.

Maternity kapsule su prenatalni vitamini razvijeni i formulisani tako da pruže podršku u održavanju zdrave trudnoće, prevenciji spontanih pobačaja i prevremenih porođaja i sprečavanju nastanka prevremenih kontrakcija

Literatura:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/can-you-have-a-period-while-pregnant

https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/bleeding-during-pregnancy-981

https://www.webmd.com/baby/guide/bleeding-during-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/bleeding-during-pregnancy/faq-20058468

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119102/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119102/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327408

https://www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/implantation-bleeding/faq-20058257

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2997966/

Podelite ovaj članak

Call Now Button