Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Laktoferin

Premium Pharma - Laktoferin

Laktoferin je glikoprotein sa snažnim afinitetom za vezivanje gvožđa. Dominantno se nalazi u mleku i kolostrumu sisara, kao i u telesnim tečnostima (suze, pljuvačka, semena tečnost, nosna, digestivna i vaginalna sluznica). Prvi put je izolovan 1939. godine iz kravljeg mleka, a tek dve decenije kasnije ustanovilo se da je laktoferin glavni nosilac i rezervoar gvožđa u humanom mleku. Preko laktoferina iz mleka majke, bebe dobijaju gvožđe neophodno za njihov rast i razvoj.

Daljim istraživanjima došlo se do vrlo interesatnih podataka koji se tiču uloge laktoferina u organizmu. Osim što utiče na homeostazu gvožđa u organizmu, laktoferin poseduje i druge značajne osobine:

  • Antimikrobno
  • Imunomodulatorno
  • Antiinflamatorno
  • Antitumorsko delovanje

1. Antimikrobna aktivnost laktoferina

Prvo otkriveno dejstvo laktoferina se odnosilo na njegovu ulogu u borbi protiv infektivnih bakterijskih uzročnika različitih oboljenja.

Antimikrobno delovanje laktoferina se ispoljava kroz dva mehanizma:

  • Vezivanje slobodnog gvožđa, koje je neophodno za rast bakterija čime one ostaju bez hrane
  • Direktno vezivanje za površinu bakterijskih ćelija i uništavanje njihovih membrana.

Sa druge strane, laktoferin poboljšava rast i razvoj bakterija koje nemaju veliku potrebu za gvožđem, kao što su probiotske bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacteria.

Iz ovog razloga, itekako ima smisla sve probiotske preparate kombinovati sa laktoferinom i uzimati ih zajedno.

Dalje, laktoferin snažno deluje i na viruse, posebno na virus gripa Influence, herpes simplex, virus hepatitisa B i C, virus HIV-a i citomegalovirus. Trenutno se intenzivno ispituje njegovo dejstvo i protiv novog SARS-CoV 2 virusa. Antigljivično delovanje laktoferina ogleda se u sprečavanju rasta i razvoja gljivice Candide albicans.

2. Imunomodulatorna aktivnost laktoferina

Dejstvo laktoferina na imunološke funkcije organizma je dobro istraženo. T i B limfociti su ćelije našeg odbrabmenog imunog sistema. Laktoferin deluje na B limfocite (antitela), kao i na T limfocite omogućavajući njihov pravovremen i snažan odgovor na infektivnog uzročnika. Takođe, povećava broj NK ćelija, takozvanih ćelija ubica, koje su odgovorne za direktno ukljanjanje patogena iz organizma. Kada je potrebno pojačati imuni odgovor, kao što je slučaj kod infekcija, laktoferin ima sposobnost aktivacije celokupnog odbrambenog sistema. Nasuprot tome, kada je imuni sistem preaktivan, kao u slučaju alergijskih i atopijskih reakcija, laktoferin ima sposobnost da umiri imuni odgovor – i ova sposobnost laktoferina se zove imunomodulatorni efekat.

3. Antiinflamatorno delovanje laktoferina

Inflamacija je zapaljenje, lokalna reakcija tkiva na povredu ili infekciju. Kada dođe do zapaljenja, organizam produkuje supstance koje se nazivaju citokini, koji, ukoliko se luče u većoj količini ili tokom dužeg vremenskog perioda, prave veliku štetu organizmu. Citokinska oluja se često spominje i kao glavni uzrok smrti mlađih COVID-19 pacijenata. Laktoferin ima odlično sposobnost da smanji produkciju ovih štetnih citokina i time umiri inflamatorne (zapaljenske) procese. Neka od hroničnih upalnih stanja gde laktoferin pronalazi svoju ulogu jesu i: reumatoidni artriris, zapaljenske bolesti digestivnog trakta, ateroskleroza.

4. Antitumorsko delovanje laktoferina

Danas, veliki broj kliničkih studija potvrđuje antitumorsko delovanje laktoferina. Sa jedne strane, laktoferin sam pokazuje snažan biološki efekat na sprečavanje nastanka kancera, pogotovo čvrstih malignih tumora. Sa druge strane, dodatak laktoferina postojećim hemioterapijama pojačava njihovo citotoksično i antitumorsko dejstvo, istovremeno pružajući zaštitu zdravim tkivima.

Laktoferin i žene

Laktoferin je bezbedan za korišćenje u trudnoći i tokom dojenja. Smatra se da je laktoferin učinkovitija i bolje podnošljivija zamena za preparate gvožđa u trudnoći. Preparati koji sadrže gvožđe često izazivaju vrlo neprijatna neželjena dejstva kao što su bolovi u stomaku, mučnina i opstipacija. Laktoferin, s obzirom da nosi gvožđe u sebi, je bezbedno, inovativno i dobro rešenje za tretman anemija u trudnoći, jer nema neželjenih efekata. Anemije se mogu pojaviti i tokom obilnih menstruacija, gde laktoferin takođe pronalazi svoju primenu.

Kod trudnica, zbog hormonskih i imunoloških promena, često dolazi do poremećaja vaginalne mikrobiote što pogoduje nastanku vaginalnih infekcija. Uzimanjem laktoferina tokom samo 4 nedelje dolazi do normalizacije vaginalne mikrobiote i do sprečavanja nastanka vaginalnih infekcja, koje su posebno opasne u trudnoći jer mogu dovesti do prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja. Laktoferin poboljšava lokalni i sistemski imuni odgovor, dovodeći ženu u stanje balansa i zaštite tokom osetljivog perioda trudnoće.

Da sumiramo, laktoferin je prirodni molekul, normalno prisutan u telu, koji ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiinflamatorna, antitumorska i imunomodulatorna dejstva. Bezbedan je za korišćenje u svim periodima života, nema neželjenih efekata tokom upotrebe, a posebno se preporučuje njegovo uzimanje tokom trudnoće jer služi kao rezervoar gvožđa i štiti ženu od nastanka urogenitalnih infekcija izazvanih raznim uzročnicima.

Podelite ovaj članak

Call Now Button