Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Zašto su laktobacili tako važni?

Laktobacili | Biota intima vaginalni probiotik

Šta su laktobacili (lactobacillus)?

Laktobacili su male, štapićaste, gram-pozitivne bakterije koje pripadaju rodu Lactobacillus. Kao što im samo ime kaže(lacto-mleko), laktobacili imaju sposobnost proizvodnje mlečne kiseline iz glikogena (šećera). Mlečna kiselina je važna u održavanju optimalne pH vrednosti.

Zbog svoje sposobnosti fermantacije različitih šećera, danas su laktobacili u širokoj upotrebi tokom industrijske proizvodnje hrane i pića – sirevi, jogurti, kisela mleka, kobasice, vina, sokovi. Osim njihove značajne primene u industriji, laktobacili naseljavaju i ljudska tela, čineći veliki deo humanog mikrobioma.

Smatra se da čak 180 vrsta vrsta laktobacila naseljava organizam, a najviše ih ima u crevima, urinarnom i genitalnom traktu, na koži i sluzokažama.

Ove bakterije su otporne na kiselu sredinu i mogu da prežive i u aerobnim i u anaerobnim uslovima. Svi probiotski preparati koji su danas prisutni na tržištu sadrže, između ostalog, i laktobacile.

Šta su laktobacili? | Premium Pharma

Koja je uloga laktobacila u organizmu?

Laktobacili naseljavaju ljudski organizam od samog rođenja. Prilikom prirodnog porođaja, beba prolaskom kroz porođajni kanal biva “oblepljena” laktobacilima koji nastanjuju majčinu vaginalnu sluznicu. Ovi laktobacili poreklom od majke dospevaju u bebin gastrointestinalni trakt, gde se uz pomoć i prisustvo kolostruma počinju razmnožavati. Kasnije, dolazi do kolonizacije i drugih delova organizma.

Laktobacili su izuteno korisne probitske bakterije sa višestrukim funkcijama u humanom organizmu.

Prvo, laktobacili, osim mlečne kiseline produkuju vodonik peroksid i druge antimikrobne supstance koje inhibišu rast i razvoj patogenih bakterija. Zatim, laktobacili imaju izuzetno svojstvo moduliranja imunog odgovara u smeru produkcije T regulatornih limfocita, sekretornih IgA antitela i neutralizacije lučenja inflamatornih štetnih citokina. Ovo svojstvo laktobacila se ogleda u smanjenju simptoma svih zapaljenskih bolesti, kao i ublažavanju simptoma alergijskih reakcija. Način života i ishrane u prethodnim decenijama doveo je do smanjenja broja laktobacila u živim bićima, što se može povezati sa značajno višom stopom hroničnih i inflamatornih bolesti.

Dalje, laktobacili se takmiče sa patogenima za hranu i mesta vezivanja. Što je više laktobacila, manje će preostati hrane za druge štetne mikroorganizme.

Preparati koji sadrže laktobacile su visoko-bezbedni za korišćenje, od prvih dana života (laktobacili se u formi kapi daju bebama kako bi se smanjili grčevi), preko male dece i adolescenata,tokom trudnoće idojenja, kao i u poznim godinama života. U Sjedinjenim Državama se nalaze čak i pakovanja od 365 probiotskih tableta/kapsula u kutiji, kako bi se sugerisalo stalno i doživotno uzimanje probiotika, kao zaštitnika zdravlja svakog čoveka.

Da bi probiotski preparat bogat laktobacilima bio efikasan i komforan za upotrebu mora da zadovolji nekoliko kriterijuma:

  1. Stabilan na različitim pH vrednostima
  2. Proizvodi antimikrobne supstance
  3. Termostabilan je na sobnoj temperaturi (ne zahteva čuvanje u frižideru)
  4. Sadrži što više vrsta laktobacila kako bi se pokrio širi spektar delovanja
  5. Sadrži dovoljan broj kolonija laktobacila (CFU), više od 1 milijarde
  6. Deluje na više sistema organa (urinarni, vaginalni, gastrointestinalni trakt i imuni sistem)

Vrste laktobacila

Sastav laktobacila koji nastanjuju ljudski organizam je vrlo individualan i često se kaže da je mikrobiom čoveka kao otisak prsta – potpuno jedinstven i unikatan za svakog ponaosob. Ipak, pojedine vrste laktobacila su jako dobro proučene ipronađene u svim organizmima.

Lactobacillus Crispatus

Dominatno prisutan u vaginalnoj flori, a nastanjuje i crevni trakt. Produkuje veliku količinu vodonik peroksida i njegovo prisustvo u vaginalnoj flori odražava intimno zdravlje žene – što je više L. crispatus – a to je ženski vaginalni trakt zdraviji i manje podložan infekcijama. Takođe, Lactobacillus crispatus je izuzetno efikasan kod infekcija urinarnog trakta i pruža značajnu pomoć antibiotskom tretmanu ovih infekcija.

Lactobacillus Gasseri

Ovaj laktobacil privlači veliku pažnju stručne javnosti u prethodnih par godina, a njegovi novi pozitivni efekti se i dalje otkrivaju. Lactobacillus gasseri sprečava pojavu vaginalnih infekcija. Izuzetno je koristan kod infekcije koju izaziva Helcobacter pylori. U ovom slučaju, L. gasserise daje uz trojnu terapiju koja je danas osnov lečenja helikobakter infekcije. Dalje, L. gasseri pomaže kod mršavljenja tako što smanjuje masne naslage sa stomaka. Pronađeno je i da Lactobacillus gasseri smanjuje menstrualni bol i bol koji nastaju usled endometrioze. Iritabilni kolon i opstipacija su stanja kod kojih tretman L. gasseri dovodi do smanjenja neprijatnih simptoma.

Lactobacillus Jensenii

Nastanjuje donji reproduktivni trakt žena gde je prisutan u velikom broju – čak 23%. Produkuje vodonik peroksid i laktacin F-dva snažna antimikrobna agensa koji dovode do povlačenja patogenih bakterija i gljivica. Veliki broj Lactobacillus jensenii u reproduktivnom traktu je povezan sa dobrim ishodima porođaja i smanjenoj incidenci prevremenih porođaja.

Lactobacillus Reuteri

Jedan od najviše proučavanih laktobacila sa širokom upotrebom širom sveta. Kod ljudi, L. reuteri kolonizuje digestivni i urinarni trakt, kožu, a pronađen je i u majčinom mleku. Dobrobiti i koristi L. reuteri su velike i uključuju: smanjenje grčića kod beba(ukoliko mame uzimaju Lactobacillus reuteri u zadnjem trimestru, bebe imaju manje izražene kolike), snažnu antimikrobnu aktivnost prema patogenima, zaštitu sluznica, posebno od invazije kandidom, uticaj na modulaciju imunog sistema i pomoć kod alergijskih reakcija. Smanjuje produkciju inflamatornih citokina, pa je posebno pogodan kao pomoć u tretmanu bolesti koje izazivaju različita zapaljenja (artritis, dijabetes, gojaznost, insulinska rezistencija, iritabilni kolon).

Lactobacillus Rhamnosus

Otkriven je još početkom osamdesetih godina prošlog veka. Pronađen je u digestivnom i urogenitalnom traktu čoveka. Ovaj soj lactobacillus-a je u velikoj primeni širom sveta, većina probiotskih preparata sadži u svom sastavu L. rhamnosus. Aktivan je kod gastroinestinalnih tegoba (dijareje, opstipacije), kao i kod vaginalnih infekcija (vaginalna kandidijaza, bakterijske vaginoze). Dugotrajna upotreba Lactobacillus rhamnosus povezana je sa povlačenjem HPV virusa.

Lactobacilus paracasei

Aktivan u imunom odgovoru, stimulišući ga na pravilno i efikasno delovanje. Nakon invazije virusima, Lactobacillus paracasei povećava produkciju IgM I IgA iskraćuje trajanje prehlade za oko 3 dana. Štiti crevnu mikrobiotu nakon uzimanja antibiotika. Po nekim studijama, isto je efikasan kao i gljivica bulardi kod dijareja. Smanjuje neprijatne simptome nastale zbog intolerencije na hranu bogatu laktozom.

Lactobacillus iners

Prisutan je u vaginalnoj mikrobioti u velikom procentu. Njegova uloga u zdravlju je još uvek donekle kontroverzna, jer je pronađen i kod zdrave vaginalne mikrobiote, kao i kod vaginalne disbioze. Ukoliko se u vaginalnom sekretu pronađe dominatan L. iners, može se pretpostaviti da postoji vaginalna disbioza. Tokom zdrave trudnoće, broj L. inersopada, dok L. crispatus raste. Ovaj laktobacil se ne nalazi u upotrebi u formi suplemenata, baš zbog te njegove još nedovoljno istražene uloge u nastanku vaginalne disbioze, a zatim i vaginalne infekcije.

Lactobacillus sakei

Relativno novo-otkriveni laktobacil sa odličnim efektima koje ispoljava na atopijskoj koži – atopijskom dermatitisu (koža sklona suvoći, svrabu, crvenilu). Takođe, izuzetne rezultate pokazuje i kod hronične i akutne upale sinusa kada se primenjuje i lokalno i oralno.

Za razliku od gastrointestinalne mikrobiote, gde se pored laktobacila nalaze i druge dobre probiotske bakterije, u urogenitalnom traktu su laktobacili dominantni čineći 90-95% ukupne mikrobiote.

Vrste laktobacila koje leči Biota intima vaginalni probiotik

Laktobacili prisutni u urogenitalnom traktu obezbuđuju zaštitu od vaginalnih i urinarnih infekcija.

Zaštita se ogleda na 3 nivoa:

  1. Mehanički – laktobacili na površini sluznice formiraju tzv biofil, koji onemugućava adheziju, rast i razmnožavanje drugih organizama.
  2. Hemijski – laktobacili proizvode mlečnu kiselinu (regulacija pH vrednosti), vodonik-peroksid, bakteriocine i druge antimikrobne supstance koje direktno deluju na uzročnike vaginalnih infekcija
  3. Imunomodulatorno – produkcija IgA antitela i stimulacija T limfocita

Više laktobacila – manje vaginalnih infekcija!

Biota Intima je revolucionarni i inovativni preparat koji spada u grupu imuno – probiotika.

Razvijen je od strane stručnjaka, sa puno ljubavi i pažnje, kako bi se dobio dijetetski suplement namenjen svim ženama za rešavanje različitih vrsta problema. Okosnicu Biota intima preparata čine upravo laktobacili,koji su prisutni u velikom broju. U sastav Biota intima dijetetskog suplementa ulazi čak 6 vrsta laktobacila, i to onih koji su dominantno prisutni u zdravoj vaginalnoj i crevnoj flori. Svaki od 6 sojeva laktobacila je prisutan u visokoj koncentraciji, od po 1 milijardu kultura, što ukupno čini da Biota intima ima 6 milijardi CFU.

Biota intima vaginalni probiotik sadrži laktobacile

Jedna kapsula Biota intima sadrži:

Sastav biota intima vaginalnog probiotika

Svaki poremećaj vaginalne flore i svaka vaginalna infekcija ima kao posledicu, a često i kao uzrok smanjen broj laktobacila. Ovo stanje vaginalne disbioze – neravnoteže viđamo kod bakterijskih vaginoza, vaginalne kandidijaze, kod trudnica, kod pada imuniteta, tokom hemioterapija, u menopauzi, kod endometrioze, upotrebe oralnih kontraceptiva ili hormonskih spirala.

U svim ovim stanjima Biota intima nalazi svoju primenu. Tretman antigljivičnim, antibakterijskim ili hormonskim oralnim i lokalnim preparatima je neophodan u pojedinim stanjima i ginekolozi će takve preparate svakako prepisati isavetovati ukoliko klinička i laboratorijska slika to zahtevaju. Međutim, ukoliko tretman ostane samo na tome, a ne reši se problem vaginalne disbioze, dolazi do ponovnog vraćanja problema. Upravo iz ovog razloga je poželjno i visoko preporučljivo korišćenje Biota intima kapsula od prvog dana pojavljivanja neprijatnih simptoma. Naime, Biota intima kapsule dovode do normalizacije sastava vaginalne flore-mikrobiote, čime se onemogućava rast i razvoj ostalih organizama.

Ne postoje ograničenja za upotrebu Biota intima kapsula.

Mogu ih koristiti devojčice od pojave prvih menstruacija, preko tinejdžerki, trudnica, dojilja, perimenopauzalne i menopauzalne žene. Kompatibilne su sa svim vrstama lokalnih terapija, a primena im je vrlo komforna – kapsule su oralne i piju se. Preporuka je da sve žene, bez obzira da li postoje tegobe ili ne, piju Biota intima kapsule par puta godišnje, kako bi se održalo dobro zdravstveno stanje urogenitalnog trakta. Prevencija je uvek najbolja opcija.

Laktobacili, osim što utiču na zdravlje urogenitalnog trakta, dobar su izbor i tokom letnjih meseci zbog svog delovanja na stomačne tegobe. Svaka putna apoteka bi trebalo da sadrži preparat bogat laktobacilima, kako ne bi došlo do neželjenih infekcija tokom putovanja.

Dobro zdravstveno stanje, snažan organizam sposoban da se izbori sa infekcijama, kao i regulisana crevna i vaginalna flora treba da nam postanu jedan od prioriteta.

Ukoliko želite da budete zdrave, da sprečite nastanak neprijatnih vaginalnih infekcija, upornih urinarnih infekcija, i da bezbrižno uživate u odmoru sa najdražima, bez stomačnih problema, onda je Biota intima pravi izbor za Vas.

Podelite ovaj članak

Call Now Button