Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

KONTRAKCIJE U TRUDNOĆI – KAKO IZGLEDAJU, ŠTA SU PRAVE A ŠTA LAŽNE KONTRAKCIJE?

KONTRAKCIJE U TRUDNOĆI – KAKO IZGLEDAJU, ŠTA SU PRAVE A ŠTA LAŽNE KONTRAKCIJE?

Ukoliko ste prvi put u drugom stanju, sigurno se pitate kako izgledaju kontrakcije? Kakva je njihova priroda i koje su razlike između pravih i lažnih kontrakcija? U nastavku ćemo istražiti ovu važnu temu, pružajući vam sveobuhvatne informacije i odgovore na ova pitanja.

Tabela Sadržaja

Šta su kontrakcije u trudnoći?

Kontrakcije u trudnoći predstavljaju prirodne, ritmičke kontrakcije mišića materice. Ovaj proces je deo pripreme ženskog tela za porođaj i omogućava postepeno otvaranje i proširivanje porođajnog kanala, što je esencijalno za izlazak bebe iz materice.

One započinju već u ranim fazama trudnoće, ali obično postaju učestalije i intenzivnije kako se datum porođaja približava. U početku su obično blage i neugodne, a žena ih može doživeti kao nelagodnost u donjem delu stomaka sličnu osećaju grčeva.

Važno je napomenuti da postoje dve osnovne vrste kontrakcija u trudnoći: prave (takođe poznate kao porođajne) i lažne (Brakston-Hiksove) kontrakcije. Prave ukazuju na početak procesa porođaja, dok lažne nisu povezane sa tim procesom i obično su nepravilne i slabijeg intenziteta.

Šta su kontrakcije u trudnoći?

Kontrakcije u trudnoći su prirodan deo ovog životnog ciklusa i, iako mogu biti neprijatne, važno je razumeti njihovu svrhu i znati kako se nositi s njima tokom trudnoće i porođaja.

Kako izgledaju kontrakcije u trudnoći?

Kontrakcije izazivaju karakterističan osećaj u telu trudnice koji se razlikuje od ostalih bolova i nelagodana koji nailazimo tokom trudnoće. Sledi detaljniji opis kako one obično izgledaju i kako se doživljavaju:

Oblik i ritam: Kontrakcije su ritmičke i postepeno se pojačavaju. Počinju blago i postepeno jačaju tokom vremena. Vremenski razmak između njih postaje redovan i često se koristi kao indikator početka porođaja.

 Osećaj stezanja: Većina žena opisuje kontrakcije kao osećaj stezanja ili stiskanja u donjem delu stomaka. Ovaj osećaj može se proširiti na donji deo leđa i karlicu. Ukoliko su snažne, vidi se i golim okom kako se grči stomak.

Trajanje kontrakcija: Prave kontrakcije traju duže nego lažne. U početku, mogu trajati oko 30 sekundi, ali kako se porođaj bliži, mogu potrajati i do 60-90 sekundi.

Učestalost: Postaju sve češće kako se porođaj približava. U početku, mogu biti udaljene i javljati se svakih 15-20 minuta. Međutim, kako se porođaj bliži, učestalost se povećava i one postaju sve češće.

Osećaj pritiska: Žene često osećaju pritisak u donjem delu stomaka, kao da se nešto pomera ili gura prema dole.

Promene u disanju: Disanje može postati pliće i brže, jer organizam instinktivno reaguje na bol.

Važno je imati na umu da je svako iskustvo trudnoće individualno i može varirati od žene do žene. Neke trudnice mogu osećati veći bol i intenzitet kontrakcija u odnosu na druge. Takođe, svaki porođaj je različit, pa je važno pažljivo slušati svoje telo i pratiti savete lekara i babica. Treba odvojiti vreme i za edukaciju o različitim temama koje jedna trudnoća zahteva.

Šta izaziva kontrakcije u trudnoći?

Kontrakcije u trudnoći su posledica kompleksnih fizioloških, hormonskih i emocionalnih faktora koji su deo prirodnog procesa pripreme ženskog tela za porođaj.

Evo nekoliko ključnih faktora koji ih izazivaju:

 • Hormoni

Oksitocin je hormon koji igra centralnu ulogu u izazivanju kontrakcija. Proizvodi ga hipofiza. On stimuliše mišiće materice da se kontrahuju. Proizvodnja oksitocina se povećava kako se trudnoća bliži kraju, posebno tokom pripreme za porođaj.

 • Rast i razvoj bebe

Rast i položaj bebe u materici mogu stimulisati kontrakcije. Bebini pokreti i pritisak na matericu podstiču kontrahovanje.

 • Priprema za porođaj

Kontrakcije pomažu u otvaranju grlića materice i proširivanju porođajnog kanala, čineći ga spremnim za prolazak bebe.

 • Fizička aktivnost

Intenzivno vežbanje i fizička aktivnost u trudnoći ponekad podstiču kontrakcije. Aktivnosti kao što su hodanje, trening snage ili čak seksualni odnos mogu ih provocirati.

 • Dehidratacija

Dehidratacija može izazvati kontrakcije. Dovoljno hidriran organizam održava mišiće materice opuštenim i ublažava njihovu učestalost i intenzitet

 • Stres i emocije

Psihološki faktori, uključujući stres, anksioznost i emocionalne fluktuacije, mogu uticati na pojavu kontrakcija. Hormoni stresa takođe doprinose njihovom izazivanju.

 • Umor

Nedovoljno odmora i prekomoran umor mogu povećati učestalost i intenzitet kontrakcija. Odmor i pravilan san važni su za njihovu kontrolu.

Sve ove komponente međusobno deluju kako bi pripremile matericu i telo za porođaj. Kontrakcije u trudnoći su složen i prirodan deo procesa koji je ključan za siguran i zdrav porođaj.

Kontrakcije pred porođaj - kada se obratiti lekarima?

Kako smanjiti kontrakcije u trudnoći?

Ako se suočavate sa intenzivnim kontrakcijama, postoje neki koraci koje možete preduzeti da ih ublažite:

Promena položaja

Menjanje položaja tela pomaže u smanjenju intenziteta. Pokušajte sa promenom položaja ležanja, sedenja ili stajanja.

Hidratacija i opuštanje

Dovoljno tečnosti i opuštanje imaju pozitivan uticaj na smanjenje učestalosti i jačine.

Tehnike disanja

Naučite tehnike disanja koje vam mogu pomoći da se opustite i lakše ih podnesete. Pravilno disanje značajno ublažava nelagodu.    

Kako se nositi s bolom?

Konsultujte se sa svojim lekarom o bezbednim metodama ublažavanja bola. Lekovi i razne vrste anestezija mogu vam pomoći da lakše prođete kroz ovo iskustvo. Trudnoća sa sobom donosi razne vrste bola, ali on se svakako može ublažiti i kontrolisati.

Kakva hrana izaziva kontrakcije u trudnoći?

Iako hrana svakako utiče na organizam, ona nije direktno povezana sa izazivanjem kontrakcija. Međutim, određena hrana ponekad iritira gastrointestinalni trakt tokom trudnoće i izaziva nelagodu, što može biti pogrešno interpretirano kao kontrakcija.

Postoji 2 vrste kontrakcija, prave i lažne. Hajde da pogledamo njihove karateristike:

Prave kontrakcije

Prave kontrakcije ukazuju na početak procesa porođaja.

Sledi nekoliko tipičnih znakova pravih kontrakcija:

Jačanje intenziteta i učestalosti:

Postepeno postaju jače i učestalije tokom vremena. U početku su blage, ali se intenzitet postepeno povećava kako se porođaj bliži.

Redovnost i povećanje dužine trajanja:

Postaju sve redovnije, javljaju se u pravilnim vremenskim intervalima i traju sve duže kako se porođaj približava. Počinju kao kratke i nepravilne, ali se vremenom produžavaju.

Bol u donjem delu stomaka i leđima:

Obično ih prati bol u donjem delu stomaka koji može biti oštar ili tup, a takođe se može proširiti na donji deo leđa.

Pritisak i bol u karlici:

Osećate pritisak i bol u karlici tokom kontrakcija, što je prirodna reakcija vašeg tela na proces otvaranja porođajnog kanala.

Postupno otvaranje grlića materice:

Prave kontrakcije dovode do postepenog otvaranja i proširivanja grlića, omogućavajući time prolazak bebe kroz porođajni kanal.

Pojačani osećaj kontrakcija stojeći ili hodajući:

Mogu postati jače kada stojite, hodate ili obavljate aktivnosti, dok se mogu smanjiti kada se umirite, sedite, ležite ili se opuštate.

Promena položaja bebe:

Ako je beba spustila svoju glavicu i zauzela položaj za porođaj, to može izazvati i pojačati kontrakcije.

Prave kontrakcije tokom trudnoće su jasan znak da se vaše telo priprema za porođaj. Ako primetite ove znakove i simptome, važno je pratiti njihov intenzitet, trajanje i učestalost kako biste bili spremni za dolazak vaše bebe.

Lažne kontrakcije (Brakston-Hiksove kontrakcije)

Lažne kontrakcije, poznate i kao Brakston-Hiksove, su kontrakcije mišića materice koje se javljaju u trudnoći, ali nisu povezane sa procesom porođaja.

Evo nekoliko tipičnih znakova lažnih kontrakcija:

Neregularni intervali:

Nisu redovne i ne prate konstantan obrazac. Javljaju se u nepravilnim vremenskim intervalima i nisu uvek predvidive.

Blaži intenzitet:

Obično su blažeg intenziteta u poređenju sa pravim kontrakcijama, nisu bolne ili su blago nelagodne.

Ne utiču na grlić:

Za razliku od pravih koje doprinose otvaranju grlića, Brakston-Hiksove kontrakcije ne uzrokuju ove promene.

Smanjenje intenziteta sa promenom položaja:

Često se smiruju ili smanjuju kada promenite položaj tela, poput ležanja, sedenja ili umirenja.

Osećaj stezanja, a ne bola:

Obično se doživljavaju kao osećaj stezanja ili stiskanja u predelu stomaka, ali nisu bolne.

Brakston-Hiksove kontrakcije su uobičajene u drugom i trećem trimestru trudnoće. One predstavljaju vežbu za mišiće materice, pripremajući ih za porođaj. Važno je zapamtiti da je ova pojava normalna i ne treba da uzrokuje zabrinutost, osim ako kontrakcije nisu praćene drugim simptomima koji ukazuju na početak porođaja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti, uvek je najbolje konsultovati se sa vašim lekarom na vreme.

Kontrakcije pred porođaj – kada se obratiti lekarima?

Lažne kontrakcije (Brakston-Hiksove kontrakcije)

Pravilno prepoznavanje simptoma kontrakcija pred porođaj je ključno.

Trebali biste se obratiti lekaru ako primetite:

 • Kontrakcije koje postaju redovnije i intenzivnije
 • Praćene su simptomima kao što su probadanja, pritisak u karlici ili izbacivanje sluzavog čepa
 • Bilo kakve promene u pokretljivosti bebe

Porođajne kontrakcije

Porođajne kontrakcije prolaze kroz tri faze:

Rana faza porođaja

Ovo je početna faza u kojoj se grlić materice počinje otvarati i proširivati. Kontrakcije postaju jače i redovnije.

Aktivna faza

U ovoj fazi, one postaju intenzivnije i dolaze u kraćim razmacima. Grlić materice se i dalje otvara.

Faza tranzicije

Ovo je faza pripreme za sam porođaj. Tada su najjače i najčešće dolaze svakih nekoliko minuta.

Zaključak

Kontrakcije su prirodni deo procesa koji vodi ka porođaju. Važno je razumeti razliku između pravih i lažnih kako biste pravovremeno reagovali i osigurali sigurnost i udobnost tokom ovog važnog životnog perioda.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule predstavljaju najnoviju generaciju prenatalnih vitamina koji sadrži čak 19 potpuno prirodnih sastojaka, vitamina, minerala i antioksidanasa, a namenjene su ženama koje tek planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama. Prisustvo laktoferina i alfa lipoinske kiseline u Maternity kapsulama čine ih odličnim izoborom i kod rizičnih trudnoća. Trudnoća treba da protekne bez problema, a Maternity kapsule vam mogu pomoću u tome. Zdrava mama i zdrava beba su prioriteti.

Šta je Maternity?

Često Postavljena Pitanja

Da, one su normalni i fiziološki deo procesa pripreme za porođaj.

Kontrakcije su ritmički mišićni pokreti materice, dok su grčevi i drugi bolovi obično uzrokovani drugim faktorima.

Trebali biste otići u bolnicu kada kontrakcije postanu redovne, jače i prate ih drugi znakovi porođaja.

Edukacija o tehnikama disanja, relaksaciji i podrška porodice i lekara pomoći će vam u pripremi za intenzivne kontrakcije.

Da, prirodne metode kao što su disanje, opuštanje i promena položaja znalajno vam pomažu u ublažavanju bola.

Razgovor sa lekarom i prijateljicama, podrška porodice i primena tehnika opuštanja pomoći će vam u prevazilaženju straha i anksioznosti.

Literatura

 1. Američko udruženje trudnica – Kontrakcije tokom trudnoće
 2. Mayo Clinic – Signs of Labor: Know What to Expect
 3. WebMD – Braxton Hicks Contractions
 4. BabyCenter – Stages of labor and birth
 5. National Institute of Child Health and Human Development – Labor and Birth
 6. The Bump – Early Labor Signs and Stages of Labor
 7. American Pregnancy Association – Preterm Labor Signs and Symptoms
 8. Healthline – How to Recognize Real Contractions
 9. Pregnancy, Birth and Baby – Contractions in labour
 10. Stanford Children’s Health – What Are Braxton Hicks Contractions?

Podelite ovaj članak

Call Now Button