Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Kandida u trudnoći – sve što trudnica treba da zna o ovoj temi

Kandida u trudnoci | Premiumpharma

Kandida u trudnoći je relativno česta pojava. Čak i žene koje pre trudnoće nisu imale nikada vaginalnu kandidijazu, tokom trudnoće mogu se po prvi put susresti sa ovom vrlo neprijatnom vaginalnom infekcijom.

Šta je kandida?

Kandida je gljivica koja je normalni stanovnik oralnog, vaginalnog i gastrointestinalnog trakta. Takozvani komensal, koji učestvuje u važnim enzimskim procesima i varenju hrane. Brojnost gljivica u crevima održavaju laktobacili koji se sa kandidom takmiče za hranu i time što su 1000 puta brojniji ne dozvoljavaju da se kandida nekontrolisano razvija. Na taj način priroda je uredila da sa kandidom “živimo u miru” i imamo samo korisne efekte njenog prisustva. Međutim postoje određena stanja koja mogu poremetiti ovu ravnotežu i dovesti do bujanja kandide u organizmu kada ona zahvata i druge regije koje su u blizini primarne lokalizacije.

Kandida u trudnoći – kako do nje dolazi?

Do vaginalne kandidijaze u trudnoći dolazi na prvom mestu iz razloga što se broj laktobacila smanjio usled hormonskih promena koje prate trudnoću i promene pH sredine. Rast kandide dovodi do javljanja vrlo neprijatnih simptoma, koji ako se trudnica prvi put susreće sa njima, mogu delovati prilično dramatično.

kandida dijagnoza | Premiumpharma

Uzroci nastanka kandide u trudnoći

Jedna od glavnih uzroka javljanja kandide u trudnoći su hormonske promene koje se dešavaju vrlo intenzivno i dinamično. Drugi razlog može biti upotreba antibiotika, ishrana bogata rafinisanim šećerima, upotreba zaslađenih napitaka, ranija dijagnoza šećerne bolesti i drugo.

Kako se kandida u trudnoći ispoljava?

Vaginalna kandidijaza je jedna od glavnih i najčešćih infekcija koja se javlja u trudnoći.

Simptomi kandide u trudnoći

Simptomi koji prate ovu infekciju su obilan, beličast i sirast sekret, cvrenilo, svrab i iritacija sluznice. Može se javiti i otok praćen vaginalnim diskomforom. Takođe mogu se javiti peckanje prilikom mokrenja i bol tokom seksualnog odnosa.

Koliko je kandida u trudnoći česta pojava?

Prema nekim podacima epizodu vaginalne kandidijaze imaće i do 75% trudnica tokom trudnoće. Ovaj procenat bi svakako mogao da se smanji izvesnim preventivnim merama. Iako ovo nije infekcija koja može dovesti do narušavanja zdravlja ploda, ukoliko se ne leči i majka se porađa sa aktivnom infekcijom to će vrlo verovatno uzrokovati infekciju bebe prilikom rođenja. Dodatno vaginalna infekcija dovodi do smanjenog kvaliteta života i vrlo neprijatnih simptoma, a ako imamo mogućnost vrlo jednostavne prevencije broj epizoda vaginalne kandidijaze bi se trebao samnjivati u razvijenim zemljama.

Kako hrana utiče na pojavu kandide u trudnoći?

Hrana koja favorizuje razmnožavanje kandide je ishrana zasnovana na višku ugljenih hidrata. Belo brašno, beli šećer, razna lisnata testa bogata trans mastima, rafinisani šećeri, prerađena i brza hrana svi dovode do odličnih uslova za razvoj kandidijaze.

Nezdrava hrana | Premiumpharma

Hrana koja se preporučuje trudnicama

Trudnica ima povećane potrebe za nutritivnim unosom, međutim ta potreba ne sme da se ostvaruje kroz makar kakvu ishranu i kroz nekontrolisan izbor hrane i količine unetih kalorija. Količina kalorija koja je potrebana tokom trudnoće se povećava za 300 kcal dnevno na onu količinu koja je potrebna za odražavanje bazalnog metabolizma i ono što se potroši fizičkom aktivnošću tokom dana.

nacini i trikovi kako da vas zdrava hrana zastiti | Premiumpharma

Od ukupne količine kalorija potrebno da je udeo ugljenih hidrata bude do 60%, 25 % treba da se unese kroz proteine i 20-25% je unos kroz zdrave masti. Izbor ugljenih hidrata treba da bude isključivo ili barem 80% na složenim ugljenim hidratima koji se nalaze u proizvodima od celog zrna i inregralnim žitaricama. Proteini treba da budu zastupljeni i biljnog i životinjskog porekla, riba treba da se konzumira minimum 2x nedeljno. Svakodnevno treba unositi 5 porcija svežeg voća i povrća kroz salate. Izbor masti treba da bude u korist zdravih masti maslinovog ulja, orašastih plodova i dobar odnos omega 6 i omega 3 masti kroz ribu i koštunjavo voće. Ukupna udeo masti ne sme preći 30%. Dosta tečnosti i nezasalađenih napitaka sa ograničenjem unosa kafe i svakako prestankom pušenja. 

Hrana koju bi trudnice trebalo da izbegavaju

Trudnice treba da izbegavu svu hranu koju inače smatramo nezdravom. Hranu na bazi belog brašna, lisnata testa, margarine, rafinisanu hranu, zaslađene napitke, gazirane sokove, grickalice i slatkiše bogate mastima i rafinisanim šećerom. Velike količine kafe, alkohol i pušenje.

Pravilno održavanje higijene u trudnoći

Tokom trudnoće usled hormonskih ali i promena u težini, količini tečnosti u organizmu, smanjenoj pokretljivosti i aktivnosti može se javiti pojačana potreba za intimnom higijenom. Adekvatna intimna higijena podrazumeva upotrebu vrlo blagih sredstava za pranje koja ne smeju biti na bazi sapuna. Optimalan pH i odražavanje flore koja je odgovorana za zaštitu ženskog intimnog zdravlja, omogućava primena sindeta za intimnu regiju. Sindeti su sredstva koja nežno čiste intimnu regiju, daju osećaj svežine ali ne narušavaju prirodnu barijeru.

Prevencija i kako lečiti kandidu u trudnoći

Najvažnije u trudnoći je da do infekcije ne dođe. Na prvom mestu treba se odlučiti za prevenciju koja je dostupna, jedonstavna i efikasna. Nadokanada određenih sojeva laktobacila koji garanutuju zdravu vaginalnu floru je od ključnog značaja. Odlučite se o primeni vaginalnog probiotika na osnovu što većeg broja sojeva, koji između ostalog moraju sadržavati Lactobacillus crispatus jer je čini 40% vaginalne flore, ali i sojeve poput Rhamnosusa, Routeri i drugih funkcionalnih sojeva koji doprinose raznovrsnosti  i adekvatnoj odbrani organizma. Sojevima laktobacila je ponekad potrebna pomoć da  nas brzo i efikasno zaštite od infekcija, tako da je idealno da koristite imunoprobiotik odnosno probiotik koji ima dodatak nekog imunomodulatora poput Laktoferina i vitamina D.

Bez kandide u trudnoći uz BIOTU!

Biota Intima kapsule su dizajnirane na osnovu potreba žena, ali i na osnovu zdrave vaginalne flore. Svaka kapsula sadrži 6 različitih sojeva od kojih su svi vrlo važni u vaginalnom zdravlju, a najvažniji jeste Lactobacillus crispatus. Sadrži dovoljan broj laktobacila, dodatno laktoferin i vitamin D koji podižu lokalni imunitet i omogućavaju da Biota deluje brzo i efikasno. Sve je spakovano u vegansku kapsulu ljubičaste boje koja štiti laktobacile, a pri tome se je lako svarljiva i ne izaziva gastro-intestinalne nelagodnosti kod trudnica koje inače mogu imati problema i promene u varenju. 

biota intima kapsule | Premiumpharma

Kako BIOTA proizvodi mogu da pomognu u borbi protiv kandide u trudnoći?

Biota Intima kapsule štite trudnicu tokom čitave trudnoće od razvoja infekcija. Nadoknada laktobacila u dovoljnom broju i dovoljnom raznosvrsnošću sojeva dovodi do jake odbrane organizma od svih patogena sa kojima dolazimo u kontakt. Laktoferin i vitamin D sinergistički pomažu laktobacilima da ispolje brži i jači efekat. Kada u organizmu postoji dovoljan broj laktobacila oni stvaraju mlečnu kiselinu koja onemogućava razvoj i kandide ali i drugih nepoželjnih mikroorganizama.

Vaginalni probiotik BIOTA intima

Biota Intima je vaginalni probiotik dizajniran tako da na efikasan i brz način sačuva i unapredi vaginalno zdravlje žena. Pošto je u obliku kapsula i prolazi prvo kroz digestivni trakt dovodi i do zaštite crevnog ali i urinarnog sistema. Tako da štiti od vaginalnih infekcija, dijareje ali i infekcije bakterijom E. coli.

Sastav vaginalnog probiotika

Svaka kapsule sadrži:

 • Laktobacillus crispatus
 • Laktobacilus jensenii
 • Laktobacilus rhamnosus
 • Laktobacilus reuteri
 • Laktobacilus paracasei
 • Laktobacilus gasseri
 • Laktoferin
 • Vitamin D

Dejstvo vaginalnog probiotika

Kada je otkriveno, a zatim i potvrđeno velikim brojem istraživanja, da se oralno uzeti probiotici mogu koristiti za lečenje vaginalnih simpotoma, u potpunosti se napustilo  favorizovanje lokalne primene preparata na bazi laktobacila. Osnovni razlog je taj što se u organizmu prirodni rezervoar laktobacila koji nas normalo štiti od infekcija nalazi u debelom crevu. Da bismo obnovili rezerve potrebno je da kroz digestivni trakt budu uneti laktobacili. Drugi razlog je bolja i dugotrajnija  kolonizacija kada se probiotici unose per os odnosno kroz usta, a ne vaginalnom tj. lokalnom primenom. Jedan, ne manje važan, razlog je što je ovo komforniji način unošenja za ženu, a mogu se primenjivati i kod devojčica, virgo (nevinih) devojaka, ali i starijih pacijentkinja koje nisu familijarne sa lokalnom tj vaginalnom aplikacijom lekova. Ono što otežava vaginalnu primenu probiotika jeste vaginalna suvoća koja ne dozvoljava da se vaginalna kapsula rastvori kako bi se oslobodili laktobacili.

Kako vaginalni probiotik deluje u trudnoći

Vaginalni probiotik u trudnoći kontinuirano nadoknađuje količinu laktobacila. Laktobacili štite organizam od razvoja infekcija stvaranjem mlečne kisleine koja sredinu čini nepovoljnom za ravoj patogenih agenasa. Upotreba Biota Intima kapsula se savetuje tokom čitave trudnoće preventivno, za rizične trudnoće, ali za sve parove koji se spremaju za trudnoću posebno za one koji će ići u ciklus vantelesne oplodnje. Biota Intima kapsule stvaraju dobar vaginalni mikrobiom koji je ključan za uspešnu implataciju embriona.

Gel za intimnu negu BIOTA intima

Biota Intima gel za intimnu higijenu namenjen je za svakodnevno pranje intimne regije. 

Sastav gela za intimnu negu

 • Ekstrakt nevena deluje antiinflamatorno, regenerativno i antiseptički. Pomaže kod zaceljivanja rana i ožiljaka, podmlađuje kožu.
 • Pantenol dovodi do regeneracije vaginalne sluznice, održava njenu prirodnu vlažnost.
 • Alantoin umiruje iritacije, ublažava svrab i crvenilo.
 • Ekstrakt aloje hidrira, rashlađuje i umiruje vaginalnu sluznicu.
 • Hijaluronska kiselina smanjuje vaginalnu suvoću i atrofiju, vlaži i hidrira.
 • Mlečna kiselina  održava odgovarajući pH intimnog
BIOTA intima gel | Premiumpharma

Dejstvo gela za intimnu negu

Biota Intima gel nežno čisti intimnu regiju. Blaga hipoalergena formula bogata biljnim ekstraktima. Optimalna pH vrednost. Održava vaginalnu mikrobiotu u ravnoteži. Pruža dugotrajan osećaj svežine i čistoće tokom celog dana.

Kako gel za intimnu negu deluje u trudnoći?

Biota Intima gel tokom trudnoće ali i nakon porođaja omogućava da se intimna regija nežno odražava svežom i čistom. Redovnom upotrebom ne dolazi do narušavanja vaginalnog mikrobioma koji je prva linija odbrene od infekcija.

Krema za intimnu negu BIOTA intima

Biota Intima krema je deo svakodnevne vaginalne nege koja trudnicama može biti od velike koristi.

BIOTA intima krema | Premiumpharma

Sastav kreme za intimnu negu

 • Kantarion ulje ublažava bol, svrab i otok. Ubrzava zarastanje rana i smanjuje ožiljke. 
 • Centella asiatica ekstrakt  biljni ekstrakt koji regeneriše kožu i smanjuje upalne procese.
 • Ekstrakt sladića  deluje protivupalno povećavajući koncentraciju korizola, a bez neželjenih efekata kortikosteroida.
 • Ekstrakt aloje umiruje iritaciju, hladi i hidrira kožu.
 • Hijaluronska kiselina smanjuje vaginalnu suvoću i atrofiju, vlaži i hidrira.
 • Mlečna kiselina  održava optimalnu pH vrednost intimne regije, sprečava vaginalne infekcije tokom i nakon trudnoće.
 • Vitamin E lubrikant, pruža koži elasticitet, obnavlja ćelije.

Dejstvo kreme za intimnu negu

Biota Intima krema deluje protivupalno, umirujuće, hidrira I štiti vaginalnu sluznicu. Redovom upotrebom odražava optimalan pH, štiti od infekcija i pomaže u obnovi i podmlađivanju  epitela.

Kako krema za intimnu negu deluje u trudnoći?

Tokom trudnoće Biota Intima krema omogućava optimalan pH koji štiti od infekcija, pruža osećaj vaginlnog komfora i svežine. Nakon porođaja oslobađa od osećaja zatezanja, vaginalnog pecikanja i diskomfora.

Nabavite sve BIOTA intima proizvode i budite bezbrižne u trudnoći

Biota intima proizvodi se savetuju svakoj trudnici. Preventivno mogu vas štititi tokom čitave trudnoće od infekcija, ali i delovati terapijski ukoliko je već došlo do infekcije. Potpuno bezbedni u trudnoći pružaju prirodnu, a efikasnu zaštitu.

Biota full set | Premiumpharma

Gde možete kupiti BIOTA intima proizvode?

Biota Intima proizvode možete naći u svakoj apoteci, preko društvenih biota intima mreža, ali i poručiti preko sajta klikom na link www.premiumpharma.rs

Autor teksta: dr Marija Nikolić

Podelite ovaj članak

Call Now Button