Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

PREHLADA U TRUDNOĆI – SAVETI I NAČINI LEČENJA ZA BUDUĆE MAME I BEBE

PREHLADA U TRUDNOĆI – SAVETI I NAČINI LEČENJA ZA BUDUĆE MAME I BEBE

Trudnoća je jedan poseban period u životu žene koji zahteva pažnju i brigu o zdravlju kako buduće majke, tako i bebe. Prehlada je samo jedan od izazova sa kojim se trudnice suočavaju. U ovom članku ćemo istražiti koje se sve vrste prehlada najčešće javljaju u trudnoći, zašto su trudnice posebno podložne virusnim infekcijama u drugom stanju i pružiti savete i informacije o lečenju i prevenciji ovog problema.

Tabela Sadržaja

Koji su najzastupljeniji simptomi prehlade u trudnoći?

Najzastupljeniji simptomi prehlade u trudnoći mogu biti pravi izazov i zahtevaju posebnu pažnju i brigu kako bi se očuvalo zdravlje i dobrobit kako buduće majke, tako i bebe. Najčešći simptomi su:

Zapušen nos i curenje iz nosa:

Ovo su česti simptomi prehlade, a u trudnoći mogu biti posebno neprijatni. Hormonske promene u drugom stanju takođe utiču i na samu sluznicu nosa, što ponekad dovodi do povećanog stvaranja sluzi i začepljenog nosa.

Kašalj:

Kašalj je još jedan uobičajeni simptom prehlade. Kašalj je sam po sebi iritantan i neprijatan, a u trudnoći može dovesti i do bolova u stomaku i leđima usled povećanog pritiska na dijafragmu.

Bol u grlu:

Bol u grlu se javlja kao posledica upale ili iritacije sluznice grla. Kako se trudnice često suočavaju s ovim simptomom, važno je razmotriti siguran način za ublažavanje ovog bola.

Bol u grlu | premiumpharma

Povišena temperatura:

Naš organizam na infekciju prirodno odgovara povišenom temperaturom ili groznicom. U trudnoći, važno je pratiti temperaturu i konsultovati se sa lekarom ako dostigne visoke vrednosti, kako bi se izbegle potencijalne komplikacije.

Umor:

Borba našeg organizma sa prehladom može izazvati značajan umor. Trudnoća je posebno stanje i žene su u ovom periodu već podložne promenama u nivou energije, pa dodatni umor svakako nije poželjan.

Glavobolja:

Glavobolje su veoma čest simptom i mogu stvarati posebnu nelagodu. Potrebno je obratiti pažnju na vrstu glavobolje i koristiti samo ono što je bezbedno za ublažavanje bola u trudnoći.

Bitno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati od žene do žene, pa neke žene doživljavaju blaže simptome dok druge imaju ozbiljnije tegobe. U svakom slučaju, da bi se zdravlje i trudnica i beba očuvalo ključna je pravilna nega, odmor i konsultacija sa lekarom.

Kojim virusnim infekcijama su trudnice najsklonije?

U drugom stanju ženski imuni sistem prolazi kroz određene promene kako bi se osiguralo da telo ne odbaci plod kao strano telo. U prevodu, imuni sistem pokazuje svoju slabiju aktivnost. Zbog ovih promena, trudnice su podložnije određenim virusnim infekcijama. U daljem tekstu ćemo detaljnije istražiti vrste virusnih infekcija čestih u trudnoći:

Grip (Influenza): Grip je virusna infekcija koja može biti ozbiljna tokom trudnoće. Žene u drugom stanju su podložnije težim komplikacijama kao što su pneumonija i hospitalizacija ukoliko dobiju grip. Zbog toga se trudnicama često preporučuje vakcinacija protiv gripa kako bi se smanjio rizik od infekcije, pogotovo u zimskim mesecima.

Prehlada (Rinovirus): Prehlade uzrokovane rinovirusima su česte tokom cele godine i prenose se putem kapljica iz nosa i usta. U trudnoći imunološki sistem je obično oslabljen, što žene čini još osetljivijim na prehladu. Ove tegobe su posebno izražene ako već imate dete ili decu vrtićkog uzrasta, a u drugom stanju ste. Deca donose razne vrste rino virusa iz vrtića i time se povećava rizik i od zaražavanja trudne majke.

RSV (Respiratorni sinicijalni virus): RSV je takođe virus koji izaziva respiratorne infekcije. Trudnoća  je stanje oslabljenog imuniteta i žene su tada podložnije RSV infekcijama. Ukoliko se RSV infekcija proširi na pluća, i mama i beba mogu biti ugrožene.

CMV (Citomegalovirus): CMV je virusna infekcija koja izaziva simptome slične prehladi. CMV infekcija se prenosi preko male dece ili putem kontakta sa pljuvačkom ili urinom zaraženih osoba. Ova infekcija u trudnoći je posebno rizična, jer se može preneti na bebu dok je još u stomaku.

Herpes Simplex Virus: Herpes simplex virus (HSV) izaziva herpes labialis (groznica na usnama) ili genitalni herpes. Ako se kod trudnica pojavi genitalni herpes po prvi put u trudnoći, može da dovede do rizika od prenosa virusa na bebu tokom porođaja, pa je potrebno posvetiti mu punu pažnju.

Bitno je napomenuti da žene u drugom stanju često imaju izmenjen imunološki odgovor na virusne infekcije, što utiče na simptome i tok bolesti. Kako neke od ovih infekcija ponekad predstavljaju ozbiljne rizike za bebu, jako je važno da žene budu informisane i da sarađuju sa svojim lekarom kako bi se smanjio rizik od infekcija i komplikacija. Pravilna higijena, vakcinacija (kada je preporučena) i izbegavanje kontakta sa obolelim osobama mogu pomoći u sprečavanju ovih infekcija.

Kako sačuvati bebu ako je trudnica prehlađena?

Kada se žena u trudnoći prehladi, briga o zdravlju bebe postaje prioritet. Iako većina prehlada zaista nije ozbiljna i prolazi sama od sebe, važno je preduzeti određene korake kako biste bili sigurni da će beba biti bezbedna. Sledi nekoliko saveta na tu temu:

Odmaranje i spavanje:

Jedan od najvažnijih koraka u lečenju prehlade je odmor. U trudnoći je ženama potrebno više sna kako bi se njihov imunološki sistem efikasnije borio protiv infekcije. Lezite i odmarajte koliko god možete kako biste pomogli telu da se samo izbori sa prehladom.

Kako sačuvati bebu ako je trudnica prehlađena?

Dobra hidratacija:

Jedna od ključnih stvari je održavanje hidratacije, što je posebno važno kada ste prehlađeni. Pijenje vode, čaja i toplih napitaka sa medom, đumbirom i limunom može pomoći u održavanju hidratacije i olakšati simptome kao što su zapušen nos i bol u grlu.

Korišćenje ovlaživača vazduha:

Suvi vazduh pogoršava simptome, pogotovo kada je u pitanju kašalj. Suvi vazduh dodatno iritira nežnu sluznicu usne duplje, što dovodi do iritacije. Upotreba ovlaživača vazduha pomaaže u održavanju vlažnosti vazduha, ublažava kašalj i olakšava disanje.

Inhalacija pare:

Inhalacija pare pomaže kod zapušenog nosa i kašlja. Možete se inhalirati vrućom vodom u koju ste dodali nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili mentola kako biste olakšali disanje.

Izbegavanje stresa:

Stres nepovoljno utiče na imunološki sistem. Žene koje su u drugom stanju treba da se trude da izbegavaju stresne situacije i da se opuštaju. Tehnike kao što su meditacija, joga ili duboko disanje pomažu u boljem kontrolisanju stresa.

Pravilna ishrana:

Ishrana igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Buduće mame treba da se pridržavaju zdrave ishrane bogate voćem, povrćem, vlaknima, vitaminima i antioksidansima kako bi podržale svoje telo u borbi protiv prehlade.

Izbegavanje pušenja i alkohola:

Pušenje i alkohol su štetni i za mamu i za bebu. Kada ste prehlađeni, važno je izbegavati ove štetne navike, jer njima dodatno pogoršavate simptome.

Redovno praćenje simptoma:

Ako primetite da se simptomi pogoršavaju ili ako se jave neki neobični simptomi, odmah se konsultujte sa svojim lekarom.

Od suštinske je važnosti da se nikada ne lečite lekovima na svoju ruku. Trudnice nikada ne treba da uzimaju lekove bez konsultacije sa lekarom. Lekar će vam preporučiti ono što je sigurno za vas i vašu bebu. Održavanje dobrog zdravlja  u drugom stanju je ključno kako biste obezbedili siguran razvoj i dolazak na svet vaše bebe.         

Koje metode lečenja i terapija su efikasne i bezbedne?

Lečenje prehlade tokom trudnoće zahteva poseban pristup, jer se mora voditi računa o sigurnosti kako trudnice, tako i bebe. Evo nekoliko efikasnih i bezbednih metoda:

Inhalacije fiziološkim rastvorom:

Inhalacije fiziološkim rastvorom su siguran način za olakšavanje simptoma zapušenog nosa i ublažavanja iritacije grla. Fiziološki rastvor je blagi rastvor soli koji je bezbedan za primenu u trudnoći.

Paracetamol za snižavanje temperature:

Paracetamol je obično bezbedan lek u trudnoći kada se koristi prema uputstvima i u propisanim dozama. Koristi se za snižavanje povišene temperature i ublažavanje bolova.

Topli napici sa medom i limunom:

Topli napici, kao što su čajevi sa medom i limunom, pomažu u ublažavanju simptoma. Med ima i dodatna antimikrobna svojstva, dok je limun bogat vitaminom C koji podržava rad imunološkog sistema.

Odgovarajući odmor i spavanje:

Odmor je ključan za svaki oporavak. Odvojite dovoljno vremena za spavanje i opuštanje kako biste pomogle svom telu da se bori protiv infekcije. Ovo je posebno važno za zdrav razvoj bebe, a posebno vam je odmor potreban pred porođaj.

Povećan unos tečnosti:

Pijenje dovoljno vode je važno za održavanje hidratacije. Dobro hidrirano telo može pomoći u razređivanju sluzi i olakšavanju disanja.

Konsultacija sa lekarom

Konsultacija sa lekarom:

Ako simptomi prehlade postanu ozbiljni ili se pogoršaju, trebali biste da se konsultujete sa svojim lekarom. Lekar će proceniti situaciju i preporučiti dalje korake u lečenju.

Izbegavanje samolečenja:

Nikada nemojte uzimati bilo kakve lekove ukoliko ste u drugom stanju. Pojedini lekovi imaju veoma štetno dejstvo i smetaju bebi i njenom razvoju. Pre upotrebe bilo kog leka u trudnoći, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Zdrava ishrana:

Ishrana bogata proteinima, voćem, povrćem i namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima podržava imunološki sistem. Ishrana treba da bude uravnotežena i nutritivno bogata.

Važno je napomenuti da se žene različito odnose prema terapijama i lečenju, pa je konsultacija sa lekarom uvek najbolji pristup. Lekar će uzeti u obzir vaše individualne potrebe kako bi preporučio najbolji plan lečenja. Uvek je bolje biti oprezan i pridržavati se bezbednih metoda kako bi i mama i beba bile sigurne.

Prevencija prehlade i gripa tokom trudnoće

Najbolje bi bilo da se uopšte ni ne zarazite virusima. Prevencija prehlade i gripa u trudnoći igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kako mame, tako i bebe. Imunološki sistem trudnica može biti oslabljen, što ih čini osetljivijim na virusne infekcije. Sledi nekoliko detaljnijih saveta o prevenciji prehlade i gripa:

Vakcinacija protiv gripa:

Jedna od najefikasnijih mera prevencije gripa je vakcinacija. Vakcina protiv gripa se obično preporučuje trudnicama, posebno tokom sezone gripa. Ova vakcina pomaže u zaštiti kako trudnice, tako i bebe, a istovremeno ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću. Vakcina je vrlo značajna jer najefikasnije sprečava sve komplikacije koje se mogu javiti ukoliko se trudnica zarazi gripom, a one mogu biti i izuzetno ozbiljne.

Često i temeljno pranje ruku:

Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom značajno smanjuje rizik od prenosa virusa. Trudnice bi trebalo da peru ruke pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon kontakta sa obolelim osobama i nakon boravka na javnim mestima.

Izbegavanje kontakta sa obolelim osobama:

Ukoliko je moguće, trudnice bi trebalo da što više izbegavaju kontakt sa osobama koje su prehlađene ili imaju simptome gripa. To uključuje izbegavanje bliskih susreta sa osobama koje kašlju, kijaju ili imaju povišenu temperaturu.

Lična higijena:

Kada trudnice kašlju ili kijaju, trebalo bi da koriste maramicu ili savijenu unutrašnjost lakta kako bi sprečile širenje kapljica koje sadrže virus. Ovo je posebno važno na javnim mestima.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje

Zdrava ishrana i redovno vežbanje:

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima podržava imunološki sistem trudnice. Redovno i umereno vežbanje takođe pomaže jačanju organizma.

Održavanje higijene doma:

Redovno čišćenje i dezinfekcija zajedničkih površina u domu smanjuje rizik od prenosa virusa. Posebna pažnja treba da se posveti čišćenju kvaka na vratima, daljinskih upravljača i drugih predmeta koji se često koriste. Provetravanje prostorija se takođe savetuje, kako bi se smanjila koncentracija mikroorganizma u zatvorenom prostoru.

Ojačavanje imuniteta:

Trudnice bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom o dozvoljenim dodacima ishrani ili vitaminima koji osnažuju imunitet.

Izbegavanje pušenja i alkohola:

Pušenje i alkohol su štetni za trudnice i bebe, a takođe slabe i imuni sistem. Trudnice treba potpuno da izbegavaju ove supstance.

Konsultacija sa lekarom:

Ako trudnica dolazi u kontakt sa osobama koje imaju grip ili prehladu ili ako primeti bilo kakve simptome, treba se konsultovati sa lekarom.

Pravilna prevencija je ključna za očuvanje zdravlja u trudnoći. Trudnice bi trebalo da budu posebno pažljive u toku sezone gripa i prehlada kako bi obezbedile najbolju moguću zaštitu za sebe i svoju bebu.

Kada se obratiti lekaru?

Ako vam se pojave blagi simptomi prehlade ili gripa, obično nije potrebno hitno otići kod lekara, nego u početku ispratiti simptome, odmoriti i hidrirati se. Ipak, postoje stanja kada je potrebno obavezno da se javite lekaru i da se konsultujete sa njim oko terapije:

Visoka temperatura: Ako imate povišenu temperaturu (višu od 38°C), odmah se konsultujte sa lekarom. Visoka temperatura tokom trudnoće može biti ozbiljan znak da postoji neka teža infekcija. Takođe visoka temperatura može dovesti i do dehidriranosti organizma.

Teški simptomi: Ako imate teške simptome prehlade ili gripa, kao što su jak bol u grlu, ozbiljan kašalj, otežano disanje, jaka glavobolja ili bolovi u telu koji se ne smanjuju, treba da se obratite lekaru. Ovo može ukazivati na ozbiljniju infekciju ili komplikacije.

Simptomi traju duže od sedam dana: Ako vaši simptomi prehlade ili gripa traju duže od nedelju dana i ne popravljaju se ili se čak pogoršavaju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.

Teške komplikacije kod bebe: Ako ste zabrinuti za zdravlje bebe, a imate simptome gripa, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Grip može biti ozbiljniji kod trudnica i može uticati na razvoj bebe.

Težak gubitak tečnosti ili dehidracija: Ako imate jaku mučninu, povraćanje ili proliv koji traje duže vreme, možete brže dehidrirati. Ovo može biti opasno i  po vas i po bebu, pa se odmah obratite lekaru.

Neobični simptomi: Ako primetite bilo kakve simptome koji nisu tipični za prehladu ili grip, kao što su osip, otečene žlezde, problemi sa vidom ili bilo koje druge neobične simptome, odmah se obratite lekaru. To može ukazivati na neku drugu vrstu infekcije.

Poteškoće sa disanjem: Ako imate ozbiljne poteškoće sa disanjem ili osećate da ne možete dovoljno da udahnete vazduha, to je hitan slučaj i trebalo bi odmah da se obratite lekaru.

Konsultacija sa specijalistom: Ako imate hronične medicinske probleme ili ste podložni čestim infekcijama, možda bi trebalo da se konsultujete sa specijalistom (infektologom, imunologom ili pulmologom) kako biste osigurali adekvatnu negu i praćenje stanja.

Uvek je bolje biti oprezan i konsultovati se sa lekarom ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa svojim zdravljem ili zdravljem bebe. Lekar će proceniti vaše stanje i pružiti vam odgovarajuće savete i terapiju.

Zaključak

Prehlada u trudnoći može biti neprijatna, ali uz pravilnu brigu i lečenje, većina trudnica se uspešno i brzo oporavlja. Važno je da trudnice vode računa o svom zdravlju i slušaju savete lekara.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su prenatalni vitamini namenjeni ženama pre i tokom trudnoće. Sadrže 19 pažiljivo odabranih vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i zdravom razvoju ploda, a ujedno su i podrška vašem imunom sistemu što je veoma značajno kada su u pitanju prehlada i grip.

Literatura

  1. CDC – Influenza (Flu) During Pregnancy
  2. American Pregnancy Association – Common Pregnancy Complaints
  3. Mayo Clinic – Pregnancy and medications: What’s safe?
  4. American College of Obstetricians and Gynecologists – Influenza Vaccination During Pregnancy
  5. National Institutes of Health – Common Cold
  6. WebMD – Pregnancy and the Flu: Symptoms, Treatment, and Prevention
  7. World Health Organization – Immunization in pregnancy
  8. March of Dimes – Infections During Pregnancy
  9. Harvard Health Publishing – Pregnancy and medicines: What you need to know
  10. HealthyChildren.org – Common Cold in Babies

Podelite ovaj članak

Call Now Button