Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

HEMOROIDI U TRUDNOĆI – KAKO IH SPREČITI I LEČITI?

HEMOROIDI U TRUDNOĆI – KAKO IH SPREČITI I LEČITI?

Hemoroidi u trudnoći su česta pojava, ali mnoge buduće mame se osećaju neprijatno da o tome razgovaraju. Međutim, razumevanje uzroka i mogućih rešenja za ovaj neprijatan problem koji se javlja u drugom stanju je ključno za trudnice. U ovom članku pokušaćemo da sagledamo sve aspekte hemoroida u trudnoći, od uzroka do prevencije i lečenja.

Tabela sadržaja

Šta su to hemoroidi?

Hemoroidi, poznati u narodu i kao šuljevi, predstvljaju vaskularnu strukturu smeštenu unutar rektuma i anusa. Obuhvataju mrežu venskih krvnih sudova. Hemoroidi igraju važnu ulogu u održavanju normalne funkcije rektuma i anusa, pomažući pri kontroli stolice.

Postoje dve osnovne vrste hemoroida prema lokaciji nastanka:

Unutarašnji hemoroidi: Ovi hemoroidi su smešteni unutar rektuma i anusa i nisu vidljivi golim okom. Njihovo uvećanje možete primetiti kroz pojavu simptoma poput sveže krvi u stolici i nelagodnosti prilikom pražnjenja creva.

Spoljašnji hemoroidi: Spoljašnji hemoroidi smešteni su u blizini analnog otvora i kada dođe do njihovog oticanja postaju vidljivi i izlaze van anusa. Oni mogu biti bolni, a pored bola javlja se i iritacija i svrab oko analnog područja.

Simptomi koji se javljaju usled uvećanih hemoroida su najčešće svrab, peckanje, bol tokom pražnjenja creva, prisustvo krvi u stolici ili na toalet papiru i nelagodnost. Simptomi se mogu pogoršavati  u zavisnosti od načina života ali i povući spontano. Uglavnom su neugodni, međutim postoje različite opcije za lečenje i ublažavanje simptoma, uključujući promene u ishrani, primenu lokalnih krema ili masti, tople kupke i kao krajnja opcija-hirurška intervencija.

Važno je da se ne lečite sami već da se obratite lekaru ako vam se jave simptomi uvećanih hemoroida kako biste dobili najbolji izbor tretmana za lečenje.

Koji su najčešći uzroci koji dovode do hemoroida tokom trudnoće?

Koji su najčešći uzroci koji dovode do hemoroida tokom trudnoće?

Hemoroidi u trudnoći su jedan od vrlo čestih problema. Javljaju se usled niza faktora koji su direktno povezani sa fiziološkim i hemodinamskim promenama koje se dešavaju tokom trudnoće. Razumevanje uzroka koji dovode do hemoroida kod trudnica ključno je za njihovu prevenciju i lakše lečenje. Ovde su navedeni najčešći uzroci koji mogu dovesti do njihovog nastanka:

Povećan abdominalni pritisak

U trudnoći, kako raste fetus tako raste i pritisak na unutrašnje organe, uključujući i rektum. Ovaj povećani pritisak otežava povratak krvi iz analnog područja što može dovesti do prepunjenosti krvnih sudova i posledičnog proširenja vena hemoroidalnog venskog spleta.

Hormonske promene

Trudnoću prate značajne hormonske promene u telu. Povećana količina progesterona opušta venske zidove, koji se onda lakše šire. Proširene vene analne regije doprinose slabljenju venskih zidova u analnom području i olakšavaju nastanak hemoroida.

Opstipacija

Tvrda stolica je čest problem u drugom stanju što zbog hormnskih promena što zbog pritiska uvećane  materice na creva. Naprezanje prilikom pražnjenja creva može izazvati veći pritisak na vene analnog područja, što povećava rizik od nastanka hemoroida.

Genetika

Ako je u porodici bilo osoba sa prethodnom istorijom hemoroida, u većem ste riziku od dobijanja istih u trudnoći. Genetska predispozicija igra veliku ulogu u osetljivosti venskih zidova na proširenje.

Težina bebe

Krupnija beba stvara veći pritisak na sve organe pa i na vene u karlici. Trudnice koje rađaju decu veće porođajne težine u većem su riziku od razvoja hemoroida.

Sedentaran način života

Dugotrajno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti u trudnoći dovodi do usporene cirkulacije krvi u analnom području. Usporena cirkulacija povećava rizik od nastanka proširenih vena i hemoroida.

Ukoliko postoji kombinacija ovih faktora može doći od povećanja verovatnoće za razvoj hemoroida. Važno je napomenuti da se hemoroidi mogu javiti u bilo kom trenutku trudnoće, ali su često izraženiji kako trudnoća napreduje pa većina trudnica dobija prve simptome u drugom i trećem trimestru, kao i pred sam porođaj. Poznavanje uzroka može vam pomoći da preduzmete odgovarajuće korake kako biste smanjili rizik i ublažili neprijatne simptome.

Šta može dovesti do pogošršanja hemoroida tokom trudnoće?

Šta može dovesti do pogošršanja hemoroida tokom trudnoće?

Faktori kao što su otežano pražnjenje creva, dugotrajno sedenje ili stajanje i neadekvatna ishrana siromašna vlaknima mogu dodatno pogoršati simptome hemoroida.

Koji su simptomi hemoroida u trudnoći?

Simptomi hemoroida u trudnoći mogu biti vrlo neugodni i neprijatni za trudnicu. Prepoznavanje ovih simptoma pomaže budućim mamama da prepoznaju problem na vreme i preduzmu odgovarajuće mere i korake kako bi što lakše prošle kroz ovaj period. Ovde su navedeni najčešći simptomi hemoroida u trudnoći:

Krvarenje
Jedan od najčešćih simptoma hemoroida u trudnoći je krvarenje prilikom velike nužde. Krv se može pojaviti na stolici, na toalet papiru ili u WC šolji nakon pražnjenja.

Svrab i peckanje
Hemoroidi često izazivaju svrab i peckanje u analnom području. Ovi simptomi mogu biti posebno neprijatni i otežavati svakodnevne aktivnosti.

Bol
Hemoroidi mogu uzrokovati bol u analnom području, posebno u vreme pražnjenja creva. Ali bol se može javiti i usled prominiranja natečene vene u analnom otvoru. Bol može biti blaga ili intenzivnija, u zavisnosti od veličine i ozbiljnosti hemoroida.

Otok
Hemoroidi su često praćeni otokom u analnom području. Otok može biti vidljiv ili se može osetiti na dodir.

Nelagodnost
Opšta nelagodnost u analnom području često prati hemoroide. Osećaj pritiska ili neprijatnosti može biti konstantan ili se javljati tokom određenih aktivnosti.

Prolapsi
U težim slučajevima, unutrašnji hemoroidi se mogu “ispupčiti” ili prolapsirati kroz analni otvor. Ovo može uzrokovati i jači bol.

Važno je napomenuti da simptomi hemoroida mogu varirati od osobe do osobe i da kod nekih trudnica simptomi neće biti jako izraženi. Osim toga, intenzitet simptoma takođe može varirati i zavisi od veličine i pozicije hemoroida.

Najlakše ćete pomoći sebi ako preduzmete odgovarajuće mere, uključujući promene u ishrani, povećanje unosa vlakana, redovnu fizičku aktivnost, što manje sedenja, što manji dobitak na težini tokom trudnoće. Takođe lokalno možete po savetu lekara da primenite kreme ili gelove za ublažavanje simptoma hemoroida, tople kupke. Obavezno pojačati higijenu analne regije nakon svakog odlaska u toalet. Veoma je važno da ništa od preparata ne koristite na svoju ruku i bez prethodne konsultacije sa ginekologom.

Koji su simptomi hemoroida u trudnoći?

Da li postojanje hemoroida smeta bebi?

Hemoroidi ne utiču direktno na bebu, ali mogu uzrokovati značajnu nelagodnost i otežati trudnoću.

Da li hemoroidi mogu da izazovu prevremeni porođaj?

Hemoroidi ne izazivaju prevremeni porođaj, ali umanjuju kvalitet života trudnice i uživanje u samoj trudnoći. Neke trudnice koje se prvi put sretnu sa ovim problemom ne prepoznaju o čemu je reč i mogu biti dodatno zabrinute za bebu.

Kako sprečiti nastanak hemoroida tokom trudnoće?

Sprečavanje nastanka hemoroida tokom trudnoće može biti ključno za očuvanje ugodnosti tokom ovog perioda. Evo nekoliko korisnih načina i preventivnih mera koje trudnice mogu primeniti kako bi smanjile rizik od razvoja hemoroida:

Da li postojanje hemoroida smeta bebi?

Pravilna ishrana
Ishrana bogata vlaknima ima ključnu ulogu u sprečavanju tvrde stolice i posledičnog zatvora, što može izazvati ili pogoršati hemoroide. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su izvrsni izvori vlakana. Povećajte unos ovih namirnica kako biste održavali redovnu stolicu.

Dovoljno hidratacije
Važno je da pijete dovoljno vode tokom trudnoće kako biste održali meku stolicu. Dehidratacija može doprineti zatvoru i pogoršati hemoroide. Unos zaslađenih i gaziranih napitaka pomaže razvoju hemoroida.

Fizička aktivnost
Redovna fizička aktivnost, kao što su šetnje ili plivanje, poboljšava cirkulaciju krvi u telu i pomaže u održavanju zdravog venskog sistema.

Izbegavanje dugog sedenja u toaletu
Naprezanje tokom pražnjenja creva povećava pritisak na analno područje i izazvati hemoroide. Pokušajte da se opustite tokom pražnjenja creva i ne potiskujte previše. Takođe dugo sedenje na wc šolji pogoduje nastanku hemoroida.

Pravilna higijena
Održavajte analno područje čistim i suvim. Upotreba mekog toaletnog papira i blaga higijenska nega mogu pomoći u izbegavanju iritacije.

Tople kupke
Topla kupka u čistoj vodi može ublažiti nelagodnost i otok povezan s hemoroidima. Sedite u toploj kupki  nekoliko puta dnevno.

Korišćenje lokalnih preparata
Upotreba krema, masti ili gelova koji su namenjeni za tretman hemoroida može pomoći u olakšavanju simptoma i sprečavanju njihovog pogoršanja. Ali uvek posle konsultacije sa ginekologom.

Pravilan položaj
Prilikom pražnjenja creva, pomozite sebi tako što ćete pokušati da ostanete u boljem položaju za veliku nuždu, ovo je najlakše postići postavljanjem male stolice ispod nogu tokom sedenja na WC šolji.

Pravilan položaj

Pomoć lekara

Prilikom posete lekaru ili ginekologu na redovnim kontrolama nemojte oklevati da se požalite i zatražite pomoć u vezi sa hemoroidima ili drugim zdravstvenim pitanjima tokom trudnoće.

Sprovodjenje ovih preventivnih mera može znatno smanjiti rizik od nastanka hemoroida i pomoći vam da se osećate udobno i zdravo tokom ovog posebnog perioda.

Kako se rešiti hemoroida tokom trudnoće?

Topla kupka
Tople kupke mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i otoka uzrokovanog hemoroidima.

Pravilna ishrana
Ishrana bogata vlaknima (celovito sveže voće i povrće, mahunarke i integralne žitarice) kao i unos dovoljno vode i nezaslađenih napitaka mogu olakšati pražnjenje creva i smanjiti rizik od nastanka hemoroida.

Mast ili gel
Masti i gelovi koji sadrže hemoroide mogu pružiti trenutno olakšanje od simptoma.

Ležanje na leđima
Ležanje na leđima sa podignutim kukovima može smanjiti pritisak na vene i ublažiti simptome hemoroida.

Konsultacija sa lekarom
U težim slučajevima, konsultacija sa lekarom može biti neophodna za lečenje hemoroida.

Kada se obratiti lekaru za hemoroide u trudnoći?

Obratiti se lekaru je važno je kako biste na vreme dobili odgovarajući tretman. Ovo su  situacije u kojima trebate kontaktirati svog ginekologa ili lekara:

Krvarenje
Ako primetite krvarenje iz analnog područja tokom trudnoće, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Krvarenje može biti znak I nekih drugih ozbiljnijih problema i zahteva medicinsku procenu.

Bol i nelagodnost
Ako imate intenzivan bol, nelagodnost ili otok u analnom području koji ne prolazi ili se pogoršava, to može biti znak ozbiljnijih komplikacija hemoroida ili nekih drugih problema. Lekar će moći da proceni ozbiljnost situacije i preporuči odgovarajući tretman.

Prolaps hemoroida
Ako primetite da su unutrašnji hemoroidi izbočeni kroz analni otvor ili imate prolapsirane spoljne hemoroide, to zahteva pažnju lekara.

Neefikasnost kućnih tretmana
Ako ste primenili kućne tretmane, kao što su tople kupke ili lokalni preparati, ali simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, trebali biste se obratiti lekaru.

Razmatranje hirurškog tretmana
U nekim težim slučajevima hemoroida, lekar vam može predložiti hirurški tretman. Ovo se obično razmatra samo ako konzervativni tretmani ne donose olakšanje ili ako su simptomi ozbiljni.

Nesigurnost u vezi sa simptomima
Ako niste sigurni da li imate hemoroide ili ako su simptomi nejasni, bolje je da se konsultujete sa lekarom. Samo medicinska procena može isključiti druge moguće uzroke simptoma.

Tokom praćenja trudnoće vrlo je važno je da  obavestite lekara o  prisustvu hemoroida, posebno ako imate bilo kakve komplikacije. Uvek je poželjno biti oprezan i konsultovati se sa lekarom ako imate bilo kakve nedoumice ili simptome koji vam izazivaju zabrinutost. Vaš ginekolog će vas najbolje voditi kroz odgovarajuće korake za dijagnozu, tretman i brigu o hemoroidima.

Dodatni savet za hemoroide u trudnoći

Uz već navedene preventivne mere i tretmane za hemoroide, postoje i dodatni saveti koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma. Evo nekoliko dodatnih saveta:

Korišćenje mekšeg toaletnog papira
Odabir mekšeg i neperforiranog toaletnog papira može smanjiti iritaciju i nelagodnost prilikom brisanja nakon pražnjenja creva.

Upotreba vlažnih maramica
Vlažne maramice specijalno dizajnirane za osetljivo analno područje mogu biti nežnije od toaletnog papira i olakšati higijensku negu.

Izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja
Duži periodi sedenja ili stajanja mogu povećati pritisak na analno područje. Pokušajte da ne sedite duže od 45 minuta u kontinuitetu i da češće ustajete i šetate kako biste poboljšali cirkulaciju.

Koristite jastučiće za sedenje
Specijalni jastučići za sedenje, nazvani “jastučići za hemoroide”, mogu pružiti udobnost i smanjiti pritisak na analno područje tokom sedenja.

Izbegavanje tesne odeće
Nošenje uske odeće, posebno oko struka i karlice, može ograničiti cirkulaciju i pogoršati simptome hemoroida. Nosite udobnu odeću od isključivo prirodnih materijala.

Ishrana
Pored povećanog unosa vlakana, izbegavajte prekomernu konzumaciju začinjene hrane, alkohola i kofeina, jer ovi faktori mogu pogoršati simptome hemoroida.

Izbegavanje tesne odeće

Pokrenite cirkulaciju
Ako je preporučeno od strane vašeg lekara, možete koristiti kompresione čarape za poboljšanje cirkulacije krvi u nogama i pelvičnom regionu.

Radite vežbe za malu karlicu
Vežbe koje jačaju mišiće karlice, poput Kegelovih vežbi, pomažu u održavanju tonusa mišića u analnom području.

Biljni čajevi ze hemoroide
Postoje čajevi napravljeni od lekovitog bilja, poput kamilice ili nevena, koji se tradicionalno koriste za olakšanje simptoma hemoroida. Pre upotrebe se posavetujte sa svojim ginekologom.

Konsultujte se sa farmaceutom u vašoj apoteci
Farmaceuti pružaju savete i preporuke za dostupne proizvode koji pomažu u ublažavanju simptoma hemoroida, a koji se izdaju u režimu bez lekarskog recepta.

Zaključak

Hemoroidi u trudnoći su čest problem, ali ukoliko se na vreme i preventivno reaguje, dolazi do prevazilaženja ovog probloma. Razumevanje uzroka i primena odgovarajućih rešenja ključni su za odžavanje kvalitetnog  uživanja u  trudnoći. Ne zaboravite da se konsultujete sa svojim lekarom ako imate bilo kakve sumnje ili ozbiljne simptome.

Šta je Maternity?

“Maternity” kapsule su prenatalni vitamini za trudnice koji imaju unapređenu formulaciju sa skupom svih neophodnih vitamina i minerala za odžavanje zdrave trudnoće. U svom sastavu nemaju gvoždje jer preparati gvoždja izazivaju tvrdu stolicu i posledično ponekad dovode do pogoršanja hemoroida. Zato Maternity kapsule sadrže laktoferin, koji sprečava gubitak gvoždja iz organizma i preventivno deluje na razvoj anemija kod trudnica.

Često Postavljena Pitanja

Hemoroidi su proširene vene u anlanom kanalu koje mogu uzrokovati nelagodnost i bol.

Uzroci hemoroida uključuju povećan abdominalni pritisak, hormonske promene, neadekvatnu ishranu, tvrdu stolicu, naslednu sklonost, težinu bebe i nedostatak fizičke aktivnosti.

Faktori kao što su naprezanje tokom pražnjenja creva, dugotrajno sedenje ili stajanje i loša ishrana mogu dodatno pogoršati hemoroide.

Simptomi mogu uključivati svrab, peckanje, bol tokom velike nužde, i prisustvo krvi u stolici ili toalet papiru.

Hemoroidi ne utiču direktno na bebu, ali smanjuju kvalitet života trudnice.

Hemoroidi sami po sebi ne izazivaju pobačaj, ali intenzivan stres i nelagodnost mogu izazvati smanjeno uživanje u trudnoći.

Prevencija uključuje pravilnu ishranu bogatu vlaknima, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje naprezanja u toaletu.

Lečenje hemoroida uključuje tople kupke, pravilnu ishranu, kreme ili gelove, ležanje na leđima i, u težim slučajevima, konsultaciju sa lekarom.

Ako simptomi hemoroida postanu ozbiljni ili se ne poboljšaju uz primenjene mere, obavezno se obratite svom lekaru radi daljeg lečenja.

“Maternity” kapsule su prenatalni vitamini za trudnice koji imaju unapređenu formulaciju sa skupom svih neophodnih vitamina i minerala za odžavanje zdrave trudnoće. U svom sastavu nemaju gvoždje jer preparati gvoždja izazivaju tvrdu stolicu i posledično ponekad dovode do pogoršanja hemoroida. Zato Maternity kapsule sadrže laktoferin, koji sprečava gubitak gvoždja iz organizma i preventivno daluje na razvoj anemije.

Literatura

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/piles/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23498-pregnancy-hemorrhoids

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149

https://www.honorhealth.com/healthy-living/hemorrhoids-during-pregnancy

https://www.webmd.com/baby/hemorrhoids-during-pregnancy

https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/ask-acog/what-can-i-do-for-hemorrhoids-during-pregnancy

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/hemorrhoids.aspx

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hemorrhoids-during-pregnancy/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/

Podelite ovaj članak

Call Now Button