Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

GORUŠICA U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJA

GORUŠICA U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJA

Tokom ovog divnog perioda života, pod uticajem hormona, žensko telo prolazi kroz različite promene. Gorušica je svakako jedna od njih. Da li ste se možda nekada zapitali zašto se ona javlja tokom trudnoće? Ovaj neugodan i često za žene neprijatan simptom često dovodi do narušavanja kvaliteta života i zabrinutosti, ali nemojte brinuti – ovde imamo sve odgovore koje vam trebaju. U ovom detaljnom članku istražićemo šta izaziva gorušicu tokom trudnoće, kako je možete prepoznati, kada se javlja i kako je ublažiti.

Tabela sadržaja

Sadržaj prikaži

Šta je gorušica?

Trudnoća je vreme radosti, iščekivanja, ali i mnogih promena u telu. Međutim, jedna od neželjenih promena koju mnoge trudnice doživljavaju je gorušica. Ovaj neugodan osećaj žarenja i pečenja u grudima može poprilično narušiti udobnost trudničkih dana.

Gorušica, medicinski poznata i kao gastroezofagealni refluks, karakteriše se osećajem pečenja i iritacije koje se javlja u području želuca i grudnog koša a ponekad dolazi i do širenja ka grlu i ustima. Ova neugodna pojava se javlja usled vraćanja želudačne kiseline i želudačnog sadržaja nazad u jednjak. Pod uticajem različitih faktora, ovaj vraćeni sadržaj može iritirati sluzokožu jednjaka, stvarajući neprijatan osećaj pečenja i nelagodnosti.

Iako se gorušica može javljati samo povremeno i obično nije ozbiljno zdravstveno stanje, tokom perioda rasta bebe se može značajno pojačati. Hajde da pogledamo malo detaljnije šta sve može da uzrokuje nastanak ovog simptoma kako bismo pronašli efikasne načine da on ublaži.

Koji su uzroci gorušice tokom trudnoće?

Opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera

Donji ezofagealni sfinkter je mišić koji sprečava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Tokom drugog stanja, hormoni kao što je progesteron, mogu dovesti do opuštanja ovog mišića, dovodeći do lakšeg vraćanja hrane iz želuca u jednjak.

Povećani pritisak na želudac

Kako beba raste, tako može vršiti dodatni pritisak na želudac, što može podstaći vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

Hormonske promene

Jedna od promena koje se dašava u telu trudnice je i porast nivoa progesterona koji, između ostalog, utiče i na rad gastrointestinalnog sistema i opuštanje ezofagealnog sfinktera dovodeći do pojave neprijatnosti.

Rast stomaka

Kako prolaze nedelje i meseci, beba raste, tako dolazi i do širenja stomaka kako bi se napravilo dovoljno prostora za rast. Ovaj rast stomaka ponekad dovodi do blagog pomeranja unutrašnjih organa i utiče na normalan proces varenja, dovodeći do pojave neprijatnih simptoma.

Način ishrane

Ukoliko trudnica ima obilnije, veće i neredovne obroke, kao i izbor masne i teške hrane tokom ovog perioda, dolazi do povećanog rizika od vraćanja hrane nazad u jednjak.

Položaj tela

Ukoliko trudnica dosta vremena provodi u ležećem položaju ili je na održavanju trudnoće, ovaj položaj tela, usled anatomskih karakteristika, može dovesti do nelagodnosti.

Koji su uzroci gorušice tokom trudnoće?

Višak tečnosti

Povećana količina plodove vode i uopšte tečnosti u organizmu tokom trudnoće utiče na pojavu povećanog pritiska unutar stomaka i dovodi do povećanog vraćanja sadržaja u jednjak.

Koji su simptomi gorušice u trudnoći?

Simptomi mogu biti ne samo fizički neprijatni, već i emocionalno iscrpljujući.

Trudnice se veoma često suočavaju sa sledećim simptomima koji ukazuju na prisustvo gorušice:

Osećaj pečenja u stomaku i grudima: Intenzivan i neprijatan osećaj pečenja u grudima i gornjem delu stomaka je najkarakterističniji simptom. Ovaj neprijatan osećaj često se širi duž jednjaka, dovodeći do osećaja “zagrevanja” jednjaka.

Vraćanje kiseline: Uz osećaj pečenja, trudnice često mogu imati gorak ili kiseo ukus u ustima usled vraćanja želudačne kiseline i hrane.

Bol prilikom gutanja: Ponekad gorušica može izazvati bol ili nelagodnost prilikom gutanja hrane ili tečnosti.

Gorušica nakon obroka: Simptomi bola i pečenja se često pogoršavaju nakon jela i konzumiranja obroka ili određene hrane koja je teška za stomak i podstiče vraćanje želudačnog sadržaja.

Noćna gorušica: Nekim trudnicama se simptomi značajno pogoršavaju tokom noći, usled položaja tela. Ova pojava tokom noći može značajno remetiti kvalitet sna i dovesti do nelagodnosti, umora i nervoze.

Otežano disanje: Intenzivan osećaj pečenja, bola i iritacije ponekad izaziva privremeno otežano disanje, što dodatno doprinosi nelagodnosti.

Kašalj i promuklost: Refluks želudačnog sadržaja dovodi do iritiratacije grkljana i poneekad dovodi do pojave kašlja ili privremene promuklosti.

Nadutost i nelagodnost: Pored simptoma koji se javljaju u jednjaku, trudnice mogu osećati nadutost, neprijatnost i opštu nelagodnost u gornjem delu stomaka.

Povećana nelagodnost u određenim položajima: Ležanje na leđima ili položaj tela nagnut ka napred često može pogoršati simptome.

Simptomi mogu varirati od trudnice do trudnice, kao i u zavisnosti od faze trudnoće i nekih drugih faktora. Ako se ovi simptomi javljaju prečesto ili su posebno neugodni, savetuje se konsultacija sa lekarom kako bi se pronašli najbolji načini za ublažavanje gorušice tokom trudnoće. Interesanto je da se simptomi povlače odmah nakon porođaja, što dovodi do olakšanja stanje mame. Mame se često iznenade kako tako brzo dolazi do smirivanje stanja i povlačenja simptoma.

Kada se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica se može javiti tokom različitih faza i etapa trudnoće, a njena pojava i intenzitet variraju zbog hormonskih promena u telu trudnice i rasta bebe.  

Gorušica u ranoj trudnoći

U ranim fazama trudnoće, hormonske promene nastale usled povećanja nivoa progesterona mogu uticati na probavni sistem i pored mučnine, često izazivati i gorušicu. Progesteron štiti bebu, ali izaziva opuštanje ezofagealnog sfinktera koje dovodi do lakšeg vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Gorušica u srednjoj trudnoći

U drugom trimestru dolazi do bržeg rasta bebe što može povećati pritisak na stomak i želudac. Ovaj povećani pritisak može pogoršati simptome bola i pečenja.

Gorušica u kasnoj trudnoći

Napredovanjem trudnoće i rastom bebe dolazi do povećanja pritiska na na unutrašnje organe i ovo obično dovodi do dodatnog pogoršanja simptoma. Obično su simptomi gorušice najiizraženiji pred sam porođaj zbog veličine stomaka. Nakon porođaja, obično svi simptomi nestaju.

Da li gorušica smeta bebi?

Gorušica, sama po sebi, ne smeta bebi, ne dovodi do pobačaja niti do prevremenih porođaja. Ipak, kod budućih mama koje već imaju postojeće probleme sa zdravljem ili su sklone ozbiljnim komplikacijama, konstantna i intenzivna neprijatnost može dodatno opteretiti organizam i indirektno uticati na opšte stanje trudnice.

U normalnim okolnostima, ovo stanje je neprijatno i neugodno, ali ne predstavlja ozbiljan rizik ni za mamu niti za bebu. Većina trudnica koja se suočava sa simptomima gorušice može oseća olakšanje već nakon malih promena u načinu života i ishrane.

Ipak, svaka trudnoća i svaka trudnica je jedinstvena, a svako telo reaguje drugačije. Ako postoji zabrinutost ili ozbiljniji simptomi, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim ginekologom. Ginekolog je tu da vas sasluša, podrži, pruži detaljne informacije i proceni Vaše stanje kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Kako se rešiti gorušice u trudnoći?

Promena ishrane

Kako biste ublažili tegobe tokom trudnoće, savetuje se prilagođavanje ishrane. Potrebno je izbegavati teške, masne, ljute, začinjene i kisele namirnice koje mogu dovesti do ove neprijatne pojave. Ukoliko ste gojazni, obratite pažnju na dobijanje prekomernih kilograma u trudnoći, njih treba svesti na minimum. Savetuje se Ishrana bogata proteinima i zdravim mastima, dok ugljeni hidrati, posebno prosti šećeri mogu provocirati nastanak nelagodnosti.

Prilagoditi obroke

Umesto obimnih i velikih obroka, birajte manje porcije i češće obroke kako biste smanjili pritisak na želudac.

Održavanje vertikalnog položaja tela

Ležanje pogoršava simptome, pogotovo ukoliko legnete odmah nakon jela. Pokušajte da prošetate nakon obroka i da izbegavate predugo ležanje. Gravitacija sama po sebi spušta sadržaj iz jednjaka nazad u želudac.

Dobra hidratacija

Unošenje dovoljno vode tokom dana dovodi do razblaživanja agresivne želudačne kiseline i ublažava neprijatnosti.

Način spavanja

Spavanje sa podignutim gornjim delom kreveta pomaže da se spreči vraćanje želudačne kiseline. Ovo smanjuje šanse za noćne epizode gorušice i omogućava vam miran i neometan san. Izbegavajte spavanje na stomaku.

Konsultacija sa lekarom

Ako je simptom stalno prisutan i značajno Vam remeti kvalitet života, važno je posavetovati se sa lekarom radi preporuka i daljeg tretmana. Posotoje lekovi, najčešće su iz grupe antacida, koji se mogu bezbedno koristiti tokom drugog stanja, ali je potrebno da vam ih lekar prepiše. Nikada se nemojte sami lečiti niti uzimati lekove na svoju ruku. U ovom periodu, nije samo do vašeg zdravlja, nego i do bebe, budite pažljivi i oprezni sa lekovima i suplementima.

Promena ishrane

Koja hrana kako utiče na gorušicu tokom trudnoće?

Ishrana i obroci koje trudnica unosi imaju veoma značajan uticaj na pojavu i intenzitet simptoma. Dobar odabir namirnica i izbalansiran način ishrane mogu značajno doprineti smanjenju simptoma gorušice. Hrana bogata trans mastima i pržena hrana može značajno usporiti proces varenja i opuštanje sfinktera, što povećava rizik od nastanka simptoma. Ovakav izbor hrane takođe može izazvati refluks želudačne kiseline, što dovodi do pojave gorušice. Preterano začinjena hrana, posebno ona koja sadrži ljute začine ili čili, može povećati proizvodnju želudačne kiseline i izazvati iritaciju sluzokože jednjaka. Gazirani napici, uključujući i gazirane voćne sokove, mogu uzrokovati nadimanje i pritisak u stomaku, što pogoršava stanje. Prekomerno unošenje ugljenih hidrata i prostih šećera može prouzrokovati stvaranje više želudačne kiseline, što povećava rizik od nastanka tegoba.

Upravljanje gorušicom putem ishrane podrazumeva prilagođavanje obroka i pažljivo praćenje kako organizam reaguje na različite namirnice. Ako primećujete da određena hrana izaziva ili pogoršava simptome, pokušajte je izbegavati ili je konzumirati u manjim, ograničenim količinama.

Bazne namirnice

Bazna hrana poput voća, povrća i oršastih plodova su najbolji izbor za trudnice. Njihova bazna pH vrednost pomaže da se neutrališe višak želudačne kiseline i smanji rizik od nastanka gorušice. Za prvu pomoć može pomoći i kašičica sode bikarbode razmućene u vodi.

Umereno bazne namirnice

Mlečni proizvodi i integralne žitarice spadaju u umerno baznu hranu koju je poželjno uključiti u ishranu tokom trudnoće kako bi se smanjili simptomi bola I pečenja. Ipak, obratite pažnju na žitarice, jer neke od njih mogu izazvati neprijatno nadimanje, posebno ako su bogate glutenom. Što se tiče mlečnih proizvoda, osluškujte telo i jedite samo ono što Vam prija i ne izaziva nelagodu.

Kisele namirnice

Citrusi, paradajz, slatkiši, sokovi i drugi proizvodi bogati prostim šećerima mogu izazvati povećanje kiseline i trebalo bi njihovu konzuimaciju svesti na minimum. Kiselina iz ovih namirnica može direktno iritirati služokožu jednjaka, pogoršavajući simptome gorušice.

Kada se obratiti lekaru za gorušicu u trudnoći?

Ako simptomi postanu ekstremno neprijatni ili se javljaju češće nego uobičajeno, savetujemo da potražite lekarski savet. Postoje lekovi koji se mogu bezbedno koristiti u trudnoći, a ublažavaju vam simtpome. Takođe, ukoliko je ona praćena nekim drugim simptomima poput povraćanja, visoke temperature, velike nadutosti ili jakim bolovima, ovakva stanja zahtevaju brzu posetu lekaru.

Koja hrana kako utiče na gorušicu tokom trudnoće?
Koja hrana kako utiče na gorušicu tokom trudnoće?

Dodatni savet za gorušicu u trudnoći

Ova pojava ume da bude izuzetno neprijatna, ali retko kada je opasna tokom drugog stanja. Osluškujte svoje telo i ono će Vam samo reći šta mu prija, a šta ne, šta ublažava simptome, a šta ih pogoršava. Provodite dosta vremena u šetnji, umesto ležanja, pokušajte da sedite, podmetnite više jastuka tokom noći ispod gornjeg dela tela kako biste ga uspravili, pridržavajte se saveta o ishrani i hidrataciji, a lekar je uvek tu da vas posavetuje o daljim koracima.

Zaključak

Gorušica tokom trudnoće može biti neugodna, ali uz pravilno razumevanje uzroka njenog nastanka i primenu odgovarajućih, gore navedenih saveta, može se uspešno držati pod kontrolom. Slobodno eksperimentišite sa različitim pristupima, jer je veoma važno da Vam ovaj prelepi period prođe što lakše, bezbolnije i bez većih nelagodnosti.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su osmišljene i razvijene od strane farmaceuta i lekara kako bi pružile poptunu potporu trudnicama, dojiljama i ženama pre planiranog začeća. Sadrže 19 pažljivo odabranih vitamina i minerala koji sinergistički deluju i obezbeđuju sve potrebne nutrijente za razvoj zdrave bebe. Ono što je posebna karakteristika i prednost Maternity kapsula jeste da da one, osim što obezbeđuju sve potrebne vitamine i minerale za razvoj bebe i zdravlje mame, imaju poseban sastojak – alfalipoinsku kiselinu koji može da spreči pobačaje, prevremene kontrakcije i prevremene porođaje. Laktoferin poreklom iz kravljeg kolostruma obezbeđuje prirodan izvor gvožđa, bez neželjenih gastrointestinalnih efekata. Maternity kapsule su potpuno prirodne, bez veštačkih aditiva, prirodne boje ljubičaste šargarepe i ne izazivaju mučninu niti nilo kakvu nelagodu.

Često postavljena pitanja

Karakteriše se neprijatnim osećajem pečenja, bola ili nelagodnosti u gornjem delu stomaka i grudima koji nastaje usled vraćanja sadržaja iz želuca u jednjak.

Uzroci ovog simptoma tokom drugog stanja uključuju hormonske promene nastale povećanjem progesterona, opuštanje mišića donjeg ezofagealnog sfinktera, povećani pritisak na želudac i druge faktore.

Simptomi obuhvataju osećaj pečenja u grudima, vraćanje sadržaja i nelagodnost u usnoj duplji i prilikom gutanja.

Javlja se celim tokom trudnoće, uključujući rani, srednji ili kasniji stadijum, u zavisnosti od anatomskih i fizioloških promena.

Hormonske promene tokom prvih nekoliko nedelja nakon začeća nastaju povećanjem hormona progesterona i doprinose pojavi prvih simptoma.

Rast bebe i samog stomaka može vršiti povećani pritisak na želudac u kasnoj trudnoći i time izazvati nelagodnosti

Ne smeta bebi. Gorušica više smeta i izaziva nelagodnost kod majke, ali ne utiče na bebu.

Gorušica nije povezana sa pobačajem i retko dovodi do ozbiljnih komplikacija trudnoće. Trudnica može biti mirna što se ovoga tiče.

Rešenja uključuju prilagođavanje obroka i izbora hrane, održavanje uspravnog položaja nakon jela, dobru hidrataciju i konsultaciju sa lekarom.

Bazna hrana ima sposobnost da neutrališe višak želudačne kiseline i smanjuje rizik od nastanka tegoba.

Umereno bazna hrana, poput mlečnih proizvoda i integralnih žitarica  je korisna u smanjenju simptoma.

Kisele namirnice poput citrusa i šećera mogu provocirati pogoršanje stanja i treba ih konzumirati sa ograničeno i sa oprezom.

Ukoliko simptomi postanu izuzetno neprijatni ili praćeni drugim simptomima, savetuje se da se konsultujete sa lekarom.

Maternity kapsule su posebno dizajnirane i formulisane od strane farmaceuta i ginekologa kako bi obezbedile sve potrebne vitamine i minerale ženama tokom planiranja začeća, trudnicama i dojiljama.

Literatura:

https://www.uchicagomedicine.org/conditions-services/esophageal-diseases/gastroesophageal-reflux-disease/gerd-and-pregnancy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966174/

https://www.healthlinkbc.ca/pregnancy-parenting/pregnancy/your-health-during-pregnancy/gastroesophageal-reflux-disease-gerd

https://utswmed.org/medblog/heartburn-gerd-pregnancy/

https://www.webmd.com/heartburn-gerd/heartburn-during-pregnancy

https://www.healthline.com/health/gerd/pregnancy

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12011-heartburn-during-pregnancy

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1052515718304768

https://link.springer.com/article/10.1007/s12664-010-0067-3

Podelite ovaj članak

Call Now Button