Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Bolna menstruacija (dismenoreja) – Šta je i kako se leči?

Dismenoreja (bolna menstruacija) - BIOTA intima

Šta je dismenoreja?

Dismenoreja je medicinski termin/stručan naziv za bol koji se javlja tokom menstrualnog ciklusa. U zavisnosti od žene, bolovi i grčevi mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta. Ponekad, u težim slučajevima mogu biti praćeni glavoboljama, mučninama, povraćanjem i izrazitom emotivnom nestabilnošću. Svaka druga žena ima neki vid dismenoreje, a kod 10% žena dolazi do potpunog onesposobljavanja tokom par dana. Ovo svakako utiče na kvalitet i profesionalnog i privatnog života žena koje pate od ovih tegoba. Pokazano je da je dismenoreja češća u adolescenciji i neki svoj pik dostiže do 25te godine. Kasnije, tokom godina intenzitet bola se smanjuje, da bi u četrdesetim godinama opao za skoro 50% od početnog intenziteta. Veruje se i da je dismenoreja povezana sa ovulacijom i da se javlja tokom ovulatornih ciklusa kada dolazi do oslobađanja jajne ćelije.

Zbog čega nastaje dismenoreja (bolna menstruacija)?

Do skoro, bolne menstruacije su se pripisivale emocionalnim i psihološkim problemom – prag tolerancije bola, emocionalna nestabilnost, plačljivost, anksioznost. Danas znamo da glavnu ulogu u nastanku dismenoreje imaju prostandglandini.

Kao primaran uzrok dismenoreje navodi se hormonski disbalans između progesterona i estrogena. Ova promena ravnoteže je praćena bolnim sezancijama u predelu materice. Pre menstrualnog ciklusa dolazi do hormonskih promena koje dovode do lučenja prostaglandina – medijatora bola i do kontrakcije krvnih sudova same materice. Tada nastaju bolne senzacije jer dolazi do grčenja materice kako bi se izbacila menstrualna krv.

Vrste dismenoreje (bolne menstruacije)

U zavisnosti od patologije nastanka sve dismenoreje možemo podeliti na primarne i sekundarne.

Primarna dismenoreja

Primarna dismenoreja je povezana isključivo sa ovulatornim ciklusom. Bol počinje početkom menstruacije i traje obično 8-72 sata. U težim slučajevima, bol može biti praćena migrenom, dijarejom, bolovima u leđima, povraćanjem ili mučninom. U slučaju primarne dismenoreje, ginekološki nalaz je uredan, bez patoloških i morfoloških promena genitalnih organa.

Sekundarna dismenoreja

Sekundarna dismenoreja – patološke promene na genitalnim organima su uzrok bola. Promene mogu biti različitog porekla: od infekcija, inflamatornih stanja, mioma, endometrioze ili fibroma. Treba da posumnjamo na sekundarnu dismenoreju ako nije bilo menstrualnog bola pre 25te godine, ako postoje neke propratne tegobe (krvarenje između ciklusa, bol koja nije povezana sa početkom krvarenja i traje neuobičajeno dugo, bol koja slabo reaguje na antiinflamatorne lekove).

Znaci za uzbunu i prisustvo sekundarne dismenoreje bi mogli biti: povišena temperatura, pojačani sekret, nova ili iznenadna bol koja se ne ponavlja u redovnim mesečnim razmacima.

Kako se dijagnostikuje dismenoreja (bolna menstruacija)?

Da bi se reklo da neka žena ima dismenoreju (bolnu menstruaciju), prvo je potrebno uzeti sve anamnestičke podatke: početak prve menstruacije, koliko su duga i obilna krvarenja, koliko su učestali bolovi, kada se javljaju i do koje mere simptomi onemogućavaju dnevno funkcionisanje. Zatim sledi klinički pregled, gde se otklanjaju sumnje da je nešto drugo, osim ciklusa, uzrok dismenoreje. Pregleda se grlić i traže promene u vidu polipa, zadebljanja, ranica ili izraslina. Laboratorijskim analizama se može utvrdi prisustvo infekcija ili zapaljenskih procesa u organizmu, a ultrazvučnim pregledom se može videti da li postoje morfološke promene na materici i jajnicima.

Terapija za dismenoreju

Lekovi za terapiju dismenoreje zavise od primarnog uzroka.

U slučaju primarne dismenoreje terapija je simptomatska i služi ublažavanju bola. Kao lekovi izbora upotrebljavaju se analgetici, nesteroidni antiniflamatorni lekovil (NSAIL), oralni kontraceptivi, spazmolitici ili sedativi.

Terapija za dismenoreju - vaginalni probiotik

Lekovi za dismenoreju

Analgetici

Analgetici, kao što je paracetamol, mogu se uzimati po potrebi 2-3 puta dnevno tokom trajanja simptoma

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su diklofenak, ibuprofen, naproksen, nimesulid su lekovi koji smanjuju proizvodnju prostanglandina i time smanjuju bol. Sa primenom ovih lekova se obično počinje par sati pre početka menstruacije i nastavlja tokom 1-2 dana. Neželjeni efekti koje izazivaju lekovi iz ove grupe su povezani sa oštećenjem želudačne sluznice, pa se trebaju uzimati nakon obroka i kontraindikovani su u slučajevima oboljenja gastro-intestinalnog trakta.

Oralni kontraceptivi

Oralni kontraceptivi su lekovi izbora kada lekovi protiv bolovi nisu efiksni. Tada se daju oralni kontraceptici koji smanjuju ovulaciju, a anouvaltorna krvaranja su obično bezbolna. Upotrebu oralnih kontraceptiva mora da prepiše lekar.

Spazmolitici

Spazmolitici, kao što je buscopan, opuštaju spazme glatkih mišića i mogu smanjiti simptome i intenzitet dismenoreje.

Sedativi

Sedativi – lorazepam, bromazepam, diazepam I ostali jesu lekovi izbora kada su uz dismenoriju prisutni i izraženi psihički simptomi – emocionalna nestabilnost, razdražljivost, nesanica, anksioznost ili plačljivost.

U slučajevima sekundarne dismenoreje, odnosno bola koji nije primarno povezan sa ciklusom nego sa nekim drugim stanjem, najvažnije je odrediti uzrok problema, a na osnovu toga se određuje terapija.

Pored lekova, kako još možemo ukloniti simptome dismenoreje?

  1. Odmor i uredan san
  2. Redovna fizička aktivnost – endorfini oslobođeni tokom treninga smanjuju bol i deluju kao unutrašnji analgetici
  3. Ishrana sa malo masti i dosta ugljenih hidrata
  4. Tople obloge na bolna mesta – leđa i donji stomak
  5. Izbegavanje kafe, cigareta i alkohola
  6. Dijetetski suplementi magnezijuma, kao i vitamini B kompleksa
  7. Joga i meditacija
  8. Prijatna, relaksirajuća masaža
  9. Akupunktura
  10. Upotreba vaginalnih probiotika – Biota intima

Najnovija naučna saznanja pokazuju da upotreba oralnih vaginalnih probitotika koji sadrže laktobacile dovodi do smanjenja upotrebe lekova protiv bolova i u slučaju primarne dismenoreje, kao i u slučajevima dismenoreje povezane sa endometriozom.

Dismenoreja - Lactobacillus gasseri

Posebno je efikasna probiotska bakterija L. gasseri koja je prisutna i u preparatu Biota intima. Mehanizmi delovanja probiotika na smanjenje dismenoreje još uvek nisu u potpunosti istraženi, ali smatra se da probiotici smanjuju zapaljenje i pojačavaju funkciju NK ćelija koja je smanjena kod pacijanata obolelih od endometrioze. Duže, višemesečno uzimanje oralnih vaginalnih probitika dovodi do smanjenja bola.

Dismenoreja jeste simptom koji je neprijatan i kod pojedinih žena zahteva posebnu pažnju. Značajno utiče na kvalitet života i odnosa, U 70% slučajeva upotreba NSAIL rešava probleme dismenoreje, i to su lekovi prvog izbora. Kada su ovi lekovi kontraindikovani, kao u slučajevima oboljenja želudačne sluznice, moguće je pokušati i alternativnu bezbednu i efikasnu terapiju vaginalnim probioticima.

Da sumiramo: dismenoreja je najčešće primarna, ali je potrebno isključiti druga oboljenja. Vrlo je česta pojava, pogotovo u mlađim godinama kada postoje ovulatorni ciklusi. Bitna je prava dijagnoza, i u skladu sa njom se određuje i terapija, koja najčešće uključuje upotrebu lekova protiv bolova.

Svakako se savetuje i upotreba oralnih vaginalnih probiotika – Biota intima. Vaginalni probiotici su prvenstveno bezbedni, a zatim i efikasni u smanjunju menstrualnog bola – dismenoreje.

Podelite ovaj članak

Call Now Button