Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Candida- sve o tome kako nastaje i kako je možete sprečiti

Kandida | Premiumpharma

Candida je normalni stanovnik probavnog trakta i kod većine ljudi ne izaziva nikakve probleme, čak šta više učestvuje u važnim procesima varenja hrane i stvaranja određenih enzima u ljudskom organizmu. Međutim to svakako ne znači da candida neće izazvati i određene zdravstvene smetnje ukoliko se nekontrolisano razmnoži. Neka stanja organizma, upotereba antibiotika, dijabetes, način života i navike doprinose prekobrojnom razvoju ovog saprofita.

Šta je candida?

Candida je gljivica iz roda kvasnica, koja se u organizmu nalazi u ravnoteži sa dobrim bakterijama sa kojima koegzistira i zajednički čine zdravu floru organizma. Rod candida obuhvata oko 150 vrsta ali samo dvadesetak vrsta je značajno za zdravlje čoveka. 

Šta uzrokuje nastanak candide?

S obzirom da candida čini deo normalne flore ljudskog organizma, o kandidijazi odnosno prekobrojnom razmnožavanju candide govorimo kada dođe do poremećaja u broju dobrih bakterija ili u nekom drugom metaboličkom i hormonskom poremećaju koji ima za posledicu favorizovanje razvoja candide – tada govorimo o nastanku kandidijaze. Zavisno od lokalizacije i regije koja je zahvaćena candidijazu delimo na  oralnu, urogenitalanu, crevnu, sistemsku odnosno kandidijemiju.

Koje vrste candide postoje?

Vrste koje najčešće dovode do kolonizacije su candida albicans sa učešćem od oko 80%, dok se ostali sojevi glabrata, parapsilosis, crusei i tropicalis javljaju značajno ređe.

Candida albicans kao najčešća vrsta infekcije

Candida albicans se normalno nalazi na oralnoj i gastrointestinalnoj sluznici, naseljava organizam vrlo rano već prilokom rođenja i prolaskom kroz porođajni kanal. Ukoliko dođe do poremećene ravnoteže u flori dobrih bakterija tj laktobacila koji čuvaju tu ravnotežu dolazi do umnožavanja kolonija i javljanja simptoma. Candida albicans stvara beličaste kolonije koje prekrivaju sluznicu, one su relativno čvrsto vezane za podlogu i mehaničkim uklanjanjem otkriva se sluznica koja je crvena, iritirana i pod upalom.

Najčešći oblici candide

Najčešći oblik candide kod žena jeste vaginalna kandidijaza i većina žena će tokom života imati neku od epizoda vaginalne infrekcije candidom, kod novoređenčadi i starih česta je oralna kandidijaza, zatim kožna koja može zahvatiti i nokte, gastrointestinalna ali postoje i mnogo ozbiljnije forme.

Oralna candida

Oralna kandidijaza nastaje kad se prekomerno umnoži candida albicans u usnoj duplji, vrlo česta u periodu odojčeta, ali se javlja i kod starijih osoba, posebno onih koji nose proteze, a vrlo su joj podložne  i sve osobe sa oslabljenim imunitetom.

Oralna kandida | Premiumpharma

Simptomi oralne kandide

Manifestuje se beličastim naslagama na jeziku, obrazu, ždrelu  i desnima. Naslage se ne ispriraju i ne ukljanjaju prilikom redovne higijene zuba. Iako nije ozbiljno oboljenje ipak zahteva lečenje. Simpotomi koji se javlju su suvoća usta, crvenilo sluznice, promenjen ukus, a u veoma izraženim slučajevima se može javiti i krvarenje.

Crevna candida

U zdravim crevima vlada ravnoteža između dobrih bakterija i gljivica. Dobrih bakterija tj laktobacila u crevima ima 1000 puta više nego candide albicans. Oni se u crevima bore za hranu i dokle god imamo dovoljno laktobacila oni drže broj candide pod kontrolom. U slučaju poremećaja ovog odnosa dolazi do bujanja kolonija candide i do javljanja simptoma. To može da se desi usled pada imuniteta, upotrebe antibiotika ali i neadekvatne ishrane.

Simptomi crevne candide

Najčešći simptomi koji prate crevnu kandidijazu jesu nadimanje, gasovi, gorušica, grčevi u stomaku i smenjivanje epizoda retke stolice i zatvora. Umereno povećanje kolonija nije izuzetno značajno, ali ukoliko dugo traje i broj gljivica raste može dovesti do sindroma propusnih creva koji onda dodatno izazivaju čitavu paletu simptoma- a koji naizgled nisu u vezi sa crevima.

Vaginalna candida

Predstavlja jedno neprijatno iskustvo za ženu. Može se javiti u svim stanjima kada je poremećana ravnoteža sa dobrim bakterijama, a to je uglavnom prilikom upotrebe antibiotika koji dovode do smanjenja broja dobrih laktobacila, hormonskih poremećaja, upotrebe kontraceptivnih tableta, tokom trudnoće zbog hormonskih promena, u slučaju insulinske rezistenicije, dijabetesa, ali i prilikom konzumacije rafinsianih šećera i gaziranih zaslađenih pića.

Vaginalna kandida | Premiumpharma

Simptomi vaginalne kandide

Simptomi koji prate vaginalnu kandidijazu su sirast beličast sekret, crvenilo, svrab i suvoća vaginalne sluznice. Ovi simptomi mogu biti srednje do jako izraženi.

Šta utiče na pojavu candide?

Na pojavu candide utiče upotreba antibiotika, neadekvatna ishrana, hormoski poremećaji, pad imuniteta, infekcija HIVom, dijabetes ali i sva ona stanja koja narušavaju ravnotežu sa dobrim bakterijama.

Laktobacili

Laktobacili su veoma važni u našem organizmu, bez njih bili bismo ozbiljno bolesni od izazivača koji nam zapravo ne mogu ništa dokle god imamo dovoljno laktobacila. Osnovna uloga laktobacilla je u stvaranju mlečne kiseline i zakišeljavaju sluznice. Time stvaraju sredinu koja nije pogodna za razvoj drugih bakterija i gljivica.

Ishrana

Ishrana bogata rafinisanim šećerima, smanjen unos tečnosti, prerađena hrana dovode do premećaja i smanjenja broja dobrih bakterija.

Umor i oslabljen imunitet

Umor doprinosi padu imuniteta, oslabljen imunitet je jedan od glavnih razloga za razvoj svih infekcija, a najviše saprofitnih. Osobe koje su imunokopromitovane su izuzetno podložne razvoju candide pa čak i candidijemije

Ishrana | Kandida

Higijenske navike i izbor garderobe

Redovna higijena je osnova zdravlja.

Pored toga što treba da bude redovna treba da bude vršena i adekvatnim sredstvima.  Agresivna sredstava za kupanje ukoliko se koriste u vaginalnoj regiji mogu narušiti ravnotežu laktobacila i dovesti do umnožavanja candide. Veš treba da bude pamučan, prozračan kako bi koža mogla da diše. Veš napravljen od sintetskih materijala, upotreba sintetskih uložaka- ne dozvoljavaju koži da normalno diše i  dovode takođe do favorizacije vaginalnih infekcija.

Kako preduprediti nastanak i razmnožavanje candide?

Najefikasniji način je zdrava raznovrsna ishrana i zdrav stil života. Međutim često to ne može da bude dovoljno, posebno kod trudnica, osoba sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, upotrebom hormonskih i kontarceptivnih pilula. U tim slučajevima moramo pomoći našem organizmu da se na najbolji način izbori sa infekcijam. Najefikasniji, a istoveremno najprirodniji, način jeste nadokanada laktobacila u obliku oralnih kapsula. Pored toga što je oralna primena komfornija, vrlo je važno da u jednoj kapsuli bude sadržan što veći broj sojeva laktobacila. I da njihov broj bude u milijardama koloniforminih jedinica. Idealno je da uz laktobacije postoji I neka komponenta koja jača imunitet i doprinosi bržem i boljem efektu.

Kako preduprediti nastanak i razmnožavanje candide? | Premiumpharma

BIOTA intima vaginalni probiotik

Biota intima je imunoprobiotik u kapsulama od ljubičaste šargarepe.  Sadrži 6 sojeva laktobacila najvažnijih u crevnoj, vaginalnoj i urinarnoj flori. Biota intima može efikasno da vas oslobodi neprijatnih simptoma i infekcija u svim ovim regijama. Ono što je posebno važno i što je prednost je mogućnost preventivne primene kako nikada ne biste došli u situaciju da morate da lečite vaginalnu infekciju izazvanu candidom. Sadrži pored laktobacila i Laktoferin i Vitamin D koji jačaju prirodni imunitet I pomažu u borbi sa infekcijama.

Biota intima oralne kapsule | Premiumpharma

Namenjen je ženama svih dobi, mogu ga koristiti trudnice, dojilje, menopauzalne žene, ali i devojčice i žene u reproduktivnom periodu.

Efikasan je u zaštiti od razvoja candide tokom primene antibiotske terapije.

Redovna primena omogućava zdravu vaginalnu mikrobiotu koja doprinosi boljem ishodu vantelesne oplodnje, jer je dobar mikrobiom neophodan za uspešnu implantaciju ploda, što je posebno zančajno za žene koje prolaze ovaj proces.

Ostali BIOTA proizvodi koji neguju intimno zdravlje

Ostali proizvodi koji su nastali u želji da se dodatno unapredi žensko zdravlje su Biota Intima gel i Biota Intima krema .

BIOTA intima gel

Gel koji nežno čisti intimnu regiju. Blaga hipoalergena formula bogata biljnim ekstraktima. Optimalna pH vrednost. Održava vaginalnu mikrobiotu u ravnoteži. Pruža dugotrajan osećaj svežine i čistoće tokom celog dana. Namenjen je tokom lečenja vaginalnih infekcija, ženama u menopauzi, u trudnoći i tokom dojenja, kod devojčica i adolescentkinja, za svakodnevnu upotrebu u cilju održavanja čiste i zdrave intimne zone

BIOTA intima krema

Krema za intimnu negu koja smanjuje neprijatan osećaj suvoće vaginalne sluznice, neguje intimnu regiju, ubrzava zarastanje rana, održava optimalan pH. Namenjena je ženama u menopauzi, pre i nakon prirodnog porođaja, kao pomoćni tretman vaginalnih infekcija, kod bolnih odnosa, nakon depilacije.

 Kako možete poručiti BIOTA intima proizvode?

Biota intima proizvodi su dostupni u apotekama širom Srbije, a mogu se poručiti i preko sajta: www.premiumpharma.rs. Na sjtu su dostupni i akcijski paketi/setovi proizvoda kojih nema u apotekama. Dostava je besplatna za sve iznose iznad 2000,00 rsd

             Autor teksta : Dr Marija Nikolić

Biota intima set | Premiumpharma

Podelite ovaj članak

Call Now Button