Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

BOL U STOMAKU U TRUDNOĆI – UZROCI I REŠENJE

pregnant_belly_line-1296x728-header

Da li se možda suočavate sa bolovima u stomaku tokom trudnoće? Ukoliko da, onda je ovo pravi tekst za Vas. U ovom članku možete pronaći odgovore na pitanja koji su najčešći uzroci ovih bolova i pronaći rešenja koja će vam pomoći da se nosite sa ovim izazovima.

Tabela Sadržaja

Koji su uzroci bolova u stomaku tokom trudnoće?

Hormonske promene

Iako trudnoća donosi mnogo radosti, takođe nam donosi i promene u telu koje mogu uzrokovati nelagodnosti. Čest uzrok bola u trudnoći jesu hormonske promene koje se dešavaju u telu trudnice. Hormoni estrogen i progesteron igraju ključnu ulogu u pripremi tela za rast bebe, ali ove promene ponekad izazivaju nelagodnost i bol.

Rast materice

Kako vaša beba raste, tako i raste i vaša materica kako bi pružila dovoljno prostora za bebu. Ovo širenje stomaka takođe može prouzrokovati blage do umerene bolove i osećaj napetosti.

Istezanje ligamenata

Podrška materici dolazi od ligamenata. Sa rastom bebe i materice, ovi ligamenti se istežu i prilagođavaju, što može rezultirati oštrim bolovima. To je samo signal da vaša tela rade naporno kako bi se prilagodila trudnoći.

Gastrointestinalni problemi

Nadutost, zatvor i gorušica su česti pratioci drugog stanja i mogu doprineti bolu. Hormonske promene u trudnoći usporavaju proces varenja, izazivajući nelagodnost i ponekad bol.

Emocionalni stres

Važno je ne zanemariti uticaj emocionalnog stresa na fizičko zdravlje. Trudnoća sama po sebi može biti emocionalno izazovna, a emocionalni stres i napetost se mogu manifestovati kroz fizičke simptome, uključujući bolove u stomaku.

Zdravstveni problemi

Infekcije urinarnog trakta ili neki drugi zdravstveni problemi takođe prouzrokuju bol u karlici. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste isključili ozbiljne uzroke. Lekar je tu da Vam pruži odgovorwe na sve što vas interesuje.

Koji su simptomi bolova u stomaku?

Bol u stomaku u trudnoći može se manifestovati na različite načine i biti propraćen nizom simptoma koji variraju u intenzitetu i prirodi. Bitno je razumeti sve ove simptome kako biste mogli razlikovati normalne promene u trudnoći od potencijalno ozbiljnih problema. Evo detaljnog uvida u neke od simptoma:

Grčevi i stezanje: Bolovi se mogu manifestovati kao jači ili slabiji grčevi ili osećaj stezanja. To može biti rezultat istezanja ligamenata ili promena koje dolaze rastom materice.

Oštar bol: Neki bolovi mogu biti oštri i probadajući, posebno kada naglo promenite položaj ili se krećete. Ovo obično ukazuje na istezanje ligamenata ili pritisak rastuće materice na okolne strukture.

Napetost: Osećaj napetosti u stomaku može biti prisutan tokom celog trajanja drugog stanja, sve do porođaja. To je često rezultat rasta materice i promena koje dolaze sa razvojem i napredovanjem bebe.

Bol u donjem delu stomaka: Bolovi se često javljaju u donjem delu stomaka. To može biti posledica pritiska materice na donji deo abdomena i karlicu.

Osećaj težine: Neke trudnice opisuju osećaj težine ili nelagodnosti u abdomenu. Ovo takođe može biti povezano sa rastom materice u trudnoći.

Bol u leđima: Bol u donjem delu leđa ponekad se javlja paralelno sa bolom u stomaku. Ovo je često rezultat promena u položaju kičme usled povećanja težine i promene težišta tela.

Neprijatan osećaj nakon obroka: Gastrointestinalni problemi kao što su nadutost i gorušica mogu izazvati nelagodnost i bol nakon obroka.

Povremeni bol: Bol može biti povremen, pojavljujući se u određenim trenucima tokom dana. Ovi bolovi često nisu konstantni i mogu se javljati s vremena na vreme.

Kontrakcije: U kasnijim fazama trudnoće, bolovi mogu nastati kao posledica Braxton-Hicksovih kontrakcija, koje se nazivaju i lažnim kontrakcijama. Ove kontrakcije su nepravilne i često ne toliko intenzivne.

Povećana osetljivost kože: Koža na stomaku postaje osetljiva na dodir ili pritisak, što može izazvati nelagodnost ili bol.

Veoma je važno je napomenuti da većina bolova u abdomenu nije opasna po zdravlje i deo je normalnih promena kroz koje trudnica prolazi. Međutim, ukoliko primetite promene u intenzitetu bolova, praćene krvarenjem, temperaturom ili drugim zabrinjavajućim simptomima, obavezno se obratite svom lekaru radi pregleda, procene i saveta.

Da li bolovi u stomaku smetaju bebi?

Većina bolova u stomaku ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, bitno je pratiti simptome i obratiti pažnju na sve promene koje prate ovaj izazovni period. Blagi bolovi su često deo normalnog procesa prilagođavanja tela trudnoći.

Da li bol u stomaku može da izazove pobačaj trudnoće?

U većini slučajeva, blagi bolovi nisu povezani sa rizikom od pobačaja. Međutim, ukoliko iskusite jake i intenzivne bolove praćene krvarenjem ili drugim zabrinjavajućim simptomima, hitno se obratite lekaru.

Kako sprečiti nastanak bolova u stomaku tokom trudnoće?

Bolovi u abdomenu donose zabrinutost i nelagodu trudnicama, iako obično ne predstavljaju ozbiljan problem. Srećom, postoje strategije koje možete preduzeti kako biste smanjili verovatnoću ove pojave i olakšali svoj prolazak kroz period drugog stanja. Sledi nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste sprečile nastanak bolova u trudnoći:

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja. Obratite pažnju na dovoljan unos vlakana, vitamina i minerala poreklom iz voća i povrća kako biste održali dobru funkciju creva. Unos hrane bogate vlaknima pomoći će u sprečavanju gastrointestinalnih problema poput zatvora, koji doprinose razvoju bola u stomaku. Birajte manje, a češće obroke kako bi se smanjila i ublažila pojava gorušice. Izbegavajte namirnice koji izazivaju nadimanje kao i svu prerađenu hranu, slatkiše i testa koji mogu ometati varenje.

Dobra hidratacija

Dovoljan unos tečnosti ima višestruke koristi za zdravlje trudnica. Voda pomaže u održavanju hidriranosti, što smanjuje rizik od nastanka opstipacije i drugih gastrointestinalnih problema. Adekvatna hidratacija takođe pomaže u održavanju normalnih funkcija organizma i podržava optimalno zdravlje bebe. Voda je Vaš veliki saveznik u trudnoći.

Fizička Aktivnost

Redovna i umerena fizička aktivnost u trudnoći značajno doprinosi vašem opštem zdravlju. Umerene aktivnosti kao što su šetnje, plivanje ili joga pomažu u održavanju tonusa mišića i ligamenata, čime se smanjuje rizik od razvoja bolova u stomaku. Vežbe istezanja su isto preporučljive kako bi se ublažila nelagodnost. Ipak, pre nego što počnete sa bilo kojim vežbama, svakako se posavetujte sa svojim lekarom kako biste osigurali da su sigurne za vas. Svaka trudnica i svaka trudnoća je posebna i jedinstvena i ono što odgovara nekoj drugoj ženi, ne mora odgovarati Vama. Neke žene mogu vežbati sve do porođaja.

Odmor

Osluškujte svoje telo. Ono će Vam samo signalizirati kada mu je potreban odmor, pa se potrudite da mu to i obezbedite. Odmor i smanjenje bilo kakvog naprezanja pomažu da ne dođe do razvoja bolova i drugih nelagodnosti.

Položaj spavanja

Mnoge trudnice pate od nesanice, pogotovo pred sam porođaj. Pravilan i udoban položaj za spavanje je izuzetno važan u trudnoći. On vam pomaže da izbegnete prekomeran pritisak na stomak i kičmu. Spavanje na boku, sa jastucima postavljenim između nogu pomaže u održavanju pravilnog položaja tela tokom noći. Ovakav položaj smanjuje pritisak na stomak i olakšava eventualnu nelagodnost.

Tehnike disanja i relaksacije

Tehnike disanja i relaksacije su od velike pomoći u smanjenju stresa i napetosti. Preporučljivo je disanje koje aktivira parasimpatički nervni sistem opuštanja i relaksacije a karakteriše se dubokim udahom i duplo dužim izdahom. Savladavanje tehnika i načina kako da se opustite i duboko dišete ublažava napetost u mišićima i pomaže u ublažavanju bolova u stomaku. Možete razmisliti o pohađanju časova prenatalne joge ili meditacije kako biste naučili i usvojili efikasne tehnike opuštanja. Ukoliko je potrebno, možete posetiti i razgovarati i sa psihoterapeutom o tehnikama prevazilaženja anksioznih situacija i izazova koji se često sreću u drugom stanju.

Pravilno podizanje tereta

Ukoliko imate obaveza koje zahtevaju podizanje težih predmeta, obratite pažnju na tehniku kako to radite. Savijte kolena i podižite teret iz čučnja, a ne da stavljate oslonac na leđa. Ovakav način podizanja smanjuje pritisak na stomak i kičmu, što ublažava rizik od razvoja bolova i povreda.

Tople kupke

Ukoliko osećate bol i nelagodu u stomaku, probajte relaksaciju u kadi sa toplom vodom. Topla kupka opušta napete mišiće i ublažava pritisak na stomak.

Svako telo i svaka trudnoća je jedinstvena, pa je važno slušati svoje telo i pratiti svaku promenu koju primetite. Ako primetite da se bol povećava ili postaje zabrinjavajući, posetite svog lekara kako bi utvrdio tačan uzrok. Vaš lekar je tu da vas sasluša, umiri i pruži pravilne savete i smernice kako biste se osećali udobno i sigurno u drugom stanju.

Kada se obratiti lekaru za bolove u stomaku u trudnoći?

Bol u abdomenu može biti normalni deo procesa prilagođavanja organizma drugom stanju, ali takođe može ukazivati i na potencijalne probleme. Važno je znati kada je pravi trenutak da se obratite lekaru radi procene i dobijanja stručnih saveta. Slede neke od situacija kada je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć:

Intenzivni bolovi: Ako iskusite jake i nepodnošljive bolove u stomaku koji se ne smanjuju ili se pogoršavaju, trebali biste se odmah obratiti svom lekaru.

Krvarenje: Bilo kakvo krvarenje tokom trudnoće, posebno ako dolazi sa bolom, zahteva hitnu procenu stanja. To može ukazivati na ozbiljniji problem i potrebno je da se odmah obratite lekaru. Trudnoća je stanje kada ne treba čekati.

Povišena temperatura: Ako imate povišenu temperaturu ili simptome infekcije, to može biti znak da je potreban medicinski pregled.

Neprestani bolovi: Ukoliko vas prati kontinuiran bol koji ne prolazi ili se ponavlja, trebali biste se konsultovati sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok.

Otežano mokrenje: Promene u načinu mokrenja, uključujući bol, peckanje ili otežano mokrenje, mogu ukazivati na infekciju urinarnog trakta koja zahteva lekarski tretman.

Promene u pokretima bebe: Ako primetite promene u pokretima vaše bebe, kao što su smanjenje učestalosti ili intenziteta, obratite se lekaru kako biste bili sigurni da je vaša beba dobro.

Bolovi praćeni drugim simptomima: Ako je bol praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili bilo kakva druga promena u vašem opštem stanju, treba da se obratite lekaru.

Dodatna pitanja i nesigurnost: Ako imate bilo kakva pitanja ili nesigurnost u vezi sa bolom ili opštim zdravstvenim stanjem u trudnoći, ne ustručavajte se da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Dodatni savet za bolove u stomaku u trudnoći

Ukoliko se suočite sa ovom nelagodom, upamtite da je svako iskustvo tokom drugog stanja individualno. Pored prethodno navedenih saveta, pažljivo slušajte svoje telo i osluškujte promene. Ne oklevajte da se obratite svom lekaru radi procene stanja, saveta i daljih smernica. Bol nije nužno razlog za paniku, ali je bolje biti siguran i dobiti stručno mišljenje kako biste mogli bezbrižno uživati u drugom stanju.

Zaključak

Iako se bol tokom trudnoće može pojaviti, uz pažljivo upravljanje i preventivne mere, možete značajno smanjiti njegovu pojavu. Pravilna ishrana, fizička aktivnost, tehnike opuštanja i konstantna komunikacija sa svojim lekarom igraju ključnu ulogu u olakšavanju ovih simptoma. Važno je slušati svoje telo i prilagoditi se nadolazećim promenama kako biste uživali u svakom trenutku ovog uzbudljivog putovanja.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule predstavljaju najbolji odabir prenatalnih vitamina za svaku trudnicu. Sadrže 19 pažljivo odabranih vitamina i minerala koji sinergistički deluju tako da obezbede zdravu trudnoću i zdrav razvoj bebe. Prisustvo alfa-lipoinske kiseline u Maternity kapsulama dovodi do ublažavanja prevremenih kontrakcija i prevremenih porođaja, koji mogu biti uzrok nastanka bol.

Često Postavljena Pitanja

Uzroci uključuju hormonske promene, rast materice, istezanje ligamenata, gastrointestinalni problemi, emocionalni stres i drugi faktori.

Simptomi uključuju grčeve, oštar bol, napetost, bol u donjem delu stomaka, osećaj težine, bol u leđima i povećanu osetljivost kože na stomaku.

Većina bolova ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, ako imate bilo kakvu zabrinutost, obratite se svom lekaru radi dodatnih informacija i smernica.

U većini slučajeva, umereni bolovi ne izazivaju pobačaj. Ipak, postoje neka stanja koja dovode do zabrinutosti, a to je uvek pojava krvarenja udružena sa bolom.

Prevencija podrazumeva pravilnu ishranu bogatu vlaknima, adekvatnu hidrataciju, umerenu fizičku aktivnost, tehnike disanja i relaksacije, pravilan položaj spavanja, tople kupke, odmor i pažljivo podizanje tereta.

Ublažavanje tegoba može se postići primenom toplote, vežbama istezanja, tehnikama disanja i relaksacije, pravilnom ishranom i hidratacijom.

Obratite se lekaru ako doživite intenzivne i neprekidne bolove, krvarenje, temperaturu, promene u mokrenju, ili ako osetite bilo kakvu drugu zabrinutost.

Maternity kapsule su prenetalni vitamini koji su razvijeni od strane lekara i namenjeni ženama pre, tokom i nakon perioda trudnoće.

Literatura

https://www2.hse.ie/conditions/stomach-pain-cramps-pregnancy/

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/

https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-symptom-checker/stomach-abdominal-pain-or-cramps-pregnancy

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/abdominal-pain-during-pregnancy/

https://www.webmd.com/baby/pregnancy-discomforts-causes

https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000580.htm

https://www.parents.com/pregnancy/my-body/aches-pains/pregnancy-abdominal-pain/

https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abq3222

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/b/back-pain-during-pregnancy.html

https://www.verywellfamily.com/are-stomach-pains-normal-during-pregnancy-2371259

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21642-round-ligament-pain

Podelite ovaj članak

Call Now Button