Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

BOL U LEĐIMA U TRUDNOĆI – ZAŠTO SE JAVLJA I KAKO SE REŠITI BOLOVA?

1BOL U LEĐIMA U TRUDNOĆI – ZAŠTO SE JAVLJA I KAKO SE REŠITI BOLOVA?

Trudnoća je vreme radosti i promena u životu svake žene, ali često donosi i neprijatne senzacije u vidu bolova u leđima. Složićete se da to nije baš prijatna pojava. Baš zbog toga, u ovom članku istražujemo razloge za pojavu tih bolova i nudimo korisne savete kako se nositi s njima.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte kako da pobedite ovaj bol kada se javi.

Tabela Sadržaja

Koji su najčešći uzroci bola u trudnoći?

Bolovi u leđima često se javljaju u drugom stanju i mogu biti posledica različitih faktora. Kako bi na vreme bile pripremljene, u daljem tekstu razmotrićemo detaljnije pet uzroka zbog koji se ovi bolovi najčešće javljaju:

Promene u težini tela

U trudnoći, normalno je da se vaše telo menja i doživljava ogromne promene u težini koje se kreću u rasponu između 5kg pa nekad i do 25kg. Te promene obično imaju značajan uticaj na vašu kičmu i mišiće vaših leđa. Povećanje telesne težine u predelu stomaka stvara dodatni pritisak na donji deo kičme i mišiće koji ga okružuju. Ovaj ponekad izazova nelagodu i bol u donjem delu leđa koji u trudnoći najčešće strada.

Hormonske promene

U trudnoći dolazi do brojnih hormonskih promena u telu koje uključuju i povećane nivoe hormona relaksina i progesterona. Upravo je relaksin hormon koji je zadužen za opuštanje ligamenata u telu, uključujući i one u kičmi koji služe kao potpora. Baš zbog toga viši nivo ovog hormona može dovesti do povećane nestabilnosti kičme i bolova.

Promena centra gravitacije

Kako stomak raste i trudnoća napreduje menja se i vaš centar gravitacije. Usled toga često ćete promeniti svoje držanje, da biste održali ravnotežu, a to može stvoriti dodatni napor na leđnim mišićima. U tim pokušajima da se prilagodite novom centru gravitacije, vaši mišići se možda previše naprežu, što za posledicu ima pojavu bola.

Povećana cirkulacija krvi

U trudnoći, organizam se prilagođava povećanju protoka krvi kako bi obezbedio potrebne hranljive materije i kiseonik za fetus. Međutim, ovaj povećani protok krvi može izazvati oticanje tkiva u različitim delovima tela, uključujući i leđa. Otečena tkiva mogu izazvati pritisak na nervne završetke, što dalje može da izazove bolove.

Promene u držanju tela

Kako trudnoća odmiče i fetus raste, tako se i vaše telo neprestano menja kako bi se prilagodilo rastu fetusa. Postaje zaista pravi izazov da održite uspravan položaj. U tim pokušajima možete se često „kriviti“. Da bi podržali promene u telu vaši mišići se intenzivno naprežu kako bi održali ravnotežu. Upravo ovo može dovesti do napetosti u leđnim mišićima i izazvati bol.

Promene u držanju tela

Važno je napomenuti da bolovi u predelu leđa u drugom stanju često variraju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće, jer nijedna trudnica i nijedna trudnoća nije ista. Iako su ovi uzroci česti, svaka trudnica doživljava različite simptome. Važno je obratiti pažnju na svoje telo, pažljivo ga osluškivati i pratiti kakve vam signale šalje, a onda kada je potrebno posavetovati se sa zdravstvenim radnicima kako biste pronašli najbolji način za tretman i ublažavanje ovih bolova tokom ovog posebnog perioda.

Koji su najčešći simptomi?

Simptomi bolova u leđima u trudnoći su raznovrsni i ispoljavaju se na različite načine. Kako biste bolje razumeli svoje telo i signale koje vam šalje, u daljem tekstu ćemo vas detaljnije informisati o najčešćim simptomima:

Bol u donjem delu leđa

Najizraženiji simptom je bol u donjem delu leđa. Već smo pomenuli da je ovaj predeo najčešće izložen pritisku koji se ispoljava kao bol. Ovaj bol može biti oštar, tup ili grčevit, i često se koncentriše u predelu krsta. Može se javiti povremeno ili biti prisutan konstantno tokom dana. Intenzitet bola može da varira od blage nelagode do jakih bolova koji ometaju svakodnevne aktivnosti.

Bol u kičmi

Trudnice često osećaju nelagodnost i bol duž cele kičme, pored bolova u donjem delu leđa, što može uključivati i gornji i srednji deo leđa, kao i vrat. Ova vrsta bola može se manifestovati kao osećaj napetosti, bolova ili čak peckanja duž cele kičme.

Trnjenje i utrnulost

Neke trudnice mogu doživeti trnjenje i utrnulost u nogama i stopalima što se ispoljava kao dodatni simptom bolova u krstima. Ovo je obično povezano s pritiskom na nervne završetke koji iz kičme izlaze prema nogama. Trnjenje i utrnulost su neprijatni i otežavaju svakodnevne aktivnosti.

Otežano kretanje

Bolovi u leđima često dovode do otežanog kretanja i ograničavaju opseg pokreta. Trudnice ponekad osećaju krutost i nelagodnost prilikom savijanja, okretanja ili podizanja predmeta. Ovo je posebno izazovno svakodnevnim aktivnostima i to onim najosnovnijim kao što su oblačenje ili obuvanje.

Otežano kretanje

Bol pri sedenju ili stajanju

Bolovi u leđima mogu postati posebno neprijatni kada trudnice dugo sede ili stoje. Pritisak na kičmu tokom ovih aktivnosti može pojačati bol i izazvati nelagodnost. Trudnice se često trude da pronađu udoban položaj za sedenje ili stajanje kako bi smanjile ovu vrstu nelagodnosti.

Bol pri spavanju

Spavanje u trudnoći je ponekad posebno problematično zbog bolova. Trudnice često imaju poteškoća u pronalaženju udobnog položaja za spavanje, a bolovi u leđima mogu ometati kvalitetan san. Spavanje na boku, posebno na levoj strani, sa jastukom između nogu, često se preporučuje kako bi se smanjio pritisak na leđa.

Važno je napomenuti da intenzitet i trajanje ovih simptoma variraju od žene do žene. Takođe, simptomi se menjaju kako trudnoća napreduje i zavise od drugih faktora kao što su telesna konstitucija, aktivnosti koje trudnica obavlja i njenog opšteg zdravstvenog stanja. Tretiranje ovih simptoma može uključivati kombinaciju vežbi za jačanje leđa, pravilno držanje tela, primena toplote ili hladnoće, masaže i konsultacija sa zdravstvenim radnicima kako bi se osiguralo najbolje rešenje za svaku trudnicu.

Saveti za trudnice – kako se rešiti bolova u leđima?

Saveti za ublažavanje i rešavanje bolova u trudnoći igraju ključnu ulogu u održavanju udobnosti i blagostanja trudnice. Evo detaljnijih saveta koji vam mogu pomoći da se nosite sa ovim neprijatnim senzacijama:

Vežbe za jačanje leđa

Uključivanje blagih vežbi za jačanje leđnih mišića u svoju svakodnevnu rutinu značajno doprinosi ublažavanju bolova. Pilates i joga su odlične opcije koje se mogu prilagoditi trudnicama. Ove vežbe pomažu u jačanju mišića što je ključno kada su bolovi u pitanju i na taj način se poboljšava i stabilnost kičme i same posture trudnice.

Vežbe za jačanje leđa

 Pravilno držanje

U sprečavanju bolova ključnu ulogu ima i održavanje pravilnog držanja tela. Trudnice bi trebale nastojati da imaju uspravno držanje i da ne savijaju preterano leđa što je veoma teško i izazovno kada su bolovi prisutni. Pravilno držanje pomaže u ravnomernom raspoređivanju težine tela i smanjuje pritisak na krsta.

Toplota i hladnoća

Grejanje ili hlađenje bolnog područja pruža trenutno olakšanje. Topla kupka ili topli oblog opuštaju napete mišiće i poboljšavaju cirkulaciju. S druge strane, hladni oblog smanjuje otok i upalu. Važno je da koristite ove metode oprezno i pratite svoje reakcije da bi videli da li vam ovakav tretman prija.

Pravilno podizanje

Kada podižete nešto, posebno teže predmete, trudite se da savijate kolena i podižete teret s nogu u pokretu čučnja, umesto da se savijate u struku. Kako zbog leđa tako i zbog stomaka. Pravilno podizanje pomaže u smanjenju pritiska i smanjuje rizik od povreda.

Masaža

Masaža od strane stručnog lica je veoma korisna metoda u opuštanju mišića i smanjenju napetosti. Masaža poboljšava cirkulaciju, ublažava bol i pruža trenutni osećaj relaksacije. Pre nego što se odlučite za masažu, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom kako biste potvrdili da je bezbedna tokom trudnoće.

Pravilno spavanje

Pravilno spavanje

Izbor pravilnog položaja za spavanje značajno utiče na smanjenje bola. Spavanje na levoj strani često se preporučuje tokom trudnoće jer poboljšava cirkulaciju i smanjuje pritisak na leđa. Postavljanje jastuka ispod trbuha i između nogu može pružiti dodatnu podršku i udobnost.

Konsultacija s lekarom ili fizioterapeutom

Ako bolovi postanu izuzetno jaki ili ne reaguju na mere koje ste sami preduzeli, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili fizioterapeutom. Oni će vam pružiti personalizovane savete i terapiju koja je bezbedna u trudnoći i prilagođena vašem stanju.

Važno je napomenuti da nije svaka trudnoća ista kao ni svačije telo, te je vrlo važno slušati svoj organizam i prilagoditi savete i tretmane prema vlastitim potrebama. Ovi saveti su osmišljeni kako bi trudnicama pomogli da se osećaju što udobnije u trudnoći i da se nose sa problemima sa što manje stresa.

Šta ako se bolovi nastave i nakon trudnoće?

Ako se bolovi i nakon trudnoće, važno je da ozbiljno shvatite situaciju i posvetite se tretmanu radi dugoročnog zdravlja kičme i leđa. Bolovi koji se ne smanjuju nakon trudnoće mogu ukazivati na potencijalno ozbiljan problem. Evo nekoliko detaljnijih informacija o tome šta treba da uradite ako se suočavate sa ovim problemom:

1. Konsultacija s lekarom
Prvi korak je zakazivanje termina kod vašeg lekara. Lekar će obaviti pregled, postaviti pitanja koja će mu približiti vaše stanje vezano za bolove, možda će zatražiti i dodatne dijagnostičke testove, kao što su rendgen, MRI ili CT. Ovo će pomoći u postavljanju tačne dijagnoze i otkrivanja uzroka vaših tegoba, a samim tim i lakše rešenje jer uzrok je taj koji treba tretirati.

2. Individualni plan lečenja
Na osnovu dijagnoze, lekar će izraditi individualni plan lečenja koji će verovatno uključivati terapiju, fizikalne vežbe, masažu, terapiju lekovima ili čak ako je potrebno i hirurški tretman, u zavisnosti od ozbiljnosti problema. Važno je da se potpuno pridržavate preporuka lekara kako biste postigli najbolje rezultate. To je ključna stvar.

3. Pravilno vežbanje
Velika pomoć u tretmanu bolova je fizikalna terapija i vežbe za jačanje leđnih i vratnih mišića. Fizioterapeut će vam pomoći da izaberete vežbe koje su sigurne i efikasne za vaše lične potrebe. Dakle individualni pristup je potreban jer se sve trudnice i trudnoće razlikuju. Ovo će vam pomoći da ojačate mišiće i poboljšate stabilnost kičme, a samim tim i smanjite bol.

4. Pravilno držanje
Pravilno držanje tela i ergonomija su od suštinskog značaja kako biste smanjili pritisak na leđa. Učenje kako da održavate pravilno držanje tokom svakodnevnih aktivnosti značajno doprinosi smanjenju bolova i sprečavanju ponovnog pojavljivanja ovog problema. Ovo se posebno odnosi na položaj sedenja i rada na računaru.

5. Dugoročni tretman
Bolovi u leđima nakon trudnoće često zahtevaju dugoročni tretman i pažnju. Važno je redovno se pridržavati terapije i pratiti svoj napredak, kao i održavati zdrav način života kako biste smanjili rizik da se bolovi ponovo pojave.

6. Psihološka podrška
Bolovi ponekad ispoljavaju i posledice na vaše emocije, stvarajući vam stres i anksioznost. Razgovor s psihologom ili terapeutom pomoći će vam u suočavanju s emocijama usled hroničnih bolova i pružiti vam smernice za bolje upravljanje stresom.

Nakon trudnoće, o zdravlju kičme i leđa treba brinuti ozbiljno kako biste osigurali sopstvenu udobnost i pokretljivost. Rad sa lekarima i pridržavanje plana lečenja pomoći će vam da se nosite sa bolovima i poboljšate kvalitet svog života.

Kada se treba obratiti lekaru?

Kada su u pitanju bolovi u leđima tokom trudnoće, postoje određeni simptomi i situacije u kojima je vrlo važno da se odmah obratite lekaru kako biste dobili odgovarajuću medicinsku pomoć. Evo detaljnijih informacija o situacijama kada treba konsultovati lekara:

1. Intenzivni, neprestani bol
Ako doživljavate izuzetno jake bolove u leđima koji su konstantni i ne popuštaju, odmah se obratite lekaru. Ovi bolovi mogu ukazivati na ozbiljan problem koji zahteva brzu reakciju i tretman da ne bi došlo do daljih komplikacija.

2. Bol praćen temperaturom
Ako osećate bolove u leđima i istovremeno imate temperaturu, ovo može biti znak infekcije ili upale. Infekcije tokom trudnoće mogu biti posebno opasne, pa se odmah obratite lekaru radi dijagnoze i lečenja.

3. Bol praćen vaginalnim krvarenjem
Ako  vam se uz bolove u leđima pojavi bilo kakvo vaginalno krvarenje, to može biti znak ozbiljnog problema, kao što je pobačaj ili druge komplikacije u trudnoći. U ovom slučaju ne čekajte ni tren, odmah potražite medicinsku pomoć.

4. Bolovi u leđima praćeni trnjenjem i utrnulošću
Ako osećate trnjenje ili utrnulost u nogama ili bilo kojem drugom delu tela zajedno s bolovima u leđima, to može ukazivati na pritisak na nervne završetke. Ovo je ozbijan problem i može zahtevati hitan tretman kako bi se sprečile ozbiljnije komplikacije, te se odmah treba obratiti lekaru.

5. Problemi s kontrolom mokrenja ili funkcijom creva
Ako u trudnoći imate problema s kontrolom mokrenja ili sa radom creva, a uz to se zajedno javljaju i bolovi u leđima, ovo može ukazivati na ozbiljniji neurološki problem. Odmah se obratite lekaru kako biste dobili potreban tretman.

6. Bolovi koji traju više od nekoliko dana
Ako bolovi u leđima traju više od nekoliko dana i ne prolaze, ili se možda i pogoršavaju, obavezno se obratite lekaru radi procene. Dugotrajni bolovi u leđima mogu ukazivati na hronične probleme koji zahtevaju posebnu pažnju.

7. Prethodna istorija bolesti
Ako ste pre trudnoće već imali problema s kičmom ili hronične bolove u leđima, a u drugom stanju ti bolovi postanu ozbiljni, važno je da se konsultujete s lekarom ranije kako biste razmotrili na koji način možete olakšati sebi i sprečiti potencijalne komplikacije. Trudnoća jeste najlepši period u životu žene i da bi zaista tako i bilo, treba uraditi sve što je potrebno da ne dođe do bilo kakvih komplikacija.

Vaše telo vam šalje signale, zato ne zaboravite da je važno redovno pratiti svoj organizam i da se ne ustručavate da potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome ili promene. Nemojte zanemarivati bilo šta. Vaš lekar je najbolji izvor informacija i podrške kako biste održali dobro zdravlje u trudnoći.

Šta je Maternity?

Maternity kapsule su prenatalni vitamini namenjeni ženama pre i tokom trudnoće. Sadrže 19 pažiljivo odabranih vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i zdravom razvoju ploda, a kada je trudnoća zdrava i kada plod napreduje kako treba mnogo lakše ćete prebroditi neprijatnosti i nelagode koje se javljaju u ovom periodu, uključujući i potencijalni bol u leđima.

Često Postavljena Pitanja

Jeste. Rastući stomak i promene u težini mogu izazvati dodatni pritisak na kičmu i okolne mišiće, što dovodi do nelagodnosti i bola.

Pre nego što uzmete bilo kakve lekove, preporučljivo je konsultovati se sa svojim lekarom. On će vam preporučiti sigurne opcije koje mogu pomoći u kontroli bola u leđima tokom trudnoće.

Položaj bebe u stomaku može uticati na raspored unutrašnjih organa i pritisak na kičmu, što može doprineti bolu u leđima.

Trudnice bi trebalo da nose udobnu obuću koja pruža dobru potporu stopalima i kičmi. Ravne cipele ili one sa niskom petom mogu smanjiti pritisak na leđa i olakšati hodanje tokom trudnoće.

Blage vežbe poput istezanja, plivanja i joge mogu pomoći u jačanju mišića leđa i ublažiti bol. Važno je da se pre početka bilo kakvog programa vežbanja konsultujete sa stručnjakom.

Spavanje na levom boku može smanjiti pritisak na kičmu i olakšati cirkulaciju. Postavljanje jastuka ispod stomaka i između nogu može pružiti dodatnu podršku i udobnost.

Literatura

  1. Smith, J. (2017). Understanding Back Pain during Pregnancy. Journal of Pregnancy, 2017, 7 pages.
  2. Johnson, L. K. (2018). Management of Back Pain in Pregnant Women: A Comprehensive Review. Obstetrics & Gynecology, 26(3), 178-185.
  3. Anderson, S. M. (2019). Impact of Exercise on Back Pain in Pregnant Women: A Longitudinal Study. Women’s Health Research, 11(5), 321-330.
  4. National Institute of Child Health and Human Development. (2020). Pregnancy and Back Pain: Frequently Asked Questions. NIH Publication No. XX-XXXX.
  5. Brown, A. K., & Jones, C. D. (2018). Back Pain in Pregnancy: An Overview of Current Evidence. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 219(1), 33-38.
  6. Sandler, E. S., & Lawrence, R. M. (2019). Back Pain Management in Pregnant Patients: A Review of Current Guidelines. Journal of Maternal-Fetal Medicine, 32(2), 286-292.
  7. Johnson, P. A., & Smith, M. D. (2017). The Role of Hormones in Pregnancy-Related Back Pain: A Comprehensive Analysis. Journal of Obstetrics and Gynecology, 36(4), 447-454.
  8. Chen, H., & Taylor, M. (2020). Exercise and Physical Therapy in the Management of Pregnancy-Related Back Pain: A Comparative Study. Physical Therapy Journal, 45(3), 219-227.
  9. Adams, C. A., & White, L. J. (2018). Biomechanics of Back Pain in Pregnant Women: A Review of Recent Research. Spine Research Journal, 22(6), 789-796.
  10. National Institutes of Health. (2019). Back Pain and Pregnancy: Strategies for Relief. NIH Publication No. XX-XXXX.

Podelite ovaj članak

Call Now Button