Broj za porudžbine: + 381 21 304 76 36
Pon. – Pet.  od 8 do 16h

ŠTA JE BIOHEMIJSKA TRUDNOĆA I KOJI SU SIMPTOMI I UZROCI?

ŠTA JE BIOHEMIJSKA TRUDNOĆA I KOJI SU SIMPTOMI I UZROCI?

Biohemijska trudnoća je termin kojim se označava prisustvo traga trudnoće u telu žene, iako se embrion nije ugnjezdio u materici. U ovom slučaju, spermatozod je stigao do jajne ćelije, dogodila se oplodnja ali je plod odmah na početku prestao da se razvija.

Mnoge ovakve trudnoće se dogode i nestanu sa sledećim menstruacionim ciklusom, a da žena toga nije ni svesna. Međutim, primenom kućnih testova, žena može da otkrije trudnoću veoma rano, a test može da bude pozitivan i u slučaju da je plod prestao da se razvija.

Pozitivan test budi nadu, a u slučaju da je trudnoća biohemijska uslediće razočarenje, zbunjenost, gubitak, posebno ukoliko je u pitanju vantelesna oplodnja ili dugo očekivano drugo stanje.

U ovom članku pripremili smo za vas sve važne informacije koje treba da znate kada je u pitanju ova tema.

Tabela Sadržaja

Sadržaj prikaži

Koji su glavni simptomi biohemijske trudnoće?

Biohemijska trudnoća vrlo lako prolazi skroz neprimećeno ili sa vrlo blagim simptomima, što je čini izazovnom za prepoznavanje. Kada se trudnoća ne planira, ovi rani simptomi obično budu potpuno neprimećeni ali kad se trudnoća očekuje veću pažnju žene posvećuju svakom simptomu.

Pročitajte u nastavku koji su najčešći simptomi:

Povećana koncentracija hCG hormona

Osnovni simptom i dijagnostički pokazatelj je povećana koncentracija humanog horionskog gonadotropina (hCG) hormona u urinu i krvi žene.  Ovaj hormon počinje da se luči kada dođe do oplodnje, a luči ga posteljica. Kada oplođena jajna ćelija počne da se implementira u zid materice, hormon hCG može biti prisutan uprkos tome što je plod prestao da se razvija. Nivo hormona je nizak ali dovoljan da pokaže pozitivan kućni test na trudnoću. Hormon hCG raste tokom normalne trudnoće, ali kod biohemijske, njegova vrednost je nestabilna i niska. Ovo je ključni pokazatelj i često se koristi za dijagnozu.

Izmenjen Menstrualni Ciklus

Izmenjeni menstrualni ciklus je još jedan znak. Žene primećuju blago kašnjenje menstruacije ili promenjene karakteristike ciklusa, kao što su količina i trajanje menstrualnog krvarenja. Obilna menstruacija koja je kasnila nekoliko dana ponekad ukazuje na to da je bilo oplodnje.

Koji su glavni simptomi biohemijske trudnoće?

Blaga nelagodnost u donjem delu stomaka

Pojedine žene osećaju blagu nelagodnost ili bol u donjem delu stomaka, sličnu simptomima trudnoće. Ovi simptomi često su kratkotrajni i prolazni, što dodatno otežava njihovo povezivanje sa biohemijskom trudnoćom.

Emocionalne fluktuacije

Hormonske promene koje prate trudnoću ponekad izazivaju emocionalne fluktuacije. Žene mogu iskusiti neraspoloženje, anksioznost ili čak blagu depresiju. Ovo je posebno izazovno, jer se često ne povezuje sa stanjem trudnoće u ranoj fazi.

Promene na grudima

Još jedan mogući simptom uključuje blago povećanje i osetljivost dojki. Ovo se pojavljuje zbog hormonskih promena, ali je obično blago i prolazno.

Važno je napomenuti da ovi simptomi nisu specifični samo za biohemijsku trudnoću i mogu se javiti iz različitih razloga. Zbog toga je ključno konsultovati se sa lekarom i uraditi odgovarajuće testove. Takođe, treba imati na umu da većina biohemijskih trudnoća završava spontanim prestankom, što dodatno doprinosi njihovoj neprimetnoj prirodi.

Koji su najčešći uzroci biohemijske trudnoće?

Biohemijska trudnoća je posledica različitih faktora, a razumevanje tih uzroka može vam pomoći u boljem upravljanju ovim stanjem. Evo dubljeg uvida u najčešće uzroke:

Genetske abnormalnosti embriona

Jedan od najčešćih uzroka su genetske abnormalnosti embriona. Kada se oplođena jajna ćelija razvija sa ozbiljnim genetskim manama koje su nespojive sa životom, organizam žene može prepoznati problem i prekinuti trudnoću.

Hormonska neravnoteža

Hormonska neravnoteža može biti drugi veoma čest uzrok. Normalan razvoj trudnoće zahteva precizno usklađivanje hormona kao što su hCG i progesteron. Ako postoji neravnoteža ovih ili drugih hormona neophodnih za održavanje trudnoće, može doći do neuspele implementacije embriona u materici.

Infekcije i zapaljenski procesi

Infekcije i zapaljenski procesi u reproduktivnom traktu takođe mogu doprineti biohemijskoj trudnoći. Ova stanja mogu oštetiti sluznicu materice i smanjiti njenu sposobnost da podrži normalan razvoj embriona.

Problemi sa matericom

Anomalije materice, ožiljci ili druge strukturalne promene u materici ponekad ometaju normalno razvijanje embriona. Na primer, septum u materici može sprečiti embrion da se pravilno ugnjezdi.

Upotreba lekova ili terapija

Ponekad, upotreba određenih lekova ili terapija utiče na razvoj trudnoće. To se posebno odnosi na lekove koji utiču na hormonsku ravnotežu ili imunološki sistem.

Razumevanje gore navedenih uzroka je važno za žene koje se suočavaju sa ovom situacijom. Identifikovanje osnovnog problema može pomoći lekarima da pruže odgovarajuće savete i tretmane kako bi se smanjio rizik od ponavljanja ovog stanja ili kako bi se rešili specifični problemi koji dovode do biohemijske trudnoće.

Dijagnoza biohemijske trudnoće i lečenje

Dijagnoza je ponekad vrlo izazovna zbog blagih ili odsutnih simptoma. Međutim, postoji nekoliko koraka koje lekari mogu preduzeti kako bi potvrdili ovo stanje:

Merenje nivoa hCG hormona:

Prvi korak u dijagnostikovanju biohemijske trudnoće je merenje nivoa humanog horionskog gonadotropina (hCG) hormona u krvi i urinu. Ovo se obično radi uz pomoć kućnih testova na trudnoću ili iz krvi. U slučaju biohemijske trudnoće, nivoi hCG-a su često niži nego što se očekuje za određeni period trudnoće.

Ponovljeno merenje hCG-a:

Budući da nivoi hCG-a variraju, lekari često traže promene u nivoima hCG-a tokom vremena kako bi potvrdili dijagnozu. Ako se nivoi hCG-a ne povećavaju onako kako se očekuje ili opadaju, to može ukazivati na biohemijsku trudnoću.

Ultrazvuk:

Iako ultrazvuk često ne može pokazati prisustvo embriona u slučaju biohemijske trudnoće, on se koristi da se isključi vanmaterična trudnoća koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Diferencijalna dijagnoza:

Lekari će takođe isključiti druge uzroke simptoma kao što su infekcije ili hormonski poremećaji.

Koji su najčešći uzroci biohemijske trudnoće?

Lečenje biohemijske trudnoće

Važno je napomenuti da se većina biohemijskih trudnoća završava spontano, bez potrebe za posebnim tretmanom. Ženski reproduktivni sistem često prepoznaje genetske abnormalnosti embriona ili druge probleme i prirodno prekida trudnoću. U većini slučajeva, žena doživljava blage simptome slične menstruaciji i neće biti potrebna specifična medicinska intervencija.

Međutim, u nekim slučajevima, posebno ako se simptomi intenziviraju ili ako postoji sumnja na vanmateričnu trudnoću, lekar može preduzeti sledeće korake:

Praćenje: Lekar će možda preporučiti redovno praćenje nivoa hCG-a kako bi se osiguralo da opadaju i da se trudnoća okončava prirodno.

Ultrazvuk: U slučaju sumnje na vanmateričnu trudnoću, ultrazvučnim pregledom će se potvrditi trudnoća i odrediti mesto razvoja embriona.

Hirurški tretman: U retkim slučajevima, ako se pojave ozbiljni simptomi ili komplikacije, kao što je unutrašnje krvarenje usled vanmaterične trudnoće, može biti potrebna hirurška intervencija.

Mogu li da sprečim prekid trudnoće?

Biohemijska trudnoća je obično rezultat različitih faktora, uključujući genetske, hormonske, i fizičke promene u telu žene. Posebno ako lečite sterilitet ili dugo očekujete trudnoću, suočavanje sa ovim stanjem može biti prilično izazovno i razočaravajuće.

Međutim, to što je do oplodnje došlo je zapravo dobra vest za vas. Otkrivanje uzroka za prestanak daljeg razvoja ploda je put kojim će vas lekar voditi u daljem postupku lečenja steriliteta. Lečenje će zavisiti od uzroka koji su doveli do prestanka razvoja fetusa.

PROBLEM: Genetske abnormalnosti embriona
Jedan od najčešćih uzroka ove vrste trudnoće su genetske abnormalnosti embriona. Svaka trudnoća počinje spajanjem muških i ženskih reproduktivnih ćelija (spermatozoida i jajne ćelije), stvarajući jedinstveni set gena za razvoj vaše bebe. Ponekad se tokom ovog procesa javljaju genetske greške, što ponekad dovodi do ozbiljnih abnormalnosti embriona. Kada se takav embrion ugnjezdi u materici, ženski organizam može prepoznati problem i prekinuti trudnoću, često mnogo pre nego što žena i primeti da je trudna.

REŠENJE: Savremena genetika pruža mogućnost otkrivanja ovih genetskih problema pre samog postupka vantelesne oplodnje. Vaš ginekolog ili genetičar će vam predložiti opcije prenatalnih genetskih testova, kako bi se dobile dodatne informacije.

      PROBLEM: Genetske abnormalnosti embriona

PROBLEM: Hormonska neravnoteža

Hormonska neravnoteža je takođe značajan faktor. Normalan razvoj ploda zahteva preciznu ravnotežu hormona kao što su hCG (human horionski gonadotropin) i progesteron. Ako postoji neravnoteža ovih hormona, to ponekad dovodi do neuspelog ugnježđivanja embriona u materici.

REŠENJE: Primenom progesteronske terapije može se sprečiti prekid razvoja ploda i održati trudnoća.

PROBLEM: Infekcije i zapaljenski procesi

Infekcije i zapaljenski procesi u reproduktivnom traktu takođe ponekad doprinose nastanku biohemijske trudnoće. Infekcije ponekad dovode do oštećenja sluznice materice ili smanjuju njenu sposobnost da podrži normalan razvoj embriona. Zapaljenski procesi mogu ometati normalno funkcionisanje reproduktivnih organa i takođe doprineti neuspeloj trudnoći.

REŠENJE: Redovni ginekološki pregledi i pravovremeno lečenje zapaljenskih procesa materice osigurava dobre fiziološke uslove za razvoj bebe i održavanje trudnoće.

PROBLEM: Problemi sa matericom

Anomalije u materici, kao što su septum (pregrada) u materici ili ožiljci iz prethodnih operacija, mogu sprečiti embrion da se pravilno ugnjezdi. Prisustvo mioma u materici takođe može ometati oplođenu jajnu ćeliju da se ugnjezdi i nastavi svoj razvoj. Materica je ključna za uspešno razvijanje ploda, pa bilo kakve strukturalne promene u njoj mogu dovesti do biohemijske trudnoće.

REŠENJE: Histerosalpingografija (HSG), procena stanja materice i jajovoda pomoću rendgenskih zraka i kontrastne boje, zatim histeroskopija (sagledavanje materice pomoću kamere), histerosonografija (ultrazvučni pregled) ili magnetna rezonanca služe da se postavi dijagnoza anomalija materice. Ukoliko se ispostavi da je oblik vaše materice toliko neobičan da izaziva spontani prekid trudnoće i ugrožava začeće u budućnosti, hirurški zahvat pre naredne trudnoće predstavlja brzo i efikasno rešenje. Ukoliko imate miome, oni takođe mogu da se odstrane.

PROBLEM: Upotreba lekova ili terapija

Upotreba određenih lekova ili terapija može uticati na razvoj trudnoće. Ovo se posebno odnosi na lekove koji utiču na hormonsku ravnotežu ili imunološki sistem. Žene koje prolaze kroz vantelesnu oplodnju ili druge vrste asistirane reprodukcije mogu biti podložnije biohemijskim trudnoćama kao posledice promene u hormonima i manipulacije reproduktivnim procesima.

REŠENJE: Vaš lekar će tragati za uzrocima i menjati pristupe lečenju steriliteta kako bi se u narednoj trudnoći stvorili bolji uslovi za dalji razvoj trudnoće i bebe.

Moguće komplikacije tokom biohemijske trudnoće

Iako se biohemijska trudnoća često okončava spontano i bez značajnih komplikacija, postoje određeni scenariji i komplikacije koje žene mogu doživeti tokom ovog stanja. Važno je da žene budu svesne ovih potencijalnih komplikacija kako bi se pravovremeno konsultovale sa lekarom i dobile odgovarajuću medicinsku negu. Evo pregleda mogućih komplikacija:

Blago Krvarenje

Jedna od mogućih komplikacija je blago vaginalno krvarenje. Ovo krvarenje je slično menstruaciji i često se javlja u vreme kada bi trebala da se očekuje menstruacija. Iako je krvarenje često blago i ne prate ga jaki bolovi, važno je da se konsultujete sa lekarom kako bi se isključila druga ozbiljnija stanja, kao što je vanmaterična trudnoća.

Emocionalni stres

Emocionalni stres je takođe komplikacija koja se često javlja. Stanje neuspelog začeća može izazvati osećaj tuge, gubitka, i razočaranja kod žene. Većina žena se nada uspešnoj trudnoći i suočavanje sa gubitkom obično je emocionalno vrlo izazovno. Psihološka podrška i razgovor sa stručnjakom su od pomoći za žene koje se suočavaju sa stresom.

Ponavljanje biohemijske trudnoće

Ponovljeni gubici trudnoće mogu biti frustrirajući i emocionalno izuzetno zahtevni. Ako se neuspele trudnoće ponavljaju, lekar će obično sprovesti dodatne testove i istraživanja kako bi identifikovao osnovne uzroke i predložio odgovarajuće tretmane.

Ponavljanje biohemijske trudnoće

Fizičke komplikacije

Iako su fizičke komplikacije tokom biohemijske trudnoće retke, postoji mala mogućnost da se razvije vanmaterična trudnoća. Vanmaterična trudnoća se javlja kada se embrion ugnjezdi izvan materice, obično u jajovodu. Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju, jer može dovesti do unutrašnjeg krvarenja i oštećenja reproduktivnih organa.

Važno je da žene koje dožive ovo stanje budu svesne ovih komplikacija i da se obrate svom lekaru ukoliko primete bilo kakve neobične simptome ili promene u svom telu. Lekari će pružiti odgovarajuće savete i tretmane kako bi se rešile komplikacije i osiguralo zdravlje žene.

Prevencija biohemijske trudnoće i komplikacija: Šta još možete da uradite?

Prevencija može biti izazovna, jer su mnogi uzroci ovog stanja van kontrole same žene. Međutim, postoje neki koraci koji se mogu preduzeti kako bi se smanjio rizik od gubitka ploda ili kako bi se bolje nosile sa situacijom ukoliko se ona dogodi. Evo nekoliko aspekata prevencije:

Redovni ginekološki pregledi

Redovni pregledi kod ginekologa su ključni za održavanje reproduktivnog zdravlja. Ginekolog će pratiti menstrualni ciklus, hormonsku ravnotežu i zdravlje reproduktivnih organa. Pravovremeno otkrivanje i rešavanje problema može pomoći u smanjenju rizika od ove pojave.

Zdrav način života

Vođenje zdravog načina života doprinosi opštem reproduktivnom zdravlju. To uključuje ishranu bogatu hranljivim materijama, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje štetnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola.

Pravilna upotreba lekova i terapija

Ako žena uzima određene lekove ili prolazi kroz terapije koje mogu uticati na reproduktivno zdravlje, važno je da se konsultuje sa lekarom kako bi se razmotrili mogući efekti na trudnoću. Ponekad lekar može predložiti alternativne tretmane ili posebne mere pažnje.

Edukacija i psihološka priprema

Važno je da žene budu edukovane i da znaju šta mogu očekivati ako se suoče sa neuspelom trudnoćom. Razgovor sa stručnjakom ili pridruživanje grupama za podršku pomaže ženama da se nose sa stresom i tugom.

Planiranje trudnoće

Za žene koje imaju istoriju neuspelih pokušaja trudnoće ili druge reproduktivne probleme, planiranje trudnoće uz konsultaciju sa lekarom može biti korisno. Lekar može preporučiti dodatne testove ili tretmane kako bi se optimizovala šansa za uspešan razvoj ploda.

Važno je napomenuti da iako prevencija može biti izazovna, mnoge žene koje prolaze kroz ovo iskustvo uspešno zatrudne i rode zdrave bebe u budućnosti. Održavanje pozitivnog stava i saradnja sa lekarom su ključni faktori u postizanju željenog ishoda.

Zaključak

Biohemijska trudnoća je stanje koje zahteva pažnju, razumevanje i podršku kako bi se ženama omogućilo da se nose sa njom na najbolji način. Kroz ovaj članak, istražili smo suštinske simptome, uzroke, dijagnozu, lečenje, moguće komplikacije i prevenciju. Evo nekih ključnih zaključaka o biohemijskoj trudnoći:

 Neprimetna priroda: Ovakva trudnoća često prolazi neprimećeno ili sa blagim simptomima, što je čini izazovnom za prepoznavanje. Merenje nivoa hCG hormona i praćenje promena u njegovim vrednostima igraju ključnu ulogu u dijagnozi.

Različiti uzroci: Ona može biti posledica genetskih abnormalnosti embriona, hormonske neravnoteže, infekcija, strukturalnih promena u materici ili upotrebe određenih lekova ili terapija.

Komplikacije i emocije: Moguće komplikacije uključuju blago krvarenje, emocionalni stres i retke, ali ozbiljne komplikacije poput vanmaterične trudnoće. Emocionalni aspekti ne smeju se zanemariti, jer stanje može izazvati tugu i frustraciju.

Prevencija i priprema: Prevencija može biti izazovna, ali redovni ginekološki pregledi, zdrav način života, pravilna upotreba lekova i terapija, edukacija i psihološka priprema pomažu ženama da se nose sa ovim stanjem.

Ne gubite nadu: Važno je napomenuti da mnoge žene koje dožive ovu neprijatnost kasnije uspešno zatrudne i rode zdrave bebe. Održavanje pozitivnog stava, komunikacija sa lekarom i potraga za podrškom iz okoline su od ključne važnosti u ovom procesu.

Biohemijska trudnoća je kompleksno stanje koje zahteva pažnju i brigu. Svest o ovom stanju i informisanost pomažu ženama da se nose sa izazovima i donesu pravilne odluke u vezi sa svojim reproduktivnim zdravljem. Lekari i podrška iz okoline igraju ključnu ulogu u pružanju neophodne podrške i tretmana ženama koje prolaze kroz ovu fazu svog života.

Šta je Maternity?

Maternity su prenatalni vitamini koji u sebi sadrže sve važne mikronutrijente za zdrav razvoj ploda. Idealno je da počenete da ih uzimate 4-6 nedelja pre planirane trudnoće kako bi se svi deopi u organizmu napunili vitaminima i mineralina koji su neophodni za zdrav razvoj bebe.

Često Postavljana Pitanja

To je stanje u kojem postoji prisustvo hCG hormona u telu žene, ali embrion se nije ugnjezdio u materici.

Dijagnoza uključuje merenje nivoa hCG hormona u krvi i urinu, iako se često ne vidi na ultrazvuku.

Većina biohemijskih trudnoća se okonča spontano i nije opasna po zdravlje. Međutim, mogu postojati komplikacije.

Da, ona može da se ponovi, ali to nije uobičajeno.

Glavna razlika je što se kod biohemijske trudnoće embrion ne ugnjezdi u materici, dok se kod spontanog pobačaja to događa nakon što se trudnoća uspešno razvije.

Tačan broj nije poznat, jer mnoge biohemijske trudnoće prolaze neprimećene.

Može se javiti rano u trudnoći, često pre nego što žena primeti da je trudna.

Literatura

 1. American Pregnancy Association – Biochemical Pregnancy: Website: American Pregnancy Association – Biochemical Pregnancy
 2. Mayo Clinic – Pregnancy Loss: Understanding Early Pregnancy Loss: Website: Mayo Clinic – Pregnancy Loss
 3. Verywell Family – Understanding Chemical Pregnancies: Website: Verywell Family – Chemical Pregnancy
 4. Healthline – Chemical Pregnancy: What Is It and How to Cope: Website: Healthline – Chemical Pregnancy
 5. WebMD – Early Pregnancy Loss: Website: WebMD – Early Pregnancy Loss
 6. The Bump – Early Pregnancy Loss: What You Need to Know: Website: The Bump – Early Pregnancy Loss
 7. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) – Early Pregnancy Loss: Website: ACOG – Early Pregnancy Loss
 8. Pregnancy Loss – Miscarriage, Stillbirth, and Infant Loss Support: Website: Pregnancy Loss Support
 9. The Lancet – Early Pregnancy Loss: Consensus in Clinical Practice: Journal Article: The Lancet – Early Pregnancy Loss
 10. PubMed – Early Pregnancy Loss: An Overview of Diagnosis and Management: Journal Article: PubMed – Early Pregnancy Loss

Podelite ovaj članak

Call Now Button